قنوت، تشهد، سلام و آداب آنها

■ قنوت، تشهد، سلام و آداب آنها

قنوت، تشهد، سلام و آداب آنها

 قنوت و آداب آن

- براء بن عازب : پيامبر ( صلى الله عليه وآله ) نماز واجب نمى  گزارد ، جز اينكه در آن قنوت مى  خواند .
- امام باقر ( عليه السلام ) : قنوت در هر نمازى ( مشروع ) است .
- قنوت در هر دو ركعت هست ، واجب باشد يا مستحب .
- امام صادق ( عليه السلام ) : هر كس از روى بى ميلى قنوت را ترك كند ، نمازى براى او نيست .
- صفوان جمال : چند روز پشت سر امام صادق ( عليه السلام ) نماز گزاردم . در همه نمازها قنوت مى  خواند ، هم آن هايى كه بلند و هم نمازهايى كه آهسته خوانده مى  شود .
- امام صادق ( عليه السلام ) : قنوت در نماز واجب ، دعا و در وتر ، استغفار است .
- پيامبر خدا ( صلى الله عليه وآله ) : آن كه قنوتش را در دنيا بيشتر طول دهد ، در توقفگاه روز قيامت آسوده تر است .
- طول دادن قنوت در نماز ، سختى هاى مرگ را كاهش مى  دهد .
- هنگامى  كه ابوذر پرسيد كدام نماز برتر است ؟ فرمود : نمازى كه قنوتش طولانى باشد .
- از معصومان روايت شده است : برترين نماز ، آن است كه قنوتش طولانى باشد .
- امام باقر ( عليه السلام ) : همه قنوتها ، با صداى بلند خوانده مى  شود .
- اسماعيل بن فضل : از امام صادق ( عليه السلام ) درباره قنوت و آنچه در آن گفته مى  شود ، پرسيدم . حضرت فرمود : هر آنچه خداوند بر زبانت جارى كرد و براى آن چيز خاصى نمى  دانم .
- امام صادق ( عليه السلام ) : كافى است در قنوت بگويى : " خدايا ما را بيامرز و بر ما رحمت آور و به ما عافيت ده و از ما در دنيا و آخرت درگذر كه تو بر هر كار توانايى " .
- ابو بكر بن ابى سمال : نماز صبح را پشت سر امام صادق ( عليه السلام ) خواندم ، هنگامى  كه در ركعت دوم ، قرائتش را تمام كرد با صدايى نزديك به بلندى صداى قرائتش گفت : " خدايا ما را بيامرز و بر ما رحمت آور و به ما عافيت ده و از ما در دنيا و آخرت درگذر كه تو بر هر كار توانايى " .
- قاضى نعمان : دعاهاى گوناگونى براى قنوت نماز صبح ، از اهل بيت
- درودهاى خداوند بر ايشان باد
- به ما رسيده است . اين دعاها همگى زيبا هستند و از زيباترين آن ها اين است كه بگويى : خدايا ما از تو يارى مى  جوييم و آمرزش مى  خواهيم و نيكيهايت را سپاس مى  گوييم و كفران نمى  كنيم . برايت فروتنى مى  كنيم و از آن كه به تو كفر مى  ورزد ، دورى مى گزينيم . خدايا فقط تو را مى پرستيم و براى تو نماز مى گزاريم و سجده مى  كنيم و به خدمت تو شتابانيم . به رحمتت اميد داريم و از عذابت هراسانيم كه بى گمان به كافران مى  رسد . خدايا كافران و منافقان و منكران اوليايت
- پيشوايان پاك خاندان پيامبرت - را عذاب كن و بر آنان كيفر و سختى و خشم و عذابت را فرو فرست . خدايا كافران اهل كتاب و مشركان را مجازات كن . خدايا مردان و زنان مؤمن را بيامرز و ميان آنان را اصلاح كن و با هم الفتشان ده و ايمان و حكمت را در دلهايشان بنشان و آن ها را بر دين پيامبرت ثابت بدار و در برابر دشمنان تو و خودشان ياريشان كن . خدايا مرا همراه با آنان كه ره نمودى ره بنما و سرپرستيم را همچون آنان كه سرپرستيشان را پذيرفتى بپذير و در آنچه به من بخشيده اى بركت ده و در ميان آنان كه عافيت داده اى ، عافيتم بخش و از قضاى سوء خود ، حفظم كن كه تو حكم مى  رانى و بر تو حكمى  نمى  رود و آن كه تو دوستش دارى ، خوار نمى  شود و آن كه تو دشمنش دارى سربلند نمى  گردد . تو مبارك و بزرگى ، جز تو خدايى نيست ، از تو آمرزش مى  خواهم و به تو باز مى  گردم و نيكويى را از تو اى پروردگار من ، در دنيا و آخرت مى  طلبم و از تو مى  خواهم كه با رحمتت ما را از عذاب جهنم حفظ كنى ( 1) .

 تشهد و آداب آن

- سورة بن كليب : از امام باقر ( عليه السلام ) كمترين چيزى را كه از تشهد كفايت مى  كند پرسيدم ، فرمود : شهادتين .
- امام صادق ( عليه السلام ) : هر كس نماز بگذارد و بر پيامبر ( صلى الله عليه وآله ) صلوات نفرستد و آن را از روى قصد ترك كند ، نمازى ندارد .
- پرداختن زكات ( فطريه ) روزه را تمام مى  كند ، همچون صلوات بر پيامبر ( عليه السلام ) كه تمام كننده نماز است . هر كس روزه بگيرد و زكات را از روى قصد نپردازد ، روزه اى ندارد و هر كس نماز بگزارد و از روى قصد صلوات بر پيامبر ( صلى الله عليه وآله ) نفرستد ، نمازى ندارد . همانا خداوند متعال پيش از نماز به آن ( زكات ) پرداخته و فرموده است : " بى گمان رستگار شد كسى كه زكات داد و نام پروردگارش را ياد كرده نماز گزارد " .
- تشهد در ( پايان ) دو ركعت نخست چنين است : سپاس مخصوص خداست ، گواهى مى  دهم كه جز خداى يگانه خدايى نيست ، همتايى ندارد و گواهى مى  دهم كه محمد بنده و پيامبر اوست . خدايا ، بر محمد و خاندانش درود فرست و شفاعتش را در حق امتش بپذير و درجه اش را رفيع كن .
- محمد بن ابى نصر : به امام رضا ( عليه السلام ) عرض كردم : فدايت شوم ، همان تشهد ركعت دوم را در ركعت چهارم بگويم كفايت مى  كند ؟ فرمود : بلى .

  سلام و آداب آن

- امام صادق ( عليه السلام ) : هنگامى  كه در صف ( نماز جماعت ) هستى ، سلامى  بر طرف راستت و سلامى  بر طرف چپت بده ، زيرا از سمت چپت كسى بر تو سلام مى  كند . و اگر امام بودى يك سلام رو به قبله بده .
- مفضل بن عمر : از امام صادق ( عليه السلام ) حكمت واجب شدن سلام را در نماز پرسيدم ، فرمود : چون پايان دادن به نماز ( و محرمات در هنگام انجام آن ) است . گفتم : به چه علت بر سمت راست سلام مى  دهد و بر چپ نمى  دهد ؟ فرمود : چون فرشته اى كه بر نوشتن نيكوييها گمارده شده ، در سمت راست و آن كه بديها را مى نويسد در سمت چپ است و نماز نيكوست و بدى در آن نيست . از اين رو بر سمت راست سلام مى  دهد و نه چپ . گفتم : چرا گفته نمى  شود : سلام بر تو و گفته مى  شود : سلام بر شما و حال آنكه فرشته سمت راست يك نفر است ؟ فرمود : چون هم بر او و هم بر آنان كه در سمت چپ هستند سلام مى  دهد و فرشته سمت راست را با ( اختصاص ) اشاره به او برترى مى  بخشد . . . گفتم : چرا مأموم سه سلام مى  دهد ؟ فرمود : يكى ، جواب سلام امام جماعت است كه براى او و دو فرشته اش مى  باشد و سلام دوم بر آنان كه سمت راست اويند و نيز دو فرشته گمارده شده بر او و سلام سوم بر آنان كه سمت چپ اويند و نيز دو فرشته گمارده شده بر او و آن كه در سمت چپش كسى نيست بر سمت چپش سلام نمى  دهد ، مگر اينكه سمت راستش ديوار و چپش به طرف مأمومى  باشد كه پشت سر امام است . پس در اين حالت بر سمت چپش سلام مى  دهد . گفتم : پس امام بر چه كسى سلام مى  دهد ؟ فرمود : بر دو فرشته اش و مأمومان . به فرشتگانش مى  گويد : به سلامت ماندن نمازم را از آنچه تباهش مى  كند ، بنويسيد و به نمازگزاران پشت سرش مى  گويد : از عذاب خداى عز وجل در سلامت و امان مانديد .

 

1. در مصنف ابن ابى شيبه اين دعا را به حضرت على نسبت داده و آن را تا " عذابت به كافران مى  رسد " نقل كرده است .
 

منبع: کتاب الصلاة في الكتاب والسنة، محمد محمدي رى شهری

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1452 کلمه
مولف : محمد محمدی ری شهری
1400/2/1 ساعت 09:03
کد : 2988
دسته : نماز در آیات و روایات,عمومی
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
تشهد
آداب تشهد
قنوت
آداب قنوت
سلام
آداب سلام
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز