تسلیم در نماز

■ تسلیم در نماز

تسلیم در نماز

یکی از وظایف عبادی در شرع مقدّس اسلام ، نماز که یک مرکّب اعتباری است می باشد. از جمله اجزای این مرکّب که مورد بحث و نظر قرار گرفته است تسلیم می باشد ، فقهای امامیّه قدماء و متأخرینِ آنان در کتب فقهیِ خویش به بررسی این امر پرداخته اند و برخی از آنان کلام در تسلیم را حائز اهمّیت و از مسائلِ مشکلِ فن فقه و معرکه ای بزرگ برشمرده اند. بحث از تسلیم در یک مقام ناظر به اختلاف در تسلیم از حیث حکم است که از دو ناحیه می باشد: یکی از ناحیه ی حکم تکلیفی ( بدین معنا که حکمِ تکلیفیِ تعلّق گرقته به آن، وجوب است یا استحباب ) و دیگری از ناحیه ی حکم وضعی ( یعنی جزئیت تسلیم و عدمِ آن ) . در مقام دیگر بحث از یک سو  ناظر به احکام و شرایط تسلیم همچون وجوبِ تحفّظ بر أدای حروف و کلمات بر نحو صحیح همراه با عربی بودن و رعایت موالات ، کفایت« سلام علیکم » با حذف « ال » ،  حکم حدوث حدث و یا اتیان به برخی از منافیات قبل از تسلیم ، قصد تحیّت در تسلیم و نیّت خروج از نماز و از سوی دیگر ناظر به صیغه ی تسلیم ( السلام علینا و علی عبادالله الصالحین و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته ) می باشد . اثر حاضر خود را موظّف به بحث در دو مقام دانسته و در کنار نقل کلمات اصحاب و فقهاء به ارزیابی و تحلیل ادلّه ی مورد استنادِ هر یک از طرفین یا اطراف دعوی می پردازد .
ناگفته نماند که آنچه که با تورّق و تتبّع اجمالی کتب فقهی به دست می آید آن است که قریب به چهل نفر از فقهاء قول به وجوب و سیزده نفر قول به استحباب و سه نفر توقف یا احتیاط را برگزید اند. و نیز نزدیک به سی نفر از ایشان جزئیت تسلیم و ده نفر عدمِ آن را اختیار نموده اند چه اینکه در ده کتاب فقهی یا تردید نسبت به آن شده و یا مورد تعرّض قرار نگرفته است. 
نسبت به حکم تکلیفی وجوب ، شش طایفه از روایات مورد نظر قرار گرفته است : نصوص تحلیل ، روایاتی که در آنها امر به تسلیم شده است یا ابتداءً و یا در فرض شک و یا غیر آن ، روایات دالّه بر آنکه پایان و ختام نماز تسلیم می باشد ، روایاتی که مضمونشان عبارت است از اعتبار تسلیم در نماز ، روایات وارده در شک در رکعات و روایات وارد شده در باب نماز مسافر .
دلیل اجتهادی که بر استحباب تسلیم بدان تمسّک شده است در بردارنده ی هفت گروه از روایات که مشتمل بر سیزده روایت می باشند   خواهد بود که عبارت اند از : صحیحه ی علی بن جعفر ، صحیحه ی محمد بن مسلم ، صحیحه ی فضلاء ، موثّقه ی یونس بن یعقوب ، روایات دالّه بر عدم بطلان نماز با تحقّق منافی ( روایت حسن بن جهم ، صحیحه ی زراره ، روایت حلبی ، موثّقه ی غالب بن عثمان و موثّقه¬ی زراره ) ، روایات دالّه بر تحقّق فراغ از نماز بدون تسلیم ( صحیحه ی عبدالله بن یعفور و صحیحه ی سلیمان بن خالد ) ، و روایاتی که متعرّض به تسلیم نشده اند ( صحیحه ی زراره و صحیحه ی معاویة بن عمار ).
ادلّه ی اجتهادی مورد استدلال بر جزئیتِ تسلیم عبارتند از : نصوص تحلیل ، روایاتی که دلالت بر آن دارند که ختام و پایان نماز تسلیم می باشد ، روایاتی که دلالت بر اعتبار تسلیم در نماز دارند ، روایاتی که دلالت دارند بر بطلان نماز به جهت زیاده بعد از تشهّد و قبل از تسلیم و اجماع.
روایاتی که بدانها استدلال شده است بر نفی جزئیت عبارتند از : صحیحه ی فضلاء ، صحیحه ی إبن أبی یعفور ، صحیحه ی علی بن جعفر ، صحیحه ی محمد بن مسلم ، موثقه ی یونس بن یعقوب و روایات دالّه بر عدم بطلان نماز با تحقّق منافی قبل از تسلیم .
 

نگارنده: محمد غیاثی

 

اصل این پایان نامه در کتابخانه مرکز تخصصی نماز موجود است.

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 677 کلمه
1401/6/14 ساعت 11:59
کد : 3291
دسته : آداب باطنی و حضور قلب در نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
مرکز تخصصی نماز
کتابخانه مرکز تخصصی نماز
پایان نامه های نمازی
رساله علمی سطح سه
تسلیم در نماز
تسلیم
وجوب
جزئیت
محمد غیاثی
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز