خود و خانواده خود را با نماز حفظ کنیم

■ خود و خانواده خود را با نماز حفظ کنیم

خود و خانواده خود را با نماز حفظ کنیم

پیامبر (ص) فرمود: خداوند جانشینان مرا رحمت کند. سؤال شد آنان کیانند! فرمود: کسانی که سنّت و راه مرا احیاء کنند و به مردم بیاموزند: «رَحِمَ‏ اللَّهُ خُلَفَائِي‏ فَقِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ وَ مَنْ خُلَفَاؤُكَ قَالَ الَّذِينَ يُحْيُونَ سُنَّتِي وَ يُعَلِّمُونَهَا عِبَادَ اللَّهِ».[1]

امر به معروف و دعوت به هر کار خیر و از جمله نماز –که در مرکز کارهای خیر قرار دارد- نشانة دلسوزی، تعهّد، غیرت دینی، وجدان بیدار، ایمان به مکتب و مردم و ایمان به هدف و راه او می باشد.

ما به سفارش قرآن کریم، مأموریم که خود و خانوادة خود را از آتش و قهر خدا حفظ کنیم: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا»؛[2] خداوند به پیامبر (ص) می فرماید: «وَ أْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلاةِ وَ اصْطَبِرْ عَلَيْها»؛[3] خانوادة خود را به نماز امر کن و در این کار صبور باش. با دعوت به نماز، به این سفارش قرآن کریم عمل کنیم.

در قرآن می خوانیم که پیامبران نگران افکار و عقاید فرزندان خود بودند و از آنان می پرسیدند: «ما تَعْبُدُونَ مِنْ بَعْدي‏»؛[4] پس از مرگ من چه خواهید پرستید؟ در جای دیگر می خوانیم که حضرت ابراهیم (ع) از خدا می خواست که او و ذرّیه اش را برپاکنندة نماز قرار دهد: «رَبِّ اجْعَلْني‏ مُقيمَ‏ الصَّلاةِ وَ مِنْ ذُرِّيَّتي‏ رَبَّنا وَ تَقَبَّلْ دُعاءِ».[5] او به همین هدف آنان را در منطقه ای کوهستانی و بی آب و گیاه، در کنار کعبه ساکن کرد و گفت: پروردگارا! من برای اقامة نماز این مکان را برای سکونت فرزندانم انتخاب کردم: «رَبَّنا إِنِّي أَسْكَنْتُ‏ مِنْ ذُرِّيَّتي... لِيُقيمُوا الصَّلاةَ».[6]

افرادی که نسبت به عقاید و عبادت دیگران بی توجّه هستند، باید بدانند که در وجدان، تاریخ و قیامت توبیخ می شوند.

پیامبر گرامی اسلام (ص) در حدیثی تکان دهنده، از والدین و فرزندان آخرالزّمان گلایه کرده و می فرمایند: «وَيْلٌ‏ لِأَطْفَالِ‏ آخِرِ الزَّمَانِ مِنْ آبَائِهِمْ فَقِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ مِنْ آبَائِهِمُ الْمُشْرِكِينَ فَقَالَ لَا مِنْ آبَائِهِمُ الْمُؤْمِنِينَ لَا يُعَلِّمُونَهُمْ شَيْئاً مِنَ الْفَرَائِضِ»؛[7] وای به حال والدین فرزندان آخرالزّمان. کسی سؤال کرد که والدین مشرک؟! حضرت فرمودند: نه، والدین مؤمن شان که واجبات را به فرزندان تعلیم نمی دهند.

خداوند متعال، هم از افراد جاهل پیمان گرفته که به سراغ علم و کشفِ حق بروند و هم از دانشمندان پیمان گرفته که به سراغ افراد جاهل و منحرف بروند. البته ممکن است همه، دعوت به خوبی را نپذیرند؛ ولی الگوی ما انبیاء (ع) هستند که با صبر، مقاومت، منطق، اصرار و توکّل، کار و دعوت خود را آغاز کردند و در دعوت خود شبانه روز مشغول بودند: «قالَ رَبِّ إِنِّي دَعَوْتُ‏ قَوْمي‏ لَيْلاً وَ نَهاراً».[8] حرف های زشت و تهمت شنیدند؛ به آنان نسبت شاعر، کاهن، ساحر، مجنون، کذّاب دادند؛ به دعوت هایشان نسبت دروغ، افترا، افسانه و اسطوره؛ به یاران شان نسبت اراذل و ساده لوح دادند؛ ولی آن ها در این راه از انواع شکنجه ها و تهدیدها نترسیده و تا پای جان، مقاومت کردند.

دربارة اینکه این دعوت به خیر شامل چه مسائلی می شود، باید گفت که دربرگیرندة مسائل زیادی است؛ از جمله: دعوت به تفسیر قرآن و نهج البلاغه، اخلاق، کمک به دیگران، گذشت از خطاهای مردم، تحصیل، حمایت از مظلوم، مبارزه با ظالم، صرفه جویی، عزّت خواهی، استقلال، توکّل، خودباوری، یأس ستیزی، امیدبخشی و همة آنچه مربوط به مال انسانی است.

اگر ما این هدایت را همراه با آثارش در نظر بگیریم که گاهی این هدایت به نسل های بعد و به زمین ها و زمان های دیگر گسترش پیدا می کند، ارزش دعوت به خیر را بیشتر درک خواهیم کرد. همچنین درخواهیم یافت که صرف هزینه های مادّی و معنوی در این راه، بهترین سرمایه گذاری است چراکه می فرماید: «لَأَنْ‏ يَهْدِيَ اللَّهُ عَلَى يَدَيْكَ رَجُلًا خَيْرٌ لَكَ مِمَّا طَلَعَتْ‏ عَلَيْهِ الشَّمْسُ وَ غَرَبَتْ‏»؛[9] اگر خداوند متعال توسّط تو یک نفر را هدایت کند، از آنچه خورشید بر آن می تابد برای تو بهتر است. آری! هدایت، کار خداست: «يَهْدِيَ اللَّهُ» و انسان ها واسطه ای بیش نیستند: «عَلَى يَدَيْكَ رَجُلًا».

باید دانست که اگر دعوت به خیر و معروف در جامعه انجام نشود، این جامعه ساکت و مرده خواهد بود.

ضمناً اگر برای خوبی ها، تبلیغ، توصیه و سفارش نباشد، زمینة تسلّط اشرار بر اهل ایمان فراهم می گردد.

دعوت به نماز، دعوت به بزرگ ترین معروف هاست و تمام برکات امر به معروف در آن نهفته است.

دعوت به نماز، دعوت به حق است که مشمول آیة «وَ تَواصَوْا بِالْحَقِّ»[10]می شود.

منبع: کتاب شیوه های دعوت به نماز، محسن قرائتی، ص16 تا18.

پی نوشت ها:

[1]. بحارالانوار، ج2، ص25.

[2]. تحریم: 6.

[3]. طه: 132.

[4]. بقره: 133.

[5]. ابراهیم: 40.

[6]. ابراهیم: 37.

[7]. مستدرک الوسائل، ج15، ص164.

[8]. نوح: 5.

[9]. الکافی، ج 2، ص28.

[10]. عصر: 3.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 777 کلمه
1398/3/8 ساعت 12:52
کد : 2500
دسته : دعوت فرزندان به نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
دعوت خانواده به نماز
استاد قرائتی
نماز
امر به معروف
خانواده
خانواده موفق
دعوت به نماز
پیامبر
qunoot
namaz
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز