■ شیوه های انگیزشی دعوت به نماز
1- پخش شیرینی و شکلات و نظایر آن در صفوف نماز جماعت به ویژه بین کودکان
چون کودکان به انواع شیرینی علاقه مند هستند، پخش شیرینی و شکلات در صفوف نماز جماعت ، یکی از شیوه های انگیزشی برای جذب آنها به نماز است.
همچنین می توانیم زیر سجاده ی کودک شکلات (یا خوراکی مورد علاقه اش را) بگذاریم و به او بگوییم اگر شکلات خواستی از زیر سجاده ات بردار و چون شیرینی و نماز قرین یکدیگر می شود ، نماز هم برای او شیرین جلوه می کند.
[یادمان باشد نگوییم این را فرشتگان آورده است، همچنین نگوییم هر که نماز بخواند خدا زیر سجاده او شکلات می گذارد]
امام مجتبی علیه السلام : نماز ظهر وعصر را در محضر رسول خدا خواندم همین که حضرت سلام دادند به ما فرمودند بر جایتان بمانید و آنگاه برای تقسیم ظرف حلوایی در میان نماز گزاران از جا بر خواستند و به هر کدام مقداری حلوا خوراندند تا اینکه به من رسیدند.
من کودک بودم آن حضرت قدری حلوا به من خوراندند سپس فرمودند: باز هم بدهم؟ عرض کردم: آری. آن حضرت به خاطر خردسال بودنم باز هم مقداری به من خورانیدند «ثِمَّ قال: اَزیدک؟ اَزیدَک؟ قُلتُ نَعَم فَاَلعَقَنی اَخری لِصِغَری» و بدین حال بودند تا آن که به همگان حلوا خوراندند. (کتاب العیال ، ج 1 ، ص 380)
2- نقل داستانهای شیرین در مورد نماز
کودکان به داستان علاقه مند هستند و دوست دارند تا بزرگ تر ها برایشان قصّه بگویند؛ از این رو می توانیم از علاقه آن ها استفاده کنیم.
با نقل داستان های شیرین، از نماز و نمازگزاران، برای نماز خواندن آنها انگیزه کافی ایجاد کنیم.
البته بهتر است نقش اول قصّه کودک باشد و لفظ نماز دائماً تکرار نشود و در حد امکان به طور غیر مستقیم ذکر شود. مثلا امام حسن مجتبی علیه السلام وقتی هفت ساله بود مسجد می رفت وقتی برمی گشت سخنرانی های پیامبر را برای مادرش تکرار می کرد. (سفینة البحار ، ج ۱ ، ص ۲۵۴)
3-قرین کردن بوی خوش با نماز
قرین کردن بوی خوش با نماز موجب خوشایند شدن فضای نماز برای کودک می شود و سبب ایجاد انگیزه در کودک و جذب به نماز می شود.
حضرت فاطمه سلام اللّه علیها در لحظات آخر عمر، چند لحظه قبل از مغرب به اسماء فرمود: عطر مرا بیاور تا خود را خوش بو کنم و لباسی را که با آن نماز می خوانم نیز بیاور.
سپس وضو گرفت وقتی خواست نماز بخواند، حالش منقلب شد، سرش را به زمین نهاد. به اسماء گفت: کنارم بنشین هنگامی که وقت نماز فرا رسید مرا بلند کن...
[به نظر می رسد عادت حضرت استفاده از عطر برای اقامه نماز بوده و در لحظات آخر عمر چون توان جسمی نداشتند از اسماء خواستند تا برای ایشان عطر حاضر کنند]
4- آموزش نماز
آموزش نماز و مسائل و احکام آن به کودکان، با زبان کودکانه کودک را به نماز علاقه مند می کند.
شیوه های آموزش با شعر ، قصه و بازی می باشد ، یکی از کودکان را امام جماعت و بقیه با او اقامه ببندند و طی بازی کودکانه نماز را آموزش دهید.
وقتی کودک هنگام سجده بر پشت ما سوار می شود ذکر یا دعا را بلند بخوانید و آن را تکرار کنیم تا کودک خودش بلند شود. غیر مستقیم به آن ذکر حس خوشایندی پیدا می کند.
کودک را به آموختن مجبور نکنیم و آموزش در زمانی باشد که او راغب باشد. آسان گیری در آموزش را فراموش نکنیم.
آموزش همراه با تنبیه بدنی و توبیخ و سخت گیری آثار سوء بر کودک خواهد گذاشت.
به جای آموزش دفعی در یک جلسه که اثر ماندگار ندارد از شیوه تدریج و قطره چکانی استفاده کنیم تا او خسته نشود و آموزش در جان او ثبت شود.
منبع: استاد علینقیفقیهی ، شیوههای ترغیب و جذب به نماز، خلاصه ای از صفحه ۵۳ تا ۷۱.