سیره سيد هاشم حداد در نماز

■ سیره سيد هاشم حداد در نماز

سیره سيد هاشم حداد در نماز

هاشم حداد نمازش چگونه بود

حاج موسي محيي: سيد حداد نمازش با توجه و تاني کامل بود اگر کسي هنگام نماز صدايش را مي‏شنيد احساس مي‏کرد که به سوي پروردگار عروج کرده گويا ايشان از اول تا آخر نماز از قيام و رکوع و سجده و قنوت با پروردگارش مناجات مي‏کند و سخن مي‏گويد و اتصال کامل و بدون پرده با پروردگار دارد. 

صداي دلنشين و آرام بخش ايشان قلب‏ها را پرواز مي‏داد و عقل و خرد را از خردمندان مي‏ربود و هنگامي که حال و اقبال و عروج به آن عالم ملکوتي دست مي‏داد اشک از چشمان اکثر نمازگزاران جاري مي‏شد و هيچ کدام نمي‏توانستند جلوي گريه‏شان را بگيرند. [1] . 

 

[1] عارف في الرحاب القدسية، ص 125.

هاشم حداد در قنوت نمازهاي يوميه چه دعاي مي‏خواند

در قنوت نماز صبح اکثراً دعاي «اللهم يا ذالعرش المجيد الکريم و الملک القديم». را مي‏خواند و ظهر و شب دعاي «يا من تحل به عقد المکاره» [1]  و چه بسا در قنوت نمازها دعاي «اللهم يا من احتجب بشعاع  نوره عن نواظر خلقه» و دعاي «يا من اظهر الجميل» را مي‏خواند. [2] . 

 

[1] به نقل از شاگردان.

[2] برگرفته از روح مجرد، ص505- 510.

 

حالت هاشم حداد در نماز چگونه بود

حجة الاسلام سيد محمد محسن تهراني: در نماز حالت ايشان حالت ديگري بود. به مهر نگاه مي‏کرد ولي گويي نگاه نمي‏کرد سجده مي‏کرد اما مثل اينکه شخص ديگري او را به سجده وا مي‏داشت از خودش اختيار و اراده سجده نداشت شما در صحبت کردن با ايشان نيز چنين چيزي را مي‏ديديد، به شما نگاه مي‏کرد اما انگار شما را نمي‏ديد، با شما صحبت مي‏کرد شما را مي‏شناخت ولي جاي ديگري بود مثل اين که انسان گاهي به يک جايي مات مي‏شود. ايشان اين حالت را در نماز چند برابر اوقات عادي داشت. آثار آن فنا همين مسئله است که انسان در صحبت با ايشان چنين مطلبي را حس مي‏کرد. 

 

شما نماز هاشم را چگونه دريافتيد

آيت الله کميلي: نماز ايشان واقعاً يک نماز تربيتي بود و براي کساني که به ايشان ارادت داشتند مشهود بود که آن نماز آنها را پرواز مي‏دهد يعني حقيقت «الصلوة معراج المومن» را ما در ايشان مي‏ديديم. وقتي شروع به تلاوت حمد و سوره و اذکار مي‏کردند مثل اين بود که انسان وارد يک وادي از عشق شده و وقتي سلام نماز را مي‏داد آدم پاک شدن را احساس مي‏کرد، همان طور که در احاديث آمده نماز بايد نمازي باشد که باعث شست و شوي انسان از گناه باشد. 

آيا آقاي حداد نمازي را زود به پايان مي‏رساند

حاج موسي محيي مي‏گويد: در يکي از شب‏هاي ماه مبارک رمضان که خدمت سيد حداد جمع بوديم يکي از دوستان از سيد خواست که نماز مغربش را به خاطر افطار کاهش دهد و براي اين سخنش به اين حديث شريف استناد کرد: يا علي با آنها نماز بخوان همچون نماز ضعيفان، سيد حداد اطاعت کردند و نماز را زود تمام کردند و من يقيناً مي‏دانم که ايشان از همه ما در جمع تشنه‏تر بودند اما هنگام غروب خورشيد، هم و غم ايشان فقط نماز و مناجات با معشوقشان بود. [1] . 

[1] عارف في الرحاب القدسية، ص 126.

چه کنيم تا نماز را بهتر بخوانيم

آقا سيد هاشم حداد رحمه الله: علاوه بر توجه سعي کنيد خطورات نيايد. اگر خطوري آمد او را رد کنيد. 

 

چه وقت انسان خودش را در نماز نمي‏بيند

سيد هاشم حداد: نه تنها در نماز بلکه در کليه حالات انسان بايد خودش را نبيند و اين مطلب جز زماني که انسان در حال فنا باشد به وجود نمي‏آيد. [1] . 

 

[1] به نقل از آقاي خلف‏زاده.

نماز شب هاشم حداد چگونه بود

آيت الله کميلي: چند ساعت به اذان مانده از خواب بيدار مي‏شد وضو مي‏گرفت و به نماز مي‏استاد: در نافله شب سوره‏هايي از قرآن را با صوت حزين و زيبا تلاوت مي‏کردند. 

 

تفاوت نماز هاشم حداد با نمازهاي ما به چه نحو مي‏باشد

حجت الاسلام سيد محمد محسن تهراني: آقاي حداد اصلاً نمازش با نماز ما فرق داشت. نماز او يک نحو ديگري بود ما در نماز در مقام اخلاص و زدودن تخيلات و اوهام و تفکرات هستيم و بايد همين طور هم باشد، گرچه مراتب ديگري نيز هست که مرحوم حداد اشاراتي هم داشتند. مثلاً به مرحوم مطهري فرمودند، که حتي به معاني هم نبايد توجه کرد بلکه صرفاً توجه بايد به حق باشد که اين مسئله در ما با اراده و اهتمام و با اعمال به وجود مي‏آيد ولي در آقاي حداد اصلاً اين چيزها نبود وقتي ايشان الله اکبر مي‏گفت به عالم ديگر مي‏رفت ديگر تخيلي را از خودش دفع نمي‏کرد او نبود که ديگر بخواهد فکر کند، انگار اصلاً خودش نيست که دارد اياک نعبد و اياک نستعين مي‏گويد توجهي به خود نداشت اصلاً اهتمامي به اين نداشت که بخواهد جهت عبوديت را در خويش به ظهور برساند.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 838 کلمه
مولف : مهدي لک علي آبادي
1395/2/5 ساعت 08:35
کد : 1255
دسته : عبادت علما و بزرگان
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
سیره علماء در نماز
عرفا و نماز
سیره سید هاشم حداد در نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز