■ نمازهای شب قدر
نماز مشترک شب قدر
اصلی ترین نماز شب قدر یا نماز هفت قل هو الله، نماز مستحبی است که خواندن آن در شبهای قدر سفارش شده است. این نماز دو رکعت است. در هر رکعت بعد از سوره حمد، هفت بار سوره توحید خوانده می شود و بعد از تمام شدن نماز ۷۰ مرتبه ذکر «استغفر الله و اتوب الیه» تکرار می شود.
شیخ عباس قمی در مفاتیح این نماز را از علامه مجلسی نقل کرده است. علامه مجلسی نیز در کتاب زادالمعاد بدون ذکرِ سند، حدیثی از پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) نقل کرده است که بر اساس آن حدیث هر کس این نماز را بخواند و هفتاد مرتبه ذکر استغفار را بگوید، از جاى خویش برنخیزد تا خداوند او و پدر و مادرش را بیامرزد و ملائكه اى بفرستد تا حسنات او را تا سال دیگر یادداشت كنند و ملك دیگرى را مامور سازد تا در بهشت براى او درختانى غرس كند و قصرهایى بنا سازد كه نهرهایى در آن جارى باشد و از دنیا نرود تا این كه این الطاف خدا را در حق خود مشاهده نماید.
دیگر نماز اصلی شب های قدر خواندن صد رکعت نماز در هر شب، یعنی ۵۰ نماز دو رکعتی به نیت نماز شب قدر است. مستحب است که در هر رکعت بعد از حمد، سوره توحید خوانده شود. افضل آن است که در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره توحید را بخواند و می تواند به جای این صد رکعت، شش روز از نمازهای قضای خود را بجا آورد؛ بدین ترتیب که از ظهر روز اول شروع نموده و در عشاء روز ششم ختم نماید (سه شب جمعاً سیصد رکعت می شود).
نماز شب قدر نماز شب قدر چگونه خوانده می شود
نماز دو رکعتی شب قدر
نمازهای دو رکعتی شب های قدر عبارتند از:
۲ رکعت نماز برای سلامتی امام زمان (عج) و تعجیل در ظهور آن حضرت
۲ رکعت نماز برای شادی روح همه درگذشتگان و اسیران خاک و ۲۵ بار گفتن ذکر «اللهم اغفرلی لجمیع المومنین و المومنات و المسلمین و المسلمات»
۲ رکعت نماز تقدیم به اهل بیت پیامبر (ص) و خواندن دعای توسل
۲ رکعت نماز حضرت زهرا (س): در رکعت اول بعد از حمد صد مرتبه سوره قدر و در رکعت دوم بعد از حمد صد مرتبه سوره توحید
نماز شب قدر (شب نوزدهم ماه رمضان)
نماز شب نوزدهم ماه رمضان به این شرح است:
۵۰ ركعت نماز با حمد و ۵۰ مرتبه سوره زلزال (گویا مراد آن باشد كه در هر ركعت یك مرتبه سوره زلزال را بخواند زیرا كه مشكل است در یك شب ۲۵۰۰ مرتبه سوره زلزله خواندن).
نماز شب قدر (شب بیست و یکم ماه رمضان)
نماز شب بیست و یکم ماه رمضان هشت ركعت است که در آن سوره حمد را با هر سوره ای که میسر است باید خوانده شود.
در شب بیست و یکم ماه رمضان حمادبن عثمان بر حضرت صادق (ع) وارد شد. حضرت سوال كرد كه غسل كرده اى. عرض كرد بلى. پس حضرت حصیرى طلبید و حماد را نزدیك خویش خواند و مشغول نماز گردید و پیوسته آن حضرت نماز خواند و حماد نیز خود را به آن حضرت چسبانیده بوده و نماز می خواند تا از نمازهاى خود فارغ شدند. پس آن حضرت دعا كرد و جماد آمین گفت تا صبح طلوع كرد. آن جناب اذان و اقامه گفت و بعض غلمان خود را طلبید و پیش ایستاد و نماز صبح خواند در ركعت اول حمد و انا انزلناه و در دوم حمد و توحید خواند و بعد از نماز مشغول به تسبیح و تقدیس و مسلمات شد. پس سر به سجده نهاد و به مقدار یك ساعت به جز چیزى از آن جناب شنیده نشد. پس از آن ، این دعا را خواند: «لا اله انت مقلب القلوب و الابصار»
نماز شب قدر نماز دو رکعتی شب قدر
نماز شب قدر (شب بیست و سوم ماه رمضان)
نماز شب بیست و سوم ماه رمضان هشت ركعت است به حمد و هر سوره كه میسر شود و طلب استغفار و دعا برای خلق خدا
امام باقر (ع) فرمودند: خدا رزق و روزى كسى كه شب بیست و سوم ماه رمضان را احیا بدارد و در آن شب، صد ركعت نماز بخواند وسیع گرداند و در مقابل دشمن، او را كفایت كند و از غرق شدن و ویرانى و سرقت، او را پناه دهد و ترس منكر و نكیر را از او مرتفع سازد و از قبرش خارج مى شود، در حالى كه نور او براى اهل محشر تلالؤ دارد و نامه عملش را به دست راستش مى دهند و برات آزادى از آتش و از صراط و امان نامه از عذاب به او داده مى شود و بدون حساب و كتاب داخل بهشت مى گردد و در بهشت، رفیق پیامبران و صدیقین و شهدا و صالحین خواهد شد و اینان خوب رفیقانى هستند.
علامه مجلسى فرموده كه هر مقدار قرآن كه ممكن باشد در این شب بخوانند و دعاهاى صحیفه كامله را بخوانند، خصوصا دعاى مكارم الاخلاق و دعاى توبه و روزهاى این شبها را نیز باید حرمت داشت و به عبادت و تلاوت و دعا به سر آورد. زیرا كه در احادیث معتبر، وارد شده است كه روز قدر در فضیلت مثل شب قدر است انتهى.
منبع: ایکنا