این چند نکته را در دعوت فرزندان به نماز فراموش نکنید!

■ این چند نکته را در دعوت فرزندان به نماز فراموش نکنید!

این چند نکته را در دعوت فرزندان به نماز فراموش نکنید!

حجج اسلام دکتر داودی و هادی عجمی

افراط و تفریط ممنوع

اميرالمؤمنين jافراط و تفريط را نشانه جهالت تلقي مي­كند و مي­فرمايد: "لاتري الجاهل إمّا مُفْرِطاً أو مفرِّطا"؛[1] نادان يا افراط و زياده­روي مي­كند يا تفريط و كوتاهي. انسان افراط­كار مانند راننده‌اي عصباني و عجول است كه وسيلة نقليه‌اش بر اثر سرعت زياد معيوب مي‌شود و خود وي نيز به مقصد نمي‌رسد و چه بسا در ميانة راه به واسطة سرعت زياد از جادة راست منحرف شده، خود و وسيله‌اش را نابود ‌‌كند.

در عبادات و به­ويژه نماز نيز اسلام همين قاعده را جاري دانسته و پيروان خود را از افراط برحذر داشته است. چرا كه افراط در عبادت، به­خصوص اگر افراط­كار در ابتداي مسير عبادت باشد، موجب دلزدگي و در نهايت رويگرداني از عبادت مي‌شود. پيامبر گرامي اسلامd در سفارشي به اميرالمؤمنينj مي‌فرمايد: يا علي، ... عبادت پروردگارت را بر خودت ناخوشايند مكن كه افراط كار نه پشتي [سالم براي مركبش] باقي مي‌گذارد و نه راهي مي‌پيمايد.[2]

امام صادقj فرمود: در جواني بسيار عبادت مي‌كردم. پدرمj به من فرمود: پسرم، كمتر از اين كه مي‌بينم عبادت كن كه خداوند عز و جل هرگاه بنده‌اي را دوست بدارد، به اندك عمل او هم راضي مي‌شود.[3]

بدين ترتيب، والدين در دعوت فرزندان به نماز نه زیاده‌روی کنند و انتظار بی‌جا از فرزندان خود داشته باشندو نه تفريط و بي‌توجهي و اهميت ندادن به آن نیز بازدارند.

انتظار بيش از اندازه دو پيامد منفي دارد: اگر فرزند مطابق انتظار والدين عمل كند، از نماز بيزار و دلزده مي‌شود و اگر مطابق نظر آنان عمل نكند، موجب ناراحتي والدين و تنش ميان آنها مي‌شود؛ اين تصور در فرزند به وجود مي‌آيد كه در عمل به وظايف ديني‌اش كوتاهي مي‌كند و همين موجب مي‌شود اعتماد به نفس فرزند ضعيف گردد. از سوي ديگر، والدين نبايد سطح انتظارات خود را بسيار پايين بياورند كه نتيجة آن سهل‌انگاري و بي‌توجهي به نماز يا ترك نماز خواهد بود.

فرزندانتان همه یک جور نیستند

يكي از سنت­هاي الهي در جهان هستي اين است كه موجودات زنده هر چند از يك نوع باشند و ويژگي­هاي مشتركي با يكديگر داشته باشند، كاملاً شبيه يكديگر نيستند و هر يك از آنها تفاوت­هاي خاصي با يكديگر دارند كه آنها را از ديگر موجودات آن نوع متمايز مي‌كند. انسان هم از اين قاعده استثنا نيست و افراد در كنار شباهت­ها و اشتراكات فراوان، تفاوت­هايي نيز با يكديگر دارند. حتي دو برادر يا خواهر نيز كاملاً شبيه يكديگر نيستند و در خصوصيات بدني و روحي تفاوت­هايي با يكديگر دارند. هر انسان، انساني منحصر به فرد است با ويژگي­هاي جسمي و روحي خاص خود كه او را از ديگر انسان­ها جدا مي‌كند. امام صادق عليه السلام فرمودند: "النَّاسُ‏ مَعَادِنُ‏ كَمَعَادِنِ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ"؛[4]مردم معدنهايي همانند معدن طلا و نقره‌اند [و با يكديگر متفاوتند]. دعوت فرزندان به نماز این تفاوت‌ها را لحاظ كنيم و براي دعوت هر فرزند از شيوه‌ها و روش­ها و فنوني استفاده كنيم كه با خصوصيات او سازگارتر است.

عجله نکنید

يكي از ويژگي­هاي انسان، زمانمندي اوست. شكل­گيري جنين انسان و كامل شدن آن نيازمند گذشت 9 ماه است. پس از تولد نيز رشد كامل انسان نيازمند طي حدود 14سال است. زمانمند و تدريجي بودن پيدايش و رشد انسان محدود به امور زيستي و تكوين اعضا و جوارح او نيست، بلكه شامل رفتار و گرايش و شناخت او نيز مي‌شود. يادگيري رفتارها، گرايش­ها و دانش­ها نيز در انسان، زمانمند و تدريجي است. نماز نيز از اين قاعده مستثنا نيست و يادگرفتن نماز و پايبند شدن به آن نيز نيازمند زمان است و نمي‌توان انتظار داشت به يكباره در مدت يك هفته و يك ماه فرزند ما نماز را بياموزد و كاملاً به آن پايبند گردد.

بنابراین باید در راه انس فرزندانمان به نماز مداومت و استقامت داشت. مداومت و استقامت در دعوت و تربیت، سیرة انبیای الهی و نشأت گرفته از سفارش­هاي مكرر خداوند به آنهاست که "فَاسْتَقِمْ كَما أُمِرْتَ و من تاب معك".[5] يادگيري نماز و تثبيت و دروني شدن آن در فرزندان نيازمند گذشت زمان است و با يك روز و يك هفته و يك ماه به سرانجام نمي‌رسد. امير­المؤمنينj در توصيف سيرة پيامبرd مي‌فرمايد:

"پيامبرd با آنكه بشارتِ رفتن به بهشت را از خداوند دريافت كرده بود، خود را براي نماز به رنج مي‌افكند؛ چون خداي سبحان به او فرموده بود: "خانواده‌ات را به نماز فرمان ده و بر آن شكيبا باش". از اين رو، پيامبرd خانوادة خود را به نماز فرمان مي‌داد و خود نيز در راه اقامة آن بردباري مي‌كرد.[6]

بر اساس برخي روايات، هنگامي كه آية 132 سورة طاها "وَ أْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلاةِ وَ اصْطَبِرْ عَلَيْها" نازل شد، پيامبرd مدت نه ماه هنگام اوقات نماز، بر در منزل حضرت فاطمهh و علي jمي‌آمد و آنان را به نماز فرامي‌خواند.[7]

نکته مهم این است که یکی از معانی صبر و استقامت بر نماز فرزندان نظارت و مراقبت است. نظارت و مراقبت يكي از اصول هدايت فرزندان به نماز است. یعنی در طی این دوران در کنار آنچه گفته شد، پیوسته باید  نظارت و مراقبت داشت.

 

تشویق و تنبیه را فراموش نکنید

د رتمام مراحل بیان شده و بر اساس ظرفیت فرزند، تشويق و تنبيه از لوازم ضروري تربيت هستند؛ به­گونه‌اي كه بدون ياري گرفتن از اين دو نمي‌توان متربي را به مقصد رشد و كمال رساند. تشويق و تنبيه به منزلة دو بال براي تربيت هستند كه با كمك آنها تربيت به پرواز درآمده و مسير را با موفقيت طي مي‌كند و به هدف سعادت مي‌رسد. چنانکه كنار گذاشتن تشويق و تنبيه يا تكيه بر يكي از اين دو به معناي زمين­گير شدن و توقف تعليم و تربيت است!

تشويق، موتور محركة تربيت است و تنبيه سامانه‌اي است كه تربيت را در مسير صحيح نگه مي‌دارد. ستفاده از تشويق به تنهايي متربي را به حركت در مي‌آورد؛ اما هيچ تضميني وجود ندارد كه در مسير صحيح به راه خود ادامه دهد. چنان­كه استفاده به تنهايي از تنبيه نه تنها كمكي به تربيت نمي‌كند كه مانع حركت و پويايي آن نيز مي‌شود. در هدايت به نماز نيز ناگزير بايد از تشويق و تنبيه توأمان استفاده كرد.

 

 


[1]. نهج البلاغه، حكمت 70.

[2] . کلینی، كافي، ج 2، ص 87.

[3]. کلینی، كافي، ج 2، ص 87.

[4]. كليني، الكافي، ج 8، ص 177.

[5]. "پس همان‏گونه كه فرمان يافته‏اى، استقامت كن؛ و همچنين كسانى كه با تو بسوى خدا آمده‏اند (بايد استقامت كنند) " (هود: 112).

[6]. نهج‏البلاغة، ص 316.

[7]. شیخ صدوق، امالي، ص 533.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1113 کلمه
1394/2/9 ساعت 08:40
کد : 256
دسته : دعوت فرزندان به نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
خانواده
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز