شرايط شش‌گانه قبولي عبادات

■ شرايط شش‌گانه قبولي عبادات

شرايط شش‌گانه قبولي عبادات

عبادات ، غير از شرايط صحّت ، شرايط «قبول» و «کمال» هم دارد. يعني آنچه که مراعاتش، انسان را به قرب خدا و رشد معنوي مي رساند و در فرد و جمع تاثير مي گذارد.

گاهي عبادت، صحيح است، ولي رشدآور نيست، مثل دارويي که شفا بخش نيست . گاهي عبادت، از کيفر مي رهاند ولي ما را محبوب خدا نمي سازد . در آيات و روايات، شرايطي براي قبولي اعمال و عبادات بيان شده است از جمله :

1- شرايط اعتقادي

يعني ايمان به خدا ، نداشتن ايمان مايه تباهي اعمال است . قرآن کريم ، اعمال کافران را همچون خاکستري مي داند که در يک روز طوفاني در برابر باد قرار گيرد که چيزي ازآن باقي نمي ماند[1] .

2- شرايط سياسي: ولايت

ولايت و رهبري صحيح و آسماني ، همه بندگان خدا و بندگي ها و نماز و حج و جهاد و ... را در مسير الهي قرار دهد و به آنها حجّت شايسته مي بخشد . در حديث مي خوانيم : (( ضَمَن لَم يتولنا لم يرفع الله له عملا ))هر کس ولايت و رهبري ما را نپذيرد ، خدا هم اعمال او را قبول نمي کند . پس شرايط قبولي عبادت ، ولايت است [2]

3- شرايط اخلاقي : تقوا

داستان فرزندان آدم در قران امده است . هر دو قرباني کردند . قرباني يکي پذيرفته شد و ديگري نه . خدا مي فرمايد : ( انّما يتقبّل الله من المتّقين ) خدا تنها از اهل تقوا مي پذيرد [3].

4-شرايط اقتصادي: ( اداي حق مردم )

رسيدگي به نيازمندان و اداي حقوق محرومان به درجه اي از اهميّت است که گاهي قبولي عبادات بستکي به آن دارد . پرداختن زکات ، داشتن درآمد مشروع ، از اين نمونه هاست . امام رضا ( ع ) مي فرمايد : هر کس نماز بخواند ولي زکات نپردازد نمازش قبول نمي شود .در حديث ديگري امام علي ( ع ) به کميل مي فرمايد : هر گاه غذاي تو از راه حلال و درآمد صحيح نباشد ، خداوند ، تسبيح گفتن و شکر کردن تو را قبول نمي کند[4] .

5- شرط اجتماعي: (خير خواهي نسبت به ديگران )

حق پيوندهاي اجتماعي و اخوّت ميان مسلمانان و روابط شايسته و نيکو ميان پيروان اسلام ، اهميّت بسياري دارد . از اين رو ، هر عمل و سخني که به گسستن پيوندها و بهم زدن روابط خوب منجر شود ، نارواست . غيبت ، سوء ظّن ، بدخواهي ، قطع رابطه ، بدخلقي و ... از اوصاف و اعمالي هستند که موجب قبول نشدن عبادت مي شود . رسول خدا ( ص ) فرمود : کسي که غيبت زن و مرد مسلماني را بکند ، تا چهل روز نماز و روزه اش را خدا نمي پذيرد ، مگر آنکه آن شخص ، او را ببخشد[5] . در جاي ديگر نيزآن حضرت فرمود : ابوذر ! از دوري و قطع رابطه با برادر ديني بپرهيز ، چرا که عمل اين گونه اشخاص ، پذيرفته نيست[6].نتيجه آنکه بدگويي از ديگران ، نيّت سوء درباره مردم ، ترک دوستي ، غيبت و امثال آن باعث سست شدن پيوندهاي اجتماعي مسلمانان مي شود ، از موانع قبول شدن عبادات به حساب آمده است ، و نمازگزار و اهل عبادت ، بايد روابط ديني مستحکمي با بندگان خدا داشته باشند ، تا پرستش هايش شايستگي قبول را دارا باشد.

6- شرط خانوادگي: ( خوش رفتاري)

آيين مقدّس و متعالي اسلام ، ميان عبادت و سياست و اخلاق و اجتماع ، پيوندي منسجم ايجاد کرده است . در امور خانوادگي هم رعايت احترام و حقوق متقابل زن و شوهر را چنان مهم دانستند که بي توجهي به آن، گاه باعث قبول نشدن عبادات مي شود در اين زمينه پيامبر اسلام فرمود : هر کس زن بد رفتار و اذيّت کننده اي داشته باشد خداوند نماز و کارهاي نيک آن زن را نمي پذيرد ، مرد نيز چنين است .

 

 


[1] . پرتويي از اسرار نماز ، قرائتي ، 1377

[2] . اصول کافي ، ج 1 ، ص 43

[3] . مائده : 27

[4] . سفينة البحار ، ج 1 صفحه 68

[5] . جامع السعادت ، ج 2 ، ص 234

[6] . جامع السعادات جلد1 صفحه 256 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 675 کلمه
مولف : مجید نوروزی
ناشر : اختصاصی راسخون
1395/5/25 ساعت 12:52
کد : 1512
دسته : آداب باطنی و حضور قلب در نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز مقبول
شرایط قبولی نماز
شرایط کمال
شرایط صحت عبادت
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز