■ عید تقرب به خدا
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت عزیزان
یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی و قرآنی، عید قربان است. عید قربان که در روز دهم ذیالحجه قرار گرفته و زمانی است که حاجیان پس از انجام بخش عمدهای از مناسک حج، در روز عید قربان، قربانی میکنند و از احرام خارج میشوند، روز عید قربان نامیده شده است. البته معنای قربان، صرفاً قربانی نیست، چون در فارسی ما وقتی میگوییم قربانی یا قربان، گاهی تصور میشود که فقط بهمعنای قربانی کردن است.
قربان یعنی تقرب به خداوند و آنچه که موجب قرب به او میشود، لذا این مطلب در روایات وارد شده که: [ الصلاة قربان کل تقی ]؛ یعنی نماز موجب تقرب هر انسان پرهیزکار به خداست.
تمام اعمال خیر، اینها قربان است، قربانی هم یکی از اعمال خیر است، نماز مصداق کاملی از قرب آن است و لذا اگر کسی خواهان این هست که به خدا نزدیک شود، آن فرمولی که خداوند بیان کرده، نماز است. البته نه به این معنا که اعمال دیگر نیست اما محور و رکن و عمود، نماز است. اصلا خود این اعیاد را خداوند متعال با نماز آمیخته است، شما عید فطر را نگاه کنید با نماز فطر [ قد أفلح من تزکی و ذکر اسم ربه فصلّی ].
عید قربان با نماز عید قربان، عید غدیر با نماز عید غدیر، یعنی یک آمیختگی شگفتانگیزی هست بین اعیاد قرآنی و اسلامی و نماز، و عید قربان هم که عید تقرب به خداست باز با نماز عجین است، بلکه خود نماز، قربان است، راه تقرب به خداوند نماز است؛ لذا امام صادق (علیهالسلام) در آن حدیث مشهوری که در ساعات پایانی عمر حضرت از آن حضرت صادر شد و حضرت همه خویشان و کسانی که بودند را جمع کردند و فرمودند: شفاعت ما هرگز به کسی که نماز را سبک بشمارد نمیرسد؛ یعنی اگر اهتمام لازم به نماز نباشد، انسان به آن درجه نمیرسد که مشمول شفاعت اهلبیت شود، حتی به درجه ولایت اهلبیت نمیرسد.
برای اینکه تمام اهلبیت و تمام انبیا و اولیا این محور را معرفی کردند و فرمود [ الصلاة عمود الدین ]، دینداری در چارچوب اقامه نماز میسر میشود و معنا پیدا میکند.
خداوند انشاءالله به همه ما توفیق تقرب به خودش را بهویژه با نردبان ارتقاء به سوی خداوند، یعنی نماز عنایت کند و السلام علیکم و رحمتة الله و برکاته
حجت الاسلام و المسلمین کلباسی