■ سر دعا، ذکر و نوافل در ماه رمضان در بیانات امام خامنه ای
- جامعه ى اسلامى بايد جامعه ى دعا و تضرع و انابه ى الى اللّه باشد
مـاه رمـضـان را از دسـت ندهيد. اين فرصتها را رها نكنيد. فرصت بسيار مغتنمى براى دعا و تضرع است. سعى كنيم باب دعا را به روى خودمان باز نگه داريم . اگر كسى توفيق دعا پيدا كند ـ دعاى با توجه و با حال ـ بايد بداند مورد لطف پروردگار قرار گرفته است ، و اجابت در مرحله ى بعد است. جامعه ى اسلامى بايد جامعه ى دعا و تضرع و انابه ى الى اللّه باشد.(1)
- ماه رمضان ، ماه دعا و ماه ذخيره كردن تقواست
مـاه رمـضـان ، مـاه دعـا و مـاه ذخـيـره كردن تقواست. ماهى است كه ما بايد در آن ، به بركت عـبـادت و تـوجـه بـه پـروردگـار، قـوّت روحى و معنوى پيدا كنيم و با آن قوّت روحى و معنوى ، سنگلاخ ها را بسرعت و سهولت بپيماييم و راه ها را بخوبى طى كنيم .(2)
- دعاهاى ماه رمضان براى اين است كه خودمان را نورانى كنيم
در ماه رمضان ، هم بايد به خودمان برسيم ، هم بايد به مردم برسيم. ضمنا بدانيم كه اگر به خودمان نرسيم ، به مردم هم نمى شود رسيد
اين دعاهاى ماه رمضان ، اين روزه ى مـاه رمـضـان ، ايـن مـنـاجـات هـا، ايـن تـضـرع هـا، ايـن اذكـار، ايـن نـوافـل در مـاه رمـضـان ، هـمـه بـراى ايـن اسـت كـه مـا خـودمـان را اول كمى نورانى كنيم . اگر نورانى شديم ، آن وقت مى توانيم به ديگران هم برسيم ؛ والاّ اگـر نـورانى نشديم ، كه نمى توانيم ديگران را نورانى كنيم .
هرچه هم بگوييم ، زيادى خواهد بود، مضر خواهد بود و مفيد واقع نخواهد شد.(3)
- دعاهاى ماه رمضان ، به انسان نورانيت مضاعفى مى بخشد
در ايـن سـى روز ـ يـا بـيـسـت و نه روز ـ به طور مداوم ، غير از نمازهاى موظف پنجگانه و نوافلى كه هميشه انسان مى تواند آنها را بخواند، دعاهايى هست كه توجه به آن دعاها و خـوانـدنـشـان ، انـسان را نورانيت مضاعفى مى بخشد. اين دعاها را در اختيار ما گذاشته اند. كـيـفـيـت حـرف زدن و مـنـاجـات كـردن بـا خـدا را بـه مـا يـاد داده انـد. مـعيّن كرده اند كه چه حـرفـهـايـى را مـى شود با خدا زد. بعضى از اين جملات ادعيه ى ماءثوره از ائمه (عليهم السـّلام ) هـسـت كـه اگر اينها نبود، آدم نمى توانست خودش تشخيص بدهد كه مى شود با خدا با اين زبان حرف زد و اين طور از خدا خواست و التماس كرد.
علاوه ى بر اينها، همين نفس روزه ى ماه رمضان است كه يك زمينه روحانيت و نورانيت ، براى روزه دار مـى بـاشـد و او را بـراى كـسب فيوضات الهى ، آماده مى كند. اين ، مجموعه ى ماه رمـضان ، با نماز و با وظايف مقرره ى هميشگى و با روزه و با دعاهايش است كه اگر شما به اينها توجه كنيد و تلاوت قرآن را هم به آن اضافه نماييد ـ كه گفته اند ماه رمضان ، بـهـار قـرآن اسـت ـ يـك دوره ى بـازسـازى و بـازيـابـى و نجات خود از پوسيدگيها و فسادها و امثال اينها خواهد بود؛ دوره خيلى مغتنمى است .
اصـل قـضيه اين است كه ما بتوانيم در ماه رمضان ، اين سير الى اللّه را بكنيم و مى شود. عـرض كـردم ، گاهى كه پس از پايان ماه رمضان ، خدمت امام (رضوان اللّه تعالى عليه ) مى رسيدم ، برايم محسوس بود كه ايشان نورانيتر شده اند و حرف زدن و نگاه و اشاره و حـركـت دسـت و اظـهـارنـظرشان ، با قبل از ماه رمضان فرق كرده است . دوره ى ماه رمضان ، بـراى يك انسان مؤ من و والا، اين طورى است . آن قدر به او و به قلب و باطنش ، نورانيت مـى بـخـشد كه انسان اين را در مشاهده حضورى او حس مى كند و از حرف زدنش مى فهمد كه نـورانـيـتر شده است . بندگان خدا همين طورند. ما بايد از اين فرصت ، خيلى استفاده كنيم .(4)
پی نوشت:
1- خطبه هاى نماز جمعه ى تهران - 7/12/1371
2- پـيـام بـه مـلت شـريـف ايـران ، بـه مـنـاسـبـت حلول سال نو، 1/1/1370
3- بـيـانـات در ديدار ائمه ى جماعات و روحانيون و مبلغين ، درآستانه ى ماه مبارك رمضان ، 25/11/1371
4- بيانات در ديدار اقشار مختلف مردم (روز يازدهم ماه مبارك رمضان )
منبع:حوزه