فضيلت ذكر و دعا پس از نماز و آنچه پس از نماز مى سزد

■ فضيلت ذكر و دعا پس از نماز و آنچه پس از نماز مى سزد

 فضيلت ذكر و دعا پس از نماز و آنچه پس از نماز مى  سزد

 فضيلت ذكر و دعا پس از نماز

- امام باقر ( عليه السلام )
- درباره گفته خداوند تبارك و تعالى : " پس چون فراغت يافتى ( در دعا ) بكوش و با اشتياق ، به سوى پروردگارت روى آور "
- : هنگامى  كه پس از سلام دادن ، نماز را تمام كردى و هنوز نشسته اى ، به دعا براى دنيا و آخرت بپرداز و هنگامى  كه از دعا فارغ شدى به خداوند تبارك و تعالى التماس كن ، تا آن را از تو بپذيرد .

 

- امام صادق ( عليه السلام )
- در گفته خداى عز وجل : " پس چون فراغت يافتى ( د بكوش و با اشتياق ، به سوى پروردگارت روى آور "
- : مبادا كه دعاى پس از نماز واجب را وانهى ، كه فضيلت آن پس از نماز واجب همچون فضيلت نماز واجب بر نماز مستحب است .
- پيامبر خدا ( صلى الله عليه وآله ) : هر كس از نماز صبح تا طلوع خورشيد در نمازگاهش بنشيند ، خداوند او را از آتش حفظ مى  كند .
- هر كس نماز صبح بگزارد و سپس به ذكر خدا بنشيند تا خورشيد طلوع كند ، بهشت برايش واجب مى  شود .
- عمر : همانا پيامبر لشگرى را به سوى " نجد " فرستاد . پس غنايم زيادى به چنگ آورده زود بازگشتند . مردى كه با آنان نرفته بود گفت : ما گروهى نديده بوديم كه چنين سريع و با اين همه غنيمت بازگردند . پس پيامبر فرمود : آيا شما را به گروهى راهنمايى نكنم كه بازگشتشان سريع تر و غنيمتشان بيشتر است ؟ گروهى كه در نماز صبح حاضر مى  شوند و سپس به ذكر خداوند مى  نشينند تا آنگاه كه خورشيد بر آنان طلوع كند . پس اينان ، بازگشتشان سريع تر و غنيمتشان بيشتر است .
- جابر بن سمره : پيامبر ( صلى الله عليه وآله ) هرگاه نماز صبح مى  گزارد ، در نمازگاهش مى  نشست تا خورشيد ، نيك در آيد .
- امام على ( عليه السلام ) : ذكر و دعاء پس از نماز صبح و عصر ، روزى را افزون مى  كند .
- امام باقر ( عليه السلام ) : دعا كردن پس از نماز واجب ، برتر از نماز مستحبى خواندن است ( 3 ) .
- امام صادق ( عليه السلام ) : مردم به چيزى سخت تر ( يا سودمندتر ) از ذكر و دعاى پس از نماز ، نپرداخته اند .
- براى روزى جستن ، دعاى پس از نماز ( 2 ) ، كاراتر از سفر به شهرهاست ( 3 ) .
- خداوند عز وجل ، نمازهاى پنجگانه ( 4 ) را در بهترين زمانها بر شما واجب كرده است . پس پيوسته در پى نمازها ، دعا كنيد .
- هر كس نمازى واجب بگزارد و تا نماز واجب ديگرى به ذكر و دعا بپردازد ، مهمان خداست و بر خداوند سزد كه مهمانش را گرامى  بدارد .

 

 آنچه پس از نماز مى  سزد

 

سه بار تكبير گفتن
 

- امام باقر ( عليه السلام ) : هنگامى  كه سلام دادى ، دستانت را سه بار به تكبير بلند كن .
- مفضل بن عمر : به امام صادق ( عليه السلام ) عرض كردم : به چه علت نمازگزار پس از سلام دادن ، سه بار تكبير مى  گويد و همراه آن دستانش را بلند مى  كند ؟ فرمود : چون پيامبر هنگام فتح مكه نماز ظهر را با اصحابش نزد " حجر الاسود " خواند و هنگامى  كه سلام داد ، سه بار دستانش را به تكبير بلند كرد و گفت : هيچ خدايى جز خداوند نيست ، خداوند يگانه يگانه يگانه ، به وعده اش وفا كرده ، بنده اش را يارى رسانده و لشگرش را عزيز داشته و به تنهايى بر همه دسته ها غلبه نموده است . پس مالكيت براى او و سپاس مخصوص به اوست . زنده مى  كند و مى ميراند و او بر همه كار تواناست . سپس به اصحابش روى كرد و فرمود : اين تكبير ، در پى هر نماز واجب است و هر كس آن را پس از سلام دادن ، انجام دهد و اين گفته را بگويد ، شكر خداوند - يادش بلند باد - را كه به سبب تقويت اسلام و لشكر آن ، بر او واجب شده ، به جا آورده است .

 

آية الكرسى خواندن
 

- پيامبر خدا ( صلى الله عليه وآله ) : اى على ، پيوسته در پى نماز واجب ، " آية الكرسى " را بخوان كه جز پيامبر ، درستكار و شهيد بر آن مواظبت نمى  ورزد .
- كسى كه در پى هر نماز واجب " آية الكرسى " بخواند ، تنها فاصله ميان او تا در آمدن به بهشت ، مرگ است .
- آن كه در پى نماز واجب ، " آية الكرسى " بخواند ، تا نماز ديگر در پناه خداست .

 

سوره توحيد خواندن
 

- پيامبر خدا ( صلى الله عليه وآله ) : هر كس سوره توحيد را ده مرتبه در پى هر نماز واجب بخواند ، خداوند حوريه هاى بهشتى را به همسريش در مى  آورد ( 5 ) .
- امام صادق ( عليه السلام ) : هر كس به خدا و روز آخرت ايمان دارد ، " قل هو الله احد " خواندن را در پى نماز واجب وانگذارد كه هر كس آن را بخواند ، خداوند خير دنيا و آخرت را برايش فراهم مى  آورد و افزون بر او ، پدر و مادر و فرزندان آن دو را مى آمرزد .  درود فرستادن بر پيامبر و خاندانش
- امام على ( عليه السلام ) : هرگاه بنده از نمازش فارغ شود ، بر پيامبر درود فرستد و بهشت را از خداوند بخواهد و از آتش به خدا پناه ببرد و بخواهد كه حوريه هاى بهشتى را به همسريش درآورد .

 

 تسبيحات حضرت زهرا ( عليها السلام )
 

- امام صادق ( عليه السلام ) : كسى كه پس از نماز واجب در پى كار ديگر نارفته ، تسبيحات حضرت فاطمه زهرا ( عليها السلام ) را بگويد ، خداوند او را مى آمرزد و بايد ( تسبيحات را ) با الله اكبر آغاز كند .
- تسبيحات فاطمه در هر روز و در پى هر نماز ، نزد من محبوب تر از هزار ركعت نماز در هر روز است .
- ابودرداء : نزد پيامبر خدا ( صلى الله عليه وآله ) آمدم و گفتم : اى پيامبر خدا ، ثروتمندان ، دنيا و آخرت را بردند ، نماز مى  خوانيم و مى  خوانند ، روزه مى  گيريم و مى  گيرند ، صدقه مى  دهند و ما نمى  دهيم . فرمود : آيا تو را به چيزى راهنمايى نكنم كه اگر انجام دهى هيچ كس پيش از تو به آن پيشى نگرفته و هيچ كس هم از اين پس ، به تو نمى  رسد جز كسى كه همچون تو كند ؟ در پى هر نماز ، سى و سه بار سبحان الله ، سى و سه بار الحمد لله و سى و چهار بار الله اكبر مى  گويى .

 

 استغفار كردن
 

- پيامبر خدا ( صلى الله عليه وآله ) : گناهان كسى كه در پى هر نماز سه بار استغفار كند و بگويد : " از خدايى كه جز او خدايى نيست و زنده و پاينده است ، آمرزش مى  طلبم و به سويش باز مى  گردم " آمرزيده مى  شود .
- ثوبان : پيامبر خدا ( صلى الله عليه وآله ) هر گاه نمازش را به پايان مى  برد ، سه بار استغفار مى  كرد و مى  گفت : " خدايا تو سلام هستى و سلام از توست ، مباركى اى شكوهمند گرامى  " .

 

 سجده شكر گذاردن
 

- امام صادق ( عليه السلام ) : سجده شكر بر هر مسلمان واجب است ، با آن نمازت را كامل مى  كنى ، پروردگارت را خشنود مى  سازى و فرشتگان را به شگفتى مى  آورى . همانا آنگاه كه بنده نماز خواند و سپس سجده شكر گزارد ، پروردگار متعال ، پرده از ميان او و فرشتگان بر مى  گيرد و مى  گويد : اى فرشتگان من ، به بنده ام بنگريد كه با عبادتش به من تقرب جست و پيمانم را به پايان برد . سپس براى من به خاطر شكر نعمتهايى كه به او بخشيده ام ، سجده كرد . فرشتگانم ، چه چيزى براى اوست ؟ پس فرشتگان مى  گويند : اى پروردگار ما ، رحمت تو . سپس پروردگار مى  گويد : ديگر چه ؟ و فرشتگان مى  گويند : اى پروردگار ما ، بهشت تو . پس پروردگار متعال مى  گويد : ديگر چه ؟ و فرشتگان مى  گويند : اى پروردگار ما ، حل مشكلاتش . پس پروردگار مى  گويد : ديگر چه ؟ و هيچ چيز از نيكيها نمى  ماند ، جز اينكه فرشتگان مى  گويند . سپس خداوند متعال مى  گويد : اى فرشتگان من ديگر چه ؟ و فرشتگان مى  گويند : اى پروردگار ما ، هيچ نمى  دانيم . پس خداوند متعال مى  گويد : از او قدردانى مى  كنم همانگونه كه او مرا سپاس گزارد و با فضل و بخششم به او روى مى  كنم و رحمتم را به دو نشان مى  دهم .
- على بن حسن بن على بن فضال از امام رضا ( عليه السلام ) : سجده شكر گزاردن پس از نماز واجب در برابر توفيقى است كه خداوند - يادش بلند باد - به بنده داده تا واجبش را انجام دهد . و كمترين چيزى كه از گفتار در آن كفايت مى  كند اين است كه سه مرتبه " شكرا لله " گفته شود . گفتم : معناى اين گفته : " شكرا لله " چيست ؟ فرمود : مى  گويد : اين سجده از من است براى سپاسگزارى از خداوند كه مرا توفيق خدمت و انجام واجبش داد و شكر سبب افزونى است . پس اگر در نماز كوتاهى كرده با اين سجده ، آن را كامل مى  كند .
- طبرسى : محمد بن عبد الله حميرى در نامه اى به امام مهدى ( عج ) از سجده شكر پس از نماز واجب پرسيد و اين گونه نوشت : برخى از ياران آن را بدعت مى  دانند ، آيا جايز است ، انسان اين سجده را پس از نماز واجب بگزارد ؟ و اگر جايز است در نماز مغرب پس از خود نماز است يا پس از آنكه چهار ركعت نماز نافله مغرب را هم خواند ؟ امام پاسخ داد : سجده شكر از لازمترين و ضرورى ترين سنتها است و هيچ كس آن را بدعت نخوانده ، مگر كسى كه خود در پى بدعت گذارى در دين است . و اما روايتى كه سجده شكر پس از نماز مغرب و اختلاف در زمان انجام آن را مطرح مى  كند كه آيا پس از سه ركعت مغرب يا پس از چهار ركعت نافله آن است ، ( پاسخش اين است ) برترى دعا و تسبيح پس از نمازهاى واجب ، بر دعا پس از نمازهاى نافله ، مانند برترى خود نمازهاى واجب بر نافله است و سجده شكر ، گونه اى دعا و تسبيح است . پس بهتر است ، پس از نماز واجب باشد . گرچه انجامش پس از نمازهاى نافله نيز جايز است .

 

گونه بر خاك نهادن
 

- امام صادق ( عليه السلام ) : موسى بن عمران ( عليه السلام ) هرگاه نماز مى  گزارد ، تا گونه راست و چپش را به زمين نمى چسباند ، در پى كار ديگرى نمى  رفت .
- خداوند به موسى ( عليه السلام ) وحى كرد كه اى موسى ، آيا مى  دانى از ميان آفريده هايم چرا تو را به هم صحبتى ام برگزيدم ؟ گفت : اى پروردگار من ، به چه سبب ؟ پس خداوند تبارك و تعالى به او وحى كرد كه اى موسى : من درون و برون بندگانم را وارسى كردم . پس هيچ كس را نيافتم كه خود را براى من بيش از تو خوار سازد ، اى موسى ، تو هرگاه نماز مى  گزارى ، گونه ات را بر خاك - يا گفت : بر زمين - مى  نهى .

 

پینوشت ها

3.در " الفقيه " در پايان روايت افزوده است و " سنت نيز بر اين جارى است " .
4.ترجمه تعقيب به دعاى پس از نماز بر اساس آنچه در آخر نقل " تهذيب " آمده است صورت گرفت .
5.در نقلى ديگر از " تهذيب " و نيز " الفقيه " چنين آمده است : " به تعقيب و دعا نشستن پس از نماز صبح تا طلوع آفتاب . . . " و در " دعائم الاسلام " آمده است : " ذكر و دعاى پس از نماز صبح رساتر . . . " .
6.تفسير قمى  قيد " پنجگانه " را ندارد .
7.مستدرك الوسايل اين حديث را از البلد الامين نقل كرده و حال آنكه در نسخه چاپى آن ، موجود نيست ، در نقل كنز العمال نيز به جاى عبارت " از حوريه ها به همسريش . . . " آمده است : " خداوند رضوان و آمرزشش را براى او واجب مى  كند " .

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 2223 کلمه
مولف : محمد محمدی ری شهری
1400/6/24 ساعت 08:09
کد : 3090
دسته : اسرار نماز,عمومی
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
تعقبات نماز
دعا
دعا بعد از نماز
آیه الکرسی
ذکر
استغفار
تسبیحات
گونه بر خاک نهادن
سجده
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز