نماز و مقام محبوبیت

■ نماز و مقام محبوبیت

نماز و مقام محبوبیت

 نماز و مقام محبوبیت

در قرآن مقام محبوبیت خیلی با اهمیت است. یعنی انسان به جایی برسد که خدا او را دوست داشته باشد و به او ابرازعشق و محبت بکند. مهم این است که ما بگوییم: خدا را دوست داریم ولی مهمتر این است که خدا، پیامبر و امامان بگویند: ما تو را دوست داریم یعنی به مقام محبوبیت برسیم.

حضرت ابراهیم خلیل( دوست)خدا شدند ولی پیامبر اسلام حبیب الله شدند. حبیب به دو معنا آمده است: مُحب و محبوب. هم پیامبر عاشق خداست و هم خدا عاشق اوست. مقام محبوبیت مقام بالایی است. خدا می فرماید: ای پیامبر، به مردم بگو اگر شما ادعا دارید که خدا را دوست دارید (انسان فهمیده نمی گوید که خدا را دوست نداریم)دوستی تان را به کمال برسانید.و به دنبال پیامبر بروید تا خداهم بگوید که شما را دوست دارد.و محبت دو طرفه بشود.

پس یکی از راه های رسیدن به محبوبیت، دنبال کردن سیره ی پیامبر است. حتی شبیه سازی به پیامبر هم اثر مثبت دارد. در روایت داریم که در زمان حضرت موسی، خدا به حضرت موسی گفت که فرعون را با سخنان نرم به خدا پرستی دعوت کن. یکی از خصوصیات خوب فرعون این بود که سهل الوصول بود و دربان و حجابی نداشت. به فرعون گفتند که دو نفر چوپان ( موسی وهارون) می خواهند با شما صحبت کنند. فرعون آنها را پذیرفت. آنها گفتند که دست از خدایی بردار و به خدای ما ایمان بیاور. درخطبه ی قاسعه داریم که حضرت موسی گفت: اگر تو دست از خدایی برداری و به خدا ایمان بیاوری، سلطنت را از تو نمی گیریم، تو فقط بگو من بنده ی خدا هستم. اطرافیان فرعون آنها را مسخره کردند. گاهی دلقک فرعون، شبیه سازی می کرد یعنی لباس چوپانی به تن می کرد و فرعون و دیگران را می خنداند. روایت داریم که وقتی فرعونیان در دریای نیل غرق شدند این دلقک نجات پیدا کرد. حضرت موسی گفت که او مرا مسخره هم می کرد. خطاب آمد که چون او خودش را شبیه خلیل من می کرده، من او را نجات دادم. روایت داریم که خودتان را شبیه کفار نکنید.

پس وقتی شبیه سازی به خوبان اینقدر اثر دارد حتما شبیه شدن به خوبان شدن اثر بیشتری دارد.

باده دُر داروی تو مجنون کند صاف اگر باشد ندانم چون کند

عمل به سیره ی پیامبر
اگر ما می خواهیم به مقام محبوبیت برسیم باید راه پیامبر برویم و به سیره ی پیامبر عمل کنیم. روایت داریم: اگر خدا کسی را دوست داشت، خطاهای لحظه ای او را می بخشد. نباید بین فرزندان فرق گذاشت ولی اگر فرزندی نورچشمی پدر و مادر بشود، حتی اگر آنها را آزار هم بدهد به او کاری ندارند و خطاهای او را می بخشند. و از او توقع زیادی ندارند. اگر فرزندی در دل پدر و مادرش جا نداشته باشد، کوچکترین خطای او را می بینند. اگر ما در دل مدیر و معلمی جا باز کنیم خطاهای ما را می بخشند و کمترین اظهار محبت را می پذیرند. پس باید ما در دل پیامبر و امامان جا باز کنیم تا کمترین محبت ما را بپذیرند. وقتی پیوند محبت محکم باشد، خطاها قابل جبران است. روایت داریم: اگر کسی محبوب خدا شد یا گناه نمی کند و یا اگر گناه هم بکند خدا او را می بخشد. دشمنان اهل بیت هر چه کارهای خوب بکنند فایده ای ندارد و خدا همه ی گناهان ریز آنها را می بیند. و مورد مواخده قرار می دهد.

امیرالمومنین می فرماید: اصول دین را داشته باشید. اگر اصول دین محکم بود، گناهان مورد آمرزش قرار می گیرد و ثواب ها مورد قبول خداوند واقع می شود. اگر شما اصول دین یعنی ولایت و توحید را از دست بدهید گناهان آمرزیده نمی شوند و ثواب ها مورد قبول قرار نمی گیرند. پس کاری نکنیم که از چشم خدا بیفتیم، به مقام محبوبیت اهمیت بدهیم.

خدا متقین، محسنین و توابین را دوست دارد. در ضمن انسان متقی، صابر هم می شود. پیامبر سرچشمه ی همه ی خوبی هاست و پیروی از پیامبر ما را محبوب خدا می کند. پیامبر می فرماید: من عاشق نماز هستم و از نماز سیر نمی شوم. پس ما باید به نماز اهمیت بدهیم. کسانی که به نماز اهمیت نمی دهند، پیرو پیامبر نیستند.

در قرآن بیش از صد آیه در مورد نماز آمده است که خدا ما را به نماز سفارش کرده است. پس این موضوع خیلی مهم است که خدا صد آیه در مورد آن گفته است. در مورد نماز تهدیدهای تندی شده است. روایت داریم که خانمی نزد پیامبر آمد و گفت که من دچار فحشا می شدم و بچه هایی که از این راه بدنیا می آمدند را می کشتم. پیامبر فرمود: چون نماز را ترک کردی به این منکرات رسیدی. ترک نماز باعث فحشا و منکر می شود. برای هیچ واجبی، این قدر تهدید انجام نشده است. امام سجاد (ع) می فرماید: من بعد از معرفت خدا نمی شناسم واجبی که بالاتر از نماز باشد.

ترک نماز ممنوع!
نماز تنها واجبی که بر همه واجب است و در هیچ حالی ترک نمی شود. انسان که عاقل است و جان دارد هیچ وقت نماز را ترک نمی کند. از زمانی که انسان بالغ می شود نماز بر او واجب می شود تا لحظه ی آخر. نماز را می توان در حال ایستاده، نشسته و خوابیده خواند. چرا ما در هیچ حالی نباید نماز را ترک کنیم؟ این نشانه ی اهمیت نماز است. فقط خانم ها در زمان عادت ماهیانه و زمان زایمان (نفاس)نباید نماز بخوانند و در آن زمان هم مستحب است خانم ها سر سجاده بروند و ذکرخدا را بگویند یعنی نباید ارتباط را قطع کنند. چرا در مورد نماز اینقدر سفارش شده است؟ حضرت عیسی در گهواره فرمود: خدا به من وصیت کرده درمورد نماز و زکات. حتی داریم که اگر کسی نمازش را نخواند، بعد از مرگش برای او نماز بخوانید. خدا می فرماید: کسی که از نماز روی گردان شود زندگی و عیش او را در زحمت قرار می دهم. و خوشی او را تنگ می کنم. و روز قیامت او را کور محشور می کنم. این تهدید بزرگی است. در قیامت سوال می کنند که خدایا ما در دنیا چشم داشتیم، چرا الان کور هستیم؟ خدا می فرماید: شما از یاد من اعراض کردید، چون چشم بر روی اوامر من بستید و خدا را فراموش کردید، شما را کور محشور می کنم. این تهدیدها کافی است که ما هیچ وقت نماز را ترک نکنیم.

نماز نیاز ضروری روح
یکی از رموز نماز این است که نماز یکی از نیازهای ضروری روح ماست. اگر لحظاتی به ما اکسیژن نرسد می میریم. نمازهم مثل اکسیژن برای روح ماست. نماز نیاز معنوی و روح ماست. اگر ما نماز نخوانیم روح و جان ما می میرد و ارتباط ما با مبدا هستی قطع می شود. این بالاترین خطر است. تا توانی پا منه اندر فراق. قهر کردن با یک مومن یا دوست جایز نیست. آیا قهر کردن با خدا جایز است؟ خدایی که خالق ماست و کمال مطلق است.

اگر کسی یک هدیه قابلی برای ما بخرد تا آخر عمر از او تشکر می کنیم، خدایی که همه چیز به ما داده است، آیا ارزش ندارد که ما هفده دقیقه نماز بخوانیم و از خدا تشکر کنیم؟ نماز نخواندن قهر عملی است. بعضی ها می گویند که ما خدا را دوست داریم ولی نماز نمی خوانیم که این اشتباه است زیرا نماز نخواندن جدایی از خداست.

در زمان امام صادق(ع) فردی شراب می خورد ولی نمازش را می خواند و در جلسات امام شرکت می کرد. یک روز او شراب زیادی خورده بود و داشت از کوچه ی باریکی رد می شد که دید امام صادق(ع) از روبرو می آید. او خیلی خجالت کشید و از گناهش شرمنده شد. او تصمیم گرفت که رو به دیوار بایستد تا با امام روبرو نشود. ناگهان دست امام را روی شانه اش حس کرد. حضرت فرمود: فلانی، در هر حالی که هستید روی تان را از ما برنگردانید. پس خدا هر گناهی را می بخشد ولی قهر و روی گرداندن از خدا را نمی بخشد. وقتی فردی قهر کرد، نفرین می کند، تهمت می زند، غیبت می کند ولی وقتی آشتی کرد خوبی ها را جلو می آورد. وقتی انسان ها با هم آشتی هستند خوارها را نمی بینند. پس همه ی گناهان قابل تدارک است جز روی گرداندن.

بعضی ها گفته اند که ما نماز می خواندیم ولی بخاطر گناهانی که کرده ایم آنرا کنار گذاشته ایم. این ترفند شیطان است. بهتر است که بجای ترک نماز، گناه را ترک کنیم. نماز مثل ریشه و تنه ی درخت است ولی گناه شاخ و برگ است. اگر ما ریشه ی درخت را محکم بکنیم شاخ و برگ ها درست می شود. کل ذنب لک مغفور. گمشده ی ما خداست، نباید آنرا از دست بدهیم.

بی همگان به سَر شود بی تو به سر نمی شود

داغ تو دارد این دلم جای دگر نمی شود

گر تو نباشی یارمن گشته خراب کار من

مونس و غمگسار من بی تو به سرنمی شود

گر توسری قدم شوم گر تو کفی علم شوم

گر بروی عدم شوم بی تو به سرنمی شود

گاه سوی وفا روی  گاه سوی جفا روی

آن منی کجا روی بی تو به سرنمی شود

پس بی همه می توان زندگی کرد ولی بی خدا نمی توان زندگی کرد. با خدا نمی شود قهر کرد باید با خدا کنار آمد تا رضایتمندی ایجاد شود. امام زمان(عج)می فرماید: هیچ چیزی مثل نماز بینی شیطان را به خاک نمی مالد. پس بینی شیطان را به خاک بمالید و نماز را در وقتش بخوانید.

کاری کوچک اما اثر ماندگاری
پیامبر سه خاصیت مهم برای صلوات برشمردند: خشنودی پروردگار، مستجاب شدن دعا و پاکیزگی اعمال.

حضرت نوح می فرماید: بیایید استغفار کنید که اگر طلب مغفرت کنید خدا همه ی کارها را درست می کند (گناه باعث شده که باران رحمت الهی قطع بشود)اموال و فرزندان شما را حفظ می کند، باغ های شما را زیاد می کند. و نهرهای شما را جاری می کند.

گاهی کاری کوچک است ولی اثر ماندگاری دارد. به مسجدی رفتم که اکثر افراد مسجد کودکان و و نوجوانان بودند. یک فرد خیِّر مالی را وقف کرده که از درآمد آن برای بچه هایی که به مسجد می آیند تنقلات بگیرند و به آنها بدهند. بچه در ابتدای کار ثواب و عقاب را نمی داند ولی برای شکلات به مسجد می آید. با این کارها می توانیم بذر محبت خدا و دین را در دل بچه ها بکاریم. اینکار کوچک است ولی اثرات زیادی دارد. ما بیشتر به دنبال تشریفات مسجد مثل گلدسته و... هستیم که این اشتباه است.

امام صادق (ع)می فرماید: یک درهمی که برای اهل بیت خرج می شود، دوهزار برابر بالاتر از کارهای خیر دیگر است. این کار سرچشمه ی همه ی خوبی هاست. می توانیم شیرینی و شکلات به بچه ها بدهیم که ارتباط بچه ها با اهل بیت قطع نشود. مسیحیان برای حضرت عیسی غوغا می کنند که ما هم با آن موافق هستیم ولی پیامبر مابالاتر است.

فردی وارد شهر بیروت (دو سوم مردمان این شهر مسلمان هستند)شد و دید که تمام شهر چراغانی است، تعجب کرد زیرا عیدخاصی در پیش نبود. بعد فهمید که تولد حضرت مسیح است. درحالیکه یک سوم مردم بیروت مسیحی هستند، آنها کوچه های مسلمانان را هم چراغانی کرده بودند. باید برای ولادت پیامبر هم جشن های با شکوه گرفت. می توان برای روز ولادت پیامبر سور یا هدیه داد. همچنین مدیرها می توانند هدیه هایی برای زیر مجموعه هایشان در نظر بگیرند. خدایا به حق محمد و آل محمد بیماران را شفای عاجل عنایت بفرما و ما را جزو خدمتگزار اهل بیت قرار بده.

منبع : حوزه 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1874 کلمه
1396/11/5 ساعت 10:02
کد : 2144
دسته : آثار اخلاقی و عرفانی نماز,آثار تربیتی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
محبوبیت
مقام
نماز
بالغ
ترک
واجب
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز