■ مدرسه تا نماز
راههاي ترويج نماز در مدارس
1.تقويت گرايش مذهبي دانش آموزان : دانش آموزان خود علاقه مند به مسائل مذهبي مي باشند و اين يك نياز دروني كه مسائل تربيتي خانواده و جامعه و غيره در آن موثر بوده است و مي باشد.
2.آشنايي دانش آموزان با احكام نماز : بر پدران ومادران و اولياء مدرسه لازم است كه دانش آموزان را با نماز و احكام آن وضو ، طهارت ، مبطلات غيره آشنا مي كنند.
3. برنامه ريزي بنا به جنسيت و پايه تحصيلي : در مدارس ابتدايي اجراي جشن تكليف در مدارس دخترانه و فراهم نمودن چادر نماز و شركت دانش آموزان در نماز جماعت مسجد محل در نماز جمعه موثر است.
4. اعتقادات مذهبي اعضاي خانواده از عملكرد تربيتي والدين ، ميزان تحصيلات و شغل اثر گذار است : پدر و مادر يا اعضاي خانواده و تحصيلات و آگاهي خانواده شغل مناسب كه در كنار هم بودن تاثير دارد .
5. حضور دبيران كاركنان مدرسه در نماز جماعت : در صورتي كه دبيران و كاركنان در نماز جماعت حضور داشته باشند بر حضور فعال دانش آموز تاثير گذار و موثر است .
6. روابط صميمانه اولياء مدرسه با همديگر و دانش آموزان : نماز در كنار هم بودن اعضاء با هم است يعني كسي در ظاهر بر كسي برتري ندارد و در ارتباط با هم صميمي باشد دانش آموز بداند در برابر خداوند كسي بر كسي برتري ندارد و اخلاق و منش اولياء مدرسه در نمازخانه بخاطر خداست
7. حضور مربي تربيتي در مدرسه : مربيان از كساني هستند كه وقت و فرصت جهت اين امر دارند اما بعضي از مدارس به علت تعداد كم دانش آموز مربي ندارد .
8.ميزان محبوبيت مربي تربيتي :اگر مربي محبوب باشد پيش دانش آموزان بر رونق نماز جماعت مي افزايد .
9. تشويق دانش آموزان : تشويق كلامي، مادي ، غيره بر حضور آنان مي افزايد .
10. اهميت دادن به حضور دانش آموزان در مدرسه : به حضور دانش آموزان در نماز جماعت اهميت داده شود .
11. ارتباط معلمان بادانش آموز ان:نماز باعث ارتباط فيزيكي و كنار هم بودن است و باعث مي شود كه علاقه قلبي دو سويه بيشتر شود .
12. برنامه ريزي مديران و مربيان براي اقامه نماز: اهميت به نماز ، نصب برنامه نماز جماعت در تابلو واعلام در مراسم صبحگاه و ظهر گاهي تاثير نيست .
13. كيفيت برنامه ريزي مدارس : زمان اجراي نماز ، مدت اجرا، فراهم آوردن شرايط براي حضور دانش آموزان بر شكوه نماز جماعت مي افزايد .
14.كيفيت آموزشي در مدرسه : چگونگي آموزش در مدرسه در رابطه با مسائل ديني و احكام تاثير بسزايي دارد
15. كيفيت فوق برنامه ها : فوق برنامه يك مكمل آموزشي است زمان ، مدت استراحت ، كيفيت آموزشي در آنها بر نماز تاثير دارد .
16 . وجود كتابهاي ديني و نشريات : در مدرسه بايد كتاب و نشريه ها و منابع جهت برآورد نياز هاي دانش اموزان باشد
17. وضعيت اعتقادي دوستان و همسالان : با توجه به سن دانش آموزان و تاثير پذيري خيلي زياد از همسالان اولياي دانش آموزان و مدرسه مواظب باشند كه علاوه بر ارتباط ظاهري بعد اعتقادي را نيز تحت تاثير قرار مي دهد.
18.نقش معاشرت دوستان و همسالان : رفت و آمد بين راه مدرسه ارتباط خانواده با افراد بر نماز و اعتقاد تاثير گذار است و اينكه با چه خانواده هايي و افرادي ارتباط دارد.
19. عوامل مربوط به جو و محيط اجتماعي : در جامعه اي كه زمينه رشد و تبليغ مسائل ديني باشد با جامعه اي كه چنين نباشد تربيت و علاقه دانش آموزان متفاوت است .
20. تبليغات رسانه هاي گروهي : رسانه هاي تبليغاتي نقشي كه ايفا مي كنند معجزه آساست اما بايد برنامه هاي غني داشته باشند . متناسب با نيازها رواني دانش آموزان
21. نقش پذيري الگو هاي اجتماعي : افرادي كه در اجتماع از ورزشكاران ، دانشمندان ، و غيره هستند نقش اصلي ايفا مي كنند كه خود اهل باشند دانش آموز نقش مي پذيرد .
22. تشكيل ستاد اقامه نماز در آموزشگاه ، اداره ، و حضور نماينده دانش آموزان در آن : بر اهميت موضوع مي افزايد در صورتي كه ظاهري و سوري نباشد
23.ارتباط گروه هاي دانش آموزان عضو ستاد مدارس با هم: دانش آموزاني كه ستاد اقامه نماز مدارس هستند با هم جلساتي داشته باشند از تجربيات هم استفاده كنند
24. مشاركت دانش آموزان در فعاليت نماز خانه و برپايي نماز جماعت : به دانش آموزان مسئوليت نقش واگذار گردد لذت مي برندو بر سايرين تاثير مثبت دارند مانند منظم نمودن سجاده ها .
25. تكريم دانش آموزان فعال : از دانش آموزاني كه در نماز خانه فعالند بايد تقدير شود. مثلا امورات بهداشتي ، روشنايي نظم را بر عهده دارد .
26. برگزاري مسابقه آموزشگاهي ، شهرستاني ، استاني ، كشوري در مورد احكام و فلسفه نماز : بر اهميت آن مي افزايد.
27. تهيه تراكت و بروشور هاي جذاب در زمينه نماز و نماز جماعت ميان دانش آموزان و معلمان
28. برپايي نمايشگاهي از آثار هنري و فرهنگي مربوط به اقامه نماز : در آموزشگاه، شهرستان، استان ، و كشوري كه اهميت موضوع را مي رساند.
29. برنامه ريزي جهت جذب دانش آموزان : در نمازخانه با نظر خواهي از دانش آموزان فعال و اهميت دادن به نظر آنها در طرحي كه به نام اصحاب الصلاة آماده نموده ام
30. پذيرايي از دانش آموزان شركت كننده : در نماز خانه بعضي از اوقات تاثير بسزايي دارد
31.اختصاص زنگ نماز در مدارس : با توجه به اينكه اوقات شرعي با ساعات كار اداري همخواني ندارد يكي از مشكلات برگزاري نماز در مدارس نبود وقت مناسب است اگر در يك زنگ دقايقي بعنوان زنگ نماز پيش بيني شود خيلي موثر است .
32. تامين نيروي انساني مناسب جهت جذب و تربيت مربيان و دانش آ موزان : اين به يك برنامه طولاني مدت و داراي هزينه مي باشد كه بايد برنامه ريزان سطح كلان به اين مهم توجه كنند .
33. طول ندادن بيش از حد به نماز : زيرا حديث است كه بخاطر رعايت حال پيران و كودكان بايد نماز طولاني نباشد .
34. تقدير از همكاران فعال در نماز به صورت مادي و معنوي : مثلا اعطاي تقدير نامه از طرف مدير مدرسه يا مديريت منطقه يا هديه اي مادي كه باعث ايجاد انگيزه در همكاران مي شود .
35. انتخاب امام جماعت فعال و خوش اخلاق : امام جماعتي موفق است كه نماز را به عنوان يك وظيفه ديني انجام دهد و با مطالعه برآگاهي هاي خود افزوده و دانش آموزان را نسبت احكام و اهميت نمازآشنا كند . با توجه به اصل تولي و تبري با دانش آموزان دوست باشد .
36. استفاده از نظريات و پيشنهادات و دست ساخته ها و هنر نمايي دانش آموزان و همكاران در مدرسه و برجسته نمودن اين فعاليتها جهت تشويق سايرين
37. سرويس بهداشتي مناسب : از جهت تعداد به نسبت دانش آموزان ، نظافت ، و مكان
38. وضو خانه مناسب : آب گرم ، محل مناسب جهت وضو -صابون مايع
39. نوشتن دعاو احاديثي در زمينه وضو جهت اطلاع و آگاهي دانش آموزان
40. نزديك بودن سرويس بهداشتي و وضو خانه به نماز خانه كه وقت دانش آموزان زياد تلف نشود .
41. وجود دمپايي لازم براي وضو گرفتن : با توجه به حساسيت دانش آموزان نسبت به نظافت
و كفشهايشان وجود دم پايي لازم و ضروري است.
42. نمازخانه بايد مجهزبه وسائل حرارتي مناسب باشد : نماز خانه سرد مكان مناسبي براي
نماز خواندن نيست و دانش آموزان استقبال نمي كنند.
43. در فصل گرما وسايل خنك كننده ضرري است .
44. نمازخانه از ميان اتاقها مناسب ترين و بهترين اتاق باشد .
45. فضاي مناسب جهت حضور دانش آموزان نماز خوان در نماز خانه باشد.
46. از نظر فرش مناسب باشد .
47. پرده، سجاده ، جاكفشي مناسب موجود باشد .
48. وقت مناسب براي اداي نماز و استراحت باشد .
49. طرح سوال ديني و قرآني و در نظر گرفتن جايزه اي براي برندگان
50. نصب پوستر هاي آموزشي نماز .
51. تشويق دانش آموزان نماز خوان در مراسم صبحگاه و ظهرگاه.
52.راه اندازي اردوي نماز براي دانش آموزان نماز خوان .
53. دعوت از شخصيت هاي مذهبي شهرستان جهت ايراد سخنراني و راهنمايي دانش آموزان
54.اجراي نمايش ،تاتر ، سرود، در ارتباط با نماز
55. اختصاص يك تابلوي اعلانات به نماز
56. نمايش فيلم هاي كوتاه در ارتباط با نماز
57. نشست با دانش آموزان مدارس همجوار و استفاده ازنظريات ابتكارات و خلاقيت هاي آنها
58. نياز سنجي از دانش آموزان مدرسه .
59. تهيه تلويزيون ، سي. دي ، دي. وي. دي ، در نماز خا نه براي نمايش فيلم هاي ديني و مذهبي .
60. نمازخانه از لحاظ نور و هوا مشكلي نداشته باشد .
61. وجود كتابخانه كوچكي مختص به نمازخانه حاوي كتاب احكام ، قرآن ، رحل قرآن و ......
62 . مسابقه روزنامه ديواري-شعر- نقاشي- دكلمه- احاديث- در ميان دانش آموزان