■ اوقات نماز در فرق اسلامی
رضا اخوی، مرکز تخصصی نماز
یکی از مسائل مهم و اختلافی فقهي، مسالۀ «جمع بین صلاتین» است که به تصور عامۀ اهل سنت، جمع بین دو نماز (ظهر و عصر، مغرب و عشا) امری غیر شرعی است و مدرکی از سنت بر آن اقامه نشده و جز در موارد خاص و استثنايي،[1] جمع ميان آنها جايز نيست. در حالی که شیعیان معتقدند که اگرچه خواندن نمازهاى يوميه در پنج وقت افضل و بهتر است، ولی پشت سر هم خواندن ظهر و عصر و مغرب و عشاء اشکال ندارد. شیعیان برای این فتوای خود به دلایلی استناد می کنند، از جمله اینکه در سنت و سیره پیامبر نیز چنین عملی واقع شده است.[2] به عنوان مثال ابن عباس مىگويد: «پيامبر خدا بين نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا در شهر مدينه جمع كرد، در حالى كه نه ترسى بود و نه بارانى. از ابنعباس سؤال كردند كه منظور پيامبر از اين كار چه بود؟ گفت: براى اين بود كه امتش را به زحمت و حرج نيفكند».[3]
رمزگشایی از علت اصلی
اگرچه اهل سنت با توجه با وجود روایات فراوانی که در کتب موثق آنان ذکر شده است، دست به دامن یکسری توجیهات و علت تراشی برای این جمع بین دو نماز توسط رسول خدا(ص) شدهاند؛ ولی دقت نظر و تعمق در متن روایات، علت اصلی این جمع را بازگو می نماید. این علت، «تسهيل بر امت» است، لذا تعابیری مانند «ليتسع الوقت على امته» «اَرادَ اَنْ لا يُحْرِجَ اُمَّتَهُ» و مانند آن در روایات مرتبط، گویای همین مطلب است. ضمن اینکه عقل عرفی نیز مؤید این جمع است؛ زیرا اگر در آن زمان جدا خواندن نماز مشقت داشت، امروزه با توجه به گستردگی مشاغل و گرفتاریهای فراوان زندگی، اين مشقت بيشتر شده است؛ در حالی که اسلام دين سهل و سمحى است و به یقین خواستار عسر و حرج برای مسلمانان نیست[4]، لذا هر چند خواندن نماز در پنج وقت برتر باشد، ولى نباید مسلمانان را به آن الزام نمود.
[1]. از نظر تمام مذاهب اسلامى خواندن نماز ظهر و عصر به صورت جمع در عرفات و نماز مغرب و عشا در مشعر الحرام (در مزدلفه) جايز است. بداية المجتهد و نهاية المقتصد، ج1، صص170-171.
[2] . صحیح البخاری، باب تاخیر الظهر الی العصر، ح518. صحیح البخاری، باب ذكر العشاء والعتمة ومن رآه واسعا. صحیح البخاری، باب وقت العصر، ح524. صحیح مسلم، باب الجمع بین الصلاتین فی الحضر، ح58. کنزالعمال، ج8، ص246.
[3] . سنن ترمذى، ج1، ص354، باب138 و سنن بيهقى، ج3، ص167.
[4]. ان اللّه يريد يكم اليسر و لا يريد بكم العسر»: