■ علل ترک نماز از نگاه قرآن و روایات
علل ترک نماز از نگاه آیات و روایات
از نگاه قرآن رابطه همه مردم با نماز به یک شکل نیست بلکه عده ای نماز نمی خوانند. برخی دلایل این امر را در اینجا تقدیم می کنیم.
1_ ایمان نداشتن به آثار، فوائد و برکات نماز:
خداوند در آیه 57 سوره مبارکه مائده ، خطاب به مومنین می فرماید : از دوستی و رفاقت با کسانی که دین شما را مسخره می کنند، بپرهیزید. یا ایها الذین آمنوا لا تتخذوا الذین اتخذوا دینکم هزوا و لعبا اولیاء. و در آیه بعد ، خصلت این افراد را اینگونه بیان می کند که آنها افرادی هستند که زمانی که به نماز دعوت می شوند ، نماز را بازیچه و بی فایده می دانند. اذا نادیتم الی الصلوه اتخذوها هزوا و لعبا . در پایان آیه، خداوند این افراد را « بیخرد » معرفی کرده و می فرماید: ذلک بانهم قوم لا یعقلون. قطعا کسی که نماز را مسخره می کند و بی فایده می داند ، هیچ اعتقادی به برکات نماز ندارد ونماز نمی خواند. در اینجا به یک مورد از برکات نماز اشاره ای می کنیم . جناب سلمان از یاران پیامبر می گوید روزی با پیامبر به همراه تعدادی دیگر از اصحاب از شهر خارج شدیم. زیر درختی نشسته بودیم. پیامبر شاخه ای از درخت را گرفت و تکان داد. و برگهای درخت ریخت سپس از ما سوال کرد ، نمی پرسید چرا این کار را کردم؟ گفتیم : بفرمایید. حضرت فرمود: هرگاه مومن برای نماز وضو می گیرد گناهان او مثل برگهای این درخت می ریزد.
2_ نشناختن فلسفه نماز :
برخی افراد بی نماز بر این باورند که با نماز خواندن لزوما باید مشکلاتشان حل شود و چون در برخی موارد چنین اتفاقی نیفتاده، از نماز خواندن فاصله گرفته اند. عده ای می پرسند: چرا روزی که نماز می خوانیم ، مشکلاتمان بیشتر از روزهایی است که نماز نمی خوانیم؟ چنین افرادی بر این باورند که فلسفه نماز ، نجات از مشکلات است. در حالی که امام رضا علیه السلام فرمود : فلسفه نماز این است که بنده ، با نماز ، اظهار عجز ، ناتوانی و حقارت خویش را در مقابل خالق خود به اثبات برساند. نکته قابل توجه اینکه نماز ، یکی از راههای تلاش برای حل مشکلات است و خدا هم فرمود از نماز در هر امری کمک بگیرید واستعینوا بالصبر و الصلوه اما لزوما قرار بر این نیست که هر کس نماز خواند ، دیگر هیچ مشکلی نداشته باشد. نکته دیگر اینکه اگر فلسفه نماز صرفا برای حل مشکلات باشد ، کسانی که مشکل ندارند از نماز خواندن معافند و این امر یک تبعیض است.
3- وسوسه های شیطانی :
قطعا بی نمازی از اعمال شیطانی است خداوند در آیه 91 سوره مبارکه مائده فرمود : انما یرید الشیطان ان یوقع بینکم العداوه و البغضاء... و یصدکم عن ذکر الله و عن الصلوه. کارهای شیطان در این آیه ، چهار مورد معرفی شده که یکی از آنها مانع ذکر خدا و مانع نماز معرفی شده است. اما در اینجا باید یک خبر خوش داد و آن اینکه برای مومنین ، کید شیطان ضعیف است. ان کید الشیطان کان ضعیفا.
4- دوستان ناسالم :
در روز قیامت عده ای حسرت می خورند که ای کاش با بعضی ها رفاقت نمی کردم. یا لیتنی لم اتخذ فلانا خلیلا .یعنی ای کاش با فلانی رفیق نشده بودم. همچنین در آیه 57 سوره مبارکه مائده به صراحت خداوند تعالی ما را از رفاقت با افرادی که دین مان را به تمسخر می گیرند ، نهی کرده و فرموده : یا ایها الذین آمنوا لا تتخذوا الذین اتخذوا دینکم هزوا و لعبا...اولیاء. ای مومنان کسانی که دین شما را به تمسخر می گیرند و آنرا بازیچه و مسخره می دانند، دوست خود قرار ندهید. قطعا حسرت در قیامت مربوط به کسانی است که در آنجا دچار عذاب الهی شده اند و یکی از ملاکها برای جهنمی بودن ترک نماز است . خداوند در سوره مبارکه مدثر فرمود: وقتی جهنمی ها از بهشتی ها می پرسند که چرا جهنمی شدید ، اولین دلیل آن را بی نمازسی معرفی می کنند. ماسلککم فی سقر. قالوا لم نک من المصلین.