نمازهای معصومین علیهم السلام

■ نمازهای معصومین علیهم السلام

نمازهای معصومین علیهم السلام

نماز معصومین

نماز چهارده معصوم

نماز حضرت رسول

نماز حضرت صلي الله عليه و آله و سلم دو رکعت است. در هر رکعت بعد از حمد، پانزده مرتبه سوره‏ي قدر، و در هر يک از رکوع و بعد از سر برداشتن از آن و در سجود و بعد از سر برداشتن از آن و در سجده‏ي دوم و بعد از سر برداشتن از آن، پانزده مرتبه سوره‏ي قدر را بخواند، بعد از آن رکعت دوم را مثل رکعت اول انجام دهد. 

اگر چنين کند منصرف شود، در حالي که مابين او و خداوند گناهي نماند، مگر اين که بخشيده شود و هر چه را که طلب کرده به او بدهند. 

و مستحب است بعد از آن دعا بخواند که در مفاتيح ذکر شده است. 

 

نماز حضرت علي

چهار رکعت است به دو تشهد و دو سلام. در هر رکعت بعد از حمد پنجاه مرتبه سوره‏ي توحيد خوانده مي‏شود. 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد از گناهان بيرون آيد مانند روزي که از مادر متولد شده باشد و حاجت‏هاي او برآورده شود.» 

 

نماز توبه کنندگان

شيخ صدوق - رحمة الله - از هشام بن سالم (به حذف اسناد) از حضرت صادق عليه‏السلام روايت کند که فرمود: «هر کس چهار رکعت نماز بخواند و هر رکعت پنجاه مرتبه  «قل هو الله احد» را بخواند، نماز حضرت فاطمه عليهاالسلام را به جاي آورده و اين نماز، نماز توبه کنندگان است.» 

 

نماز حضرت فاطمه

نماز حضرت عليهاالسلام دو رکعت است، در رکعت اول بعد از حمد، صد مرتبه سوره‏ي قدر و در رکعت دوم بعد از حمد صد مرتبه سوره‏ي توحيد مي‏خواند و بعد از فارغ شدن از نماز تسبيحات حضرت زهرا عليهاالسلام را انجام مي‏دهد. 

و وارد شده که اين افضل نمازهاي مستحبي است و در اول شب ذي الحجه مؤکد است. 

 

نماز استغاثه به فاطمه زهرا

محدث قمي در کتاب «باقيات الصالحات» از مکارم الاخلاق نقل مي‏کند که: 

نماز استغاثه به حضرت زهرا عليهاالسلام چنين روايت شده که: هرگاه تو را حاجتي باشد به سوي حق تعالي و سينه‏ات تنگ شده باشد، دو رکعت نماز بخوان، چون سلام نماز گفتي، سه مرتبه تکبير بگو و تسبيح حضرت فاطمه عليهاالسلام را بخوان، پس به سجده برو و صد مرتبه بگو: «يا مولاتي يا فاطمة اغيثيني» سپس طرف راست صورت را بر زمين بگذار و همين را صد و ده مرتبه بگو و حاجت خود را ياد کن که برآورده مي‏شود، ان شاء الله تعالي. 

 

نماز فاطمه به روايت امام صادق

از امام صادق عليه‏السلام روايت شده: 

«دو رکعت نماز حضرت فاطمه زهرا عليهاالسلام آن را در هنگام خواب و مواجهه با مشکلات به جاي مي‏آورد: 

در رکعت اول يک بار سوره‏ي حمد و پنجاه بار سوره‏ي توحيد را مي‏خواني و در رکعت دوم نيز به همان ترتيب است. پس از آن که نماز و سلام دادي بر محمد و آل او صلوات مي‏فرستي و آنگاه دستان خود را به آسمان بلند مي‏کني و اين دعا را مي‏خواني: «اللهم اتوجه اليک بهم...» 

نماز ديگر فاطمه زهرا (1)

سيد علي بن طاووس گويد: «نماز حضرت فاطمه عليهاالسلام دو رکعت است که در هر رکعت پس از سوره‏ي حمد، شصت مرتبه سوره‏ي «قل هو الله احد» خوانده مي‏شود.» 

 

نماز ديگر فاطمه زهرا (2)

محمد بن علي حلبي روز جمعه خدمت حضرت امام صادق عليه‏السلام شرفياب شد و سؤال کرد: مي‏خواهم مرا عملي تعليم فرمايي که بهترين اعمال باشد در اين روز! 

حضرت فرمود: «من نمي‏دانم کسي را که بزرگ‏تر باشد نزد رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم از حضرت فاطمه عليهاالسلام و نمي‏دانم چيزي را افضل از آنچه تعليم کرد پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم به فاطمه عليهاالسلام که فرمود: «هر که صبح کند در روز جمعه، سپس غسل کند و قدم‏ها را بگستراند و چهار رکعت نماز کند، به دو سلام و بخواند در رکعت اول بعد از حمد، توحيد پنجاه مرتبه و در رکعت دوم بعد از حمد، و العاديات پنجاه مرتبه و در رکعت سوم بعد از حمد، اذا زلزلت پنجاه مرتبه و در رکعت چهارم بعد از حمد، اذا جاء نصرالله پنجاه مرتبه و اين سوره‏ي نصر است و آخرين سوره‏اي است که نازل شده و چون از نماز فارغ شود، اين دعا را بخواند: 

«الهي و سيدي من تهيأ او تعبا او اعد او استعد لوفادة الي مخلوق رجاء رفده و فوائده و نائله و فواضله و جوايزه فاليک يا الهي کانت تهيئتي و تعبيتي و اعدادي رجاء رفدک و معروفک و نائلک و جوائزک فلا تحرمني ذلک، يا من لا يخيب عليه مسألة السائل و لا تنقصه عطية نائل فاني لم اتک بعمل صالح قدمته و لا شفاعة مخلوق رجوته، اتقرب اليک بشفاعة محمد و اهل بيته صلواتک عليهم اجمعين، ارجوا عظيم عفوک الذي عفوت به علي الخاطئين عند عکوفهم علي المحارم فلم يمنعک طول عکوفهم علي المحارم ان عدت عليهم بالمغفرة و انت سيدي العواد بالنعماء و انا العواد بالخطاء، اسئلک بمحمد و آله الطاهرين ان تغفر لي الذنب العظيم، فانه لا يغفر ذنبي العظيم الا العظيم، يا عظيم يا عظيم يا عظيم يا عظيم يا عظيم يا عظيم يا عظيم؛ 

اي معبودم و اي آقايم! هر کسي مهيا و مجهز و آماده و توشه برگرفته است، تا به اميد صله و عطا و بهره و عطيه و بخشش و جايزه‏اي نزد مخلوقي برود. 

پس مهيا شدنم، و مجهز بودنم، و آمادگيم و توشه برگرفتنم، به اميد بهره‏هايت و نيکي شناخته شده‏ات، و عطيه مطلوبت و جايزه‏هايت، به سوي توست، اي معبودم! پس اي آن که درخواست درخواست کننده‏اي نزد او ضايع نشد، و بخشش خواهنده‏اي در او کاستي پديد نياورد، مرا  محروم مفرما، چرا که من با عمل صالحي که قبلاً انجام داده‏ام و يا شفاعت مخلوقي که اميد بدو بسته‏ام، و تقرب بدو جسته‏ام، نزد تو نيامده‏ام، جز به شفاعت محمد و خاندانش - که درود تو بر او و خاندان پاکش باد - به درگاه تو آمده‏ام و اميدوار به عفو و بخشش بزرگت، که بر خطاکاراني که محرمات تو را انجام داده‏اند، وعده داده‏اي مي‏باشم. آنگونه که پافشاري طولاني آنان در انجام امور حرام، تو را از بخشش و جود به آنان باز نداشت و تو اي آقاي من! بسيار نعمت دهنده‏اي و من بسيار خطاکارم، به حق محمد و خاندان پاکش از تو مي‏خواهم، که گناه بزرگم را ببخشايي؛ چرا که گناه بزرگ را جز بزرگ نمي‏بخشد. اي بزرگ! اي بزرگ! اي بزرگ! اي بزرگ! اي بزرگ! اي بزرگ!» 

 

نماز حضرت زهرا در روزهاي جمعه

شيخ مفيد - رحمة الله عليه - گويد: «صلاة فاطمة عليهاالسلام رکعتان في کل جمعة من رمضان؛ نماز حضرت فاطمه عليه‏السلام در روزهاي جمعه‏ي ماه رمضان، دو رکعت است.» 

 

نماز امام حسن

نماز امام حسن عليه‏السلام در روز جمعه و آن چهار رکعت است مثل نماز اميرالمؤمنين عليه‏السلام. 

نماز ديگر: در روز جمعه و آن نيز چهار رکعت است، در هر رکعت حمد يک مرتبه و توحيد بيست و پنج مرتبه. 

 

نماز امام حسين

نماز حضرت امام حسين عليه‏السلام چهار رکعت است، در هر رکعت سوره‏ي فاتحه پنجاه مرتبه و سوره‏ي توحيد پنجاه مرتبه، و در رکوع فاتحه و توحيد هر يک ده مرتبه، و چون از رکوع سر بردارد، هر يک را ده مرتبه، و همچنين در سجده‏ي اولي و در بين دو سجده و در سجده‏ي دوم هر يک ده مرتبه، و چون از چهار رکعت فارغ شدي و سلام گفتي اين دعا بخوان: «اللهم انت الذي استجبت لآدم و حواء...» تا آخر دعا که في الجمله طولاني است. 

 

نماز امام زين‏العابدين

نماز امام سجاد عليه‏السلام چهار رکعت است، در هر رکعت حمد يک مرتبه و توحيد صد مرتبه. 

نماز ديگر: که بنا به روايت قطب راوندي دو رکعت است، در هر رکعت بعد از حمد صد مرتبه آية الکرسي خوانده مي‏شود. 

 

نماز حضرت باقر

نماز حضرت باقر عليه‏السلام دو رکعت است، در هر رکعت حمد يک مرتبه و «سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر» صد مرتبه. 

 

نماز امام صادق

نماز امام صادق عليه‏السلام دو رکعت است. در هر رکعت يک مرتبه سوره‏ي حمد و صد مرتبه آيه‏ي: 

«شهد الله انه لا اله الا هو و الملائکة و اولوالعلم قائماً بالقسط لا اله الا هو العزيز الحکيم.» خوانده شود و پس از سلام نيز دعاي آن حضرت را بخواني. 

 

نماز امام کاظم

نماز حضرت امام کاظم عليه‏السلام دو رکعت است، در هر رکعت حمد يک مرتبه و توحيد دوازده مرتبه. دعاي آن حضرت در مفاتيح الجنان ذکر شده است. 

 

نماز امام رضا

نماز حضرت امام رضا عليه‏السلام شش رکعت است، در هر رکعت حمد يک مرتبه و بعد از حمد «هل اتي علي الانسان...» ده مرتبه. دعاي آن حضرت در مفاتيح الجنان ذکر شده است. 

 

نماز حضرت جواد

نماز حضرت جواد عليه‏السلام دو رکعت است، و در هر رکعت حمد يک مرتبه و توحيد هفتاد مرتبه. دعاي آن حضرت در مفاتيح الجنان ذکر شده است. 

 

نماز حضرت هادي

نماز حضرت هادي عليه‏السلام دو رکعت است، در رکعت اول سوره‏ي حمد و يس و در رکعت دوم سوره‏ي حمد و الرحمن. 

نماز ديگر: دو رکعت است در هر رکعت بعد از حمد، هفتاد مرتبه سوره‏ي توحيد. 

 

نماز امام حسن عسکري

نماز امام حسن عسکري عليه‏السلام چهار رکعت است، در دو رکعت اول بعد از حمد پانزده مرتبه سوره‏ي زلزلت، و در دو رکعت آخري بعد از حمد پانزده مرتبه سوره‏ي توحيد. 

 

فضيلت نماز امام زمان

امام مهدي (عج) فرمودند: «هر که اين دو رکعت نماز (نماز امام صاحب الزمان) را در اين مکان (مسجد مقدس جمکران) بخواند، مانند آن است که دو رکعت نماز در کعبه خوانده باشد.» 

 

نماز حضرت صاحب الزمان

نماز امام زمان (عج) دو رکعت است، در هر رکعت، حمد را يک مرتبه بخواند و «اياک نعبد و اياک نستعين» را صد مرتبه مکرر کند، بعد از آن حمد را تمام کند و سوره‏ي توحيد را يک مرتبه بخواند. 

سپس دعاي فرج را بخواند: 

«اللهم عظم البلاء، و برح الخفاء، و انکشف الغطاء، و ضاقت الأرض بما وسعت السماء، و اليک يا رب المشتکي، و عليک المعول في الشدة و الرخاء. اللهم صل علي محمد و آل محمد، الذين امرتنا بطاعتهم، و عجل المعول في فرجهم بقائمهم، و اظهر اعزازه. 

يا محمد يا علي، يا علي، يا محمد اکفياني فانکما کافياي، يا محمد يا علي يا علي يا محمد! انصراني فانکما ناصراي، يا محمد يا علي، يا علي يا محمد! احفظاني فانکما حافظاي.» 

 

حسن مثله گفت: سيدي و مولاي! لازم است که من دليل و نشانه‏اي داشته باشم، والا مردم حرف مرا قبول نمي‏کنند. 

آقا فرمودند: تو برو و آن رسالت را انجام بده ما خودمان نشانه‏هايي بر آن قرار مي‏دهيم. 

پيش سيد ابوالحسن برو و به او بگو، حسن مسلم را احضار کند و سود چند ساله را که از زمين به دست آورده است وصول کند و با آن پول، مسجد را بنا کند و به مردم بگو به اين مکان رغبت کنند و آن را عزيز دارند و چهار رکعت نماز در آن گزارند. 

- دو رکعت اول به نيت نماز تحيت مسجد است، که در هر رکعت آن يک مرتبه سوره‏ي حمد و هفت مرتبه سوره‏ي توحيد خوانده مي‏شود و در حالت رکوع و سجود هم هفت مرتبه ذکر را تکرار کنند. 

- دو رکعت به نيت نماز امام صاحب الزمان (عج) خوانده مي‏شود. بدين صورت که سوره‏ي حمد را شروع مي‏کنيم و چون به آيه‏ي «اياک نعبد و اياک نستعين» مي‏رسيم، اين آيه‏ي شريفه را صد مرتبه تکرار مي‏کنيم و بعد از آن بقيه‏ي سوره‏ي حمد را مي‏خوانيم، بعد از پايان حمد سوره‏ي توحيد را يک بار مي‏خوانيم و به رکوع مي‏رويم. ذکر رکوع را هفت مرتبه پشت سر هم تکرار مي‏کنيم و ذکر هر کدام از سجده‏ها نيز هفت مرتبه است. رکعت دوم نيز به همين گونه است. چون نماز به پايان برسد و سلام داده شود يک بار گفته مي‏شود «لا اله الا الله» و به دنبال آن تسبيحات حضرت زهرا عليهاالسلام خوانده شود و بعد از آن به سجده رفته و صد بار مي‏گوييم: «اللهم صل علي محمد و آل محمد.» 

نماز هدیه معصومین

کيفيت نمازهاي هديه

روايت شده از معصومين عليهم‏السلام و قطب راوندي مي‏فرمايد: 

1- کسي که در روز جمعه هشت رکعت نماز گزارد يعني بعد از هر دو رکعت سلام گويد، چهار رکعت آن را هديه به حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم کند و چهار رکعت ديگر را به حضرت فاطمه عليهاالسلام هديه نمايد. 

و روز شنبه چهار رکعت نماز مي‏گزارد و آن را به اميرالمؤمنين عليه‏السلام هديه مي‏فرستد. 

روز يک‏شنبه چهار رکعت هديه به امام حسن عليه‏السلام 

روز دوشنبه چهار رکعت هديه به امام حسين عليه‏السلام 

روز سه‏شنبه چهار رکعت هديه به امام سجاد عليه‏السلام 

روز چهارشنبه چهار رکعت هديه به امام باقر عليه‏السلام 

روز پنج‏شنبه چهار رکعت هديه به امام صادق عليه‏السلام 

روز جمعه هشت رکعت مي‏خواني چهار رکعت آن را به رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم و چهار رکعت را به فاطمه زهرا عليهاالسلام هديه مي‏کني. 

روز شنبه چهار رکعت هديه به امام کاظم عليه‏السلام 

روز يک‏شنبه چهار رکعت هديه به امام رضا عليه‏السلام 

روز دوشنبه چهار رکعت هديه به امام جواد عليه‏السلام 

روز سه‏شنبه چهار رکعت هديه به امام هادي عليه‏السلام 

روز چهارشنبه چهار رکعت هديه به امام حسن عسکري عليه‏السلام 

روز پنج‏شنبه چهار رکعت هديه به امام زمان عليه‏السلام و پس از هر دو رکعت از آن نمازها اين دعا را مي‏خواني: 

«اللهم انت السلام و منک السلام و اليک يعود السلام حينا يا رب منک بالسلام اللهم ان هذه الرکعات هدية مني الي وليک فلان فصل علي محمد و آله و بلغه اياها و اعطني افضل املي و رجائي فيک و في رسولک صلواتک عليه و آله.» 

و در هر يک از روزها به جاي کلمه‏ي «فلان» نام آن امامي را مي‏گويي که نماز را به او هديه مي‏کني. پس آنگاه هر دعا که خواستي از خداوند مي‏طلبي. 

 

ثواب نماز هديه به معصومين

احمد بن عبدالله به سندهاي خود از امام معصوم عليه‏السلام نقل مي‏کند: «کسي که ثواب نمازش را براي رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم و اميرالمؤمنين عليه‏السلام و اوصياي ايشان اهدا کند، خداوند ثواب نمازش را مضاعف گرداند و پيش از آن که روح از بدنش خارج شود به او گفته مي‏شود: اي فلان! هديه و لطف تو به ما رسيد، اين روز مجازات تو مي‏باشد. بايد از احسان تو را مکافات کنيم. خوشحال باش و چشمت روشن باد به جزاهايي که خداوند براي تو مهيا کرده، گوارا باد تو را اين نعمت‏ها.» 

عرض کرد: چه طور هديه کند و چه گويد؟ 

فرمود: «نيت کند ثواب نمازش را به رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم و اگر ممکن شود چيزي به نماز پنجگانه اضافه نمايد، ولو هر روز دو رکعت، که اهداء کند براي هر يک از معصومين عليهم‏السلام.» 

نماز زیارت معصومین

 

کيفيت نماز زيارت معصومين

از ديگر نمازهاي مستحبي، نافله‏ي زيارت انبياء و ائمه‏ي معصومين عليهم‏السلام است و اقل آن دو رکعت است که ثواب آن هديه مي‏شود براي آن معصومي که به زيارتش رفته‏اند. 

و وقت آن بعد از داخل شدن به حرم و سلام کردن به معصومين عليهم‏السلام است - يعني بعد از زيارت کردن او - است. 

ناگفته نماند که تأخير نماز از زيارت در صورتي است که از نزديک امام را زيارت کند، ولي اگر از دور و از شهر خودش بخواهد زيارت کند بايد نماز را قبل از زيارت بخواند. 

اگر هنگام نماز به حرم وارد شد و نماز جماعت برقرار بود در نماز شرکت کند (بعد زيارت نمايد) افضل مکان‏ها در حرم بالاي سر حضرت است، به طوري که نمازگزار قبر شريف را بر طرف چپ قرار دهد و رو به هيچ جاي قبر نباشد که مکروه است. 

 

نماز زيارت حضرت رسول از راه دور

چهار رکعت نماز زيارت بخوان به دو سلام، با هر سوره که مي‏خواهي. چون فارغ شدي تسبيح فاطمه زهرا عليهاالسلام بگو، از خواندن زيارت اگر قادر نشدي دو رکعت نماز زيارت بخوان. 

 

نماز زيارت اميرالمومنين

شش رکعت نماز به جا آور، دو رکعت براي اميرالمؤمنين عليه‏السلام، در رکعت اول بعد از سوره‏ي حمد، سوره‏ي الرحمن بخوان و در رکعت دوم، سوره‏ي يس و بعد از نماز تسبيح حضرت فاطمه زهرا عليهاالسلام بخوان و طلب آمرزش از خدا بکن و از براي خود دعا کن. و چهار رکعت ديگر هديه‏ي حضرت آدم و نوح بخوان، پس سجده‏ي شکر به جا آور. 

نماز زيارت ائمه بقيع

پس از زيارت ائمه بقيع عليهم‏السلام دو رکعت نماز براي زيارت هر امام بخوان و دعا کن آنچه دوست داري؛ زيرا اينجا محل قبول دعا است. 

براي چهار امام مدفون در بقيع هشت رکعت به هر امام دو رکعت نماز زيارت است. 

 

صلوات بعد از هر نماز

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «هر کس يک بار با نيت پاک و قلب صاف بر پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم و آل پيامبر عليهم‏السلام درود فرستد، خداي سبحان صد حاجت او را برآورده کند. سي حاجت دنيوي و هفتاد حاجت اخروي. 

پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کس از سر حب و شوق من در هر روز سه بار و در هر شب سه بار بر من درود فرستد بر خداي عزوجل حق است که گناهان او را در آن شب و روز ببخشايد.» 

نماز اولیاء خدا

نماز جعفر طیار

فضيلت نماز جعفر طيار

اين نماز از مستحبات مؤکد است و از نمازهاي مشهور بين عامه و خاصه است. و از چيزهايي است که پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم به پسر عموي خود هنگام بازگشت از سفرش به خاطر محبت و بزرگواري نسبت به او به ايشان عطا فرمود و از امام صادق عليه‏السلام است که در روز فتح خيبر، هنگامي که جعفر از حبشه آمد، پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم به او فرمود: 

«آيا جايزه‏اي به تو ندهم؟ آيا بخششي به تو نداشته باشم؟ آيا به تو هديه‏اي نکنم؟.» 

پس جعفر گفت: «چرا يا رسول الله!» 

حضرت صادق عليه‏السلام فرمود: «مردم گمان کردند که پيغمبر به او طلا يا نقره مي‏دهد، لذا گردن‏ها را کشيدند تا ببينند چه مي‏دهد. 

پس پيغمبر به او فرمود: «چيزي به تو عطا مي‏کنم که اگر آن را هر روز انجام دهي برايت از دنيا و آنچه در آن است، بهتر خواهد بود و اگر هر دو روز يک مرتبه بدان عمل کني خداوند گناه بين آن دو روزت را مورد مغفرت قرار مي‏دهد و يا اگر در هر جمعه يا هر ماه يا هر سالي عمل نمايي، خداوند گناه بين آنها را مي‏بخشد. 

و با فضيلت‏ترين وقت خواندن نماز جعفر (طيار) روز جمعه هنگام بالا آمدن آفتاب است. مي‏توان آن را از نافله‏هاي شب يا روز حساب کرد که هم براي او از نوافلش حساب شود و هم نماز جعفر (طيار)، کما اينکه در روايت آمده است، پس با نماز جعفر نافله نماز مغرب را مثلاً نيت مي‏کند.» 

 

کيفيت نماز جعفر طيار

اين نماز، چهار رکعت است که دو سلام دارد (دو تا دو رکعتي). 

در هر رکعتي حمد و سوره مي‏خواند، سپس پانزده مرتبه مي‏گويد: «سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر.» 

و همين تسبيح را ده مرتبه در رکوع و همچنين ده مرتبه بعد از سر برداشتن از رکوع و همچنين ده مرتبه در سجده‏ي اول و ده مرتبه بعد از سر برداشتن از آن و ده مرتبه در سجده دوم و ده مرتبه بعد از سر بلند نمودن تسبيحات را مي‏گويد. 

پس در هر رکعتي هفتاد و پنج مرتبه و مجموع آنها (در تمام چهار رکعت) سيصد تسبيح مي‏شود. 

حال اگر کسي مي‏خواهد نماز جعفر را بخواند، اما فرصت کافي براي گفتن تمام سيصد مرتبه ذکر تسبيحات اربعه را ندارد، مي‏تواند به همان مقدار که فرصت دارد بخواند و مابقي را پس از اتمام نماز، در هر حالتي که بود، به اميد ثواب بخواند و اگر اصلاً وقت براي گفتن تسبيحات اربعه ندارد، مي‏تواند دو نماز دو رکعتي به نيت جعفر بخواند و ذکرهاي تسبيحات اربعه را بعد از نماز در حال راه رفتن و يا در محيط کار به اميد ثواب بگويد و يا اگر فرصتش به مقداري است که فقط مي‏تواند دو رکعت از نماز را به صورت کامل بخواند مي‏تواند آن دو رکعت را خوانده و بعد که فرصت پيدا کرد، دو رکعت ديگر را بخواند. حال اگر تسبيحات اربعه را فراموش کرد بخواند، در صورتي که محلش نگذشته باشد بايد آن را به جا آورد، اما اگر محل آن گذشته، نمازش صحيح است، ولي بايد بعد از نماز هر مقداري را که فراموش کرد به اميد ثواب قضا کند. 

آداب نماز جعفر طيار

1- از آداب نماز جعفر طيار اين است که در رکعت اول بعد از حمد، سوره‏ي زلزال و در رکعت دوم سوره‏ي عاديات و در رکعت سوم سوره‏ي نصر و در رکعت چهارم سوره‏ي توحيد خوانده شود. 

2- مستحب است که در سجده‏ي دوم رکعت چهارم، بعد از تسبيحات بگويد: 

«يا من لبس العز و الوقار، يا من تعطف بالمجد و تکرم به يا من لا ينبغي التسبيح الا له، يا من احصي کل شي‏ء علمه، يا ذا النعمة و الطول، يا ذا المن و الفضل، يا ذا القدرة و الکرم، اسئلک بمعاقد العز من عرشک و منتهي الرحمة بکتابک و بأسمک الأعظم الأعلي و کلماتک التامات أن تصلي علي محمد و آل محمد و افعل بي کذا و کذا» 

سپس حاجت‏هايش را بگويد، به فارسي هم مي‏تواند حاجتش را درخواست کند. 

3- بعد از فارغ شدن از نماز، مستحب است دعايي را که شيخ طوسي و سيد بن طاووس از مفضل بن عمر نقل کرده‏اند بخواند. 

مفضل مي‏گويد: اباعبدالله امام جعفر صادق عليه‏السلام را ديدم نماز جعفر طيار را مي‏خواند و دست‏هايش را بلند کرد و به اين دعا خدا را خواند: «يا رب يا رب» تا نفس قطع شد، «يا رحيم يا رحيم» تا نفس قطع شد، «يا رحمان يا رحمان» هفت مرتبه، «يا ارحم الراحمين» هفت مرتبه سپس گفت: 

«اللهم اني افتتح القول بحمدک و انطق بالثناء عليک و امجدک و لا غاية لمدحک و اثني عليک و من يبلغ غاية ثنائک و امد مجدک و اني لخليقتک کنه معرفة مجدک و اي زمن لم تکن ممدوحاً بفضلک موصوفاً بمجدک عواداً علي المذنبين بحلمک تخلف سکان ارضک عن طاعتک و کنت عليهم عطوفاً بجودک جواداً بفضلک عواداً بکرمک يا لا اله الا انت المنان ذو الجلال و الاکرام.» 

سپس حضرت به من فرمود: «اي مفضل! اگر حاجت مهمي داري اين نماز را به جا آور و با اين دعا (خدا را) بخوان و حاجتت را (از خدا) بخواه که خدا ان شاء الله بر آورده مي‏کند و به او اطمينان است.» 

نماز جعفر طيار را مي‏توان به نيابت براي مردگان و شهدا خواند و همچنين مي‏تواند بدون نيابت ثوابش را هديه کرد. هديه کردن ثواب نماز به روح اموات و شهداء، هم درجات آنها را زيادتر مي‏کند و هم اجر خود انسان را 

بيشتر مي‏گرداند و هر چه هديه شونده مقامش بالاتر باشد، اجر هديه کننده بيشتر مي‏شود. 

اين نماز را به حساب نوافل شبانه روزي مي‏توان گذارد، يعني نافله را به اين طريق مي‏توان به جا آورد. 

در حديث رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم آمده است: «در مقام کسي که نماز جعفر گزارد، اگر بر او مثل ريگ بيابان و کف دريا گناه باشد که مي‏آمرزد مر او را حق تعالي.» 

 

نماز حضرت سلمان

کيفيت نماز حضرت سلمان

ده رکعت است، به صورت پنج نماز دو رکعتي به شرح زير: 

الف) در هر رکعت بعد از حمد سه بار سوره‏ي اخلاص و سه بار سوره‏ي کافرون. 

ب) بعد از هر دو رکعت دست‏ها را بلند کند و اين دعا را بخواند: 

«لا اله الا الله وحده لا شريک له، له الملک و له الحمد يحيي و يميت و هو حي لا يموت بيده الخير و هو علي کل شي‏ء قدير.» سپس بگويد: اللهم لا مانع لما اعطيت و لا معطي لما منعت و لا ينفع ذا الجد منک الجد.» پس دست‏ها را به روي خود بکشد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 4121 کلمه
مولف : عباس عزيزي
1395/2/11 ساعت 08:39
کد : 1274
دسته : نماز در آیات و روایات
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
آثار نماز
نمازهای مستحبی
ثواب نمازهای مستحبی
انواع نمازهای مستحبی
نمازهای منسوب به ائمه
نمازهای اولیاء خدا
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز