انقلاب اسلامی و ترویج فرهنگ نماز

■ انقلاب اسلامی و ترویج فرهنگ نماز

 

انقلاب اسلامی و ترویج فرهنگ نماز

عبدالحسن مسلمی‌شهیدانی (نویسنده و فعال فرهنگی)

نهضت امام خمینی; و احیای اسلام ناب

ترویج فرهنگ دینی، همواره یکی از وظایف اصلیِ نهاد روحانیت بوده که در همۀ دوره­های تاریخی و از سوی همۀ طیف‌های فکریِ موجود در روحانیت شیعه دنبال می­شده است؛ اما آنچه اقدامِ امام خمینی; را در این جهت متمایز می­کند، مقابله با ریشه­های الحاد، کفر و ظلم طاغوت در قالب نهضتی اسلامی بود که در امتدادِ آن، زمینه­های تهدیدِ دین در عرصۀ بین‌المللی به حد‌اقل رسید و بسترِ دین‌داری در عرصۀ داخلی فراهم آمد؛ رهبران دینی نیز در سایۀ حکومت اسلامی، فرصتی تاریخی در جهت ترویج آموزه­های دینی یافتند که پیش از این، تقریباً در هیچ دوره­ای وجود نداشت.

احیای اسلام ناب محمدی و تغییر نوع نگاه به دین، اولین خدمتِ نهضت امام خمینی; بود که به برکت چنین مسئله­ای، دین از کنج عزلت و انزوا خارج و در بستر اجتماع حاضر شد. گام بعدی، تشکیل حکومت دینی با مبانی اسلام ناب بود، و بدیهی است نوع نگاه به مقوله­های دینی، از جمله نماز هم در چنین حکومتی ـ که در رأس آن مجتهد جامع‌الشرایط قرار دارد ـ متفاوت می­شود. از آن‌جا که انقلاب اسلامی ماهیتاً نهضتی دینی است و با تمسک به ظرفیت­های اجتماعی و مبانی معرفتی اسلام به پیروزی رسیده است، طبیعتاً در پی اعتلای کلمۀ توحید از راه پیاده­ کردن شریعت در بستر جامعه است؛ لذا احیای فرهنگ دینی، یکی از اهداف بنیادین انقلاب اسلامی است و در این میان، نماز در رأس هرم فرهنگ دینی باید مدّنظر قرار گیرد.

کارکردِ نماز، که ستون دین تلقی شده است، در منطق اسلام نابِ محمدی و اساساً در منظر اسلامِ سیاسی ـ که اساساً مخالف «سکولاریسم» است ـ بسیار ویژه است؛ نماز در چنین نظام معرفتی و سیاسی، بروز و ظهور بیرونی دارد و در سجاده و محراب، محبوس نیست. از سوی دیگر، ترویج فریضۀ نماز، از وظایف بدیهی و مبادی اولیه در فضای حکومت اسلامی است. این است که برنامه‌ریزیِ راهبردی در جهت فراگیر کردن فرهنگ نماز، نه فضیلت که فریضه‌ای برای حاکمان جامعۀ اسلامی خواهد بود. 

نمازِ حکومتی، حکومتِ نماز

آنچه گاهی به عنوان آسیبی در باب رابطۀ دوسویۀ دین و حکومت اسلامی مطرح می­شود، مسئله دولتی کردنِ دین است؛ به این معنا که برخی به اشتباه بر این باور باشند که همۀ بار مسئولیت در عرصۀ فرهنگ‌سازی دینی، بر دوش دولت و حکومت است و اوست که باید با ادبیاتی دستوری و یا با اتکا به اعمال نفوذ سیاسی و مالی خود، به این مهم بپردازد و دیگران ـ از خواص گرفته تا تودۀ مردم ـ وظیفۀ چندانی ندارند!

گفتنی آن‌که، گرچه حاکمان اسلامی باید نماز را در رأس امور قرار دهند و همواره در جهت اعتلای فرهنگ نماز گام بردارند، نباید و نمی­شود نماز را امری حکومتی قلمداد کرد و صرفاً با صدور بخش‌نامه، تصویب قانون و... مدعیِ ترویج آن در نهادهای دولتی و بستر عمومی اجتماع بود، بلکه حکومت اسلامی همانند گذشته باید بستر ترویج را فراهم کند، و این اقدامات، نفی تکلیف از دیگران، به‌خصوص نخبگان و فعالان فرهنگی ـ اجتماعی نخواهد کرد. با توجه به مطالب پیش­گفته، در ادامه برخی از اقدامات نظام مقدس جمهوری اسلامی در جهت ترویج نماز را مرور می­کنیم.

گام­هایی در جهت ترویج فرهنگ نماز

در بازخوانیِ اقدامات نظام جمهوری اسلامی در جهت ترویج فرهنگ نماز، نکاتی حایز اهمیت است که به اختصار از نظر می­گذرانیم.

1. سیرۀ عملیِ مسئولان مکتبی؛ قرار گرفتنِ مسئولان معتقد و متعهد در مصدر حکومت و تأثیری که سیرۀ رفتاری ایشان بر آحاد جامعه گذاشته است را باید از مهم­ترین اتفاقات ترویجی در حکومت اسلامی دانست، چه این‌که به اشارت فرمودۀ معصوم7، مردمان بر دین ملوک و حاکمانشان هستند و بهترین دعوت­ها به خیر و خوبی، دعوت عملی و غیر‌زبانی است. نمودار اثرمندیِ سیرۀ عملی مسئولان مکتبی در حافظۀ تاریخیِ مردمان این سرزمین، ماندگار است؛ چنان‌که نجوای جملۀ معروفِ منسوب به شهید رجایی در حافظۀ تاریخی‌شان جلوه­نمایی دارد که: «به نماز نگویید کار دارم، به کار بگویید وقت نماز است.»

2. برپایی نماز در ادارات و اماکن دولتی؛ یکی از اقداماتی که از ماه­های اول پیروزی انقلاب اسلامی آغاز شد، احیای فرهنگ دینی در ادارات دولتی و مراکز نظامی بود که با حضور و محوریت روحانیت و همکاری انجمن­های اسلامی و...، انجام گرفت. در کنار نظارت بر عملکرد این نهادها از حیث سلامت اداری، برخورد مناسب با ارباب‌رجوع، گزینش نیروهای متعهد و متخصص و آموزش اخلاقی و عقیدتی، برپایی نماز جماعت به عنوان برنامۀ ثابت در بسیاری از ادارات و نهادهای دولتی پی‌گیری شد. ایجاد فضای فیزیکی (نمازخانه) در ادارات دولتی، نهادهای نظامی، مدارس، دانشگاه­ها و... از اقدامات مقدماتی و مهمی است که در همین راستا صورت پذیرفت.

تعریف «وقت نماز» در قالب آیین­نامه­های قانونی، اقدام مهمّ دیگری در جهت نهادینه کردن فرهنگ نماز به شمار می‌آید، که در زمان جمهوری اسلامی محقق شد. البته در برخی مقاطع تاریخی و در برحه­ای نه چندان طولانی، با قرار دادن وقت خاص به منظور اقامۀ نماز، سوء‌استفاده­هایی صورت می­گرفت که عملاً به اتلاف وقت اداری و عدم شرکت در نماز می‌انجامید، که این رویۀ ناصحیح، پیش از شیوع، اصلاح شد؛ حتی بعدتر، اقامۀ سریعِ نماز توسط مسئولان و کارگزاران نهادهای حکومتی و رسیدگی بیشتر به امور مردم، در جایگاه توصیۀ اخلاق اداری مطرح شد که در حال حاضر، این موضوع در حال رسیدن به تعادل مطلوب است؛ یعنی در آن هم اهتمام به اقامۀ نماز، اصل قرار می­گیرد و هم از اتلاف وقت و سوء‌استفاده­های احتمالی به بهانۀ شرکت در نماز جلوگیری می­شود.

3. آموزش نماز؛ آموزش، یکی از ارکان اصلیِ فرهنگ­سازی در هر موضوعی است که بدون برخورداری از برنامۀ آموزشی منسجم، نمی­توان انتظار توفیق چندانی در عرصۀ فرهنگ‌سازی داشت. استفاده از محتوای متقن و روزآمد، کاربستِ روش‌های نو و جذاب، به‌کارگیری ابزارهای آموزشی مناسب و برخورداری از مربیان متخصص و توانمند، قطعات دیگر پازل آموزشی است.

در موضوع آموزش نماز، اقدامات مناسبی انجام گرفت که از مهم­ترینِ آن‌ها، تغییر محتوای کتب درسی دانش­آموزان بود که در امتداد کار مبارک شهیدان باهنر، بهشتی و... پس از انقلاب با شدت بیشتری پی‌گیری شد. قرار دادن واحدهای «معارف اسلامی» در موادّ درسی دانشجویان، که پس از انقلاب فرهنگی زمینه­های آن فراهم شد، قدم مهمّ دیگر در این زمینه بود. انتشار کتب و نشریات تخصصی و بروشورهای مختلف در موضوع نماز و دقت در گزینش معلمان، اساتید و مربیان، نسل حاضر را در زمینۀ آموزش نماز بسیار پیش‌رفت داد.

4. تشکیلات تبلیغی و تبلیغ تشکیلاتی؛ با خط‌دهی و هدایتِ راهبردی امام راحل و رهبر معظم انقلاب، در راستای تشکیل و تقویت نهادهای انقلابی، نگاه تشکیلاتی به مسئله تبلیغ دین نیز از برکات انقلاب اسلامی بود. در راستای همین اعتقاد به تبلیغِ تشکیلاتی، نهادها و تشکل­های تبلیغیِ متعددی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، پایه­گذاری یا جهت­دهی گردید که از جملۀ آن‌ها می­توان به دفتر تبلیغات اسلامی حوزۀ علمیۀ قم، سازمان تبلیغات اسلامی، حوزۀ هنری سازمان تبلیغات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهای تخصصی مرتبط با ترویج نماز، مانند ستاد اقامۀ نماز ـ که در سال 69 تأسیس شد ـ، اشاره کرد. تأسیس گروه­های تبلیغیِ کوچک به دست روحانیون با هدف حضور در عرصه­های فکری، فرهنگی و آموزشی ـ از جمله مدارس ـ و نزج­گیری مقولۀ «تبلیغ دانش‌آموزی» ـ که نوعاً آموزش و اقامۀ نماز در اولویت‌های این تبلیغ است ـ، یکی از جدیدترین اقدامات مبارکی است که در این باب شکل گرفته است. گرچه این حرکت مبارک نوعاً بدون حمایت­های مستقیمِ دولتی و حکومتی و بیشتر به صورت خودجوش پیش می­رود، فراهم آمدن بستر ایجاد چنین اقدامات فرهنگیِ سازماندهی‌شده و منظم را باید مدیون حکومت اسلامی بود.

5. فرهنگ نماز؛ بسترسازی، ترویج و گسترش، و تعمیق؛ در بررسی هر فعالیت فرهنگی، دست‌کم این سه مرحله باید در نظر گرفته شود. فرهنگ‌سازی در موضوع نماز نیز از این قاعده مستثنا نیست و در این باب اتفاقات خوبی نیز رقم خورده است. ساخت مساجد، مصلا­های نماز جمعه و حسینیه­ها، از جمله اقدامات مبارکی در زمینۀ بسترسازی است. برقراری نمازهای جمعه و جماعات در سطح وسیع، در مناطق مختلف کشور، در باب ترویج و گسترش، قابل تقدیر است؛ اما با وجود این، تعمیق فرهنگ نماز به مطالعات میدانیِ وسیع و ایجاد نگاهِ جامع و کلان به اصلاحات اجتماعی نیاز دارد که در نهایت به نهادینه‌سازی و دورنی­سازی فرهنگی منجر می­شود. مادامی که مسئولان، سیاست­گذاران و فعالان فرهنگی به زرق و برق‌ها، ظواهر، با نگاهی کمّی و سطحی دل­خوش باشند، نمی­توان و نباید انتظار نهادینه شدن فرهنگ نماز را داشت. امید است، برگزاری همایش­ها و سمینارهای تخصصی در موضوع نماز، اولین قدم در همین جهت باشد؛ گرچه نمی­تواند بارِ این مرحلۀ دشوار را به دوش کشد و باید اقدامات اساسی و مطالعات جدی­تری در این باب انجام پذیرد. 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1489 کلمه
مولف : عبدالحسن مسلمی‌شهیدانی
1394/2/10 ساعت 12:08
کد : 319
دسته : فرهنگ‌سازی و دعوت به نماز
لینک مطلب
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز