شرایط قبولی و کمال نماز

■ شرایط قبولی و کمال نماز

شرایط قبولی و کمال نماز

شرايط قبولي و کمال نماز

به يقين، نماز نيز مانند هر عبادت ديگري و بلکه بيش از همه، داراي آداب و شرايط کمال، و صحت و قبول است. از اين رو براي هر چه بهتر به جا آوردن نماز، بايد موانع قبولي و کمال نماز را شناخت و از آنها دوري جست و چنانچه به آن مبتلائيم، درمان کرد. 

در رواياتي که از اهل بيت عليهم السلام به ما رسيده است، حق الناس، غيبت، شراب خوري، عدم تولي و تبري نسبت به اهل بيت عليهم السلام، آزار پدر و مادر و نافرماني از شوهر، موانع قبولي نماز شمرده شده اند. هم چنين نماز کسي که رکوع و سجود را درست به جا نياورد، عمداً متوجه اطراف خود باشد و خشوع (توجه دل به خدا) نداشته باشد، کامل نيست.[1] .

به طور خلاصه در آيات و روايات، شرايط و مراحل قبولي عبادات شش چيز ذکر شده است: 1. شرط اعتقادي. 2. شرط ولايي. 3. شرط اخلاقي. 4. شرط اقتصادي. 5. شرط اجتماعي. 6. شرط بهداشتي.[2] .

فرد نمازگزار در اعتقاد، بايد به خدا ايمان داشته باشد؛ مثلاً با جبر و زور نماز نخواند. در ولايت، بايد از ولايت و رهبري صحيح و آسماني برخوردار باشد؛ يعني امام لايقي از طرف خداوند براي هدايت داشته  باشد. نمازگزار در اخلاق (و فقه) نيز بايد تقواي لازم در لباس، مکان، و... را رعايت نمايد و رزق او و خورد و خوراکش حلال بوده باشد. در اقتصاد بايد حقوق مردم را ادا کند و نيز خمس و زکات خود را بپردازد. در رفتار اجتماعي بايد نسبت به ديگران خيرخواه بوده و پيوندهاي خويشاوندي و برادري ميان مسلمانان را حفظ نمايد. در مسائل خانوادگي نيز با والدين، همسر، فرزندان و همسايگان بايد خوش رفتار باشد. به عنوان نمونه در روايات آمده است: «کسي که نگاه غضب آلود به پدر و مادر خود کند، نمازش قبول نمي شود، هر چند آنها به فرزند ظلم کرده باشند.»[3] .

از جمله شرايط کمال و قبولي، حضور قلب و خشوع و خضوع در نماز است. برخي از علما از اين امر به «حيات نماز» ياد نموده اند.

مرحوم شبر رحمه الله در کتاب الاخلاق مي نويسد:ابوحامد غزالي و بعضي ديگر از علما، حيات نماز را به شش چيز دانسته اند: حضور قلب (انصراف از غير نماز و فرو رفتن در ذکر خدا)، تفهم (توجه به الفاظ؛ که داراي مراتب است و هر کس در مرتبه اي است)، تعظيم قلبي، هيبت (ناشي از تعظيم و بالاتر از خوف)، رجا (اميد به پاداش و پذيرش الهي و ترس از عقاب و طرد شدن) و حيا (و معرفت به گناهان).[4]  در روايت شريفي که از امام صادق عليه السلام نقل شده، چنين آمده است: «در تورات نوشته شده: اي پسر آدم! براي عبادت من، فارغ از همه چيز شو، تا قلب تو را از بي نيازي پر کنم و تو را به خودت واگذار نکنم. بر من است که راه فقر بر تو را ببندم و دل تو را مالامال از خوف خويش گردانم؛ و چنانچه براي عبادت من فارغ نشوي، دل تو را از اشتغال به دنيا پر کنم، پس از آن راه فقر را بر تو نبندم و تو را به سوي طلبت واگذار کنم.»[5] .

 

[1] ر. ک: منتخب ميزان الحکمة، احاديث 3610 - 3638.

[2] ر. ک: راز نماز، ص 28 - 33.

[3] امام صادق عليه السلام: «من نظر الي أبويه نظر ماقت و هما ظالمان له لم يقبل الله له صلاة»؛ الکافي، ج 2، ص 349.

[4] ر. ک: الاخلاق (فارسي)، ص 80 - 82.

[5] «في التوراة مکتوب: يابن آدم، تفرغ لعبادتي أملأ قلبک غني و لا أکلک الي طلبک و علي أن أسد فاقتک و أملأ قلبک خوفاً مني و ان لا تفرغ لعبادتي أملأ قلبک شغلاً بالدنيا ثم لا أسد فاقتک و أکلک الي طلبک»؛ الکافي، ج 2، ص 83.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 616 کلمه
مولف : هادي قطبي
1395/1/28 ساعت 08:35
کد : 1238
دسته : آداب باطنی و حضور قلب در نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
شرایط قبولی نماز
حضور قلب
عوامل حضور قلب
نماز مقبول
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز