طریقه خواندن نماز روز عرفه

■ طریقه خواندن نماز روز عرفه

طریقه خواندن نماز روز عرفه

روز عرفه یکی از مهمترین روزهای بندگی و از مهمترین روزهای توصیه شده برای عبادت و استجابت دعا نزد مسلمانان است . نهم ماه ذیحجّه که به آن روز عرفه گفته میشود، روز دعا و نیایش به ویژه برای کسانی است که توفیق تشرّف به حج و حضور در صحرای عرفات را پیدا نموده اند. در این روز عزیز، درهای رحمت و برکت الهی باز می شود و هر کسی در این روز بهره ای خواهد برد. عده ای از روزه‌داری بهرمند می شوند، عده ای از زیارت ابا عبدالله الحسین (علیه السلام) و عده ای هم با حضور در صحرای عرفات از مواهب و عنایات الهی بهرمند می گردند.

مرحوم شیخ عباس قمی درباره فضیلت شب عرفه گفته است: «شب عرفه، از لیالی متبرّکه و شب مناجات با قاضی الحاجات است و توبه در آن مقبول و دعا در آن شب مستجاب است و کسی که آن شب را به عبادت به سر آورد، اجر و پاداش هفتاد سال عبادت را دارد.

همچنین ایشان در رابطه با فضیلت و اعمال روز عرفه می گوید: «روز عرفه از اعیاد عظیمه و بزرگ است، هر چند به اسم عید نامیده نشده و روزی است که حق تعالی بندگانش را به عبادت و طاعت فراخوانده و سفره های جود و احسان خود را برای آنها گسترده و شیطان در این روز تحقیر، رانده شده و خشمناک است.

کیفیت و نحوه خواندن نماز روز عرفه
یکی از مهمترین و توصیه شده ترین اعمال روز عرفه، خواندن نماز روز عرفه است. در مورد کیفیت و نحوه خواندن نماز روز عرفه در مفاتیح الجنان آمده است:
فرد نمازگزار برای قرائت این نماز بهتر است زیر آسمان رود و نماز ظهر و عصر خود را با رکوع و سجود نیکو به جای آورد و چون فارغ شود، دو رکعت نماز کند در رکعت اوّل بعد از حمد، سوره توحید و در دوم پس از حمد، سوره کافرون (قُل یا اَیهَا الْکافِروُنَ) را بخواند. همچنین آمده است، پس از آن چهار رکعت دیگر نماز گزارد که در هر رکعت پس از حمد، سوره توحید پنجاه مرتبه بخواند.» این نماز همان نماز حضرت امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ است.

از دیگر اعمال مستحب این روز، گرفتن روزه برای فردی است که ضعف پیدا نکند از دعا خواندن (لازم به ذکر است بداینم، دعا در روز عرفه از گرفتن روزه افضل بوده؛ از این رو، در رایات آمده است، چنانچه روزه در این روز موجبضعف انسان از دعا گردد،کراهتدارد؛ لیکن در صورتى که موجب ضعف نشودمستحباست و همچنین مستحب است غسل پیش از زوال و خواندن زیارت امام حسین ـ علیه‌السلام ـ در روز و شب عرفه و قرائت دعای عرفه آن حضرت که ثواب بسیار دارد. در بحار الأنوار، ج۹۸، ص۲۱۲ و  وسائل الشیعه جلد ۱۳ ص ۵۶۰ آمده است: اشتغال به دعا پس از نماز ظهر و عصر و نیز اجتماع مردم جهت دعا در این روز استحباب دارد.

نماز روز عرفه برای کسانی که در عرفات حضور دارند

در کتاب وسائل الشیعه جلد ۱۳ ص ۵۴۲، در مورد کیفیت خواندن نماز روز عرفه برای کسانی که لیاقت و توفیق حضور در صحرای عرفات را داشته اند آمده است:
خواندن دو رکعت نماز ( در رکعت اول بعد از حمد، سوره توحید و در رکعت دوم بعد از حمد، سوره کافرون خوانده شود)، پس از نماز عصر و قبل از شروع به دعا زیر آسمان و اعتراف به گناهان است. همچنین نماز مخصوص برای حاضرین در عرفات، خواندن صد رکعت نماز براى کسى که در عرفات است با حمد و توحید و ختم آن با آیه الکرسی است.
اهمیت خواندن نمازهای مستحب از دیدگاه معصومین علیه الاسلام

از امام موسی بن جعفر (علیه السلام)روایت شده است:
صلوه النوافل قربان الی الله لکل مومن:
انجام نمازهای مستحبی هر مومنی را به خداوند نزدیک می نماید.
(تحف العقول،ص ۲۹۷)
از حضرت امام صادق (علیه السلام) نقل قول شده است:
ان لیرفع له صلاته نصفها و ثلثها و ربعها و خمسها فما یرفع له الا ما اقبل علیها بقلبه و انما امروا بالنوافل لیتم لهم ما نقصوا من الفریضه:
نمازی که بنده به جا می آورد گاهی نصف و گاهی یک سوم و گاهی یک چهارم و گاهی یک پنجم آن بالا برده می شود، پس بالا برده نمی شود مگر آن نمازی که با توجه به قلبی انجام گیرد مردم مامور به انجام نمازهای مستحب شده‌اند تا نقص نماز واجب آنها توسط مستحبات جبران شود.
(نقل از جعل حدیث ص ۱۱)

 

منبع: ستاد اقامه نماز

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 715 کلمه
1400/4/29 ساعت 09:30
کد : 3068
دسته : عمومی
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
اعمال روز عرفه
عبادت
روز عرفه
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز