نماز و سلامت جنسي در محيط اداري

■ نماز و سلامت جنسي در محيط اداري

نماز و سلامت جنسي در محيط اداري

يکي از چالش‌هاي کار در محيط سازماني و اداري خصوصا ادارات غير دولتي آسيب‌هاي جنسي است. سلامت و امنيت جنسي علاوه بر اينکه آرامش شاغلان در محيط اداري را سبب مي‌شود بازدهي فعاليت‌ها را نيز ارتقاء مي‌بخشد. رابطه سلامت جنسي در محيط اداري و موفقيت در زندگي خانوادگي و اجتماعي دو سويه است. از يکطرف کساني به زندگي خانوادگي و زناشويي موفق دست مي‌يابند که در محيط کاري و بيرون از خانواده بهداشت جنسي را رعايت کرده باشد و از سوي ديگر کساني در بيرون از خانواده سلامت جنسي را سرلوحه خود قرار مي‌دهند که از زندگي خانوادگي رضايت بخش برخوردار باشند.

    نماز و ساير مناسک‌ مذهبي از اموري هستندکه با سلامت جنسي در محيط کاري رابطه تنگاتنگ دارد. بنا بر روايات، افراد با نماز از آسيب‌هاي جنسي و غريزي محفوظ مي‌گردند. حضرت امير المومنين نماز و ساير عبادات را در رفع آسيب‌ها موثر مي‌داند و تاکيد مي‌کند که نماز و امثال آن آرامش درون ، کنترل چشم و ذلت خواري هواهاي نفساني به دنبال مي‌آورد. ايشان در اين موضوع مي‌فرمايند:

« خداوند بندگانش را، با نماز و زكات و تلاش در روزه‏دارى، حفظ كرده است، تا اعضا و جوارحشان آرام، و ديدگانشان خاشع، و جان و روانشان فروتن، و دل‏هايشان متواضع باشد، كبر و خودپسندى از آنان رخت بربندد.»[1]

بنا بر صراحت آيات قرآن نماز افراد را از گناه (منکر)و آلودگي جنسي(فحشا) باز مي‌دارد.[2] در مجموع، مطالعات جامعه‌شناختي و روان‌شناختي نيز اين مدعا را که مناسک ديني از جمله نماز و عبادات مذهبي بازدارنده و کنترل کننده است تاييد مي‌کند. بر اساس مطالعه ايوانز تي ديويد جامعه شناس و دين پژوه در تحقيقي تحت عنوان «رابطه مجدد دين و جرم»، حضور در مراسم مذهبي و انجام مناسک ديني کنترل کننده است.[3] در اين تحقيق و نيز تحقيق ديگري که توسط رادني استارک و سيمز بن بريج با عنوان «دين کجروي و کنترل اجتماعي» به انجام رسيده است، اين اصل بدست آمده است که انجام اعمال ديني و مناسک و آيين‌هاي مذهبي بازدارنده، کنترل کننده و همنواساز است.[4] روان‌شناسان نيز در مطالعات تجربي تاثير باروهاي و اعمال مذهبي در زندگي اذعان کرده اند که مردم هرچه مذهبي‌تر باشند، کمتر احتمال دارد که بيرون از چارچوب خانواده به سراغ رابطه‌ي جنسي بروند و يا دست‌کم آن را بپذيرند.[5]

    پژوهش‌هاي روان‌شناختي عموما نشان داده اند که عقايد و دل‌مشغولي‌هاي مذهبي شديدتر بنابرگزارش خود افراد در حد وسيعي با کاهش فعاليت جنسي غير زناشويي بويژه ارتباط جنسي قبل از ازدواج در پيوندند.[6]

    برگزاري نماز جماعت در محيط اداري سبب مي‌شود که کارمندان با همديگر شناخت ايماني و مذهبي پيداکنند و اين امر به نوبه‌اي خود سبب فعال شدن حياء در و در نتيجه باعث خودکنترلي افراد نسبت به رفتارهاي کجروانه و ناسالم در محيط اداري گردد. به همين خاطر حضرت امام علي عليه السلام يکي از مزاياي رفتن به مسجد را ترک گناه از روي خشيت و حياء ذکر فرموده اند[7] و امام صادق عليه السلام فلسفه نماز جماعت را مراقبت،کنترل و دوري از گناهان و معاصي بيان نموده اند.[8] چنانکه مطابق احاديث معصومين «حياء از انجام رفتار قبيح بازمي‌دارد»[9]، «کسي‌که از حياء کمتري برخوردار است از ورع [دوي از محرمات] کمتري برخوردار خواهد بود»[10]، « ثمره‌ي حياء پاکدامني است»[11] و « اگر حيا نداري هر كار خواستي بكن. [يعني ديگر مهم نيست چه كار مي كني و كارهاي نيك تو، تو را ارزشمند نمي كند.]»[12]

    نقش برگزاري نماز در محيط اداري بر سلامت جنسي کارکنان و مديران از زاويه‌اي ديگري نيز قابل بررسي است و آن اينکه تقويت گرايش‌هاي مذهبي در محيط اداري به شکوفايي روحيه معنوي و ديني کارمندان کمک مي‌کند و در نتيجه معنويت از محيط اداري به محيط زندگي خانوادگي افراد نيز تسري مي‌يابد و طبق تحقيقات روان‌شناسان ميان برخورداري خانواده‌ها از گرايش‌هاي معنوي و مذهبي و ميان رضايت جنسي در محيط خانواده ارتباط وثيقي وجود دارد.[13] بدين معنا که رضايت جنسي در محيط خانواده زمينه‌هاي بروز رفتارهاي جنسي در بيرون از خانواده را به شدت کاهش مي‌دهد.

 


[1] عن امير المومنين (ع)

« عَنْ ذَلِكَ مَا حَرَسَ اللَّهُ عِبَادَهُ الْمُؤْمِنِينَ بِالصَّلَوَاتِ وَ الزَّكَوَاتِ وَ مُجَاهَدَةِ الصِّيَامِ فِي الْأَيَّامِ الْمَفْرُوضَاتِ تَسْكِيناً لِأَطْرَافِهِمْ وَ تَخْشِيعاً لِأَبْصَارِهِمْ‏ وَ تَذْلِيلًا لِنُفُوسِهِمْ وَ تَخْفِيضاً لِقُلُوبِهِمْ وَ إِذْهَاباً لِلْخُيَلَاءِ »

سيد رضي، نهج البلاغة (للصبحي صالح)، 1جلد، هجرت - قم، چاپ: اول، 1414 ق.ص294.

[2] در ايات قرآن يکي از کارويژه‌هاي نماز بازدارندگي از فحشا و منکرات ذکر شده است. در آيه 45 سوره مبارکه عنکبوت آمده است

«اتْلُ ما أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتابِ وَ أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ»

يعني؛

«کتابي که از سوي خداوند به تو وحي شده است تلاوت کن و نماز به پا دار بدرستي‌که نماز از فحشا و منکر باز مي‌دارد.»

در آيه 45سوره مبارکه هود نيز آمده است

«أَقِمِ الصَّلاةَ طَرَفَيِ النَّهارِ وَ زُلَفاً مِنَ اللَّيْلِ إِنَّ الْحَسَناتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئاتِ ذلِكَ ذِكْرى‏ لِلذَّاكِرينَ»

يعني؛

«در دوطرف روز و اوايل شب نماز را برپاداريد. بدرستي‌که حسنات، سيئات و بدرفتاري‌ها را از بين مي‌برد و اين پندي است براي پندگيرندگان »

[3] ايوانز تي ديويد، بررسي مجدد رابطه دين و جرم، ترجمه علي سليمي، مجله حوزه و دانشگاه، شماره 23، تابستان 1379، ص142-178.

[4] رادني استارک، ويليام سيمز بن بريج، دين کجروي و کنترل اجتماعي، ترجمه و تلخيص علي سليمي، مجله حوزه و دانشگاه، شماره 22، ص173.

[5] برنارد اسپيلکا، رالف دبليوهود، بروس هونسبرگر و ريجارگرساچ، روان‌شناسي دين براساس رويکرد تجربي، ص256.

[6] همان، ص593.

[7] حضرت امام علي عليه السلام در اين مورد مي‌فرمايند:

«منِ اخْتَلَفَ إِلَى الْمَسْجِدِ أَصَابَ إِحْدَى الثَّمَانِ.... أَوْ يَتْرُكَ ذَنْباً خَشْيَةً أَوْ حَيَاء »

يعني؛

«کسي‌که به مسجد برود يکي از امور هشت‌گانه را نصيب مي‌شود؛ ...يا گناهي را از روي خشيت و حياء ترک مي‌کند.»

شيخ صدوق،‏ أمالي الصدوق‏، بيروت، اعلمي، پنجم 1400ق، ص389.

[8] محمد باقر بن محمد تقى‏مجلسى، بحار الأنوار، بيروت‏، دار إحياء التراث العربي‏، دوم، 1403ق، جلد6، ص71.

[9] « الْحَيَاءُ يَصُدُّ عَنْ فِعْلِ الْقَبِيحِ» (امير المومنين)، ر.ک. غررالحکم ص257.

[10] «مَنْ قَلَّ حَيَاؤُهُ قَلَّ وَرَعُه»(امير المومنين) ر.ک. تحف العقول، ص99. «ورع» در تاج العروس به معناي دوري از محرمات ذکرشده است.

[11] «ثَمَرَةُ الْحَيَاءِ الْعِفَّه»(اميرالمومنين) ، غررالحکم،ص257.

[12] « إِذَا لَمْ تَسْتَحِ فَافْعَلْ مَا شِئْتَ »(پيامبر اسلام)، ز.ک. بحارالانوار، جلد68ص336.

[13] ر.ک. روان‌شناسي دين براساس رويکرد تجربي،ص257-259.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1090 کلمه
مولف : حجت الاسلام غلام حید کوشا، مرکز تخصصی نماز
1395/5/13 ساعت 15:28
کد : 1473
دسته : آثار تربیتی نماز,آثار فرهنگی و اجتماعی نماز,حاکمیت و نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز و مدیران
سلامت جنسی
نماز و سلامت
آثار تربیتی نماز
اقامه نماز در ادارات
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز