اذان و شرایط موذن

■ اذان و شرایط موذن

اذان و شرایط موذن

اذان و اقامه

اذان، فرياد بيداري، صلاي رحمت و ترانه ي عبوديت و عشق مخلوق به خالق است. نغمه‏ي جانبخش اذان بلال، آرامش و صفا را بر قلب ملکوتي پيامبر والهان و وارستگان حاکم مي‏ساخت. چه زيبا است اين سرود مسجع آزادي و ايمان، که خالق مطلق را مي‏ستايد و سرگشتگان را به سراي امن او مي‏خواند. با نام «الله» آغاز و با نام او ختم مي‏گردد. نخستين آواي آشناي نوزادان و مونس تنهايي آدميان. [1]  هشداري به تمام جهانيان، که خدا از هر شاغلي برتر و از هر وصفي فراتر است رو به سوي او آريد که او بزرگ‏تر است و جز او کسي شايسته‏ي توجه نيست. همو که سفيرانش را در هيأت پيامبران به سوي‏تان فرستاد، تا راهنماتان باشند، همو که اينک هنگام نماز شما را به خود فرامي‏خواند. مي‏خواند تا رستگار کند. مي‏خواند، تا برترين پاداش‏ها را در برابر بهترين اعمال به شما ارزاني دارد. به راستي، برتر و فراتر از او کيست؟ و نهاد انسان واله و حيران را پاسخگويي جز او کيست؟  

فقيه عارف، آيت‏الله مرحوم ميرزا جواد ملکي تبريزي رحمة الله عليه مي‏گويد: 

«آن گاه که «الله اکبر» را شنيدي، قلب را متوجه عظمت و بزرگواري ذات اقدس حق نما و دنيا و آنچه را در آن است، کوچک شمار، تا در تکبيرت دروغگو نباشي و هر گاه «لا اله الا الله» را شنيدي، هر معبودي غير از او را از لوح دل محو کن.» [2] .

[1] سفارش شده در صحرا براي ايمني از گزند حيوانات اذان گفته شود. (عروة الوثقي، کتاب الصلوه).

[2] اسرار الصلوة / 292.

ثواب مؤذن

آري، هيچ شعاري شکننده‏تر از نغمه‏ي توحيدي اذان نيست و هيچ شعوري سازنده‏تر از تبيين موضع فکري و سياسي بر فراز تريبون‏هاي سنتي، تصور نمي‏گردد. پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«يغفر للمؤذن مد صوته و بصره و يصدقه کل رطب و يابس و له من کل من يصلي باذانه حسنة؛ [1]  بخشيده مي‏شود براي مؤذن به مقداري که صدايش برسد و چشمش کار کند و هر تر و خشکي او را تصديق مي‏کنند و براي او در برابر هر کسي که با اذان او به نماز مي‏ايستد حسنه‏اي منظور مي‏گردد.» 

در حديثي نبوي مي‏خوانيم: 

«گوشت و خون اذان گويان بر آتش حرام است و هر مؤذني، هفت سال با نيت خالص، اذان سر دهد، از آتش دوزخ برهد.» [2] .

حضرتش در گهر گفتاري ديگر، سرافرازترين کسان را، روز قيامت، مؤذنان، برمي‏شمارد [3]  و در روايت ديگر مي‏فرمايد: 

«پس از انبيا و شهيدان، مؤذنان وارد بهشت مي‏شوند و هيچ عملي برتر از اذان نيست، مگر جهاد در راه خدا». [4].

[1] بحارالانوار، ج 84، ص 104.

[2] کنز العمال، ج 8، ص 338.

[3] بحارالانوار، ج 84، ص 106.

[4] کنز العمال، ج 8، ص 343.

شرايط مؤذن و کيفيت اذان

مؤذن بايد داراي صفات و ويژگي‏هايي خاص باشد. اميرمؤمنان عليه‏السلام فرمود: «مؤذن بايد فصيح‏ترين افراد باشد» [1]  پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم شخصا مؤذن خود را انتخاب کردند و همانند يک سمت رسمي، براي ساير مساجد مهم مثل مسجد قبا، مؤذن منصوب مي‏فرمودند و معمولا کساني را بر اين مقام مي‏گماشتند، که صدايي زيبا و رسا داشتند. [2]  حضرتش چندان در شأن مؤذن و ثواب اذان، سخن گفت و بر آنان دعا فرمود، که يکي از يارانش چنين لب به سخن گشود: يا رسول‏الله! خوف اين هست که افراد، در آينده به خاطر سبقت در اذان و احراز سمت مؤذني با يکديگر بستيزند! حضرت فرمود: خير (متأسفانه) در آينده اين سمت به طبقات پايين و ضعفاء جامعه سپرده مي‏شود. [3] .

استاد مطهري رحمة الله عليه در اين باره، خاطره‏اي نقل مي‏کند: 

«در يکي از مجالس پيرمردي را ديدم، که از مردم مي‏خواست صلوات بفرستند نمي‏دانم بيچاره مفلوج بود؛ زبان نداشت، چه طور بود که يک کلمه که مي‏خواست بگويد، خودش هم تکان مي‏خورد، با يک وضع مسخره و خنده‏آور. پيش خود گفتم سبحان الله! فرد ديگري نيست تا شعار صلوات بدهد؟ آيا بايد بد صداترين افراد را در اين موارد انتخاب بکنيم؟ 

 سعدي داستاني ذکر مي‏کند و مي‏گويد: 

مؤذني بد صدا، با صدايي بلند، اذان مي‏گفت: روزي، يک يهودي برايش هديه‏اي آورد و گفت: آيا اين هديه‏ي ناقابل را قبول مي‏کني؟ مؤذن پرسيد: چرا؟ يهودي گفت: براي خدمت بزرگي که به من کردي! مرد اذان‏گو، ديگر بار پرسيد: چه خدمتي؟ من که خدمتي به شما نکرده‏ام! هديه آورنده پاسخ داد: من دختري دارم که مدتي است به اسلام متمايل شده، اما از وقتي که تو اذان مي‏گويي و «الله اکبر» را از تو مي‏شنود، ديگر از مسلماني بيزار شده، حال اين هديه را آورده‏ام براي خدمتي که به من کردي و نگذاشتي دخترم مسلمان بشود. [4] .

استاد مطهري، خوش صدا بودن مؤذن را، مهم برمي‏شمارد و چنين مي‏نگارد: 

«در فقه اسلامي آمده: مستحب است مؤذن خوش صدا باشد؛ زيرا طبع آدمي وقتي اذان را از يک خوش صدا مي‏شنود، جمله‏هاي آن، جور ديگري بر قلبش اثر مي‏گذارد. همين طور است قرآن خواندن و تبليغ کردن؛ که اگر با لحن خوش باشد، بهتر بر شنونده اثر مي‏گذارد.» [5] .

مؤذن پيامبر، «بلال حبشي» برخلاف پوست تيره‏اش داراي نورانيت دروني، فضيلت‏هاي اخلاقي و سوابق انقلابي همچون: حضور در جبهه‏هاي نبرد بدر، احد و احزاب بود و تا پايان عمر آن بزرگوار در همين سمت حضور داشت. او دست‏ها را بر گوش مي‏گذاشت و به جوانب گوناگون روي مي‏کرد، [6]  ولي در بيش‏تر حالات، هنگام اذان، روي بر قبله داشت. 

[1] اسرار الصلاه / 292.

[2] کنزل العمال، ج 8، ص 341.

[3] همان / 34.

[4] حماسه حسيني، ج 1، ص 221.

[5] حکايتها و هدايتها / 178.

[6] کنزالعمال، ج 8، ص 244.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 991 کلمه
مولف : محمدرضا رضوان‏طلب
1395/1/19 ساعت 08:58
کد : 1200
دسته : آداب ظاهری نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
آداب نماز
اذان
اسرار اذان
آداب اذان
شرایط موذن
آثار اذان
ثواب اذان
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز