■ معرفی مولف نمازی
معرفی یک مولف در حوزه نماز
نگاهی به فعالیتهای علمی و اجرایی آیت الله نعیمآبادی
محسن گلپایگانی
نماز که بر اساس سخنان معصومان بزرگوار (علیهم السلام) ستون دین و افضل عبادات است، همواره مورد توجه اندیشمندان و عالمان مسلمان قرار داشته و درباره این فریضه بزرگ الهی کتابها، مقالات، سخنرانیها و مطالب ارزشمند بسیاری تهیه و تدوین شده است. یکی از اندیشمندان و فرهیختگانی که در این زمینه قلم فرسایی نموده و کتابهای متعددی دربارة نماز، جایگاه و اهمیت آن و آثار و برکاتش به رشته تحریر در آورده، حضرت آیتالله غلامعلی نعیمآبادی است.
آیتالله نعیمآبادی سال ۱۳۲۳ هجری شمسی در خانوادهای روحانی در شهرستان دامغان متولد شد. تحصیلات ابتدایی را در مکتبخانه گذراند و پس از ورود به تهران و مدتی تحصیل در آموزش و پرورش به قم مهاجرت نمود و تحصیلات حوزوی را پی گرفت. وی دروس حوزوی را نزد استادان بزرگ حوزه، همچون مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی، مرحوم آیتالله العظمی شیخ مرتضی حائری و مرحوم آیتالله العظمی محقق داماد و شهید دکتر مفتح فرا گرفت و به درجه اجتهاد رسید. ایشان به هنگام تحصیل در سطوح عالی حوزه و پس از اخذ درجه اجتهاد، به تدریس و تحقیق و فعالیتهای علمی اشتغال داشتهاند. آیتالله نعیمآبادی در زمان حکومت ستمشاهی به دلیل ایراد سخنرانیها و موضعگیریهای سیاسی، سه مرتبه دستگیر شد که در دو بار آن دو ماه بازداشت و یکبار آن سه سال در زندان رژیم به سر برد. ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از یازده سال تصدی نمایندگی ولی فقیه در شهرستان دامغان و انجام خدمات شایانی از جمله برپایی نماز جمعه در آن شهرستان، پایهگذاری دانشگاه آزاد اسلامی دامغان، نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه جامع علوم پزشکی دامغان و تدریس در مراکز علمی ـ دانشگاهی استان سمنان، در سال 1369 با حکمی از طرف مقام معظم رهبری به به عنوان نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان و امامت جمعه بندرعباس انتخاب شدند و تاکنون به خدمت در این خطه مشغول هستند.
نگاه روشن این عالم بصیر، عامل وحدت همة گروهها در استان هرمزگان بوده و در تمام مدت حضور در استان کوشید تا عوامل تفرقه را از مردم دور سازند و به دلیل همین تلاشها، امروز وحدت و یکپارچگی خوبی در بین تمامی اقشار شیعه و سنی در استان هرمزگان حاکم است. ایشان همچنین نماینده مجلس خبرگان رهبری در دوره سوم و چهارم بوده است. با پیگیری و مساعدت این عالم بزرگوار، تعداد زیادی بنای فرهنگی در سراسر استان هرمزگان بنا نهاده شد که از جمله آنها میتوان به ساخت بیش از صد مسجد و تعداد زیادی خانه عالم در نقاط دور و نزدیک و احداث حوزه علمیه خواهران با زیر بنای ۶۹۸۰ متر مربع اشاره کرد؛ البته برخی از این مساجد در حال ساختاند. شایان ذکر است در راستای همین امر، تعداد زیادی از روحانیون واجد شرایط به عنوان ائمه جمعه و جماعت توسط ایشان در سراسر استان مشغول فعالیتهای علمی ـ فرهنگی هستند.
آیتالله نعیمآبادی علاوه بر سخنرانیها و خطبههای ارزشمند نماز جمعه، آثار قلمی گرانسنگی به جامعه اسلامی هدیه کردهاند که تعداد آنها به 35 عنوان میرسد که برخی از این آثار، چاپ و برخی در دست چاپ است؛ آثاری همچون داروینیسم از دیدگاه دانش و مذهب، آسیبشناسی خواص، عاشورا در عاشورا، شکر در آینه وحی، زکات در آینه وحی، تحریف در آموزههای دینی، صلیب خونین، توسل، زمزمه روزهداران، امر به معروف و نهی از منکر، آئین پارسایی، رشوه، تفسیر سوره فجر و تین، ولایت علی (علیه السلام) در آینه وحی، غدیر در آینه تاریخ، شرحی بر خطبههای امام سجاد (علیه السلام) در نزدیک مدینه، احسان، روزه در آینه وحی، قرآن به روایت نهج البلاغه، شرح دعای سحر، بحث پیرامون اعتیاد، شرح کلمات قصار (نهج البلاغه)، تولی و تبری، رسالت مسجد، اعجاز قرآن، جوان و عقلانیت، حق و باطل، آسیبشناسی امر به معروف و نهی از منکر، شب عاشورا چه گذشت و تفسیر سوره الرحمن.
در بین آثار آیتالله نعیمآبادی، کتابهای متعددی درباره نماز دیده میشود. ایشان چندین کتاب در خصوصِ موضوع نماز به رشته تحریر درآورده که عبارتند از:
1. نماز زیباترین الگوی پرستش: نویسنده در این کتاب سعی کرده به جنبههای کمتر بیانشده نماز بپردازد و این فریضه الهی را از بُعد فردی و اجتماعی آن و همچنین روشهای برگزاری آن در خانواده و جامعه و آثار هر یک بررسی کند. در این کتاب به موانع اقامه نماز، ویژگیهای نماز مقبول و نمازگزاران نمونه تاریخ اشاره شده است. این کتاب 340 صفحه دارد و در قطع وزیری در سال 1377 توسط انتشارات ستاد اقامه نماز به چاپ رسیده است. این کتاب به زبان عربی ترجمه شده و در مصر به چاپ رسیده است.
2. نخستین گام در نماز: نماز، ارتباط با خدا است و به طور یقین تمرکز حواس و حضور قلب از ضروریات چنین ارتباطی است. در مواجهه با این پرسش که برای حضور قلب هنگام نماز چه باید کرد، اولین جواب تأکید بر توجه به مفاهیم نماز است؛ توجه به اینکه چه میخوانیم و با معبود خود چه میگوییم. این کتاب بر آن است که اشارهای مختصر و مفید به این مفاهیم نموده و با زبانی آسان آن را بیان کند. کتاب در دو بخش تنظیم گردیده است. در بخش اول به یکی از مقدمات نماز و مسائل آن میپردازد و در بخش دوم، تفسیر نماز را بیان کرده است. این کتاب 114 صفحهای در سال 1379 توسط انتشارات گنج معرفت به چاپ رسیده است.
3. نماز در آینه وحی: سخن درباره آثار و برکات نماز بسیار گفته شده و بهترین راه برای اثبات این آثار و برکات، مراجعه به منابع معتبر دینی است تا اهمیت بحث آنچنانکه هست، بر هر جوینده حقیقتی روشن شود. نگارنده این کتاب سعی نموده است با استفاده از قرآن و احادیث معصومین (علیهم السلام) به این مهم بپردازد. کتاب با اشاره به توصیفات و ویژگیها نماز در قرآن و کلام معصومین، آثار مختلف این فریضه الهی در این دو منبع دینی را بررسی کرده است. این کتاب در 143 صفحه به وسیله انتشارات توسعه قلم در سال 1386 به زیور طبع آراسته شده است.
4. نماز جماعت: اسلام دینی اجتماعی است و توصیه به حضور فعال انسان در جامعه دارد. توصیه به گردهم آمدن در مسائل مختلف، مشکلات و حتی عبادات، از تعالیم حیاتبخش اسلام است؛ تا آنجا که یاری خدا هنگام اجتماع مؤمنین وعدهای الهی است. نماز نیز به عنوان عالیترین نوع عبادت در خط اول این توصیهها قرار دارد. در منابع اسلامی آثار و برکات فراوانی برای نماز جماعت ذکر شده که این کتاب در تلاش برای بیان آنها است. این کتاب 192 صفحهای را در سال 1387 انتشارات توسعه قلم به بازار نشر عرضه کرده است.
منابع
1. پایگاه اطلاع رسانی تاریخانه. چهرههای ماندگار:
http://www.tarikhaneh.com/chehreha/hozavi/naemabadi.htm
2. پایگاه اطلاعرسانی آیتالله نعیمآبادی:
3. سایت شخصیتنگار:
4. پرتال جامع مسئولان، نگارهای از سیاستمداران و مسئولان جمهوری اسلامی ایران:
http://masoolin.ir/index.php?title=%D8%B5%D9%81%D8%AD%D9%87%D9%94_%D8%A7%D8%B5%D9%84%DB%8C