سبك شمردن نماز

■ سبك شمردن نماز

سبك شمردن نماز

نماز، ایستادن در برابر معبود با عظمتی است که همه هستی در کف قدرت اوست. سخن گفتن با پروردگارِ قدرت‌مندی است که سخنان ما را می‌شنود و از نهان و آشکار ما مطلع است. عبادت در برابر چنین معبود یکتایی، نباید سرسری و سبک باشد، بلکه باید با همان آداب و دستورهایی باشد که از طرف خود او آمده است.

این پاسداری و نگه داشتن حریم در برابر خداوند در واقع، بزرگی و عظمت روح بنده را به ارمغان می‌آورد؛ زیرا او با خضوع و خشوع در پیشگاه خداوند، عزت و کرامت می‌یابد و دارای روح قوی و نفس قدرت‌مند می‌گردد و در برابر هیچ قدرت و شوکتی، جز ذات باری تعالی، سر خم نمی‌کند.

سریع و غلط خواندن نماز، نیمه کاره به جا آوردن رکوع و سجود، نماز را در آخر وقت خواندن، تقدم کارهای روزانه بر نماز، همه از مصادیق سبک شمردن نماز است که پیشوایان دینی علیهم‌السلام، ما را به شدت از این کارها بر حذر داشته‌اند. پس باید توجه داشت که سبک شمردن نماز، غیر از نماز نخواندن است؛ چون ممکن است بسیاری از افراد اهل نماز باشند، ولی به نمازی که می‌خوانند توجهی نداشته باشند و شاید فقط آن را از روی عادت و برای رفع تکلیف به جا آورند!

امام باقر علیه‌السلام فرمود:

بپرهیزید از این‌که در نماز، سستی و تنبلی کنید و یا حدودش را ضایع نمایید، یا از روی دستپاچگی، رکوع و سجده را آن چنان به جا آورید که گویی هم‌چون خروس بر زمین، منقار می‌زنید، یا این‌که نماز را سبک بشمارید، یا این‌که به جای نماز به امور دنیوی مشغول شوید و یا در غیر وقت نماز بخوانید؛ چرا که رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله در هنگام رحلتش فرمود: از من نیست کسی که نمازش را سبک بشمارد. قسم به خدا! بر حوض کوثر بر من نخواهد رسید.[1]

روزی علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام مردی را مشاهده کرد که نماز می‌خواند، به او فرمود: چند مدت است که این طور نماز می‌خوانی؟ عرض کرد: از فلان زمان. فرمود: عمل تو نزد خدا مانند کلاغی است که منقار بر زمین می‌زند، اگر با همین وضع بمیری بر غیر دین محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله خواهی مرد! سپس فرمود:

إنّ أسرقَ الناس مَن سَرقَ صلاته؛[2]

دزدترین مردم کسی است که از نمازش بدزد.

همین جا باید گفت که سبک شمردن نماز، امری بسیار مذموم و ناپسند است و طبق اعتقاد شیعه ، کسی که چنین کند شفاعت اهل بیت علیهم‌السلام نصیبش نخواهد شد؛ این سخن بنیان‌گذار مکتب جعفری؛ یعنی امام صادق علیه‌السلام، بسیار شنیدنی است:

ابو بصیر می‌گوید: بعد از در گذشت امام جعفر صادق علیه‌السلامنزد «امّ حميده» رفتم تا این مصیبت را به او تسلیت بگویم. تا چشمش به من افتاد شروع به گریه کرد، من نیز از حال او به گریه افتادم. آن‌گاه گفت: ابا محمد! اگر امام صادق علیه‌السلام را هنگام مرگ مشاهده می‌کردی چیز عجیبی می‌دیدی. ایشان در آن لحظات آخر، چشم گشود و فرمود: به هر کس که بین من و او خویشاوندی هست، بگویید بیاید، همه را جمع کنید که سفارشی دارم.

ام حمیده گفت: همه خویشاوندان را جمع کردیم. در این هنگام، امام علیه‌السلام، نگاهی به آن‌ها کرد و فرمود: «شفاعت ما خانواده به آن كسى كه نمازش را سبك بشمارد نخواهد رسيد».[3]

 

[1]. كلينى، كافى، ج3، ص269: عن أبيجعفر عليه‏السلام قال: «... لاتتهاون بصلاتك فإنّ النبيّ صلى ‏الله ‏عليه ‏و‏آله قال عند موته: ليس منّي من استخفّ بصلاته... و لا يرد عليّ الحوض لا واللّه».
[2]. حر عاملى، وسائل‏الشيعه، ج3، ص24، ح2.
[3]. ميرزا حسين نورى، مستدرك الوسايل، ج3، ص25؛ محمدباقر مجلسى، بحارالانوار، ج79، ص236: «دخلت على أمّ‏حميدة أعزّيها بأبي عبداللّه عليه ‏السلام فبكت ثمّ قالت...: إنّ شفاعتنا لن تنال مستخفّاً بالصلاة».

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 634 کلمه
مولف : آیت الله امینی (ره)
1399/3/22 ساعت 11:54
کد : 2798
دسته : اهمیت و جایگاه نماز,عمومی
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
آیت الله امینی
سبک شمردن نماز
دزدترین مردم
عبادت
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز