نماز و نجات از بخل

■ نماز و نجات از بخل

نماز و نجات از بخل

هیچ انسانی بخیل به دنیا نـمی‌آید، بلکه در مـسیر زندگی دچار بخل می‌شود. این صفت یک‌ بیماری روانی است که البته بی علاج نیست.

پیدایش این خصلت در انسان امری عارضی است و امر عارضی را می‌شود از صفحه دل و باطن انسان پاک کرد، اما اگر این بیماری در وجود‌ انسان‌ باقی بماند و تا آخر عمر با وی همراه باشد، باب نجات تا ابد به روی او بسته خواهد شد؛حال، این بیمار هر کس می‌خواهد باشد.

دو آیه قرآن نیز مؤید این حقیقت هستند.

آن گونه‌ که از برخی آیات و روایات اسـتفاده مـی‌شود، گاهی اگر فقط یک «علت» در وجود انسان علاج نشود، او را محکوم به فنا خواهد ساخت و سایر اعمال او هم با وجود این‌ علت‌ قدرت نجات او را نخواهند داشت. یکی از این علت‌ها بخل است. اما به راستی، چه اتـفاقی رخ مـی‌دهد که روح یک انسان به بخل میل پیدامی‌کند، ممسک می‌شود و از خرج کردن‌ دریغ‌ می‌کند‌ و به قول قرآن کریم‌ دچار‌ کنز اندوزی‌ و تکاثر می‌شودو هم مسلک روحی و اخلاقی قارون می‌گردد.

شاید بسیاری از مردم تصور کـنند قـارون از قماش فرعونیان و شخصی‌ بی‌ دین‌ و مشرک بوده، اما واقعیت جز این است و قارون‌ این‌ طور نبوده است. در احوال قارون نوشته‌اند 25 سال در میان مردم و جوانان مصر قاری و معلم تورات بود و حلال‌ و حـرام تـورات را بـه آنان می‌آموخت؛ولی با این کـه عـالم‌ حـقیقت بود، در مسائل مالی دچار انحراف و مبتلا به بیماری بخل شد و همین خصلت او را به عذابی‌ خفت‌ بار‌ دچار‌ کرد و سایر اعمال نیکش هم توان نـجاتش را نیافتند.

بخیل بـوی خـدا‌ نشنود، برو‌ حافظ        پیاله گیر و کرم ورز، و الضمان علیّ

باید این تـصور را از ذهـن خودمان پاک کنیم که‌ اگر‌ مکلفی‌ به فرض گرفتار چهار بیماری اخلاقی یا رفتاری است، نماز و روزه و گریه‌ و حج‌ و زیارتش عاقبت نجاتش خـواهد داد. قـرآن مـجید از بعضی از بیماری‌ها نظیر بخل اسم می‌برد‌ که‌ اگر‌ علاج نشوند، به تـنهایی موجب هلاکت ابدی خواهند شد و سایر اعمال نیک انسان نیز قدرت‌ نجات‌ او را نخواهند داشت:

فَوَیْلٌ لِلْمُصَلِّینَ * الَّذینَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ * الَّذینَ هُمْ یُراؤُنَ * وَ یَمْنَعُونَ الْماعُونَ

 پس وای بر نمازگزاران که از نمازشان غافل و نسبت به آن سهل‌انگارند.

همانان که‌ همواره‌ ریا می‌کنند و از [دادن] وسایل و ابزار ضروری زندگی [و زکات، هدیه و صدقه به نیازمندان] دریغ‌ می‌ورزند.

این چند‌ آیه درباره نمازگزار بخیل سخن مـی‌گویند. نمازگزاری کـه از حـقیقت نماز غفلت دارد، می‌گوید «الرحمن الرحیم»، اما خودش با‌ افتادگان‌ و تهیدستان در کمال بخل و بی‌رحمی رفـتار مـی‌کند. «ماعون» به معنی احـسان است. این شخص‌ بیماری‌ منع‌ کردن ماعون دارد، لذا از احسان مالی که باید صرف تهیدستان و نیازمندان شـود، امتناع مـی‌کند. بخیل اسـت، بنابراین با‌ این‌ که‌ یک عمر عبادت کرده، هنوز به خدا وصل نشده است. یک عمر نماز خـوانده، ولی نـمازش‌ نماز‌ نبوده و متصف به «تنهی عن الفحشاء و المنکر» نشده است.

بخل در ردیف منکرات است، چنانچه قرآن و روایات‌ نـیز «منکر» و «معروف» را‌ ضـد هـمدیگر معرفی می‌کنند. نمازی که نتوانسته صاحبش را از بخل نجات دهد، نماز‌ حقیقی‌ نبوده است. مخاطبان «فویل للمصلین» چنین نمازگزارانی هستند. 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 615 کلمه
مولف : انصاریان، حسین
ناشر : مجله پیام بانک ؛ خرداد و تیر 1391 - شماره های 517 و 518 (نور مگز)
1395/6/9 ساعت 12:22
کد : 1553
دسته : آثار تربیتی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نقش تربیتی نماز
آثار تربیتی نماز
نماز و گناه
بخل و نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز