ثواب نمازهاي مستحبي

■ ثواب نمازهاي مستحبي

ثواب نمازهاي مستحبي

نماز ماه های سال

نمازهای مشترک هر ماه

مقدمه

«ان عدة الشهور عند الله اثني عشر شهراً؛ 

تعداد ماه‏ها نزد خداوند دوازده ماه است.» 

امام صادق عليه‏السلام در تفسير اين آيه فرموده‏اند: «اين دوازده ماه عبارت‏اند از: محرم، صفر، ربيع‏الاول، ربيع‏الثاني، جمادي‏الاول، جمادي‏الثاني، رجب، شعبان، رمضان، شوال، ذي‏القعده، ذي‏الحجه.» 

نماز شب اول هر ماه

دو رکعت است و در هر رکعت بعد از حمد، سوره‏ي انعام خوانده مي‏شود. 

 

نماز روز اول هر ماه

مستحب است در روز اول هر ماهي نماز خوانده شود. وقتش از صبح تا مغرب بوده و آن دو رکعت است، در رکعت اول بعد از حمد سي مرتبه سوره‏ي توحيد و در رکعت دوم بعد از حمد سي مرتبه سوره‏ي قدر بخواند و بعد از نماز هر مقداري که مي‏تواند صدقه بدهد. با اين عمل، سلامتي آن ماه را براي خويش خريده است. 

 

نماز های ماه رجب

فضيلت ماه رجب

نبي گرامي اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «رجب ماه بزرگ خدا است، و ماهي در فضيلت و حرمت به آن نمي‏رسد، جنگ و مبارزه با کافران در اين ماه حرام است.» و اضافه نمود: «رجب ماه خدا، شعبان ماه من و رمضان ماه امت من است.» 

و نيز در فضيلت ماه رجب فرموده است: «ماه رجب، ماه آمرزش خواهي امت من است. در اين ماه بسيار طلب آمرزش کنيد که خداوند آمرزنده و مهربان است؛ زيرا رحمت خدا در اين ماه بر امت من فراوان ريخته مي‏شود.» 

پس بسيار بگوييد: «استغفر الله و اسأله التوبة؛ از خداوند آمرزش مي‏خواهم و از او خواستارم توجه و احسانم.» 

امام کاظم عليه‏السلام فرمود: «رجب نام نهري در بهشت است که از شير سفيدتر و از عسل شيرين‏تر مي‏باشد، هر کسي يک روز ماه رجب را روزه بدارد، از آن نهر بياشامد.» 

ماه رجب ماه بارش رحمت الهي است. ماه اميرالمؤمنين عليه‏السلام است. ابن‏عباس مي‏گويد: «هر گاه ماه رجب فرا مي‏رسيد، پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم مسلمانان را جمع کرده و عظمت اين ماه را بديشان يادآوري مي‏فرمود.» 

نمازهاي اين ماه به شرح زير است:

 

نماز در هر شب ماه رجب

در هر شب، دو رکعت، بعد از حمد سه مرتبه سوره‏ي کافرون و يک مرتبه سوره‏ي توحيد خوانده شود و چون سلام دهد دست‏ها را بلند کند و بگويد: 

«لا اله الا الله وحده لا شريک له، له الملک و له الحمد يحيي و يميت و هو حي لا يموت بيده الخير و هو علي کل شي‏ء قدير و اليه المصير و لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم اللهم صل علي محمد النبي الأمي و آله» و بکشد دست‏ها را به صورت خود. 

از حضرت رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم مروي است که: کسي که اين عمل را به جا آورد، حق تعالي دعاي او را مستجاب گرداند و ثواب شصت حج و شصت عمره به او عطا فرمايد.» 

 

نماز اولين شب جمعه ماه رجب

عمل ليلة الرغائب: اولين شب جمعه‏ي اين ماه «ليلة الرغائب» نام دارد که داراي فضيلت بسياري است. دستور اين عمل چنين است: روز پنج‏شنبه را روزه بگيريد و بين نماز مغرب و عشاء دوازده رکعت نماز دو رکعتي به ترتيب زير بخواند: 

الف) در هر رکعتي بعد از حمد، سه مرتبه سوره‏ي قدر و سيزده مرتبه سوره‏ي اخلاص. 

ب) بعد از نمازها بگويد: «اللهم صل علي محمد النبي الأمي و آله.» 

ج) پس سجده کند و هفتاد مرتبه بگويد: «سبوح القدوس رب الملائکة و الروح». سپس از سجده برخيزد و بگويد: «رب اغفر و ارحم و تجاوز عما تعلم انک انت العلي العظيم». 

د) بار ديگر به سجده رود و هفتاد مرتبه بگويد: «سبوح القدوس رب الملائکة و الروح.» و در خاتمه نيازمندي‏هاي خويش را از خداوند طلب نمايد. 

 

نماز در روز جمعه ماه رجب

از رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم روايت شده است: «کسي که چهار رکعت نماز بخواند مابين ظهر و عصر جمعه، در هر رکعت سوره‏ي حمد يک مرتبه و آية الکرسي هفت مرتبه و سوره‏ي توحيد پنج مرتبه و بعد از نماز ده مرتبه بگويد: «استغفر الله الذي لا اله الا هو و اسأله التوبة». 

ثواب: «بنويسد خداي تعالي براي او هر روز تا بميرد هزار حسنه، عطا مي‏فرمايد خدا به او به اندازه‏ي هر آيه که قرائت کرده شهري در بهشت از ياقوت سرخ و به هر حرفي قصري در بهشت از در سفيد، و تزويج مي‏فرمايد خداي تعالي به او حور العين، و راضي مي‏شود از او به رضايي که سختي و غضبي بعد از او نباشد و نوشته مي‏شود از عبادت کنندگان و ختم عمرش به سعادت و مغفرت است.» 

 

نماز در روز اول ماه رجب

نماز حضرت سليمان که رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم به او فرمود: اين نماز را بخوان: 

اين نماز ده رکعت است که به صورت پنج نماز دو رکعتي به شرح زير خوانده مي‏شود: 

الف) در هر رکعت بعد از حمد، سه بار سوره‏ي اخلاص و سه بار سوره‏ي کافرون. 

ب) بعد از هر دو رکعت دست‏ها را بلند کند و اين دعا را بخواند: 

«لا اله الا الله وحده لا شريک له، له الملک و له الحمد يحيي و يميت و هو حي لا يموت بيده الخير و هو علي کل شي‏ء قدير». 

ج) سپس بگويد: 

«اللهم لا مانع لما اعطيت و لا معطي لما منعت و لا ينفع ذا الجد منک الجد». سپس دست‏ها را به روي خود بکشد. 

سيد روايت کرده است که: «هر کس در ماه رجب يک روز را روزه بدارد و چهار رکعت نماز گزارد در رکعت اول صد مرتبه آية الکرسي و در رکعت دوم دويست مرتبه سوره‏ي توحيد، نميرد تا جاي خود را در بهشت ببيند يا ديده شود براي او.» 

 

نماز در روز اول ماه رجب

نماز حضرت سليمان که رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم به او فرمود: اين نماز را بخوان: 

اين نماز ده رکعت است که به صورت پنج نماز دو رکعتي به شرح زير خوانده مي‏شود: 

الف) در هر رکعت بعد از حمد، سه بار سوره‏ي اخلاص و سه بار سوره‏ي کافرون. 

ب) بعد از هر دو رکعت دست‏ها را بلند کند و اين دعا را بخواند: 

«لا اله الا الله وحده لا شريک له، له الملک و له الحمد يحيي و يميت و هو حي لا يموت بيده الخير و هو علي کل شي‏ء قدير». 

ج) سپس بگويد: 

«اللهم لا مانع لما اعطيت و لا معطي لما منعت و لا ينفع ذا الجد منک الجد». سپس دست‏ها را به روي خود بکشد. 

سيد روايت کرده است که: «هر کس در ماه رجب يک روز را روزه بدارد و چهار رکعت نماز گزارد در رکعت اول صد مرتبه آية الکرسي و در رکعت دوم دويست مرتبه سوره‏ي توحيد، نميرد تا جاي خود را در بهشت ببيند يا ديده شود براي او.» 

نماز يک شب در ماه رجب

از رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم روايت شده که فرمود: «هر کس در يک شب از ماه رجب دو رکعت نماز، و در اين دو رکعت صد مرتبه سوره‏ي توحيد را بخواند، ثواب آن مثل اين است که صد سال روزه گرفته است در راه خدا، و عطا کند خدا به او صد قصر در بهشت و در هر قصري در جوار يکي از پيغمبران عليهم‏السلام». 

 

نماز شب های ماه رجب

نماز شب اول

بعد از نماز عشاء دو رکعت نماز به ترتيب زير بخواند: 

الف) در رکعت اول بعد از حمد، يک بار سوره‏ي انشراح و سه بار سوره‏ي اخلاص. 

ب) در رکعت دوم بعد از حمد، سوره‏هاي انشراح، اخلاص، فلق و ناس. 

ج) پس از نماز سي مرتبه «لا اله الا الله» و سي مرتبه صلوات. 

ثواب: هر که اين نماز را بخواند گناهان گذشته‏اش آمرزيده مي‏شود و بيرون رود از گناه مثل روزي که از مادر متولد شده است. 

 

نماز ديگر شب اول (1)

سي رکعت، در هر رکعت بعد از حمد سه مرتبه سوره‏ي  جحد و سه مرتبه سوره‏ي توحيد خوانده شود. 

ثواب: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم مي‏فرمايد: «خدا گناهانش را بيامرزد و دور مي‏شود از نفاق.» 

 

نماز ديگر شب اول (2)

از رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم است: «کسي که نماز مغرب را به جا آورد، پس از آن بيست رکعت نماز به جا آورد هر دو رکعت به يک سلام، در هر رکعت سوره‏ي حمد و توحيد يک مرتبه.» 

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«آيا مي‏دانيد ثواب آن را.» گفتند: خدا و رسول خدا بهتر مي‏داند، فرمود: به درستي که جبرئيل به من تعليم کرد آن را و ظاهر کرد رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم دو بازوي مبارک را و فرمود حفظ شده به خدا قسم کسي که اين نماز را بخواند خودش و اهلش و مالش و اولادش پناه داده مي‏شود از عذاب قبر، مي‏گذرد بر صراط مثل برق جهنده به غير حساب.» 

نماز شب دوم

از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم روايت شده که: 

«ده رکعت نماز بخواند و در هر رکعت حمد و سوره‏ي کافرون را يک مرتبه بخواند.» 

ثواب: خداوند تمام گناهان او را بيامرزد و مي‏نويسد او را از نمازگزاران تا سال آينده و آن کس که اين نماز را خواند خالي از نفاق مي‏شود.

 

نماز شب سوم

از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم کسي که در اين شب ده رکعت نماز بخواند، در هر رکعت حمد يک مرتبه و سوره‏ي نصر پنج مرتبه. 

ثواب: بنا مي‏کند خدا براي او قصري در بهشت که عرض و طولش هفت مرتبه از دنيا وسيع‏تر است. و ندا مي‏کند يک منادي از آسمان، که بشارت باد دوست خدا را به کرامت عظيمي و رفاقت نبيين و صديقين و شهداء و صالحين. 

نماز شب چهارم

صد رکعت نماز، يعني پنجاه نماز دو رکعتي، در هر رکعت اول بعد از حمد سوره‏ي فلق و در هر رکعت دوم بعد از حمد سوره‏ي ناس يک مرتبه. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که به جا آورد نازل مي‏شود از هر آسماني ملکي که مي‏نويسد ثواب او را تا روز قيامت و مي‏آيد در روز قيامت در حالي که صورتش مثل ماه شب چهارده است و نامه‏ي عملش را به دست راستش مي‏دهند و حساب او را آسان مي‏کنند». 

 

نماز شب پنجم

شش رکعت، حمد يک مرتبه و سوره‏ي توحيد بيست و پنج مرتبه. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که به جاي آورد اين نماز را، عطا مي‏کند او را خدا ثواب چهل پيغمبر و چهل شهيد و مي‏گذرد بر صراط مثل برق درخشنده بر يک اسبي از نور.»

نماز شب ششم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، آية الکرسي هفت مرتبه. 

ثواب: ندا مي‏کند منادي از آسمان: اي بنده‏ي خدا! تو دوست خدايي به حق سزاواري از براي تو است به هر حرفي که قرائت کردي در اين نماز شفاعتي از مسلمين و از براي تو است هفتاد هزار حسنه که هر حسنه نزد خدا والاتر است از کوه‏هاي دنيا. 

 

نماز شب هفتم

چهار رکعت، در هر رکعت بعد از حمد سوره‏ي توحيد و ناس و فلق هر يک سه مرتبه و بعد از نماز ده مرتبه صلوات و ده مرتبه تسبيحات اربعه. 

ثواب: پيغمبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«کسي که اين نماز را به جا آورد جاي مي‏دهد خدا او را در زير سايه‏ي عرش، و عطا مي‏کند خداوند او را ثواب کسي که ماه رمضان را روزه گرفته باشد و استغفار مي‏کند از براي او ملائکه تا اينکه فارغ شود از اين نماز، و آسان مي‏شود بر او نزع و فشار قبر، و خارج نمي‏شود از دنيا تا اينکه ببيند جاي خود را در بهشت، و ايمن مي‏کند خدا او را از فزع اکبر.» 

 

نماز شب هشتم

بيست رکعت در هر رکعتي بعد از حمد، سوره‏ي فلق و ناس هر يک سه مرتبه. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد، عطا مي‏کند خدا به او ثواب شاکرين و صابرين، و بلند مي‏شود اسم او در صديقين، و از براي او است به هر حرفي اجر هر صديق و شهيدي، و مثل اين است که قرآن را ختم کرده باشد در ماه رمضان، و وقتي که از قبر بيرون مي‏آيد ملاقات مي‏کند او را هفتاد ملک که بشارت مي‏دهند او را به بهشت و از عقب او مي آيند تا بهشت.» 

نماز شب نهم

دو رکعت است، در هر رکعت بعد از حمد، پنج مرتبه سوره‏ي تکاثر. 

ثواب: پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «بر نمي‏خيزد از جايش تا اين که خدا بيامرزد او را، و عطا مي‏کند به او ثواب صد حج و صد عمره، و نازل مي‏شود بر او هزار رحمت، و ايمن مي‏شود از آتش، و اگر تا هشتاد روز بعد بميرد شهيد مرده است.» 

 

نماز شب دهم

دوازده رکعت بعد از نماز مغرب، بعد از حمد سه مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را بخواند خداي تعالي قصري از براي او بنا مي‏کند که ستون‏هاي او از ياقوت قرمز است.» 

 

نماز شب يازدهم

دوازده رکعت، حمد يک مرتبه، آية الکرسي دوازده مرتبه. 

 ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: عطا کند خداي تعالي به او ثواب کسي را که تورات و انجيل و زبور و فرقان و هر کتابي که خدا فرستاده است بر پيغمبرانش خوانده باشد.» 

 

نماز شب يازدهم

دوازده رکعت، حمد يک مرتبه، آية الکرسي دوازده مرتبه. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: عطا کند خداي تعالي به او ثواب کسي را که تورات و انجيل و زبور و فرقان و هر کتابي که خدا فرستاده است بر پيغمبرانش خوانده باشد.» 

 

نماز شب سيزدهم، ولادت امام علي

ده رکعت، در هر رکعت اول بعد از حمد سوره‏ي عاديات و در رکعت دوم بعد از سوره‏ي تکاثر (پنج تا دو رکعت). 

ثواب: پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«بيامرزد خدا گناهانش را، و اگر عاق والدين بوده باشد راضي مي‏شود خداوند سبحان از او، در قبر منکر و نکير نزديکش نمي‏آيند و نمي‏ترسانند او را، و مي‏گذرد بر صراط مثل برق جهنده، و نامه‏ي عملش را به دست راستش مي‏دهند، و سنگين مي‏شود ميزانش، و عطا کرده مي‏شود در جنت فردوس هزار شهر.» 

 

نماز ديگر شب سيزدهم

دو رکعت و در هر يک بعد از حمد، سوره‏ي يس و ملک و اخلاص خوانده شود. 

 

نماز شب چهاردهم

چهار رکعت نماز دو رکعتي، در هر يک بعد از حمد سوره‏ي يس، ملک و اخلاص خوانده شود. 

 

نماز ديگر شب چهاردهم

سي رکعت، در هر رکعت بعد از حمد سوره‏ي توحيد و آيه‏ي آخر سوره‏ي کهف، يعني «قل انما انا بشر مثلکم» تا آخر سوره. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: کسي که اين نماز را به جاي آورد، قسم به آن کسي که نفس من به دست او است اگر گناهان او زيادتر از ستاره‏هاي آسمان باشد بيرون نمي‏رود از نماز مگر پاک مي‏شود از گناه، و مثل آن است که تمام کتاب‏هايي که خدا نازل کرده خوانده باشد.» 

 

نماز شب پانزدهم

دوازده رکعت، بعد از حمد هر سوره که باشد بخوان، وقتي که از نماز فارغ شدي سوره‏ي حمد را يک مرتبه و سوره‏ي فلق و ناس و توحيد و آية الکرسي هر يک را چهار مرتبه بخوان. بعد از تسبيحات اربعه چهار مرتبه، پس بگو: «الله ربي لا اشرک به شيئاً ما شاء الله لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم.» 

 

نماز ديگر شب پانزدهم

از براي شب پانزدهم نمازهاي زيادي رسيده است و فضايل بسيار دارد. سي رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، 

ده مرتبه سوره‏ي توحيد خوانده شود. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم مي‏فرمايد: «کسي که اين نماز را به جا آورد، آزاد مي‏کند او را از آتش.» و در «وسائل الشيعه» بيان شد که ثواب هفتاد شهيد را به او مي‏دهند.» 

 

نماز روز پانزدهم

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم به سلمان فرمود: 

«ده رکعت، در هر رکعت حمد يک مرتبه و سوره‏ي توحيد و کافرون هر يک را سه مرتبه بخوان. وقتي که سلام نماز را دادي دست‏ها را بلند کن به آسمان و سپس مسح کن دست‏هاي خود را به صورتت.» 

 

نماز شب شانزدهم

سي رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، ده مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد خارج نمي‏شود از نماز مگر اين که عطا کرده مي‏شود ثواب هفتاد شهيد، و مي‏آيد در روز قيامت در حالي که نور او به اندازه‏ي مابين مکه و مدينه براي اهل قيامت است و عطا مي‏فرمايد خدا به او بيزاري از آتش و نفاق را و برداشته مي‏شود از عذاب قبر.» 

 

نماز شب هفدهم

مثل شب قبل سي رکعت است، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه توحيد و به همان ثواب قبل. 

 

نماز شب هجدهم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، سوره‏ي توحيد و فلق و ناس هر يک ده مرتبه. 

ثواب: پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد خداي تعالي مي‏فرمايد به ملائکه وقتي که از نماز فارغ شد، اگر بوده باشد گناه هر آينه مي‏آمرزم او را به واسطه‏ي اين نماز، و قرار مي‏دهد خدا بين او و بين آتش شش خندق، که فاصله‏ي بين هر خندقي به اندازه‏ي فاصله‏ي بين آسمان و زمين بوده باشد.» 

 

نماز شب نوزدهم

چهار رکعت بعد از حمد پانزده مرتبه آية الکرسي و پانزده مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: عطا مي‏فرمايد خدا به او از ثواب مثل آنچه عطا مي‏فرمايد به حضرت موسي عليه‏السلام، و مي‏باشد از براي او به اندازه‏ي هر حرفي ثواب شهيدي، و خداوند بر مي‏گرداند ملائکه را به سوي او به سه بشارت: 

اين که در قيامت مفتضح نخواهد شد، دوم اين که حساب کرده نمي‏شود، سوم اين که در قيامت داخل بهشت مي‏شود بدون حساب، و وقتي که در مقام حساب مي‏ايستد خدا بر او سلام مي‏کند و مي‏فرمايد به او: «بنده‏ي من! مترس و محزون مباش، به درستي که من از تو راضي‏ام و بهشت مباح است از براي تو.» 

نماز شب بيستم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، پنج مرتبه سوره‏ي قدر. 

ثواب: پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«عطا مي‏فرمايد او را خدا ثواب ابراهيم و يحيي و موسي و عيسي عليه‏السلام و آسيبي از جن و انس به او نمي‏رسد و خداي تعالي به نظر رحمت در او مي‏نگرد.» 

 

نماز شب بيست و يکم

شش رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي کوثر و ده مرتبه توحيد. 

ثواب: پيغمبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«امر مي‏کند خداي تعالي ملائکه کرام الکاتبين را که گناهان او را تا يک سال ننويسند اما تمام حسناتش را مي‏نويسند و قسم به آن کسي که جان من به قدرت او است و قسم به آن کسي که مرا بر حق به پيغمبري مبعوث کرد کسي که مرا دوست دارد و خدا را دوست دارد اين نماز را به جا آورد و اگر عاجز از ايستادن باشد بنشيند و اين نماز را به جا آورد و به درستي که خداي تعالي مباهات مي‏کند به واسطه‏ي او بر ملائکه، و مي‏گويد به تحقيق آمرزيدم او را.» 

 

نماز شب بيست و دوم

هشت رکعت است و در هر رکعت بعد از حمد هفت مرتبه سوره‏ي کافرون و بعد از فارغ شدن از نماز ده مرتبه صلوات بر محمد و آل محمد و ده مرتبه استغفار. 

ثواب: پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کس اين نماز را به جا آورد خارج نمي‏شود از دنيا تا اين که جايگاهش را در بهشت ببيند، و مسلمان مي‏ميرد، و مي‏باشد از براي او اجر هفتاد پيغمبر.» 

 

نماز شب بيست و سوم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد پنج مرتبه سوره‏ي و الضحي. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «خداوند عطا مي‏فرمايد به کسي که اين ثواب را به جا آورد به هر حرفي و به هر مؤمن و مؤمني درجه در بهشت، و عطا مي‏کند خدا به او ثواب هفتاد حج و ثواب کسي که هزار مريض را عيادت کرده باشد و ثواب کسي که هزار حاجت مسلمي را برآورده باشد. 

 

نماز شب بيست و چهارم

چهل رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، آيه‏ي آمن الرسول و سوره‏ي توحيد يک مرتبه. 

ثواب: پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «خداي تعالي قرار دهد از براي او هزار درجه، و نازل مي‏شود از آسمان هزار ملک که دست‏هاي خود را بلند کرده و صلوات مي‏فرستد بر او، گويا مراد اين که دعا مي‏کنند به او، و خدا سلامتي دنيا و آخرت را روزي او مي‏کند و مثل اين است که درک کرده باشد شب قدر را.» 

 

نماز شب بيست و پنجم

بيست رکعت بين نماز مغرب و عشاء، در هر رکعت بعد از حمد آيه‏ي آمن الرسول و سوره‏ي توحيد يک مرتبه. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کسي اين نماز را به جا آورد او و اهلش و دين و مالش و دنيا و آخرتش حفظ مي‏کند، و بر نمي‏خيزد از جايش تا خدا بيامرزد او را.» 

 

نماز شب بيست و ششم

دوازده رکعت، بعد از حمد چهل مرتبه سوره‏ي توحيد و بنا به روايتي چهار مرتبه. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «ملائکه با او مصافحه مي‏کنند، و کسي را که ملائکه با او مصافحه کنند ايمن است از ماندن بر صراط و حساب و ميزان.» 

 

نماز شب بيست و هفتم، بعثت پيامبر

دوازده رکعت، در هر رکعت حمد و معوذتين و توحيد 

چهار مرتبه، و بعد از نماز چهار مرتبه بگويد: 

«لا اله الا الله و الله اکبر و الحمد لله و سبحان الله و لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم». 

پس دعا کن به هر چه بخواهي. 

 

نماز ديگر شب بيست و هفتم

دوازده رکعت به صورت شش نماز دو رکعتي به شرح زير است: 

الف) بعد از نمازها، هفت بار سوره‏ي حمد، ناس، اخلاص، کافرون، قدر و آية الکرسي خوانده شود. 

ب) آنگاه اين دعا خوانده شود: 

«الحمد لله الذي لم يتخذ ولداً و لم يکن له شريک في الملک و لم يکن له ولي من الذل و کبره تکبيراً، اللهم اني اسئلک بمعاقد عزک علي ارکان عرشک و منتهي الرحمة من کتابک و باسمک الأعظم الأعظم الأعظم و ذکرک الأعلي الأعلي الأعلي و بکلماتک التامات ان تصلي علي محمد و آله و ان تفعل بي ما انت اهله.» 

 

نماز روز بيست و هفتم

دوازده رکعت، در هر رکعت حمد و هر سوره که بخواهد بخواند، و بعد از فارغ شدن از دوازده رکعت سوره‏ي حمد را و سوره‏ي توحيد، فلق، ناس، هر يک را چهار مرتبه بخواند و بگويد: «لا اله الا الله و الله اکبر و سبحان الله و الحمد لله و لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم». چهار مرتبه: «الله الله ربي لا اشرک به شيئا». چهار مرتبه: «لا اشرک بربي احداً». 

 

نماز شب بيست و هشتم

در اين شب دوازده رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده

مرتبه سوره‏ي اعلي و ده مرتبه سوره‏ي قدر و بعد از اتمام رکعات صد مرتبه صلوات بر محمد و آل محمد و صد مرتبه استغفار. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: هر کسي که اين نماز را به جا آورد، مي‏نويسد خدا از براي او ثواب عبادت ملائکه را. 

 

نماز شب بيست و نهم

نماز اين شب، مانند نماز شب بيست و هشتم مي‏باشد. 

 

نماز شب سي‏ام

ده رکعت، در هر رکعت بعد از حمد سوره‏ي توحيد ده مرتبه. 

پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد عطا مي‏کند خدا به او در جنت فردوس هفت شهر و خارج مي‏شود از قبرش در حالي که صورتش مثل ماه شب چهارده بوده باشد و مي‏گذرد بر صراط مثل برق خاطف و نجات مي‏يابد از آتش.»  

 

نمازهای ماه شعبان

 

فضيلت ماه شعبان

اين ماه بسيار شريف و منسوب به حضرت پيغمبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم است. 

آن حضرت صلي الله عليه و آله و سلم اين ماه را روزه مي‏داشت و متصل به ماه رمضان مي‏کرد و مي‏فرمود: «شعبان ماه من است.» 

و اميرالمؤمنين عليه‏السلام مي‏فرمود: 

«هر کسي روزه دارد شعبان را، براي محبت پيغمبر خدا صلي الله عليه و آله و سلم و تقرب به سوي خدا، دوست دارد او را خدا و نزديکش سازد به کرامت خود در روز قيامت، و بهشت را بر او واجب گرداند.» 

روايتي است از پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم، همين که هلال ماه شعبان را مي‏ديد امر مي‏کرد منادي را که ندا دهد: اي اهل مدينه! من پيغمبر خدايم به سوي شما، آگاه باشيد به درستي که شعبان ماه من است، پس خدا رحمت کند کسي را که کمک کند مرا بر ماهم (مراد از اعانت او عبادت است در اين ماه.) 

پيغمبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «شعبان ماه من است و رمضان ماه خدا است. پس کسي که روزه بگيرد روزي از ماه من، من شفيع او مي‏باشم در روز قيامت، و کسي که دو روز از ماه من روزه بگيرد، خدا گناهان گذشته او را مي‏آمرزد، و کسي که سه روز از ماه من روزه بگيرد، به او گفته مي‏شود عمل را از سر بگير.» 

اعمال اين ماه زياد است از جمله نماز در شب و روز ماه شعبان. 

 

نماز در هر پنج‏شنبه از ماه شعبان

هر پنج‏شنبه اين ماه دو رکعت نماز خوانده مي‏شود، در هر رکعت بعد از حمد، صد مرتبه سوره‏ي توحيد و بعد از سلام صد بار صلوات بفرستد. 

ثواب: هر حاجتي دارد از امر دنيا و آخرت برآورده مي‏کند. 

 از مولاي ما علي بن ابي‏طالب عليه‏السلام روايت شده که رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«زينت داده مي‏شود آسمان‏ها در هر پنج‏شنبه از ماه شعبان، پس عرض مي‏کنند ملائکه خداي ما بيامرزد روزه داران اين روز را، و اجابت کند دعاي آنها را، پس کسي که در اين روز دو رکعت نماز، در هر رکعت سوره‏ي حمد يک مرتبه و سوره‏ي توحيد را صد مرتبه بخواند و بعد از سلام صد مرتبه صلوات بر محمد و آل او بفرستد، خدا هر حاجتي که دارد از امر دنيا و آخرت برآورده مي‏کند، و کسي که يک روز در او روزه بگيرد خدا بدن او را بر آتش حرام مي‏کند.» 

اميرالمؤمنين عليه‏السلام مي‏فرمايد: «شاخه‏هاي نيکي در اين ماه نماز، روزه و... است.» 

نماز شب های ماه شعبان

نماز شب اول

نماز شب اول ماه شعبان دوازده رکعت است، در هر رکعت بعد از حمد پانزده مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «خدا عطا فرمايد به او ثواب دوازده هزار شهيد، و مي‏نويسد از براي او ثواب عبادت دوازده سال را، و خارج مي‏شود از گناهان مثل روزي که از مادر متولد شد. 

 

نماز ديگر شب اول (1)

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد سوره‏ي توحيد سي مرتبه، و بعد از سلام نماز بگويد: 

«اللهم هذا عهدي عندک الي يوم القيامة» 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «حفظ مي‏شود از ابليس و لشکر او، و خدا عطا کند به او ثواب راستگويان.» 

نماز ديگر شب اول (2)

در اين شب، صد رکعت نماز به جا آورد، در هر رکعت بعد از حمد يک مرتبه سوره‏ي توحيد و بعد از نماز پنجاه مرتبه سوره‏ي فاتحة الکتاب. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کسي که اين نماز را به جا آورد، دفع مي‏کند خداوند از او شر اهل آسمان و زمين و شياطين و سلاطين را.» 

 

نماز شب دوم

پنجاه رکعت است، در هر رکعت بعد از حمد سوره‏ي توحيد و معوذتين يک مرتبه. 

ثواب: پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کس اين نماز را به جا آورد امر مي‏فرمايد خداي تعالي ملائکه کرام الکاتبين را به اين که ننويسند بر بنده‏ي من گناهي تا سال بر او بگذرد، و قرار مي‏دهد از براي او نصيب و بهره در عبادت اهل آسمان و زمين و قسم به آنچنان کسي که برانگيخت مرا به حق به پيغمبري که دوري نمي‏جويد از قيام اين شب، مگر شقي يا منافق يا فاخر، و ذکر فرمود فضيلت بسياري را.» 

 

نماز شب سوم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد بيست و پنج مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

کسي که اين نماز را به جا آورد باز مي‏کند خدا براي او روز قيامت هشت در بهشت را، و مي‏بندد بر او هفت در آتش را، و مي‏پوشاند به او خدا هزار حله و هزار تاج. 

 

نماز شب چهارم

چهل رکعت است، در هر رکعت بعد از حمد بيست و پنج مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«هر کسي به جا آورد، مي‏نويسد خدا از براي او به هر رکعتي ثواب هزار هزار سال عبادت، و بنا مي‏کند از براي او به هر سوره هزار هزار شهر، و عطا مي‏فرمايد به او خدا ثواب هزار هزار شهيد را.» 

نماز شب پنجم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد پانصد مرتبه سوره‏ي توحيد و بعد از نماز هفتاد مرتبه صلوات بفرستد. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: کسي که اين نماز را به جاي آورد، خدا هزار حاجت دنيا و آخرت او را برآورده مي‏سازد، و خداوند به او به عدد ستارگان آسمان، شهري در بهشت عطا مي‏فرمايد. 

 

نماز شب ششم

چهار رکعت است، که در هر رکعت بعد از حمد پنجاه مرتبه سوره‏ي توحيد خوانده مي‏شود. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «خداي تعالي روح او را بر سعادت مي‏گيرد، و قبر او را توسعه مي‏دهد و از قبر بيرون مي‏آيد و صورتش مثل ماه مي‏ماند در حالتي که مي‏گويد «اشهد ان لا اله الا الله و ان محمداً عبده و رسوله.» 

 

نماز شب هفتم

دو رکعت است، و در رکعت اول بعد از حمد، صد مرتبه سوره‏ي توحيد و در رکعت دوم بعد از حمد، صد مرتبه آية الکرسي. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نيست مؤمن و مؤمنه‏اي که اين نماز را به جا آورد، مگر آن که خدا دعاي او را مستجاب مي‏کند و حاجات او را بر مي‏آورد، و مي‏نويسد از براي او روزي ثواب شهيد و بر او گناهي نمي‏باشد.» 

 

نماز شب هشتم

دو رکعت، در رکعت اول بعد از حمد آيه‏ي آمن الرسول تا آخر سوره پنج مرتبه، و پانزده مرتبه سوره‏ي توحيد، و در رکعت دوم بعد از حمد آيه‏ي آخر سوره‏ي کهف يک مرتبه، و پانزده مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کس اين نماز را به جا آورد، اگر گناهان او بيشتر از کف دريا بوده بيرون نمي‏رود از دنيا مگر طاهر و پاک شود، مثل اين که تورات و انجيل و زبور و فرقان را خوانده باشد.» 

نماز شب نهم

چهار رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي نصر. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«کسي که اين نماز را به جا آورد، البته حرام مي‏کند خدا جسد او را بر آتش، و عطا مي‏کند خدا به او به هر آيه ثواب دوازده شهيد از شهداي بدر را و ثواب علماء.» 

 

نماز شب دهم

چهار رکعت، در هر رکعت بعد از حمد آية الکرسي يک مرتبه و سوره‏ي کوثر سه مرتبه. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کس که اين نماز را به جا آورد، مي‏گويد خدا به ملائکه‏اش بنويسد از براي او صد هزار حسنه، و بلند کنيد از براي او صد هزار درجه، و باز کنيد از براي او صد هزار در و نبنديد براي او هرگز، و خود و پدر و همسايگانش آمرزيده مي‏شوند.» 

 

نماز شب يازدهم

هشت رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي کافرون. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «قسم به آن کسي که مرا بر حق به پيغمبري مبعوث کرد که به جا نمي‏آورد اين نماز را مگر مؤمن مستکمل الايمان، و عطا مي‏کند خدا به او به هر رکعتي باغي از باغ‏هاي بهشت.» 

 

نماز شب دوازدهم

دوازده رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي تکاثر. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد، خدا گناهان چهل ساله او را مي‏آمرزد، و بلند مي‏کند از براي او چهل درجه، و استغفار مي‏کند از براي او چهل هزار ملک، و از براي اوست ثواب کسي که شب قدر را درک کرده باشد.» 

نماز شب سيزدهم

چهار رکعت نماز به صورت دو رکعتي (مطابق دستور شب سيزدهم رجب) به جا آورد. 

 

نماز شب چهاردهم

چهار رکعت، در هر رکعت بعد از حمد پنج مرتبه سوره‏ي والعصر. 

ثواب: پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کس که اين نماز را به جا آورد مي‏نويسد خدا از براي او ثواب نمازگزاران از زمان آدم تا روز قيامت را، و بر مي‏انگيزاند خدا او را در حالي که صورتش از خورشيد و ماه نوراني‏تر بوده باشد و مي‏آمرزد او را.» 

 

نماز ديگر شب چهاردهم

چهار کعت نماز به صورت دو رکعتي (مطابق دستور نماز شب سيزدهم رجب) خوانده شود. 

 

نماز ديگر شب چهاردهم

چهار کعت نماز به صورت دو رکعتي (مطابق دستور نماز شب سيزدهم رجب) خوانده شود. 

نماز شب پانزدهم، ميلاد امام زمان

چهار رکعت مابين نماز مغرب و عشاء، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه توحيد، (در روايتي است يازده مرتبه) و بعد از فراغت از نماز ده مرتبه بگويد: «يا رب تب علينا» و ده مرتبه بگويد: «يا رب ارحمنا» و ده مرتبه بگويد: «يا رب تب علينا» و بيست و يک مرتبه سوره‏ي توحيد را بخواند و سپس بگويد: 

«سبحان الذي يحيي الموتي و يميت الاحياء و هو علي کل شي‏ء قدير.» 

پس ده مرتبه بگويد: «استجاب الله له و قضي حوائجه في الدنيا و الآخرة و اعطاه الله کتابه بيمينه و کان في حفظ الله الي قابل.» 

ثواب: «خدا مستجاب مي‏کند دعاي او را، و بر مي‏آورد حاجات دنيا و آخرتش را، و نامه‏ي عملش را به دست راستش مي‏دهد و مي‏باشد در حفظ خدا تا سال آينده.» 

نماز ديگر شب پانزدهم (1)

چهار رکعت نماز بخوان، در هر رکعت بعد از حمد صد مرتبه سوره‏ي توحيد. پس چون فارغ شدي بگو: «اللهم اني اليک فقير...» و اين دعا در مفاتيح الجنان، اعمال نيمه شعبان آمده است. 

 

نماز ديگر شب پانزدهم (2)

شش رکعت نماز به صورت دو رکعتي (مطابق دستور شب سيزدهم رجب) خوانده شود. 

 

نماز ديگر نيمه ماه شعبان

از امام صادق عليه‏السلام سؤال شد: بهترين دعاها در اين شب کدام است؟ 

فرمود: «هر گاه به جا آوردي نماز عشاء را، سپس دو رکعت نماز گزار، بخوان در رکعت اول حمد و سوره‏ي کافرون، در رکعت دوم حمد و سوره‏ي توحيد، پس چون سلام دادي، بگو: «سبحان الله» سي و سه مرتبه، و «الحمدلله» سي و سه مرتبه و «الله اکبر» سي و چهار مرتبه. سپس بگو: «يا من اليه...» که اين دعا در مفاتيح الجنان در اعمال شب نيمه شعبان آمده است. 

نماز شب شانزدهم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد يک مرتبه آية الکرسي و پانزده مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «به درستي که خداي تعالي فرمود به من، کسي که اين نماز را به جا آورد عطا کنم به او مثل آنچه به تو عطا مي‏کنم بر پيغمبري‏ات، و بنا مي‏کند از براي او در بهشت هزار قصر.» 

 

نماز شب هفدهم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، هفتاد و يک مرتبه سوره‏ي توحيد، و بعد از نماز هفتاد مرتبه استغفار. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کس که اين نماز را به جا آورد بر نمي‏خيزد از جايش تا اين که مي‏آمرزد خدا او را، و نمي‏نويسد بر او گناهانش را.» 

 

نماز شب هجدهم

ده رکعت، در هر رکعت بعد از حمد پنج مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد، خدا بر مي‏آورد هر حاجتي که طلب کند در اين شب، اگر شقي بوده باشد قرار مي‏دهد او را سعادتمند، و اگر در اين سال بميرد شهيد مرده است.» 

 

نماز شب نوزدهم

دو رکعت، بعد از حمد پنج مرتبه آيه‏ي «قل اللهم مالک الملک» (آل عمران، آيه‏ي 26) 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد خداوند گناهان گذشته و آينده‏اش را مي‏آمرزد، و قبول مي‏فرمايد آنچه بعد از آن نماز به جا آوردند و اگر والدينش در آتش باشند آنها را خارج مي‏نمايند.» 

 

نماز شب بيستم

چهار رکعت، در هر رکعت بعد از حمد پانزده مرتبه سوره‏ي نصر. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد، قسم به آنچنان کسي که مرا بر حق به پيغمبري مبعوث کرد، خارج نمي‏شود از دنيا تا مرا ببيند در خواب، و مي‏بيند جايگاه خود را در بهشت، و محشور مي‏شود با کرام البرره.» 

 

نماز شب بيست و يکم

هشت رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، سوره‏ي توحيد و معوذتين، يعني سوره‏هاي ناس و فلق يک مرتبه. 

 ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جاي آورد، مي‏نويسد خدا از براي او به عدد ستارگان از حسنات، و مرتفع مي‏کند از براي او به همين عدد در درجات، و محو مي‏شود از او به همين عدد از گناهان». 

 

نماز شب بيست و دوم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، سوره‏ي کافرون و توحيد پانزده مرتبه. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين را به جا آورد، مي‏نويسد خداي تعالي اسم او را در اسماء صديقين، و مي‏آيد در روز قيامت در زمره‏ي رسولان، و مي‏باشد در پناه خدا.»  

 

نماز شب بيست و سوم

سي رکعت، در هر رکعت بعد از حمد، يک مرتبه سوره‏ي زلزلت. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کس که اين نماز را به جا آورد، خارج مي‏کند خداي تعالي غل و غش را از قلبش، و از اشخاصي است که خدا در اسلام شرح صدر به آنها داده، و بر مي‏انگيزاند او را خدا در حالي که صورتش مثل ماه شب چهارده بوده، و ذکر حديث مي‏کند.» 

 

نماز شب بيست و چهارم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي نصر. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد، گرامي مي‏دارد خداوند او را به آزادي از آتش و نجات از عذاب قبر و حساب کم، و زيارت آدم و نوح و پيغمبر و شفاعت.» 

 

نماز شب بيست و پنجم

ده رکعت است، در هر رکعت بعد از حمد، يک مرتبه سوره‏ي تکاثر خوانده مي‏شود. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد، عطا مي‏فرمايد خدا به او ثواب هفتاد پيغمبر.» 

 

نماز شب بيست و ششم

ده رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه آيه‏ي آمن الرسول. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جا آورد، سلامت مي‏دارد خدا او را از آفات دنيا و آخرت، و عطا مي‏کند به او شش نور در روز قيامت.» 

 

نماز شب بيست و هفتم

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي اعلي. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که اين نماز را به جاي آورد، مي‏نويسد خدا از براي او هزار هزار حسنه، و محو مي‏کند از او هزار هزار سيئه، و مرتفع مي‏کند از براي  او هزار هزار درجه، و متموج مي‏فرمايد او را به تاجي از نور.» 

 

نماز شب بيست و هشتم

چهار رکعت، در هر رکعت بعد از حمد يک مرتبه سوره‏ي توحيد و ناس و فلق. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

کسي که اين نماز را به جا آورد، بر مي‏انگيزاند خدا او را از قبر در حالي که صورتش مثل ماه شب چهارده مي‏باشد، و دفع مي‏کند خدا از او هوس‏هاي روز قيامت را.» 

 

نماز شب بيست و نهم

ده رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي تکاثر و ده مرتبه معوذتين و ده مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر کسي که اين نماز را به جا آورد، عطا مي‏فرمايد خداوند به او ثواب مجتهد را، و ميزان عملش را سنگين مي‏کند، و حساب وي را آسان مي‏نمايد، و مي‏گذرد بر صراط مثل برق خاطف.» 

 

نماز شب سي‏ام

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي اعلي و بعد از سلام صد مرتبه صلوات. 

ثواب: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «قسم به آنچنان کسي که مرا به حق به پيغمبري مبعوث کرد، به درستي که بلند مي‏کند خدا از براي او هزار هزار شهر در جنت النعيم، و اگر مجتمع شوند اهل آسمان‏ها و زمين که شمارش کنند ثوابش را، نتوانند، و بر مي‏آورد خدا براي او هزار حاجت.» 

 

 

نمازهای ماه رمضان

فضيلت ماه مبارک رمضان

«شهر رمضان الذي انزل فيه القرآن...؛ 

ماه رمضان ماهي است که قرآن در آن نازل گشته.» 

رمضان ماه خدا، ماه اسلام و تسليم، ماه طهارت و پاکيزگي، ماه آزمايش و تصفيه ناخالصي‏ها و ماه خدا است. 

اعمال ماه رمضان فراوان است. يکي از اعمال اين ماه نماز است. 

از امام صادق عليه‏السلام روايت شده که: 

«هزار رکعت نماز در تمام ماه مبارک رمضان وارد شده.» 

 

نمازهاي مستحبي ماه رمضان

1- دو رکعت در شب اول ماه رمضان. 

2- دو رکعت نماز اول هر ماه. 

3- دو رکعت در هر شب از ماه مبارک رمضان. 

4- نماز در شب‏هاي قدر. 

5- هزار رکعت در تمام شب‏هاي اين ماه. 

6- براي هر شبي از ماه مبارک رمضان نماز مخصوصي بيان شده است. 

 

خواندن نمازهاي مستحبي ماه رمضان

1- دو رکعت در شب اول ماه مبارک رمضان، در هر رکعت حمد و سوره‏ي انعام بخواند، و سؤال کند که حق تعالي کفايت کند او را و نگاه دارد او را آنچه مي‏ترسد. 

2- دو رکعت نماز اول ماه، که کيفيت آن در ماه رجب بيان شد. 

3- دو رکعت در روز اول ماه، در رکعت اول سوره‏ي حمد و سوره‏ي فتح و در رکعت دوم سوره‏ي حمد و هر سوره‏اي که خواست، مي‏خواند. 

ثواب: حق تعالي جميع بدي‏ها را در آن سال از او دور گرداند و در حفظ خدا باشد تا سال آينده. 

4- در هر شب دو رکعت نماز، که در هر رکعت آن پس از حمد سه مرتبه سوره‏ي توحيد را مي‏خواني و بعد از سلام مي‏گويي: «سبحان من هو حفيظ لا يفعل، سبحان من هو رحيم لا يعجل، سبحان من هو قائم لا يسهو، سبحان من هو دائم لا يلهو.» 

پس از آن تسبيحات چهارگانه را: «سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله والله اکبر» هفت مرتبه بخوان و سپس بگو: «سبحانک سبحانک سبحانک يا عظيم اغفر لي الذنب العظيم؛ 

پاکي تو، پاکي تو، پاکي تو، اي بزرگ! گناه بزرگم را بيامرز.» 

پس ده مرتبه صلوات بفرستد بر پيغمبر و آل عليهم‏السلام. 

کسي که اين دو رکعت نماز را به جا آورد، بيامرزد حق تعالي از براي او هفتاد هزار گناه. 

 

نماز شبهاي قدر

شب نوزدهم رمضان اول شب‏هاي قدر است، شب قدر بهترين شب‏هاي سال مي‏باشد و شبي در خوبي و فضيلت به آن نمي‏رسد عمل در آن از عمل در هزار ماه بهتر است. امور واقع در يک سال در زندگي هر يک از افراد انساني و رويدادهاي مربوط به آن در شب مزبور تقدير و تصويب مي‏شود. فرشتگان و روح (فرشته وحي) در آن شب به فرمان پروردگار به خدمت امام حجت وقت نازل مي‏گردند و سرنوشت يک ساله هر کس را بر حضرتش عرضه مي‏دارند. شب‏هاي 19 و 21 و 23 و يا يکي از آنها شب قدر است. 

اول: شب قدر دو رکعت نماز با يک سلام (مانند نماز صبح) دارد، با اين تفاوت که در هر رکعت بعد از حمد 

هفت مرتبه سوره‏ي توحيد بخواند و پس از سلام نماز هفتاد مرتبه بگويد: «استغفر الله و اتوب اليه». 

دوم: صد رکعت نماز بخواند، و مي‏تواند به جاي اين صد رکعت شش روز از نمازهاي قضاي خود را به جا آورد، بدين ترتيب که از ظاهر روز اول شروع نموده، و در عشاي روز ششم ختم نمايد (سه شب جمعاً 300 رکعت مي‏شود). 

 

کيفيت خواندن هزار رکعت

در تمام شب‏هاي اين ماه به ترتيب زير هزار رکعت نماز بخوان: 

از شب اول تا شب بيستم در هر شب بيست رکعت: ده تا دو رکعت مانند نماز صبح، هر دو رکعت به يک سلام، از شب بيست و يکم تا آخر ماه، هر شب سي رکعت به همان روش، و در هر يک از سه شب احياء (نوزدهم، بيست و يکم، بيست و سوم) صد رکعت به ترتيب مذکور. 

لازم به يادآوري است که اگر کسي نماز قضاي واجب بر گردن داشته باشد مي‏تواند به جاي اين نمازها قضاي نمازهاي واجب خود را بخواند، به رجاء اين که هم واجبش ادا شود و هم ثواب اين نمازهاي مستحب را ببرد، و در اين صورت کم و زياد شدن چند رکعت از عدد مذکور عيبي ندارد. 

 

نمازهای شب های ماه رمضان

نمازهاي مخصوصي براي هر شب ماه مبارک رمضان از امام علي عليه‏السلام روايت شده و ثواب‏هاي زيادي براي هر شبي ذکر فرموده‏اند. اين نمازهاي مستحبي تماماً دو رکعت، دو رکعت خوانده مي‏شود و نشسته هم جايز است بخواند؛ لکن ايستاده افضل است. 

 

نماز شب اول

چهار رکعت نماز، در هر رکعت، بعد از حمد، پانزده مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «کسي که اين نماز را بخواند، خداي تعالي عطا کند به او ثواب راستگويان و شهداء، و تمام گناهان او را بيامرزد و روز قيامت از رستگاران باشد.» 

 

نماز روز اول

اين نماز دو رکعت است، که در رکعت اول، سوره‏ي حمد و سوره‏ي فتح، و در رکعت دوم، سوره‏ي حمد و هر سوره‏اي که خواست مي‏خواند. 

 

نماز شب دوم

چهار رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، بيست مرتبه سوره‏ي قدر. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «خداي تعالي تمام گناهان او را مي‏آمرزد، رزقش وسيع مي‏شود و کفايت کرده مي‏شود کار يک سالش.» 

 

نماز شب سوم

ده رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، پنجاه مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس اين نماز را بخواند، ندا کرده مي‏شود در قيامت به اين که او آزاد شده‏ي خداست از آتش.» 

نماز شب چهارم

هشت رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، بيست مرتبه سوره‏ي قدر. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «کسي که اين نماز را بخواند، بلند مي‏گردد عمل او در اين شب به عمل هفت پيغمبر از کساني که رسانيده‏اند رسالات پروردگار متعال را.» 

 

نماز شب پنجم

دو رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، پنجاه مرتبه سوره‏ي توحيد و بعد از سلام، صد مرتبه صلوات. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «کسي که اين نماز را بخواند، روز قيامت با من وارد بهشت مي‏شود.» 

 

نماز شب ششم

چهار رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، سوره‏ي تبارک. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «کسي که اين نماز را بخواند، مثل آن است که مصادف با شب قدر شده باشد.»

نماز شب هفتم

چهار رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، سيزده مرتبه سوره‏ي قدر. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «خداوند براي او در بهشت عدن، قصري از طلا بنا مي‏کند، و در امان خدا باشد تا ماه مبارک رمضان مثل همين ماه.» (يعني سال آينده.) 

 

نماز شب هشتم

دو رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، ده مرتبه سوره‏ي توحيد و بعد از نماز، هزار مرتبه «سبحان الله» بگويد. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس اين نماز را بخواند، هشت در بهشت به روي او باز مي‏شود، از هر دري که مي‏خواهد داخل شود.» 

 

نماز شب نهم

شش رکعت، بين نماز مغرب و عشاء، در هر رکعت، 

بعد از حمد، هفت مرتبه آية الکرسي و بعد از نماز پنجاه مرتبه صلوات. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «ملائکه عمل او را بالا مي‏برند، مثل عمل راستگويان و شهداء و صالحين.» 

 

نماز شب دهم

بيست رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، سي مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «خداي تعالي رزق او را توسعه مي‏دهد و از رستگاران مي‏باشد.» 

 

نماز شب يازدهم

دو رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، بيست مرتبه سوره‏ي کوثر. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «کسي که اين نماز را بخواند، در آن روز گناه نمي‏کند، اگرچه شيطان کوشش خود را بکند.» 

نماز شب دوازدهم

هشت رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، سي مرتبه سوره‏ي قدر. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «خداي تعالي به او ثواب شکر کنندگان را عطا کند و روز قيامت از رستگاران مي‏باشد.» 

 

نماز شب سيزدهم

چهار رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، 25 مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «عبور کند بر صراط، مثل برق جهنده.» 

 

نماز شب چهاردهم

شش رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، سي مرتبه سوره‏ي زلزلت. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس بخواند، خداي تعالي آسان گرداند براي او جان کندن را و سؤال منکر و نکير را.» 

 

نماز شب پانزدهم

چهار رکعت، در رکعت اول، بعد از حمد، صد مرتبه سوره‏ي توحيد و در رکعت دوم، بعد از حمد، پنجاه مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس بخواند، عطا کرده مي‏شود به او چيزي را که نمي‏داند او را مگر خدا.» 

 

نماز شب شانزدهم

دوازده رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، دوازده مرتبه سوره‏ي تکاثر. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس بخواند، از قبر خارج مي‏شود در حالي که خوشحال است و ندا مي‏کند به شهادت «ان لا اله الا الله» تا اين که وارد قيامت شود، پس امر مي‏شود او را به بهشت برند.» 

 

نماز شب هفدهم

دو رکعت، در رکعت اول، بعد از حمد، يک مرتبه سوره‏ي توحيد، و در رکعت دوم، بعد از حمد، صد مرتبه سوره‏ي توحيد، و بعد از سلام صد مرتبه «لا اله الا الله.» 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس بخواند عطا مي‏شود به او ثواب هزار هزار حج و هزار جهاد.» 

 

نماز شب هجدهم

چهار رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، بيست و پنج مرتبه سوره‏ي کوثر. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس اين نماز را بخواند، ملک الموت به او بشارت مي‏دهد که خداي تعالي از او راضي است.» 

 

نماز شب نوزدهم

پنجاه رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، پنجاه مرتبه سوره‏ي زلزلت (بنا بر قولي يک مرتبه) 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس اين نماز را بخواند، خدا را مثل کسي که صد حج و صد عمره به جا آورده باشد ملاقات مي‏کند و ساير اعمال او را همچنين قبول مي‏کند.» 

 

نماز شب بيستم

هشت رکعت، بعد از حمد، هر سوره که بخواهي بخواني يک مرتبه. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس بخواند، خدا گناه گذشته و آينده‏اش را مي‏آمرزد.» 

 

نماز شب بيست و يکم

مثل شب بيستم است. 

ثواب: فرمود: «براي او درهاي آسمان گشوده مي‏گردد.» 

 

نماز شب بيست و دوم

مثل شب بيستم است. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «از هر دري که بخواهد وارد بهشت مي‏شود.» 

 

نماز شب بيست و سوم

مثل شب بيستم است.

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «براي او درهاي آسمان گشوده مي‏گردد و دعايش مستجاب گردد.» 

 

نماز شب بيست و چهارم

مثل شب بيستم است. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس اين نماز را بخواند، مثل کسي است که حج و عمره نموده است.» 

 

نماز شب بيست و پنجم

هشت رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، ده مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس اين نماز را بخواند، براي او ثواب عابدين نوشته مي‏شود.» 

 

نماز شب بيست و ششم

هشت رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، يک مرتبه هر سوره‏اي که بخواهد بخواند. 

ثواب: کسي اين نماز را بخواند، هفت در آسمان به روي او گشوده شده و دعايش مستجاب مي‏گردد و اجر زيادي پيش خداوند براي او است. 

 

نماز شب بيست و هفتم

چهار رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، سوره‏ي تبارک، و اگر حفظ ندارد، بيست و پنج مرتبه سوره‏ي توحيد را بخواند. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس بخواند، خدا گناهان او و پدر و مادرش را مي‏آمرزد.» 

 

نماز شب بيست و هشتم

شش رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، ده مرتبه آية الکرسي و ده مرتبه سوره‏ي کوثر و ده مرتبه سوره‏ي توحيد را بخواند و صلوات بفرستد و در قولي صد مرتبه صلوات بفرستد. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «خدا گناه او را بيامرزد.» 

 

نماز شب بيست و نهم

دو رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، بيست مرتبه سوره‏ي توحيد. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «هر کس بخواند، از رحمت شدگان حساب شده و نامه‏ي عمل او را به اعلي عليين مي‏برند.» 

 

نماز شب سي‏ام

دوازده رکعت، در هر رکعت، بعد از حمد، بيست مرتبه سوره‏ي توحيد و بعد از سلام، صد مرتبه صلوات. 

ثواب: علي عليه‏السلام فرمود: «ختم مي‏کند خداي تعالي براي وي به رحمت.» 

 

نماز شب آخر ماه رمضان

ده رکعت، در هر رکعت، حمد يک مرتبه و سوره‏ي توحيد ده مرتبه و بگويد، در رکوع و سجود ده مرتبه «سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر.» بعد از هر دو رکعت، تشهد بخواند و سلام بدهد و چون از تمام ده رکعت فارغ شد و سلام داد، هزار مرتبه استغفار بگويد و بعد از استغفار سر به سجده گزارد و بگويد: 

«يا حي يا قيوم يا ذالجلال و الاکرام يا رحمن الدنيا و الآخرة و رحيمهما يا ارحم الراحمين يا اله الأولين و الآخرين اغفرلنا ذنوبنا و تقبل منا صلوتنا و صيامنا و قيامنا.» 

سر از سجده بر نداشته، خداوند گناهان او را مي‏آمرزد و روزه‏ي ماه رمضان را از او قبول مي‏کند و از گناهانش مي‏گذرد، اگر چه هفتاد گناه کرده که هر گناه بزرگ‏تر از گناه همه‏ي بندگان باشد و خداوند قبول مي‏کند از همه‏ي اهل آن محل عبادت آن‏ها را، رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «اي جبرييل! آيا خداوند بالخصوص اعمال او را - و بالعموم اهل آن محال را؟» 

جبرئيل عرض کرد: «قسم به خدايي که تو را به پيامبري مبعوث کرده، همانا اين‏ها از کرامات اين نمازگزار و بزرگي منزلت او پيش خداوند است، قبول مي‏کند از او (نمازگزار) و از آنها (اهل محال) نماز و روزه و قيام آنها را و گناهان آنها را مي‏بخشد و دعاي آنها را مستجاب گرداند. قسم به خدايي که مرا به حق مبعوث نموده، هر کس که اين نماز را بخواند و اين استغفار را بگويد، خداوند نماز و روزه و قيام او را قبول نموده و گناهانش را بخشيده و دعايش را مستجاب گرداند.» 

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: «اين نماز هديه است براي من و امت من از مردان و زنان، خداوند اين نماز را به احدي از پيامبران و غير از آنها که پيش از من بودند، عطا نکرده است.» 

 

نماز شب عيد فطر

حارث اعور نقل مي‏کند: اميرالمؤمنين علي عليه‏السلام شب عيد فطر، بعد از نماز مغرب و نافله‏اش، دو رکعت نماز مي‏خواند، در رکعت اول، يک مرتبه حمد و صد مرتبه توحيد و در رکعت دوم يک حمد و يک مرتبه توحيد مي‏خواند، پس قنوت و رکوع و سجود به جاي آورده سلام مي‏داد و به سجده افتاده صد مرتبه اتوب الي الله مي‏گفت. 

بعد مي‏فرمود: 

«قسم به خدايي که جان من در دست او است، کسي اين نماز را نمي‏خواند، مگر اين که خداوند خواسته‏ي او را عطا مي‏فرمايد، اگر چه گناهانش به قدر ريگ‏هاي بيابان باشد.» 

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «کسي که شب عيد فطر، شش رکعت نماز و در هر رکعت (بعد از حمد) پنج مرتبه قل هو الله بخواند، به همه‏ي اهل‏بيت خود شفاعت مي‏کند، اگر چه همه‏ي آنها مستحق جهنم باشند.» 

نماز ديگر در شب عيد فطر

عين همان نمازي است که در شب آخر ماه مبارک رمضان نوشته شد. ده رکعت با همان سوره‏ها و دعاها و همان ثواب و اجر. 

حارث اعور نقل مي‏کند: اميرالمؤمنين علي عليه‏السلام شب عيد فطر، دو رکعت نماز مي‏خواند، در رکعت اول، بعد از حمد، هزار مرتبه توحيد و در رکعت دوم، بعد از حمد، يک مرتبه توحيد مي‏خواند، بعد از سلام به سجده مي‏رفت و صد مرتبه اتوب الي الله مي‏گفت و بعد از آن مي‏گفت: (يا ذالمن و الجود يا ذالمن و الطول يا مصطفي محمد (ص) و افعل بي کذا و کذا) به جاي کذا و کذا حاجت خود را ذکر مي‏کرد، وقتي که سر از سجده بر مي‏داشت، رو مي‏کرد و مي‏فرمود: «قسم به خدايي که جان من در دست او است، اين نماز را نمي‏خواند و اين دعا را نمي‏کند کسي که از خدا چيزي بخواهد مگر اين که خدا به او عطا کند.» 

 

نماز شب آخر ماه مبارک رمضان

ده رکعت، در هر رکعت، حمد يک مرتبه و سوره‏ي توحيد ده مرتبه و بگويد در رکوع و سجود ده مرتبه 

«سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر.» 

بعد از هر دو رکعت، تشهد بخواند و سلام بدهد و چون از تمام ده رکعت، فارغ شد و سلام داد، هزار مرتبه استغفار بگويد و بعد از استغفار سر به سجده گزارد و بگويد: 

«يا حي يا قيوم يا ذالجلال و الاکرام يا رحمن الدنيا و الآخرة و رحيمهما يا ارحم الراحمين يا اله الاولين و الآخرين اغفر لنا ذنوبنا و تقبل منا صلوتنا و صيامنا و قيامنا.» 

 

ثواب دعاي بعد از نماز شب عيد فطر

امام صادق عليه‏السلام: اميرمؤمنان - که درود خدا بر او باد - فرمود: «هر کس در شب عيد فطر، دو رکعت نماز بخواند (در رکعت اول، يک بار حمد و هزار بار سوره‏ي قل هو الله، و در رکعت دوم، حمد و يک بار سوره‏ي قل هو الله احد)، چيزي از خدا نمي‏خواهد، مگر آن که به وي عطا مي‏کند». 

دعاي در پي اين نماز، اين است: 

يا الله يا الله يا الله، يا رحمان يا الله، يا رحيم يا الله، يا ملک يا الله، يا قدوس يا الله، يا سلام يا الله، يا مؤمن يا الله، يا مهيمن يا الله، يا عزيز يا الله، يا جبار يا الله، يا متکبر يا الله، يا خالق يا الله، يا باري‏ء يا الله، يا مصور يا الله، يا عالم يا الله، يا عظيم يا الله، يا کريم يا الله، يا حليم يا الله، يا حکيم يا الله، يا سميع يا الله، يا بصير يا الله، يا قريب يا الله، يا مجيب يا الله، يا جواد يا الله، يا واحد يا الله، يا ولي يا الله، يا وفي يا الله، يا مولي يا الله، يا قاضي يا الله، يا سريع يا الله، يا شديد يا الله، يا رؤوف يا الله، يا رقيب يا الله، يا مجيب يا الله، يا جواد يا الله. 

يا ماجد يا الله، يا علي يا الله، يا حفيظ يا الله، يا محيط يا الله، يا سيد السادات يا الله، يا أول يا الله، يا آخر يا الله، يا ظاهر يا الله، يا باطن يا الله، يا فاطر يا الله، يا قاهر يا الله، يا رباه يا الله، يا رباه يا الله، يا رباه يا الله، يا رباه يا الله، يا رباه يا الله، يا رباه يا الله، يا ودود يا الله، يا نور يا الله، يا دافع يا الله، يا مانع يا الله، (يا رافع يا الله)، يا فاتح يا الله، يا نفاع يا الله، يا جليل يا الله، يا جميل يا الله، يا شهيد يا الله، يا شاهد يا الله، يا مغيث يا الله، يا حبيب يا الله، يا فاطر يا الله، يا مطهر يا الله، يا مالک يا الله، يا مقتدر يا الله، يا قابض يا الله، يا باسط يا الله، يا محيي يا الله، يا مميت يا الله، يا مجيب يا الله، يا باعث يا الله، يا معطي يا الله، يا مفضل يا الله، يا منعم يا الله، يا حق يا الله، يا مبين يا الله، يا طبيب يا الله، يا محسن يا الله، يا مجمل يا الله، يا مبدي يا الله، يا معيد يا الله، يا باري يا الله، يا بديع يا الله، يا هادي يا الله، يا کافي يا الله، يا شافي يا الله، يا علي يا الله، يا حنان يا الله، يا منان يا الله، يا ذا الطول يا الله، يا متعالي يا الله، يا عدل يا الله، يا ذا المعارج يا الله، يا صادق يا الله، يا ديان يا الله، يا باقي يا الله، يا ذا الجلال يا الله، يا ذا الاکرام يا الله، يا معبود يا الله، يا محمود يا الله، يا صانع يا الله، يا معين يا الله، يا مکون يا الله، يا فعال يا الله، يا لطيف يا الله، يا جليل يا الله، يا غفور يا الله، يا شکور يا الله، يا نور يا الله، يا حنان يا الله، يا قدير 

يا الله، يا رباه يا الله، يا رباه يا الله، يا رباه يا الله، يا رباه يا الله، يا رباه يا الله، يا الله يا الله يا الله، أسألک أن تصلي علي محمد و آل محمد و تمن علي برضاک، و تعفو عني بحلمک، و توسع علي من رزقک الحلال الطيب من حيث احتسب و من حيث لا أحتسب، فاني عبدک ليس لي أحد سواک، و لا أجد احداً أسأله غيرک يا أرحم الراحمين، ما شاء الله لا قوة الا بالله العلي العظيم. 

«اي خداوند، اي خداوند، اي خداوند! اي بخشاينده، اي خداوند، اي مهربان، اي خداوند، اي فرمان روا، اي خداوند، اي پاک، اي خداوند! اي بي‏عيب، اي خداوند! اي ايمني بخش، اي خداوند! اي حاکم، اي خداوند! اي شکست ناپذير، اي خداوند! اي مقتدر، اي خداوند! اي شکوهمند، اي خداوند! اي آفريننده، اي خداوند! اي پديد آورنده، اي خداوند! اي صورتگر، اي خداوند! اي دانا، اي خداوند! اي بزرگ، اي خداوند! اي بزرگوار، اي خداوند! اي بردبار اي خداوند! اي حکيم، اي خداوند! اي شنوا، اي خداوند! اي بينا، اي خداوند! اي نزديک،اي خداوند! اي اجابت، اي خداوند! اي بخشنده، اي خداوند! اي يکتا، اي خداوند! اي سرپرست، اي خداوند! اي وفا کننده، اي خداوند! اي سرور، اي خداوند! اي داور،اي خداوند! اي سريع، اي خداوند! اي نيرومند، اي خداوند! اي مهربان، اي خداوند! اي مراقب، اي خداوند! اي اجابت کننده، اي خداوند! اي بخشنده، اي خداوند! اي شکوهمند، اي خداوند! اي والا، اي خداوند! اي نگهبان، اي خداوند! اي فراگير، اي خداوند! 

اي سرور سروران، اي خداوند! اي نخستين، اي خداوند! اي واپسين، اي خداوند! اي آشکار، اي خداوند! 

اي نهان، اي خداوند! اي شکافنده، اي خداوند! اي غالب، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي مهرورز، اي خداوند! اي نور، اي خداوند! اي دفع کننده، اي خداوند! اي بازدارنده، اي خداوند! اي برافرازنده، اي خداوند! اي گشاينده، اي خداوند! اي سود رسان، اي خداوند! اي باشکوه، اي خداوند! اي زيبا، اي خداوند! اي گواه، اي خداوند! اي شاهد، اي خداوند! اي پناه دهنده، اي خداوند! اي دوست، اي خداوند! اي شکافنده، اي خداوند! اي پاک کننده، اي خداوند! اي صاحب، اي خداوند! اي توانگر، اي خداوند! اي گيرنده، اي خداوند! اي گسترنده، اي خداوند! اي زنده کننده، اي خداوند! اي ميراننده، اي خداوند! اي اجابت کننده، اي خداوند! اي برانگيزنده، اي خداوند! اي عطا کننده، اي خداوند! اي احسان کننده، اي خداوند! اي نعمت بخش، اي خداوند! اي حق، اي خداوند! اي روشنگر، اي خداوند! اي طبيب اي خداوند! اي نيکويي کننده، اي خداوند! اي زيباساز، اي خداوند! اي آغازگر، اي خداوند! اي بازآفرين، اي خداوند! اي آفريدگار، اي خداوند! اي نوآفرين، اي خداوند! اي راهنما، اي خداوند! اي کفايت کننده، اي خداوند! اي درمان کننده، اي خداوند! اي والا، اي خداوند! اي مهرورز، اي خداوند! اي نعمت‏بخش، اي خداوند! اي صاحب احسان، اي خداوند! اي والاقدر، اي خداوند! اي دادگر، اي خداوند! اي صاحب والاي‏ها، اي خداوند! اي راستگو، اي خداوند! اي پاداش دهنده، اي خداوند! اي ماندگار، اي خداوند! اي شکوهمند، اي خداوند! اي صاحب بزرگواري، اي خداوند! اي معبود، اي خداوند! اي ستوده، اي خداوند! سازنده، اي خداوند! اي ياور، اي خداوند! اي هستي بخش، اي خداوند! اي کارساز، اي خداوند! اي صاحب لطف، اي خداوند! اي باشکوه، اي خداوند! اي آمرزنده، اي خداوند! اي سپاس گزار، اي خداوند! اي نور، اي خداوند! اي دلسوز، اي خداوند! اي توانا، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! 

اي پروردگار، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي پروردگار، اي خداوند! اي خداوند! اي خداوند! اي خداوند! اي خداوند! از تو مي‏خواهم که بر محمد و خاندان محمد درود فرستي و با رضايت خويش بر من منت بگذاري و با بردباري خويش از من درگذري و از روزي حلال و پاکيزه‏ي خودت، از آن جا که گمان دارم و از آن جا که گمان ندارم، بر من وسعت دهي، که من بنده‏ي توام. جز تو، کسي را ندارم و جز تو، کسي را نمي‏يابم که از او بخواهم، اي مهربان‏ترين مهربانان! آنچه را خداوند بخواهد، همان خواهد شد. نيرويي جز از خداي والاي بزرگ نيست» [1] . 

 

نمازهای ماه شوال

اعمال شب اول (شب عيد فطر)

اين شب از شب‏هاي با برکت و پر فضيلت است. احياء و عبادت آن استحباب اکيد دارد و کمتر از شب قدر نيست. 

و اعمال آن عبارت است از: 

1- غسل کردن. 

2- احياء آن به نماز و دعا. 

3- خواندن دعاي مخصوص. 

4- زيارت قبر مطهر امام حسين عليه‏السلام. 

5- خواندن دعاي «يا دائم الفضل علي البريه...» 

6- خواندن دو رکعت نماز مخصوص. 

 

نماز شب اول

علي عليه‏السلام فرمود: «به جا آورد دو رکعت نماز، در رکعت اول بعد از حمد هزار مرتبه توحيد و در رکعت دوم يک مرتبه توحيد بخواند و بعد از سلام نماز سر به سجده بگزارد و صد مرتبه بگويد: «اتوب الي الله؛ به سوي خدا باز مي‏گردم.» 

و سپس بخواند: «يا ذا المن و الجود يا ذا المن و الطول يا مصطفي محمد صلي الله عليه و آله صل علي محمد و آله و افعل بي کذا و کذا» و به جاي آن حاجات خود را بطلبد. 

ثواب: روايت است که حضرت اميرالمؤمنين عليه‏السلام اين دو رکعت را به اين کيفيت به جا مي‏آورد و سپس سر از سجده بر مي‏داشت و مي‏فرمود: «به حق آن خداوندي که جانم به دست قدرت او است، هر که اين نماز را بخواند، هر حاجت از خدا بطلبد، البته عطا کند و اگر به عدد ريگ‏هاي بيابان گناه داشته باشد خدا بيامرزد.» 

در روايت ديگر به جاي هزار مرتبه توحيد صد مرتبه وارد شده، ليکن نماز را بعد از نماز مغرب و نافله‏ي آن بايد به جا آورد و شيخ و سيد بعد از اين نماز اين دعا را نقل کرده‏اند: «يا الله يا الله يا الله...». 

 

روز اول شوال (روز عيد فطر)

روز عيد فطر که يکي از بزرگترين و مهم‏ترين اعياد اسلامي مي‏باشد و اعمال آن عبارت است از: 

1- پرداخت زکات فطر. 

2- غسل کردن. 

3- جامه‏ي نو پوشيدن و عطر زدن. 

4- خواندن دعاي مخصوص. 

5- خواندن دعاي ندبه. 

6- خواندن نماز عيد. 

کيفيت نماز عيد فطر و قربان مثل هم هستند. 

 

نماز عيد فطر

نماز عيد فطر و قربان در زمان حضور امام، واجب و در زمان غيبت مستحب است. 

«عيد شريف فطر، عيد است براي ضيافت الله؛ و عيد شريف قربان، عيد است براي لقاء الله.» امام خميني (ره) 

اسلام داراي دو عيد رسمي است: 

1- عيد فطر، که پس از پايان ماه مبارک رمضان برگزار مي‏شود. 

جشن بازگشت از آلودگي‏هاي روحي و اخلاقي به فطرت پاک و نيل به مقام تقوا در مهمانسراي الهي. 

2- عيد قربان، که در پايان مراسم حج (دهم ذي‏حجه) گرفته مي‏شود. 

جشن قرباني کردن خودپرستي، تجمل پرستي، پول پرستي، خودبرتربيني و بازگشت از شيطان به سوي الله و صفات الهي. 

براي برگزاري اين دو عيد اسلامي، مسلمانان با لباس‏هاي آراسته در ميداني باز و گشاده، در دشت يا صحرا گرد هم جمع مي‏شوند و با سرور و شادي تکبير مي‏خوانند: 

«الله اکبر، الله اکبر» «لا اله الا الله، و الله اکبر» «الله اکبر، و لله الحمد» «الله اکبر علي ما هدانا» 

و آنگاه با هم دو رکعت نماز به جا مي‏آورند. 

 

کيفيت نماز عيد فطر

نماز عيد دو رکعت است که نمازگزار در رکعت اول بعد از خواندن حمد و سوره، بايد پنج تکبير بگويد و بعد از هر تکبير يک قنوت بخواند و بعد از قنوت پنجم، تکبير ديگري بگويد و رکوع رود و دو سجده به جا آورد و برخيزد. سپس در رکعت دوم چهار تکبير بگويد، بعد از هر تکبير قنوت بخواند و تکبير پنجم را بگويد و به رکوع رود. 

بعد از رکوع دو سجده کند و تشهد بخواند و نماز را سلام دهد. 

دعاي قنوت نماز عيد فطر

و آن دو رکعت است در رکعت اول حمد و سوره‏ي اعلي و بعد از قرائت، پنج تکبير بگويد و بعد از هر تکبيري اين قنوت را بخواند: 

اللهم اهل الکبرياء و العظمة و اهل الجود و الجبروت و اهل العفو و الرحمة و اهل التقوي و المغفرة اسئلک بحق هذا اليوم الذي جعلته للمسلمين عيداً و لمحمد صلي الله عليه و آله دخراً و مزيداً ان تصلي علي محمد و آل محمد و ان تدخلني في کل خير ادخلت فيه محمداً و ان تخرجني من کل سوء اخرجت منه محمداً و آل محمد صلواتک عليه و عليهم اللهم اني اسئلک خير ما سئلک به عبادک الصالحون اعوذ بک مما استعاذ منه عبادک الصالحون؛ 

خداوندا! و سزاوار بزرگي، سرفرازي، بخشندگي، توانايي، بخشايش و رحتمي. سزاوار آني که به خاطر تو پرهيز کنيم و از تو آمرزش بخواهيم در روزي که براي مسلمانان عيد قرار داده‏اي. و براي محمد که درود خدا بر او و دودمانش بايد، ذخيره افتخار و بلندي مقام که بر او و دودمانش درود فرستي و مرا بدانچه نيکي و سعادت است و به محمد صلي الله عليه و آله و سلم و خاندانش ارزاني داشته‏اي بهره‏مند سازي و از هر بدي که محمد صلي الله عليه و آله و سلم و خاندانش را خارج ساختي، رهايي دهي، درود تو بر محمد صلي الله عليه و آله و سلم و خاندانش باد. 

خداوندا! از تو مي‏خواهم بهترين چيزي را که بندگان شايسته‏ات از تو مي‏خواهند، و به تو رو مي‏آورم بدان گونه که بندگان شايسته‏ات از بدي‏ها پناه آورده‏اند.» 

پس تکبير ششم بگويد و به رکوع برود و بعد از رکوع  و سجود برخيزد به رکعت دوم بعد از حمد سوره‏ي و الشمس را بخواند پس چهار تکبير بگويد و بعد از هر تکبيري آن قنوت را بخواند و چون فارغ شد تکبير پنجم بگويد و به رکوع برود پس نماز را تمام کند و بعد از سلام، تسبيح حضرت زهرا عليهاالسلام بفرستد. 

 

احکام نماز عيد فطر

1- نماز عيد فطر و قربان در زمان حضور امام عصر (عج) واجب است. 

2- نماز عيد فطر و قربان در زمان غيبت مستحب است. 

3- وقت نماز عيد از اول آفتاب روز عيد تا ظهر. 

4- مستحب است که قبل از نماز عيد، غسل نماييم. 

5- نماز عيد، سوره‏ي مخصوصي ندارد. بهتر است که در رکعت اول آن، سوره‏ي 91 (شمس) و در رکعت دوم سوره‏ي 88 (غاشيه)، يا در رکعت اول سوره‏ي 87 (اعلي) و در رکعت دوم سوره‏ي 91 (شمس) خوانده شود. 

6- نماز عيد، اذان و اقامه ندارد و به جاي آن سه بار گفته مي‏شود: «الصلوة.» 

7- پس از نماز، امام جماعت در برابر مردم قرار مي‏گيرد و مانند نماز جمعه رجاءً در دو نوبت سخنراني مي‏کند و در ضمن پند و اندرز و بيان مسائل سياسي و اجتماعي، در عيد فطر احکام زکات فطر، و در سخنراني عيد قربان احکام ذبح و قرباني و موارد مصرف آنها را بيان مي‏نمايد. 

نمازهای ماه ذی القعده

 

فضيلت ماه ذي‏القعده

ذي‏القعده از ماه‏هاي حرام است که در جاهليت مورد احترام بوده و اسلام نيز آن را گرامي داشته است. اين ماه به اجابت دعا معروف است. 

 

ر اين که ندا شود به او از آسمان: اي بنده‏ي خدا! عمل را از سر بگير که توبه‏ي تو قبول شد و گناهانت آمرزيده شد و دشمنان او در روز قيامت از او راضي شوند و با ايمان بميرد و دلش گرفته نشود و قبرش گشاده و نوراني گردد و والدينش از او راضي شوند و مغفرت شامل والدين او و ذريه‏ي او گردد و توسعه‏ي رزق پيدا کند و ملک الموت در وقت مردن با او مدارا کند و به آساني جان او بيرون شود.»

 

نماز روز بيست و پنجم

دو رکعت در وقت چاشت، در هر رکعت بعد از حمد پنج مرتبه سوره‏ي و الشمس، و بعد از سلام نماز بخواند: «لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم.» 

پس دعا کند و بخواند: «يا مقيل العثرات اقلني عثرتي يا مجيب الدعوات اجب دعوتي يا سامع الاصوات اسمع صوتي و ارحمني و تجاوز عن سيئاتي يا ذا الجلال و الاکرام يا ارحم الراحمين.» 

 

نمازهای ماه ذی الحجه

فضيلت ماه ذي‏الحجه

اين ماه از ماه‏هاي شريف است. چون اين ماه داخل مي‏شود صلحاي صحابه و تابعين اهتمام عظيم در عبادت مي‏کردند. 

 

نماز ده شب اول

دهه‏ي اول اين ماه بسي فضيلت و شرافت دارد، اين دهه ايامش ايام معلومات است که در قرآن مجيد ذکر شده است: «و يذکروا اسم الله في ايام معلومات.» 

از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم مروي است که: «عمل خير و عبادت در هيچ ايامي نزد حق تعالي محبوب‏تر از اين دهه نيست.» 

دهه‏ي اول اين ماه بسيار با ارزش است تا آنجا که رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرموده‏اند: «روزهايي پاک‏تر از اين دهه، نزد خداوند نيست.» 

اعمال دهه‏ي اول ذي‏الحجه

1- روزه گرفتن نه روز اول اين دهه. 

2- در هر شب از دهه‏ي اول ما بين نماز مغرب و عشاء دو رکعت نماز به جا آورد، در هر رکعت پس از حمد سوره‏ي توحيد و سپس اين آيه را بخواند: 

«و واعدنا موسي ثلثين ليلة و اتممناها بعشر فتم ميقات ربه اربعين ليلة و قال موسي لأخيه هارون اخلفني في قومي و اصلح و لا تتبع سبيل المفسدين» 

تا شريک ثواب حاجيان گردد، بدون اين که از ثواب آنان چيزي کاسته شود. 

«ما به موسي، سي شب مهلت داديم و ده شب ديگر بر آن افزوديم و ديدار با خدايش چهل شب کامل گرديد. موسي به هارون برادرش گفت: جانشين من در ميان قبيله‏ام باش، آرامش را برقرار ساز و پيروي از راه بدکاران مکن.» 

نماز حضرت فاطمه در روز اول

روز بسيار مبارکي است و در آن چند عمل وارد است: 

اول روزه، که ثواب زياد دارد، دوم نماز. 

نماز حضرت فاطمه عليهاالسلام که آن چهار رکعت است به دو سلام، مثل نماز اميرالمؤمنين عليه‏السلام، در هر رکعت حمد يک مرتبه و توحيد پنجاه مرتبه و بعد از سلام تسبيح آن حضرت بخواند و بگويد: 

«سبحان ذي العز الشامخ المنيف، سبحان ذي الجلال البانخ العظيم، سبحان ذي الملک الفاخر القديم، سبحان من يري اثر النملة في الصفا سبحان من يري وقع الطير في الهواء، سبحان من هو هکذا و لا هکذا غيره.» 

 

نماز ديگر در روز اول

دو رکعت نماز پيش از زوال به نيم ساعت، در هر رکعت 

 حمد يک مرتبه و هر يک از توحيد و آية الکرسي و قدر، ده مرتبه. 

 

نماز روز عرفه (روز نهم)

چون وقت زوال شد، زير آسمان رود و نماز ظهر و عصر را با رکوع و سجود نيکو به عمل آورد و چون فارغ شود دو رکعت نماز بخواند، در رکعت اول بعد از حمد سوره‏ي توحيد و در رکعت دوم بعد از حمد سوره‏ي کافرون بخواند، به گناهان خويش اقرار و اعتراف نمايد و آنگاه بگويد: «سبحان الذي في السماء...». 

 

نماز روز دهم

نماز عيد قربان، همان گونه که در عيد فطر گذشت. 

 

نماز شب هجدهم

شب عيد غدير شب با شرافتي است. سيد در اقبال دوازده رکعت نماز به يک سلام به کيفيتي مخصوص براي اين شب با دعايي نقل کرده است. 

 

نماز روز هجدهم (عيد غدير)

دو رکعت نماز بخواند و بعد به سجده رود و صد مرتبه «شکراً لله» بگويد، سپس سر بردارد و اين دعا را بخواند: 

«اللهم اني اسألک...» 

 

کيفيت نماز عيد غدير

يکي ديگر از نمازهاي مستحبي که خيلي ارزش دارد، نماز روز عيد غدير است. اين نماز دو رکعت است که در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي توحيد و ده مرتبه آية الکرسي و ده مرتبه سوره‏ي قدر خوانده مي‏شود و بهتر است اين نماز نزديک ظهر به جا آورده شود و قبل از آن غسل انجام گيرد. 

ثواب: امام صادق عليه‏السلام فرمود: «کسي که اين نماز را  بخواند ثواب صد هزار و صد هزار عمره را مي‏برد و هر حاجتي از خدا درخواست کند، خداوند آن را برآورده مي‏نمايد». 

 

نماز روز بيست و پنجم (روز مباهله)

دو رکعت نماز است (مثل نماز صبح) که بعد از آن هفتاد بار استغفار گفته شود. 

 

نماز روز آخر ماه

دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي توحيد و ده مرتبه آية الکرسي، و بعد از سلام نماز مي‏گويي: 

«اللهم ما عملت هذه السنة من عمل نهيتني عنه و لم ترضه و نسيته و لم تنسه و دعوتني الي التوبة بعد اجترائي عليک اللهم فاني استغفرک منه فاغفر لي و عملت من عمل يقربني اليک فاقبله مني و لا تقطع رجائي منک يا کريم.» 

کسي که اين عمل را به جا بياورد، شيطان مي‏گويد واي بر او، آن چه زحمت کشيدم و خسته شدم براي گمراه کردن او در اين سال، تمام را به گفتن اين کلمات خراب کرد و سال گذشته شهادت مي‏دهد براي او که به خير ختم کرد اين سال را! 

 

نمازهای ماه محرم

فضيلت ماه محرم

محرم ماه غصه و اندوه اهل‏بيت عليهم‏السلام و ماه اقامه‏ي تعزيه و مجالس سوگ به خاطر بزرگداشت ياد حسين عليه‏السلام و يارانش و برخورداري از هدف و انگيزه‏ي قيام آنان و آشنا شدن به روح مذهب و مرام حسين و پي بردن به دعوت‏هاي آموزنده‏ي قرآن و مکتب تشيع و تربيت روح ملت با روش و طريقت سرور آزادگان است. 

از امام رضا عليه‏السلام روايت است که: 

«چون ماه محرم داخل مي‏شد، پدرم را کسي خندان نمي‏ديد.» 

 

نماز شب اول

از رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم روايت شده: «در شب اول ماه محرم دو رکعت نماز بخواند و در هر رکعت بعد از حمد يازده مرتبه سوره‏ي توحيد را بخواند.» 

ثواب: خواندن اين نماز و روزه داشتن روزش، موجب امنيت است و کسي که اين عمل را انجام دهد، گويا تمام سال مداومت بر کار نيک داشته است. 

سيد در اقبال براي اين شب چند نماز ذکر فرموده است. از جمله صد رکعت، در هر رکعت حمد و توحيد بخواند. 

 

نماز روز اول

از حضرت امام رضا عليه‏السلام منقول است که: حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم روز اول ماه محرم دو رکعت نماز مي‏خواند و چون فارغ مي‏شد دست‏ها را بلند مي‏کرد و اين دعا را سه دفعه مي‏خواند: 

«اللهم انت الاله القديم و هذه سنة جديدة فاسئلک فيها العصمة من الشيطان و القوة علي هذه النفس الامارة بالسوء؛

بارالها! تو خداي قديم و جاوداني و اين سال، سال نو است. از تو مي‏خواهم که از شيطان مصون بمانم و بر نفس اماره چيره گردم.» 

 

نماز شب دهم

براي اين شب، دعا و نمازهاي بسيار با فضيلت‏هاي بسيار نقل شده است. از جمله چهار رکعت نماز، در هر رکعت بعد از سوره‏ي حمد، پنجاه بار سوره‏ي اخلاص خوانده شود، پس از پايان نماز هفتاد مرتبه بگويد: 

«سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر و لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم.» 

 

نماز ديگر شب دهم (1)

چهار رکعت در آخر شب، در هر رکعت بعد از حمد، آية الکرسي و توحيد و فلق و ناس را ده مرتبه بخواند و بعد از سلام صد مرتبه توحيد را بخواند. 

نماز ديگر شب دهم (2)

سيد در اقبال براي اين شب دعا و نمازهاي بسيار با فضيلت‏هاي بسيار نقل کرده، از جمله صد رکعت نماز در هر رکعت، يک مرتبه حمد و سه مرتبه توحيد بخواند و بعد از نماز نيز فرموده ذکر خدا بسيار کند و صلوات بسيار بفرستد. 

 

نماز ماه صفر

 

نماز روز سوم

دو رکعت، در رکعت اول بعد از حمد سوره‏ي فتح، و در رکعت دوم بعد از حمد سوره‏ي توحيد، و بعد از سلام صد مرتبه صلوات بفرستد و صد مرتبه بگويد: «اللهم العن آل ابي‏سفيان» و صد مرتبه استغفار کند، سپس حاجت خود را بخواهد. 

 

نمازهای ماه ربیع الاول

نماز روز دوازدهم

دو رکعت نماز، در رکعت اول بعد از حمد، سه مرتبه سوره‏ي کافرون، و در رکعت دوم بعد از حمد سه مرتبه سوره‏ي توحيد. 

 

نماز روز هفدهم

دو رکعت نماز کند، در هر رکعت بعد از حمد، ده مرتبه سوره‏ي قدر و ده مرتبه سوره‏ي توحيد، و بعد از سلام در مصلاي خود بنشيند و اين دعا را بخواند: «اللهم انت حي لا تموت....» 

نمازهای ماه جمادی الآخر

نماز در هر وقت از ماه

سيد بن طاووس نقل کرده است که: «در اين ماه در هر وقت که خواهد چهار رکعت نماز بخواند، يعني به دو سلام. در رکعت اول بخواند بعد از حمد يک مرتبه آية الکرسي و بيست و پنج مرتبه سوره‏ي قدر، و در رکعت دوم بعد از حمد، يک مرتبه سوره‏ي تکاثر و بيست و پنج مرتبه سوره‏ي توحيد، و در رکعت سوم بعد از حمد يک مرتبه سوره‏ي کافرون و بيست و پنج مرتبه سوره‏ي فلق، و در رکعت چهارم بعد از حمد يک مرتبه سوره‏ي نصر و بيست و پنج مرتبه سوره‏ي ناس، و بعد از سلام هفتاد مرتبه بگويد: 

«سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر» 

و هفتاد صلوات. پس سه مرتبه بگويد: 

«اللهم اغفر للمؤمنين و المؤمنات» 

پس سر به سجده گزارد و بگويد سه مرتبه: «يا حي يا قيوم يا ذا الجلال و الاکرام يا الله يا رحمن يا رحيم يا ارحم الراحمين.» 

پس هر حاجت که دارد از حق تعالي طلب نمايد. هر که چنين کند خدا خودش را و مالش را و زنان و فرزندان او را و دين و دنياي او را تا سال ديگر حفظ کند و اگر در اين سال بميرد بر شهادت بميرد، يعني ثواب شهيدان داشته باشد. 

 

نماز اول هر ماه

مستحب است در روز اول هر ماهي نماز خوانده شود. 

وقتش از اول صبح تا مغرب و آن دو رکعت است، در رکعت اول بعد از حمد سي مرتبه سوره‏ي توحيد، و در رکعت دوم بعد از حمد سي مرتبه سوره‏ي قدر بخواند و پس از نماز به مقدار امکانش تصدق بدهد، اميد است که سلامت جان خود را در آن ماه از خداوند بخرد. 

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 14455 کلمه
مولف : عباس عزيزي
1395/1/18 ساعت 08:41
کد : 1189
دسته : آثار اخلاقی و عرفانی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
آثار نماز
نمازهای مستحبی
ثواب نمازهای مستحبی
انواع نمازهای مستحبی
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز