■ نقش نماز در کاهش تخلفات اقتصادی
خدا رحمت کند امام خمینی که فرمودند: شما پرونده هایی که در دادگستری ، در جاهای دیگر، دادگاهاست بروید ببینید از نمازخوان ها ببینید پرونده هست آنجا؟... هرچه پرونده پیدا کنید مربوط به بینمازهاست.
حضرت آیت الله خامنهای هم فرمودند که: انسانها وقتی دلشان با نماز انس گرفت و از طریق نماز با خدای متعال مأنوس شدند به طور طبیعی گناهان از آنها دور میشود، دلهای اینها نسبت به گناه حساس میشود.
آن حالت تقوی که در شرع، قوام دینداری است به تدریج در انسان حاصل میشود. بی شک اگر نماز با آن شرایط که معصومین علیهم السلام فرمودهاند اقامه شود جامعهای سالم و پیشرفته خواهیم داشت. بنابراین اکنون که به علت مشکلات اقتصادی، گرانی، بیکاری، احتکار فشارهای زیادی را مردم متحمل میشوند علاوه بر اینکه مسئولین دولتی باید اهتمام بیشتری به رعایت حقوق مردم داشته باشند نمازگزاران نیز در جهت اقامه نماز مطلوب زمینه مناسب را فراهم کنند که در این خصوص به چند مسئله شرعی عنایت میشود:
۱- فقهای اسلام در بحث از اینکه در چه مواردی جایز است که انسان نماز را قطع نماید، پاسخ میدهند که اگر شخصی که مدیون به دیگری است در حال نماز باشد و طلب کار او در حال نماز برای دریافت مطالبه اش به او مراجعه کند و از او بخواهد که طلبش را فوراً بپردازد بر او لازم است که نماز را شکسته و بدهی خود را بپردازد آنگاه نمازش را بخواند.
۲- اگر شخصی در سفرش قصد ظلم و تعدی به حقوق دیگران و معصیت داشته باشد نمیتواند نماز خود را شکسته بخواند چرا که این نمازدر سفر معصیت به امت است و در چنین سفری این مسافر نمازش را کامل باید بخواند.
۳- امام جماعت و امام جمعه باید عادل باشند یعنی به هیچ وجه عنوان تخلف اقتصادی نداشته باشند. در واقع آنجا که نماز سرچشمه پاکی هاست نمی تواند به وسیله فردی آلوده پیشنمازی کند.
۴- در قرآن و روایات، نماز و انفاق((زکات)) به عنوان دو حقیقت بهم پیوسته شناخته میدهد.
بنابراین فردی که به نمازش اهمیت می دهد هرگز نمیتواند از مصائب و مشکلاتی که بر احاد جامعه وارد میشود بی تفاوت باشد.
۵- کسی که میخواهد نمازش مورد قبول پروردگار متعال قرار گیرد ناگزیر است که حق الناس را کاملاً رعایت کند بنابراین هرگز به خود اجازه گران فروشی، احتکار، کم فروشی و بی تفاوتی نسبت به مشکلات مردم را نمیدهد.