■ احکام عامه ی نمازهای نافله
در این تحقیق برآنیم که به بررسی و تحقیق پیرامون آن دسته از احکام نوافل بپردازیم که از یک سو متفاوت با احکام نمازهای فریضه است و از سوی دیگر، میان همه یا عمده ی نوافل مشترک می باشد؛ چکیده ی پژوهش پیرامون هر حکم، از قرار ذیل است:
- خواندن سوره، شرط صحت نماز نافله نیست.
- در نماز نافله، می توان کمتر یا بیشتر از یک سوره خواند.
- در نمازهای نافله می توان سوره هایی را خواند که مشتمل بر سجده ی واجبه هستند.
- مکلف به هنگام شک در رکعات نمازهای نافله، میان بناء بر اقل یا اکثر مخیر است اگرچه بناء بر اقل افضل است. البته نماز وتر مستثنی بوده، شک در آن، سبب بطلانش می گردد.
- زیاده ی سهویه در نمازهای نافله موجب بطلان ایشان نمی شود.
- قضاء سجده ی فراموش شده، شرط صحت نماز نافله نیست.
- عدم انجام تشهد در رکعت دوم، به دو صورت ممکن است:
صورت اول: این که شخص در رکعت دوم تشهد را فراموش کند و داخل در رکعت بعد از نماز بعد گردد؛ در این صورت ـ چه پیش از رکوع، متذکر خلل شود یا پس از آن ـ باید بنشیند و تشهد و سلام نماز را انجام دهد و طبعا قضاء تشهد در خارج از نماز لازم نیست.
صورت دوم: این که شخص بدون تشهد، سلام نماز را بخواند و منافی صحت نماز از او سر بزند؛ در این صورت، قضاء تشهد لازم نیست اگرچه در صورتی که مطمئن است از تشهد، حتی «بسم الله» ـ که در آغاز تشهد مستحب است ـ یا یکی از شهادتین را نگفته، بهتر است نماز را اعاده کند.
- سجده ی سهو در نمازهای نافله واجب نمی گردد.
- در حال اختیار نیز می توان نمازهای نافله را در حال حرکت یا نشسته خواند؛ بلی ثواب نماز نشسته، نصف نماز ایستاده است و بهتر است که دو برابر خوانده شود.
- قطع نماز نافله حرام نیست.
نگارنده: سید علی صداقت
اصل این پایان نامه در کتابخانه مرکز تخصصی نماز موجود است.
■ به بهانه روز جوان
لطفا به سوالات نم ... ■ دعا و فشار خون
دانشمندان واحد پزشکی ... ■ کارکرد های تحلیلی نماز(نیت=کارکرد پنها ... ■ امیل دورکیم که از نخستین جامعه شناسان ... ■ یک یادداشت مرتبط با وظیفه ما در این ای ... ■ خاطره سازی
یکی از بهترین روشهایی که م ... ■ آیت الله بهجت رحمت الله علیه:
استاد ا ... ■ می خوایی بدونی هدف نهایی از خلق تو چیه ... ■ عرض زندگی شما چقدر است؟
معمولا انسانه ... ■ وقت نماز مختص او
نبی اکرم هنگام نما ...