■ نقش الگویی والدین در ترغیب فرزندان به نماز
یکی از زمینه های که در تربیت فرزندان به رفتار مناسب و نماز موثر است الگو گیری آنها از محیط و افراد آن میباشد. فرایند الگوگیری و تقلید پذیری در کودکان بیشتر است. روزی وارد خانه یکی از اقوام شدم دیدم بچه سه و چهار ساله با چادر مشغول نماز خواندن است یا فرزند خودم بعد از بازگشت از مسجد دیدم رو پله اول نشسته و مهر را روی پله دوم قرار داده و مانند پیرمردها و پیرزن هایی که روی صندلی نماز می خوانند مشغول نماز خواندن است از آنها الگو گرفته و موارد مشابهی که خودتان دیده اید..
بسیاری از تکنو لوژی ها و اختراع ها با الگو گیری از محیط اطراف و یا پرندگان و حیوانات بوده است، مانند: جنگنده بمب افکن های خفاشی یا هوا پیما های شکاری یا راست پرواز یا زیر دریایی ها و رادار های آنها و.. بشر دائما در حال الگو گیری می باشد..
در میان تمام الگو ها خانواده از اهمیت خاصی بر خور دار است"
- خانواده اولین محیطی است که در آن قدم می گذارد
- مدت زمان حضور در خانواده در مقایسه با سایر محیطها بیشتر است
- اصلی ترین دوران الگو گیری و شکل گیری شخصیت در دوران کودکی اول است که آن هم در خانواده میباشد.
- انسان به خاطر خیلی از شرائط ناچار از حضور در خانواده است
- الگو گیری در خانواده تقریبا تمام ابعاد شخصیتی مانند فیزیکی عاطفی شناختی انگیزشی را در بر می گیرد
- اعتماد قوی در اعضای خانواده باعث میشود که الگوگیری بدون سنجش صورت بگیرد. با توجه به این نکات اهمیت والدین در ترغیب و الگو دهی فرزندان به نماز نمایان می شود.
را هکار های تصحیح و تقویت نقش الگویی والدین
- پدر و مادر باید عالمانه و مخلصانه عمل کنند
کودکان ما همان میشوند که ما هستیم نه همان طور که ما میخواهیم" مثلا پدر دست هاش دائما در بینی بعد به بچه میگه دست در بینی نکن ، 24ساعته با موبایل ور میره بعد به بچه میگه دست به موبایل نزن پای تلوزیون نشسته به بچه میگه برو بخواب..
کودکان در ابتدا فقط تقلید کور کورانه محض است ، ولی در دوره دوم کودکی به سبب رشد توانایی شناخت ، پی به اعتقادات و انگیزه های پنهان والدین می برد آنها را درک میکند. و از باطن آنها تقلید میکند توجه کردید نگاه می کنند ببینند پدرش طرفدار کدام تیم یا حزب است یا متوجه است نماز را از روی علاقه میخواند یا از روی اجبار ..می فهمد توجه و اهمیت نماز بیشتر است یا توجه جواب دادن به تلفن یا اهمیت به زمان نماز یا تماشای فوتبال همه این ها را متوجه میشوند. یکی از علل ترک نماز در دوران نوجوانی و جوانی همین درک و شناخت فرزندان از نحوه نماز خواندن و نیت درونی ما به نماز است هرچه میزان اهمیت به نماز در ما کم باشد دیر وقت نماز بخوانیم به خاطر سرزنش دیگران نماز بخوانیم بچه ها این موضوع را درک میکنند و در آینده کاهل نماز میشوند یا نماز را ترک میکنند.
الگو باید متخصص و قابل اعتماد باشد
ما باید بدانیم وا قعا ًچرا نماز میخوانیم؟ نماز چه فایده ای دارد ؟ چه اثری در زندگی دنیا و آخرت ما دارد؟ فرزندان ما باید بدانند که این توصیه ما به خاطر خود شان است بعضی مواقع ما میگوییم دخترم حجاب را رعایت کن آبروی ما را نبر..
بحث مقبولیت و محبوبیت که در جلسه قبل گذشت هر چه از روی علم و تخصص بیشتری حرف بزنیم مقبولیت ما بالاتر می رود و فرزندمان بیشتر به ما اعتماد میکند و ما را الگو مناسبی برای خودش میداند.
هماهنگی رفتار پدر و مادر با یکدیگر
نا هماهنگی به دو صورت می باشد :
1)نا هماهنگی و تناقض در گفتار و رفتار والدین
که در جلسات قبل و در ابتدا ی این جلسه بیان شد یعنی پدر و مادر در مقابل دیگران نماز را اول وقت و با حال میخوانند ولی در منزل خیلی اهمیت نمی دهند...
2)نا هماهنگی رفتار پدر با مادر
مادر نماز میخواند پدر اهل نماز نیست پدر به مسجد می رود مادر کار به مسجد ندارد پدر توصیه به موسیقی میکند مادر نه و....
فرزندان تا حدود زیادی از پدر و مادر الگو میگیرند ولی به تدریج با آشنا شدن با دوستان و هم سالان خود از آنها نیز تقلید میکنند. پدر و مادر ها با بچه هاتون دوست باشید تا پایان عمر تون. این کار باعث میشود که در بچه دوستی های افراطی و مشکلات این دوستی به وجود نیایید. گاه و بی گاه در بازی های آنها شرکت کنید تا هم دوست و رفقای آنها را بشناسید هم ارتباط خود را با آنها حفظ کنید. متاسفانه فرزندان تا حدود زیادی از الگو های مجازی تقلید میکنند تلوزیون و ماهواره و بازیکن و بازیگر باید تا جایی که ممکن است این ابزارها را تا رسیدن به رشد لازم از بچه ها دور کرد
استاد هادی نقل میکرد یکی از دوستان بچه ها طوری بزرگ کرده که از تلوزیون بیزار هستند هر وقت به مهمانی می روند حوصله آنها سر می رود
بیان ضررهای و آسیب های ارتباط با دوستان بد و شبکه ها ی بد کنترل میزان تماشای تلوزیون و بازی های رایانه ای که به شدت روی رشد مغز کودکان موثر است.