آداب و شرایط اجزای نماز

■ آداب و شرایط اجزای نماز

آداب و شرایط اجزای نماز

رکوع

پس از عرضه‏ي يک دوره معارف و درخواست ضرور‏ترين نيازها در پيشگاه لايزال، به خضوع مي‏پردازيم و به حالت رکوع که به فرموده‏ي امام صادق عليه‏السلام تجسم ادب خاص بنده در برابر پروردگار است، قرار مي‏گيريم و او را مي‏ستاييم. او منزه است از هر چيز، و از اين که نيازي به نماز و خضوع ما داشته باشد و ما اين ادب را به نشان شايستگي رب به جا مي‏آوريم، نه نياز او. اولياء الله، در حالت رکوع و سجده، لذتي از ياد و ذکر خدا را احساس مي‏کردند که نمي‏توانستند به زودي آن را ترک کنند. «ابان بن تغلب» از شاگردان امام صادق، مي‏گويد: خدمت حضرتش شرفياب شدم، که در حال نماز بودند. تعداد اذکار امام در رکوع و سجود، بالغ بر شصت بار بود! [1] .

رکوع، از ارکان نماز است، که کم يا زياد کردن آن، به هر شکل موجب بطلان نماز مي‏شود. [2]  رعايت نکردن طمأنينه و تماميت رکوع موجب خروج از دين خواهد بود. [3] .

[1] وسائل الشيعه، ج 4، ص 927.

[2] البته اگر در نماز جماعت، مأموم زودتر از امام جماعت، سر از رکوع بردارد، بايد به رکوع بازگردد و از امام تبعيت کند و زيادي رکن در اينجا اشکالي ندارد؛ ر. ک: توضيح المسائل.

[3] فروع کافي، ج 1، ص 74.

سجده

عالي‏ترين درجه‏ي عبوديت و نزديک‏ترين حالت عبد به خداي سبحان، حالت سجده است. طبق نص قرآن کريم، تمام ذرات وجود، هر کدام به نوعي خدا را سجده مي‏کنند: «الم تر ان الله يسجد له من في السموات و من في الارض و الشمس و القمر و النجوم و الجبال و الشجر و الدواب و...» [1] .

اهل باطل نيز در برابر بت‏ها و پيشگاه شاهان به نشان احترام سجده مي‏کردند. سجده، عرصه‏ي مجدد تقديس و تنزيه خداي سبحان و زمينه‏اي مناسب براي نجوا و گفت و گو با خدا است. در اهميت و فضيلت سجده و طولاني کردن آن، رواياتي فراوان رسيده است، که به نقل برخي از آن‏ها مي‏پردازيم: 

1. راه رسيدن به بهشت: مردي خدمت پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم رسيد، حضرت از او پرسيدند: چه مي‏خواهي؟، در جواب گفت: بهشت!، حضرت پس از تأملي کوتاه، فرمودند: «يا عبدالله اعنا بطول السجود؛ [2]  اي بنده‏ي خدا! ياري ده ما را [در راه رسيدن به اين خواسته] از طريق سجده‏هاي طولاني.» 

2. نزديک‏ترين حالت به خدا: امام صادق عليه‏السلام فرمود: «اقرب ما يکون العبد الي الله و هو ساجد؛ [3]  نزديک‏ترين حالت بنده به خدا، حالت سجده است.» 

3. آمرزش گناهان: پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«من سجد حط بها خطيئته و رفع له بها درجة» يعني: «هر کس سجده را انجام دهد يک گناهش بخشيده، و يک درجه بر درجات او افزوده مي‏گردد.» 

4. شيوه‏ي اولياي الهي: امام صادق عليه‏السلام به يکي از ياران خود فرمود: 

«يا ابامحمد عليک بطول السجود فان ذلک من سنن الاولين؛ [4]  سفارش مي‏کنم تو را به سجده طولاني؛ چرا که اين شيوه‏ي پيشينيان است.» 

خداوند متعال در قرآن پس از ذکر نام گروه زيادي از پيامبران همچون: زکريا، يحيي، عيسي، موسي، ابراهيم، اسماعيل، ادريس، نوح و... مي‏فرمايد: «و ممن هدينا و اجتبينا اذا تتلي عليهم آيات الرحمن خروا سجدا و بکيا؛ [5]  و از آنان که ما هدايت کرديم و برگزيديم، کساني هستند که وقتي آيات قرآني بر آنان تلاوت مي‏شود، به سجده مي‏افتند و مي‏گريند.» 

5. مؤثرترين عامل طهارت قلب: مرحوم ميرزا جواد ملکي تبريزي رحمة الله عليه مي‏فرمود: مؤثرترين عامل اصلاح قلب، مداومت بر سجده‏ي طولاني است، اگر چه در هر شبانه روز، يک بار اتفاق افتد و در آن اين ذکر را بگويد: «لا اله الا انت سبحانک اني کنت من الظالمين» [6] .

6. مايه‏ي افتخار خداي لايزال: پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم به يکي از يارانش به نام «اسامه» توصيه فرمودند: «بر تو باد به سجده کردن... چرا که هيچ بنده‏اي براي خدا سجده نمي‏کند، مگر آن که خداوند متعال، حسنه‏اي برايش ثبت، و گناهي از او محو مي‏کند. و مقام او را يک درجه ترفيع مي‏دهد و نزد ملايک به او مباهات مي‏کند که به رغم تمام جاذبه‏هاي باطل در پيشگاه عظمت خدا، کرنش مي‏کند.» [7] .

7. اعتراف کنايه‏وار به حيات اخروي: از اميرمؤمنان عليه‏السلام پرسيدند: سجده چيست؟ فرمود: يعني: خدايا! تو مرا از خاک آفريدي، ديگر بار، مرا به خاک باز مي‏گرداني و در قيامت مرا از خاک بيرون خواهي آورد. [8] .

8. نشانه تقوا: سجده‏ي طولاني، نشان متقين را بر تارک انسان، نقش و وي را سزاوار ستايش حق مي‏کند. قرآن کريم مي‏فرمايد: 

«الذين يبيتون لربهم سجدا و قياما؛ [9] .

بندگان خداي رحمان، شب را با سجده و نماز به روز مي‏رسانند.»

در آيتي ديگر در بيان ستودگان از پيروان اديان آسماني مي‏فرمايد: «يتلون آيات الله آناء الليل و هم يسجدون؛ [10]  آيات الهي را در طول شب قرائت مي‏کنند؛ در حالي که سجده مي‏روند.» 

در آيه‏ي ديگر، سجده را از ويژگي‏هاي رسول خدا و يارانش مي‏داند و مي‏فرمايد: «نشان سجده بر چهره‏ي آنان نقش بسته است.» [11] .

 9. مباهات زمين: پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم به «اباذر» فرمود: «زميني که مؤمني بر آن قدم نهد و در برابر عظمت حق چهره بر آن سايد، بر زمين‏هاي اطراف، افتخار و مباهات مي‏کند.» [12] .

10. راهي براي رسيدن به خواسته‏ها: امام صادق عليه‏السلام هر گاه حاجتي داشت، سر به سجده مي‏گذاشت و هفت بار عرضه مي‏داشت: «يا ارحم الراحمين»! و پس از آن، حاجت خود را از خداوند مسألت مي‏کرد و مي‏فرمود: هر کس هفت بار اين ذکر را بگويد، خداوند در جواب او مي‏فرمايد: آري، من «ارحم الراحمينم» حاجت خود را بخواه! [13] .

[1] حج / 18.

[2] فروع کافي، ج 1، ص 73.

[3] وسائل الشيعه، ج 4، ص 980.

[4] همان / ص 981.

[5] مريم / 58.

[6] اسرار الصلوه / 270.

[7] جامع احاديث شيعه، ج 5، ص 26.

[8] بحارالانوار، ج 85، ص 139.

[9] فرقان / 64.

[10] آل عمران / 113.

[11] فتح / 29.

[12] جامع احاديث شيعه، ج 5، ص 237.

[13] همان، ص 479.

سجده‏ي شکر

غير از سجده‏هايي که در نماز واجب و مستحب به جا مي‏آوريم سجده‏هاي خضوع و شکر، توصيه گرديده است. زيرا آن حالت، تقرب به خدا، و فرار و فرياد شيطان را سبب مي‏شود و برترين هيأت خضوع و تعبد را ارائه مي‏دهد. در روايتي از حضرت مهدي - عجل الله تعالي فرجه الشريف - چنين مي‏خوانيم: 

«سجدة الشکر من الزم السنن و اوجبها: [1] .

سجده‏ي شکر از ضروري‏ترين سنت‏ها است.» 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «هر وقت به ياد نعمتي از نعمت‏هاي پروردگار افتادي و در جايي بودي که ديگري تو را نمي‏ديد، صورت خود را به زمين بچسبان و اگر در حضور ديگران بودي، کمي به نشانه‏ي تواضع در برابر نعمت خدا، خم شو! [2]  در روايت ديگري چنين آمده است: اگر [انسان هنگام يادآوري نعمت] جاي مناسبي براي سجده پيدا نمي‏کند، صورت بر کف دست بگذارد و سپاس خداوند به جاي آرد. [3] .

پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله سوار بر مرکب از مسيري عبور مي‏کردند. ناگاه ياران متوجه شدند حضرتش ناقه را متوقف کرده، پياده شدند و پنج سجده به جاي آوردند. ياران پرسيدند: رمز اين عمل چيست؟ حضرت فرمودند: جبرئيل بر من نازل شد و پنج بشارت به من داد، در برابر هر يک، سجده‏ي شکري به جاي آوردم. [4] . آري، روحيه‏ي سپاس‏گزاري در پيشگاه خدا، فضيلتي است در خور تحسين که زيادت نعمت را در پي دارد. 

[1] همان، ص 453.

[2] وافي، ج 8، ص 825.

[3] محجه البيضاء، ج 1، ص 346.

[4] همان.

قنوت

قنوت، به معاني مختلفي از جمله: دعا، اطاعت، سکون، خودداري از سخن، قيام، خشوع، عبادت و نماز آمده است. در نماز، قنوت به مفهوم دعا و درخواستي است که با هيأتي خاص در رکعت دوم نماز بعد از قرائت و قبل از رکوع انجام مي‏شود. برخي از فقيهان قائلند: خواندن هر دعايي، به هر زباني در قنوت جائز است، بنابراين: نمازگزار مي‏تواند قنوت را با زبان فارسي بخواند. 

پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کس قنوتي طولاني‏تر داشته باشد، آسايش بيشتري روز قيامت نصيبش مي‏شود [1]  و بهترين نماز، آن است که قنوتي نيکوتر داشته باشد.» [2]  امام رضا عليه‏السلام در نامه‏اي به مأمون يادآور شدند که قنوت از سنت‏هاي لازم در هر نماز است. [3] .

[1] بحارالانوار، ج 85، ص 199.

[2] خصال، ج 2، ص 103.

[3] عيون اخبار الرضا، ج 2، ص 123.

تشهد

تشهد، شهادتي است دوباره به يکتايي خدا و پيامبري رسول، و پيک رحمت و هديه‏اي است به هادي امت و واسطه‏ي رحمت و خاندان با کرامت او، که در ميان و پايان هر نماز تکرار مي‏گردد:

«اشهد ان لا اله الا الله، وحده لا شريک له، و اشهد ان محمدا عبده و رسوله، اللهم صل علي محمد و آل محمد» 

چگونگي صلوات بر پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم، در روايات گوناگون بيان شده است. صحيح بخاري، از کتب مهم اهل سنت، در باب کيفيت صلوات بر پيامبر، اين روايت را نقل کرده است: از رسول خدا پرسيدند: چگونه صلوات بفرستيم؟ فرمود: بگوييد: «اللهم صل علي محمد و علي آل محمد...» [1] .

شافعي، از بزرگان اهل سنت، در ضمن اشعاري مي‏گويد: «اي خاندان پيامبر! محبت شما به حکم قرآن بر ما واجب است. در عظمت مقام و بلندي منزلت‏تان، همين بس که هر کس در نماز بر شما درود نفرستد، نمازش باطل است.» [2] .

در رکعت آخر هر نماز نيز، پس از تشهد، بر پيامبر خدا، بندگان صالح او و حاضران در نماز و جماعت درود مي‏فرستيم و نماز را به پايان مي‏بريم. 

[1] صحيح بخاري، باب الصلاه علي النبي.

[2] مسند احمد حنبل، ج 6، ص 323.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1691 کلمه
مولف : محمدرضا رضوان‏طلب
1395/1/19 ساعت 08:55
کد : 1199
دسته : آداب ظاهری نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
اجزای نماز
ارکان نماز
احکام نماز
آداب نماز
اسرار نماز
شرایط نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز