■ توجه به نماز در آخرين لحظات عمر
توجه به نماز در آخرين لحظات عمر
حاج آقا حسين فاطمى قمى نقل مى كند:
از مسجد جمكران به خانه بازگشتم . در منزل به من گفتند كه حاج ميرزا جواد آقا ملكى جوياى حال تو بود. يا سابقه كسالتى كه از ايشان سراغ داشتم ، با عجله رفتم خدمت ميرزا آقا جواد. ديدم حمام كرده و خضاب بسته و در بستر بيمارى افتاده است . ايشان خودش را براى خواندن نماز ظهر و عصر در بستر آماده كرد. اذان و اقامه را خواند و تكبيرة الاحرام از ميان دولبش بيرون آمد كه جان به جان آفرين تسليم نمود و روح مطهرش به عالم قدس به پرواز در آمد.
آرى اى عزيز! اين است معناى الصلوة معراج المومن و اين است تفسير قد قامت الصلوة (1)
نماز، شيطان را از انسان دور مى كند
حديثى از رسول اكرم صلى الله عليه و آله نقل است كه مى فرمايد:
شيطان تا زمانى كه فرزند آدم نسبت به نمازهاى واجب تعهد دارد و مراقب نمازهاى يوميه اش مى باشد، از او مى ترسد. اما وقتى كه نمازها را ضايع كند و نسبت به آنها بى توجه و بى قيد باشد، شيطان بر او چيره مى شود و او را در گناهان بزرگ غرق مى كند.
شيخ طوسى در تهذيب از شخصى به نام يسع بن عبد الله نقل كرده كه مى گويد:
به امام صادق عليه السلام گفتم : من گاهى براى حاجت يا نيازى كه دارم سه بار استخاره مى كنم كه هيچ يك طبق ميل من نيست و بر سر دو راهى تصميم مى مانم .
امام فرمود: استخاره را هنگام نماز انجام بده ، چون شيطان در هنگام نماز از انسان دور مى شود. آنگاه ببين در قلبت چه مى گذرد، به همان توجه كن و قرآن را بازكن . هر رهنمودى در آن ديدى ، همان را عمل كن . (2)
نماز و عبادت امام حسن عسکرى عليه السلام
معتمد، خليفه عباسى ، امام حسن عسكرى عليه السلام را نزد على جزين زندانى كرده بود و مرتب وضع امام را از او مى پرسيد. على جزين هم گزارش مى داد كه امام روزها را روزه مى گيرد و شبها نيز به نماز و عبادت و دعا مشغول است .
امام حسن عسكرى عليه السلام نيز مانند اجداد طاهرينش توجه و علاقه فراوانى به عبادت داشت . به هنگام نماز از هر كارى دست مى كشيد و هيچ چيز را بر نماز مقدم نمى شمرد.
ابوهاشم جعفرى مى گويد:
روزى خدمت امام عسكرى عليه السلام رسيدم ، امام سرگرم نوشتن چيزى بود. وقت نماز كه فرا رسيد، امام نوشته را كنار گذاشت و به نماز ايستاد. (3)
نماز، گناهان را فرو مى ريزد
از حضرت على عليه السلام نقل است كه مى فرمايد:
با رسول خدا صلى الله عليه و آله در مسجد براى اداى نماز آماده مى شديم كه مردى بلند شد و رو به پيامبر صلى الله عليه و آله گفت : اى رسول خدا! من گناهى مرتكب شده ام كه بر آن حد لازم است . صلى الله عليه و آله از او روى برگرداند و چيزى نگفت .
هنگامى كه نماز تمام شد، آن مرد دوباره برخاست و سخن خود را تكرار كرد. پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود. آيا تو الان با ما نماز نخواندى ؟ آن مرد در جواب گفت : بلى .
پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود: اين نماز كفاره گناه تو است و گناه تو به واسطه اين نماز فرو ريخت .
حضرت على عليه السلام در جاى ديگر مى فرمايد:
هر گاه مسلمانى وضو بگيرد و به خضوع و خشيت ، نمازهاى پنجگانه را بجا آورد، گناهانش فرو مى ريزد. (4)
من صلى نجا و من ترك هلك هركس نماز بخواند رستگار مى شود و هر كس نماز را ترك كند، نابود مى شود.
(1) - لقاء الله رساله لقاء الله با ترجمه سيد احمد قهرى / ص 20 از پيشگفتار
(2) - چهل حديث رسولى محلاتى / جلد 1- ص 66 و 67.
(3) - پيشواى يازدهم / ص 11 و 20 بحار / جلد 5- ص 304.
(4) - تفسير نمونه / جلد 9- ص 268.
منبع: کتاب بهترين پناهگاه حكايات و داستانهاى نماز، رحيم كارگر محمديارى