آثار رفتاري نماز

■ آثار رفتاري نماز

آثار رفتاري نماز

حجت الاسلام دکتر ابوالفضل ساجدی

هیئت علمی موسسه امام خمینی

تهییه مرکز تخصصی نماز

روایات، آثار اخلاقی فراوانی برای نماز بیان داشته­اند[1] که در صورت توجه نمازگزار به حقیقت نماز و جریان آن در رفتار خود، می­تواند در او محقق شود. در ادامه به نُه اثر در این ساحت خواهیم پرداخت.

 

  1. درمان حرص و طمع

حرص و طمع يکي از صفات بسيار ناپسند اخلاقي است. حرص حيا را نابود مي­كند[2] و مروت را از بين مي‌برد.[3] هر چه حرص در انسان فزوني يابد، شقاوت انسان بيشتر[4] و ارزشش کمتر مي‌شود.[5] كثرت حرص ملازم كاهش يقين است[6] و نهايتا، زمينه ساز نابودي انسان است.[7] رذالت حرص تا آنجا است که در روايات خاستگاه بسياري از عيوب، گژي‌ها و کج‌رفتاري‌ها معرفي شده است.[8]

نماز مي­تواند انسان را از آفت‌هاي اين صفت ناپسند اخلاقي در امان نگه دارد. براساس آيات 19 ـ 25 سورة معارج، نمازگزار حقيقي هنگام خير کوتاهي نمي‌کند و به مال دنيا دل‌بسته نيست. او از مال و دارايي براي کمک به فقيران و مستمندان و بينوايان استفاده مي‌کند.[9] مفهوم آيات فوق اين است که ميان نماز و نداشتن تعلق چندانی به دنيا و کمک و خير رساني ارتباط معنا دار وجود دارد. اينكه در آيات فوق، تعاون و همکاري صفت نمازگزار ذکر شده است، حاکي از اين است که نماز در ايجاد، رشد و تثبيت روحيه همکاري و همياري و نيز در رفع حرص و طمع و علاقه به دنيا نقش دارد.

  1. تربيت روحيه حق شناسي

انسان عاقل، حق شناس است. عقل از ما مي­خواهد که صاحبان حق را بشناسيم. آنها را فراموش نکنيم و حقوق صاحبان حق را رعايت کنيم. نماز يادآور برترين حقدار هستي است. او که همه چيز ما از اوست. او که منشأ همه حقوق است. اگر حق او را شناختيم تکليف خود را نيز خواهيم شناخت چرا که حق و تکليف دو مفهوم پيوسته به هم هستند. هر جا سخن از حق است سخن از نوعي تکليف هم هست. اگر استاد بر شاگرد حق دارد. شاگرد نسبت به او تکليف دارد. اگر خدا منشا همه حقوق است، پس او نيز منشأ همه تکاليف است. هر چه حقوق او بر ما بيشتر، تکليف ما در برابر او سنگين­تر است. هر اندازه درک ما از حق خدا فزون­تر شود فهم ما از تکليف نسبت به او بايد افزونی یابد. نماز يادآور حقوق الهي بر ماست. اگر او خالق هستي و رب­العالمين است پس بايد او را سپاسگزار باشم (ألحمد لله رب العالمين). اگر او رحمان و رحيم است (الرّحمن الرّحيم)، اگر او نه تنها در اين جهان بلکه در آخرت نيز مالک و قادر مطلق است (مالک يوم الدّين)، پس بايد به­درستي از او پيروي کنم و او را پشتوانه اصلي همه مددها بدانم (إيّاک نعبد و إيّاک نستعين).

  1. تقويت روحيه شکرگزاری

انسان عاقل شاکر است. عقل از ما می­خواهد که از نعمت دهندگان شکرگزاری کنیم. ما در طول شبانه­روز به دلیل توجه به واسطه­ها و امور محسوس و مادی، در معرض غفلت شدید از منشا اصلی نعمت­ها هستیم. نماز ما را به منبع اولیه نعمت­ها و بلکه مهمترین و برترین عطا کننده­ها متوجه می­سازد و به شكرگزاري تشويق مي­كند.

  1. درمان کبر و غرور

تکبر، يکي از صفات رذيله اخلاقي است كه مهمترين مانع رسيدن به سعادت و عامل سقوط در دره شقاوت است. شيطان با همين رزیله از دستور خداوند سرکشي كرد؛ راه تمرد در پيش گرفت و فرمان خداوند در امر به سجدة بر حضرت آدم را انجام نداد.[10]

يكي از مهمترين آثار تربيتي نماز، رام كردن نفس سركش و از ميان بردن روح غرور و خودبيني و تكبر در انسان است. نماز مي­تواند اين سد راه تكامل را در هم شكند و طغيان آتشفشان غرور را فرو نشاند. كسي كه آگاهانه در هر شبانه­روز و در هر هفده ركعت دو بار پيشاني بر خاك گذارد به­تدريج به ضعف خود پي مي­برد، و خود را ذرة كوچكي در برابر عظمت او مي­بيند؛ بلكه صفري در برابر بي­نهايت. از آنجا كه كبر ريشة همه صفات ناپسند و موجب سقوط انسان و باعث تسليم نشدن در برابر فرمان الهی است، پاكي از اين صفت زشت، موجب رشد و تكامل روح انسان است. در همين رابطه حضرت زهراh فرموده­اند: دستور خداوند به انجام نماز برای پاکسازي از کبر و غرور است.[11] امير مومنانj نيز ميان ايمان و نماز مقايسه نموده، نقش ايمان را تطهير باطني و نقش نماز را پاکسازي از کبر و غرور ذکر نموده­اند.[12] حضرت ثامن الائمهj نيز در باب ذکر فرموده­اند:

"مداومت بر ذكر خداوند، سبب مي­شود كه انسان روح سركشي و طغيانگري بر او غلبه نكند. باعث نهايت خضوع و نهايت تواضع و دوري از كبر و غرور مي‌گردد".[13]

غرور يعني خودبزرگ­بيني كه منشأ آن، نديدن عيوب خود و بزرگ­تر از خود است. انسان كم­سواد در بين بي­سوادان احساس غرور دارد. اگر نماز با طمأنينه انجام شود و به معاني عبارات توجه شود هر دو عامل، غرور را رفع مي­كند. يعني هم ما را متوجه عيوب خود مي­سازد و هم بزرگ­ترين موجود را در دل ما حاضر مي­سازد.

 

[1]. از جمله روایات: فِقْهُ الرِّضَا، قَالَj عَلَيْكَ بِالصَّلَاةِ فِي اللَّيْلِ فَإِنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص أَوْصَى بِهَا عَلِيّاً فَقَالَ فِي وَصِيَّتِهِ عَلَيْكَ بِصَلَاةِ اللَّيْلِ قَالَهَا ثَلَاثاً وَ صَلَاةُ اللَّيْلِ تَزِيدُ فِي الرِّزْقِ وَ بَهَاءِ الْوَجْهِ وَ تُحَسِّنُ الْخُلُقَ(مجلسی، بحار الأنوار، ج‏84، ص162).

[2]. "لَا حَيَاءَ لِحَرِيصٍ"(تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص295).

[3]. "الْحِرْصُ يُزْرِي بِالْمُرُوَّةِ"(همان، ص295).

[4]. "مَنْ كَثُرَ حِرْصُهُ كَثُرَ شَقَاؤُهُ"(همان، ص295).

[5]. "مَنْ كَثُرَ حِرْصُهُ ذَلَّ قَدْرُهُ"(همان، ص295).

[6]. "مَنْ كَثُرَ حِرْصُهُ قَلَّ يَقِينُهُ"(همان، ص295).

[7]. "رُبَّ حَرِيصٍ قَتَلَهُ حِرْصُهُ"(همان، ص294).

[8] . "الْحِرْصُ مُوقِعٌ فِي كَثِيرِ الْعُيُوبِ"(همان،295).

[9]. "إِنَّ الْإِنْسانَ خُلِقَ هَلُوعاً* إِذا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعاً* وَ إِذا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعاً* إِلاَّ الْمُصَلِّينَ* الَّذِينَ فىِ أَمْوَالهِِمْ حَقٌّ مَّعْلُومٌ*لِّلسَّائلِ وَ الْمَحْرُومِ"(معارج: 19، 20، 21، 22، 24 و 25).

.[10] "وَ إِذْ قُلْنا لِلْمَلائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلاَّ إِبْليسَ أَبى‏ وَ اسْتَكْبَرَ وَ كانَ مِنَ الْكافِرينَ"(بقره: 34)؛ و " فَسَجَدَ الْمَلَئكَةُ كُلُّهُمْ أَجْمَعُونَ*إِلاَّ إِبْليسَ اسْتَكْبَرَ وَ كانَ مِنَ الْكافِرينَ"(ص: 73و74).

.[11] حضرت فاطمةh: "[ جعل الله ] الصلوة تنزيها لكم عن الكبر"(عيان الشيعه، جلد1، ص316).

[12]. حضرت عليj: "فَرَضَ اللَّهُ الْإِيمَانَ تَطْهِيراً مِنَ الشِّرْكِ وَ الصَّلَاةَ تَنْزِيهاً عَنِ الْكِبْر"(سيد رضى، نهج البلاغة، حکمت 252، ص 512).

[13]. وسائل الشيعه، ج3، ص4.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1047 کلمه
1394/1/19 ساعت 08:47
کد : 151
دسته : آثار اخلاقی و عرفانی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
آثار رفتاری نماز
حرص
طمع
حق شناسی
شکر گذاری
کبر
غرور
آثار نماز
نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز