اقسام نماز

■ اقسام نماز

اقسام نماز

عبادت عبارت است از رابطه صميمانه بين خالق و مخلوق و عالي ترين وجه آن هنگام نماز جلوه گر مي شود. فريضه ي نماز امري است كه نه تنها بنده را به پرودگارش نزديك مي گرداند و عشق خداوند را در دل و جان زنده مي سازد بلكه آثار و نتايجي نيز در زندگي هر نمازگزار باقي مي گذارد . قدر مسلم نمازي باعث ايجاد بركات مي شود ه مطلوب دين باشد و بر همين اساس و با بررسي آيات و روايات ، نماز را از نظر اثر گذاري به پنج گونه تقسيم مي كنند:
1 ـ نماز ناب : نمازي كه بالاترين درجه از معرفت و خشوع و حضور قلب خوانده شود. نمازي كه نمازگزار آني از خداوند غافل و به دنيا معطوف نشود و اين نماز مخصوص انبيا و اولياست.
2 ـ نماز بر آثار: نمازي كه آگاهانه و عاشقانه به جا آورده شود و ثمره ي آن انسان سازي و جامعه سازي است . اين گونه نمازها مخصوص عارفان و بندگان صالح است .
3 ـ نماز مؤثر: چنانچه آفاتي چون جهل ، ضعف ، سهووريا در نماز به آگاهي ، ايمان ، توجه و اخلاق بدل سازيم ، نمازمان ، نماز مؤثري خواهد بود.
4 ـ نماز كم اثر : نمازي كه از اول وقت خود به تأخير بيافتد و چنانچه در اول وقت خوانده شود با حضور قلب نباشد .
5 ـ نماز بي اثر: نمازي كه نمازگزار آنرا نه از روي اعتقاد بلكه براي رفع تكليف و يا ريا و فريب بخواند و چون نمازش خالي از انگيزه و دور از آگاهي و تعهد است گاهي آن را ترك مي كند.

 

آثار و بركات نماز 
 

نمازي كه آگاهانه و عاشقانه ، به دور از تنبلي و سستي همراه با خضوع و خشوع و با حضور قلب در وقت معين خوانده شود به خودي خود فوايدي را به نمازگزار هديه مي كند:
1 ـ تطهير جسم: نماز باعث دور شدن آلودگي ها از بدن انسان مي گردد. انسان براي نماز بايد نجاست ها را از خود پاك كند. گاهي براي نماز بايد تمام بدن را تطهير و غسل داد و اقل آن وضو گرفتن و شستن صورت و دستهاست.
2 ـ رهايي از قيد و بندها : نماز انسان را از قيد و بندهاي زندگي مادي و تلاش براي رفع نيازهاي خود و خانواده نجات بخشيده و او را با ملكوتي والاتر آشنا ميسازد.
3 ـ ايجاد آرامش : نماز باعث آرامش روحي و رواني مي گردد. آرامشي كه انسان نه با آزادي مطلق و نه با اقتصاد برتر به آن دسترسي پيدا نكرد. نماز باعث ايجاد سكون در آدمي است.
4 ـ تمركز ذهن: نماز صحيح ، كا مل و مورد رضايت پروردگار بايد با حضور قلب باشد و داشتن حضور قلب منوط به داشتن تمركز ذهن است . هنگامي كه در روز چندين مرتبه چنين نمازي خوانده شود قدرت تمركز ذهن بالا مي رود كه اين قدرت خود، عامل مهمي در موفقيت است .
5 ـ رهايي از تنهايي و دور ماندن از غم و اندوه : هر گاه انسان در زندگي با مشكلات فراوان روبرو مي شود و خود را تنها و بدون حامي مي بيند . يگانه راه رهايي از اين احساس پناه بردن به پيشگاه ربوبي به وسيله نماز است .
6 ـ تسلط انسان بر نفس خود : نماز باعث تسلط انسان بر خواهشها تمايلات نفساني است . خداوند مي فرمايد : همانا نماز انسان را از كارهاي زشت و ناپسند باز مي دارد.
7 ـ وقت شناسي و نظم : نماز وقت مشخصي دارد هيچ كس نمي تواند آن را قبل يا بعد از ساعات تعيين شده بخواند.
ـ احساس مسئوليت : كسي كه اهل نماز و عبادت باشد خود را در برابر اجتماعش مسئول مي داند. اهل نماز ، اهل صدقه و زكات نيز هست و سعي دارد با اعطاي آن جامعه را از فقر و تهيدستي برهاند.
9 ـ درمان افسردگي و ايجاد اعتماد به نفس :
طبق آخرين پژوهش منتشر شده ي محققين آلماني در نشريه نيورزي ، نماز و نيايش سبب كاهش فشار خون و كلسترول در انسان شده و حتي به درمان افسردگي نيز كمك مي كند.

آثار ترك نماز 
 

پيامبر در حديثي مي فرمايند: «همانا اولين فرضيه اي كه از طرف خداوند بر بندگانش واجب شد نماز بود و آخرين فرضيه اي كه تا دم مرگ از او ساقط نمي گردد و وجوبش همچنان باقي است ، نماز است . خداوند در قرآن كريم مي فرمايد : واي برنمازگزاران ، آنهايي كه در نمازشان سهل انگارند و يا به ريا و خودنمايي نماز مي خوانند.
علامه طباطبايي در كتاب تفسيرالميزان مي فرمايد : سهل انگاران و رياكاران يعني آنهايي كه از نمازشان غافل اند اهتمامي به امر نماز ندارند و از فوت شدن آن باكي ندارند چه اينكه برخي اوقات فوت گردد و يا وقت فضيلتش از دست برود و يا اينكه اركان و شرايط و احكام و مسائلش را ندانسته و نمازي باطل بخواند . مسائل نماز در دين اسلام آن قدر مهم و حساس است كه در حوزه اسلام ، اجازه ترك نماز كمتر داده شده و هشدارهاي فراواني در مورد كوچك شمردن و ترك نماز وجود دارد و چنانكه ازروايات بر مي آيد اولين پرسشي در روز قيامت از نماز يعني اولين پرسش در روز قيامت از نماز است يعني از كيفيت و چگونگي آن و نه از وجود و عدم وجود آن . تارك نماز در حكم كافر و مرتد شناخته مي شود و اگر توبه نكند بدون سؤال وادر دوزخ مي گردد. وقتي ازا مام صادق (عليه السلام) سؤال مي شود چرا كسي كه فساد اخلاقي دارد كافر گفته نمي شود و به تارك الصلاه كافر مي گويند . در پاسخ مي فرمايند: چون بداران به خاطر غلبه شهوت آلوده شده اند ولي تارك نماز از روي بي اعتنايي به فرمان خدا ، نماز را ترك كرده است . تاركان نماز دو دسته اند : 1ـ كساني كه به طور مطملق نماز نمي خوانند.2 ـ گروهي كه گاهي اوقات مي خوانند و گاهي آن را بجا نمي آورند و يا در مكان غصبي نماز مي خوانند.

كلام پاياني 
 

با توجه به آثار فردي و اجتماعيو خاصيت بازدارندگي نماز است كه بايد بگوييم در جامعه اي كه نماز مورد بي توجهي و بي اعتنايي قرار گيرد ، قدرت منزلت و جاذبه هاي نماز شناسانده نشود و جوانان به سمت و سوي آن كشيده نشوند ، زمينه براي گناه و پيروي از هواهاي نفساني فراهم مي شود و جامعه به سمت فساد و تباهي ميرود زيرا يگانه نيروي بازدارنده در برابر كشش و جاذبه غربزدگي و بي ديني نماز است . در اسلام تعبيرات مختلفي در مورد ترك نماز وارد شده است . از جمله آنها شرك ، كفر ، حبط عمل ، مردن به دين يهود و نصاري ، حشر با قارون و ورود به جهنم و تمام اين موارد جايگاه و اهميت نماز را گوشزد مي كند. تربيت ديني در نوجواني و توجه به نماز و عبادات و ايجاد انس بين او و خالق نه تنها احساسات مذهبي وي را اقناع مي كند بلكه تمايالات طبيعي و هواهاي نفساني او را نيز مهار كرده و رفتار وي را به كنترل در مي آورد و از همه مهمر اينكه احساس رنج دروني و فشارهاي عاطفي ي، نگراني ، ترس ، آشفتگي ، احساس گناه شديد كه از ويژگيهاي اين دوره است را از بين مي برد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1184 کلمه
مولف : محدثه طوقيان
ناشر : هدايت نوجوان به سوي نماز مجموعه مقالات همايش نماز ـ كتاب پژوهش مطالعاتي نماز ـ زيباترين پرستش
1396/2/4 ساعت 10:13
کد : 1948
دسته : مقالاتِ پژوهشی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
اقسام نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز