■ انگيزه هاي نماز خواندن و تاثير آن بر ادراک محدوديت هاي فردي، اجتماعي و محيطي اقامه نماز در دانشجويان
عنوان نشریه: فرهنگ در دانشگاه اسلامي : بهار 1392 , دوره 3 , شماره 1 (پياپي 6) ; از صفحه 155 تا صفحه 173 .
عنوان مقاله: انگيزه هاي نماز خواندن و تاثير آن بر ادراک محدوديت هاي فردي، اجتماعي و محيطي اقامه نماز در دانشجويان
نویسندگان: نصيرزاده راضيه*, نصيرزاده مهدي, نصيرزاده محمدهادي
* تهران، ولنجک، دانشگاه شهيد بهشتي، گروه روان شناسي
چکیده:
هدف: مقاله حاضر به بررسي انگيزه هاي نماز خواندن در دانشجويان و تاثير انگيزه هاي مذکور بر نگرش و ادراک افراد نسبت به موانع و محدوديت هاي اقامه نماز به عنوان يک شاخص مهم گرايش به معنويت در جهت برنامه ريزي هاي آينده نظام تعليم و تربيت پرداخته است.
روش: روش مورد استفاده در اين پژوهش، پيمايشي بوده است. که 1100 دانشجوي دانشگاه شيراز با نمونه گيري طبقه اي انتخاب و پرسشنامه اي محقق ساخته شامل 77 سوال را تکميل کردند.
يافته ها: انگيزه هاي کسب آرامش رواني، اداي تکليف شرعي، ترس از عذاب الهي و عادت، به ترتيب بالاترين فراواني ها را به خود اختصاص دادند. بين دختران و پسران از لحاظ انگيزه هاي نماز خواندن تفاوت معنادار وجود دارد. همچنين، نماز خواندن با انگيزه عادت و اداي تکليف شرعي، با ترغيب شدن به نماز توسط والدين، هميشه نمازخواندن و علاقه مند شدن نسبت به نماز در دوران کودکي همراه است؛ در حالي که نماز خواندن با انگيزه کسب آرامش رواني، با ترغيب شدن به نماز توسط دوستان، گه گاه نماز خواندن و علاقه مند شدن نسبت به نماز در دوران جواني ارتباط داشت. ترغيب به خواندن نماز توسط معلمان و اساتيد، گه گاه نماز خواندن و علاقه مند شدن نسبت به نماز در دوران نوجواني در افرادي که نماز را با انگيزه ترس از عذاب الهي، اقامه مي کردند، بيشتر ديده مي شد. تفاوت بين افراد با انگيزه هاي متفاوت نماز خواندن از لحاظ ادراک محدوديت هاي فردي در اقامه نماز نيز معنادار است.
نتيجه گيري: با توجه به نقش قابل توجه نماز خواندن بر سلامت، به ويژه اهميت نماز در فرهنگ ديني جامعه ما، يافته هاي پژوهش حاضر مي تواند در برنامه ريزي نظام آموزش عالي مفيد واقع شود.