ثواب نمازهاي مستحبي

■ ثواب نمازهاي مستحبي

ثواب نمازهاي مستحبي

ثواب نمازهاي مستحبي

از ديدگاه معصومين عليهم‏السلام 

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «الصلوة ميزان فمن اوفي استوفي؛ نماز ترازوي (اعمال) است، هر کسي بيشتر به جا آورد، بيشتر بهره مي‏برد». 

امام موسي بن جعفر عليهماالسلام فرمود: «صلوة النوافل قربان الي الله لکل مؤمن؛ انجام نمازهاي مستحبي هر مؤمني را به خداوند نزديک مي‏نمايد.» 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «ان العبد ليرفع له من صلاته نصفها و ثلثها و ربعها و خمسها فما يرفع له الا ما اقبل عليها بقلبه و انما امروا بالنوافل ليتم لهم ما نقصوا من الفريضة؛ نمازي که بنده به جا مي‏آورد و گاهي نصف و گاهي يک سوم و گاهي يک چهارم و گاهي يک پنجم آن بالا برده مي‏شود، پس بالا برده نمي‏شود مگر آن نمازي که با توجه قلبي انجام گيرد مردم مأمور به انجام نمازهاي مستحب شده‏اند تا نقص نماز واجب آنها توسط مستحبات جبران شود.» 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «اذا اردت حاجة فصل رکعتين و صل علي محمد و آل محمد و سل تعطه: هنگام حاجت، دو رکعت نماز بخوان و درود بر پيغمبر و آل او بفرست، حاجتت را بخواه که برآورد. 

حديث قدسي: «ما تقرب العبد الي بشي‏ء افضل مما افترضت عليه و ان العبد ليتقرب الي بالنوافل حتي احبه؛ نزديک نمي‏شود بنده به من به هيچ چيز که فاضل‏تر باشد از آن چيزي که من بر او فريضه گردانيده‏ام، به درستي که بنده نزديک مي‏شود به من به سبب گزاردن نافله تا به حدي که من او را دوست مي‏دارم.» 

نمازهای مستحبی شبانه روز

نافله های شبانه روز

انواع نمازهاي مستحب

نمازهاي مستحب زيادند و به طور کلي به دو دسته تقسيم مي‏شوند: 

1- نوافل. 

2- ساير نمازهاي مستحب. 

 

نافله‏هاي روزانه

1- نافله‏ي نماز صبح، قبل از نماز صبح، 2 رکعت. 

2- نافله‏ي نماز ظهر، قبل از نماز ظهر، 8 رکعت. 

3- نافله‏ي نماز عصر، قبل از نماز عصر، 8 رکعت. 

4- نافله‏ي نماز مغرب، بعد از نماز مغرب، 4 رکعت. 

5- نافله‏ي نماز عشاء، بعد از نماز عشاء، 2 رکعت. 

 

نافله‏هاي شب

1- هشت رکعت نماز شب. 

2- دو رکعت نماز شفع. 

3- يک رکعت نماز وتر. 

بنابراين تعداد نافله‏ها 34 رکعت، دو برابر تعداد فرايض است. 

بين نمازهاي مستحبي به خواندن نافله‏هاي شبانه روز بيشتر سفارش شده است. 

در کتب حديث براي خواندن نوافل يوميه تأکيد شده و ثواب‏ها و آثاري مقرر گشته است و به عنوان تتميم کننده‏ي نمازهاي واجب معرفي شده‏اند. 

در نمازهاي مستحب برخي ارفاق‏ها و تسهيلاتي وجود دارد که در نمازهاي واجب نيست. اين آسان‏گيري براي جذب بيشتر افراد است. 

 

احکام نمازهاي مستحبي

1- تمام نمازهاي مستحبي به صورت دو رکعتي خوانده مي‏شوند، مگر نماز وتر در نافله‏ي شب، که يک رکعت است، و نماز اعرابي، که به صورت يک دو رکعتي و دو چهار رکعتي خوانده مي‏شود. 

2- در نمازهاي مستحبي غير از چند نماز، خواندن سوره واجب نيست. 

3- شکستن نمازهاي مستحبي حتي از روي اختيار جايز است. 

4- زياد کردن رکن (مانند رکوع) از روي سهو نمازهاي مستحبي را باطل نمي‏کند. 

5- در نماز مستحب شک ميان رکعت اول و دوم، نماز را باطل نمي‏کند و نمازگزار مي‏تواند بنا را بر هر کدام بگذارد. 

6- نمازهاي نافله را مي‏شود نشسته خواند، ولي بهتر است که دو رکعت نماز نافله‏ي نشسته را يک رکعت حساب کند. 

7- نافله‏ي ظهر و عصر را در سفر نبايد خواند، ولي نافله‏ي عشاء را به اين نيت که شايد مطلوب باشد مي‏تواند به جا آورد. 

8- براي نمازهاي واجب، بهتر است انسان به مسجد برود، ولي درباره‏ي نوافل چنين دستوري نيست. 

9- انجام کم و زياد کردن سهوي در نمازهاي مستحبي سجده‏ي سهو ندارد. 

10- اگر نماز مستحب را کسي در وقتش نتوانست بخواند، قضاي آن را مي‏تواند انجام دهد. 

11- نماز مستحبي را مي‏شود در حال راه رفتن و سواري خواند و اگر انسان در اين دو حال نماز مستحبي 

بخواند لازم نيست رو به قبله باشد. 

12- نمازهاي مستحبي را مي‏توان در حال ايستاده، نشسته، خوابيده، موقع راه رفتن و... به جا آورد که در اين صورت براي رکوع و سجده مي‏توان با سر اشاره کرد، البته بايد رو به قبله بودن در حد امکان رعايت شود. 

13- در نمازهاي مستحبي، آرامش بدن شرط نيست و اگر سهواً رکني اضافه يا کم شود باطل نمي‏شود. 

14- نمازهاي مستحبي را مي‏شود نذر کرد، که بعد مي‏توان آن را در حالت نشسته و يا ايستاده و در حال راه رفتن به جا آورد، اما از ابتدا نمي‏تواند نذر کند که نماز مستحبي را مثلاً نشسته به جا خواهم آورد. امام مي‏فرمايد: «اين گونه نذر کردن محل اشکال است.» 

طبق حديث، خداوند به فرشتگان مباهات کرده و مي‏فرمايد: «به بنده‏ام بنگريد چيزي را که بر او واجب نکرده‏ام قضا مي‏کند.» 

نماز شب

 

فضيلت نماز شب

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «نماز شب، صورت را زيبا، خلق را نيکو و انسان را خوشبو مي‏گرداند، رزق را زياد و قرض را ادا مي‏کند، اندوه را برطرف مي‏سازد و چشم را جلا مي‏دهد.» 

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نماز شب، وسيله‏اي است براي خوشنودي خدا و دوستي ملائکه.» 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «در خانه‏هايي که نماز شب، خوانده مي‏شود و قرآن تلاوت مي‏گردد، آن خانه‏ها نزد آسمانيان همچون ستاره‏ها درخشانند.» 

 

کيفيت نماز شب

نماز شب مجموعاً يازده رکعت است: 

1- هشت رکعت آن، که دو رکعت، دو رکعت، مانند نماز صبح خوانده مي‏شود و چهار دو رکعتي آن به نيت نماز شب مي‏باشد. 

2- دو رکعت نماز شفع: بهتر است در رکعت اول آن بعد از حمد، سوره‏ي «ناس» و در رکعت دوم بعد از حمد، سوره‏ي «فلق» خوانده شود. 

3- يک رکعت نماز وتر: بعد از حمد سه بار سوره‏ي «توحيد» و يک بار سوره‏ي «فلق» و يک بار سوره‏ي «ناس» بخوانيم و مي‏توان يک سوره تنها خواند، سپس دست‏ها را براي قنوت به سوي آسمان بالا مي‏بريم و حاجات خود را از خدا مي‏خواهيم و براي چهل مؤمن دعا مي‏کنيم. و طلب مغفرت مي‏کنيم و هفتاد مرتبه مي‏گوييم: 

«استغفر الله ربي و اتوب اليه؛ از پروردگار خود طلب آمرزش و مغفرت مي‏کنم و به سوي او بازگشت مي‏نمايم.» 

آنگاه هفت بار مي‏گوييم: «هذا مقام العائذ بک من النار؛ اين است مقام کسي که از آتش قيامت به تو پناه مي‏برد.» 

و بعد از آن 300 مرتبه مي‏گوييم: «العفو» و سپس مي‏گوييم: «رب اغفر لي و ارحمني و تب علي، انک أنت التواب الغفور الرحيم». 

 

احکام نماز شب

1- هشت رکعت به ترتيب نماز شب و سپس دو رکعت نماز شفع و آنگاه يک رکعت نماز وتر، که با فضيلت‏ترين نماز شب، نماز وتر و شفع است و دو رکعت شفع برتر از وتر است. 

2- براي نماز شب مي‏توان به نماز شفع و وتر اکتفا کرد، بلکه هنگام تنگي وقت مي‏توان تنها به نماز وتر اکتفا نمود. 

3- وقت نماز شب از نيمه شب تا فجر صادق است، و هنگام سحر از ساير مواقع بهتر است و تمامي ثلث آخر شب سحر محسوب مي‏شود و افضل از آن خواندن نماز شب نزديکي‏هاي فجر است. 

4- جايز است انسان نماز شب را نشسته بخواند، حتي در حال اختيار. ولي اگر مي‏خواهد نشسته بخواند بهتر آن است که هر دو رکعت نشسته را يک رکعت ايستاده حساب کند. بنابراين بايد هشت بار دو رکعت نشسته و هر دو رکعت به يک سلام که جمعاً شانزده رکعت مي‏شود به نيت نماز شب بخواند و دوباره دو رکعت هر دو رکعت به يک سلام به نيت نماز شفع و دو بار يک رکعت هر يک رکعت به يک سلام به نيت نماز وتر، ولي در حال اضطرار و مريض همان يازده رکعت کفايت مي‏کند. 

5- شخص مسافر مي‏تواند نماز شب را پيش از نيمه شب بخواند. 

6- جواني که مي‏ترسد خواب بماند و نماز شب از او فوت شود مي‏تواند نماز شب را پيش از نيمه‏ي شب بخواند. 

7- کساني که براي خواندن نماز شب بعد از نيمه‏ي شب عذري دارند، مانند پيرمردان و يا کسي که از سرد شدن هوا مي‏ترسد و يا از جنب شدن در خواب مي‏ترسد و... مي‏توانند نماز شب را قبل از نيمه شب بخوانند. 

8- خواندن سوره در رکعت‏هاي نماز شب لازم نيست و مي‏تواند فقط به خواندن سوره‏ي حمد اکتفا کند. همچنين قنوت در رکعت‏هاي دوم مستحب است و مي‏تواند بدون قنوت بخواند. 

9- نماز وتر يک رکعت است، و مي‏شود آن را بدون قنوت به جاي آورد. 

10- لازم نيست همه‏ي يازده رکعت را در يک مجلس بخواند، بلکه مي‏تواند در دو سه نوبت بخواند، بلکه تفريق افضل است، همان طور که رسول خدا تهجد مي‏کرد. 

11- مستحب است که نماز شب را بلند بخواند تا اگر از خانواده‏اش کسي مي‏خواهد براي نماز برخيزد بيدار شود، چنانچه در روايت است و شهيد و ديگران نيز تصريح به استحباب جهر نموده‏اند. بديهي است که استحباب بلند خواندن نماز شب در جايي است که امن از ريا و سمعه باشد و اگر خداي ناخواسته خوف ريا و سمعه در بلند خواندن باشد بايد آهسته بخواند. 

 

فضيلت قضاي نماز شب

اگر نماز شب از کسي فوت شد مي‏تواند قضاي آن را در روز به جا بياورد. 

تذکر: قضاي نماز شب را فضيلت بسيار است. چنانچه در تفسير علي بن ابراهيم از امام صادق عليه‏السلام روايت مي‏کند که: «شخصي به آن حضرت عرض کرد: فدايت شوم! چه بسا که اتفاق مي‏افتد که يک ماه و دو ماه و سه ماه نماز شب از من فوت مي‏شود و من آن را به روز قضا مي‏کنم، آيا اين کار جايز است؟ 

فرمود: «به خدا قسم، اين کار مايه‏ي روشني چشم تو است.» و اين جمله را سه بار تکرار کرد. 

اسحاق بن عمار ضمن روايتي از امام صادق عليه‏السلام نقل مي‏کند که: ايشان از پدران بزرگوار عليهم‏السلام و آنان از رسول خدا صلي الله عليه و آله نقل مي‏کنند که فرمود: «خداي تعالي به بنده‏اي که نماز شب را در روز قضا کند مباهات مي‏کند و مي‏فرمايد: «اي فرشتگان من! اين بنده من چيزي را که به او واجب نکرده‏ام قضا مي‏کند. گواه باشيد که من او را آمرزيدم.» 

اگر مشغول نماز شب بود و صبح طلوع کرد، اگر چهار رکعت از نماز شب را خوانده است و بعد صبح شد، بقيه نماز شب را به طور مخفف و بدون مستحبات مي‏خواند و اگر هنوز چهار رکعت از نماز شب نخوانده بعد صبح شد، همان دو رکعتي را که شروع کرده تمام مي‏کند و پس از آن دو رکعت نافله‏ي صبح را مي‏خواند و سپس دو رکعت نماز صبح واجب را مي‏خواند و پس از آن، باقي مانده‏ي نماز شب را قضا مي‏کند. 

اگر اصلاً به نماز شب شروع نکرده و بعد صبح طلوع کرده باشد، دو رکعت نماز نافله صبح را اول مي‏خواند و پس از آن نماز صبح را و پس از آن قضاي نماز شب را به جا مي‏آورد. 

تذکر: اگر نماز شب را در بين الطلوعين (يعني بعد از اذان صبح و پيش از طلوع آفتاب) مي‏خواند، بهتر است که 

نيت ادا يا قضا نکند، بلکه به نيت «ما في الذمة» به آن معني است که نيت کند نماز شب مي‏خوانم «قربة الي الله» خواه ادا باشد خواه قضا، هر چه خدا و رسولش فرموده‏اند. 

 

نماز غفیله

فضيلت نماز غفيله

يکي از نمازهاي مستحبي که بسيار به آن سفارش شده، «نماز غفيله» است که غفيله از غفلت است. 

پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نماز مستحبي بخوانيد هنگام غفلت، گر چه دو رکعت نماز کوتاه باشد؛ زيرا اين دو رکعت انسان را به بهشت وارد مي‏کند.» 

عرض شد: يا رسول الله! هنگام غفلت چه وقت است؟ 

فرمود: «ميان مغرب و عشاء.» نماز غفيله دو رکعت است، ما بين نماز مغرب و عشاء با فضيلتي بسيار و تأثيري مخصوص در برآورده شدن حوايج دنيوي و اخروي. 

 

کيفيت نماز غفيله

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «ميان مغرب و عشاء دو رکعت نماز بخواند، در رکعت اول بعد از حمد اين آيه را بگويد: 

«و ذا النون اذ ذهب مغاضباً فظن ان لن نقدر عليه فنادي في الظلمات ان لا اله الا انت سبحانک اني کنت من الظالمين فاستجبنا له و نجيناه من الغم و کذلک ننجي المؤمنين؛ 

و ذوالنون (صاحب ماهي، منظور يونس پيغمبر است) چون خشمگين رفت پنداشت هرگز بر او تنگ نخواهيم گرفت. پس در ظلمات ندا کرد: جز تو خداي نيست، تو منزهي، همانا من از ستمکارانم. پس او را اجابت کرديم و از غم رهايي‏اش داديم و مؤمنين را چنين رها مي‏گردانيم.» 

و در رکعت دوم بعد از حمد، آيات زير را:  

«و عنده مفاتح الغيب لا يعلمها الا هو و يعلم ما في البر و البحر و ما تسقط من ورقة الا يعلمها و لا حبة في ظلمات الأرض و لا رطب و لا يابس الا في کتاب مبين؛ 

 و کليدهاي غيب نزد اوست و جز او کسي آن را نمي‏داند و آنچه در خشکي و درياست مي‏داند و برگي بر زمين نمي‏افتد و هيچ دانه‏اي در تاريکي‏هاي زمين نيست، مگر که از آن آگاه است. و تر و خشکي نيست مگر که در کتاب روشن ثبت افتاده است.» 

بعد دست‏ها را به قنوت برداشته و اين دعا را مي‏خواني 

«اللهم اني اسئلک بمفاتح الغيب التي لا يعلمها الا انت ان تصلي علي محمد و آل محمد و ان تفعل بي کذا و کذا.» 

و به جاي اين کلمات حاجات خود را به هر زباني که بتواند از خدا بخواهد، و پس از آن بگويد: 

«اللهم انت ولي نعمتي و القادر علي طلبتي تعلم حاجتي فاسئلک بحق محمد و آله عليه و عليهم‏السلام لما قضيتها لي؛ 

بارالها! تو را به اسرار غيبي‏ات، که جز تو کسي آن را نمي‏داند، سوگند مي‏دهم که بر محمد و دودمان او درود فرستي و درباره‏ي من چنين و چنان کني. بارالها! تو ولي نعمت مني و به برآوردن نياز من توانايي و حاجت مرا مي‏داني؛ سوگند به حق محمد و آل او، که بر او و بر آنان درود باد که حاجت مرا برآوري». 

باز هم مي‏تواني حاجات خود را از خدا بخواهي، اميد است به آنچه مي‏خواهي برسي. 

 

نماز جماعت

فضيلت نماز جماعت

نماز جماعت در اسلام مظهر يگانگي و برادري و مهر و الفت است و بي‏آنکه کسي عهده‏دار نظم آن باشد، خود داراي روح انضباط و نظم و ترتيب است. 

مسلمانان با شنيدن صداي اذان از اين سو و آن سو روانه‏ي مساجدي مي‏شوند و چون بانگ تکبير و اقامه‏ي نماز گفته شد، همه همراه با صفوف منظم خود به پا مي‏خيزند و با هم تکبير مي‏گويند. آنگاه با سکوتي توأم با وقار و توجه به معاني حمد و سوره که توسط امام جماعت خوانده مي‏شود گوش مي‏دهند و آنگاه همه با هم گويي داراي يک روحند، به رکوع و سجود مي‏روند و مي‏نشينند و بر مي‏خيزند و در پايان نماز به يکديگر سلام مي‏دهند و دست يکديگر را مي‏فشارند (مصافحه مي‏کنند.) 

بديهي است در چنين اجتماعي نفاق‏ها و کينه‏ها، بدبيني‏ها و بدخواهي‏ها و همچنين اختلافات طبقاتي رخت بر مي‏بندد و جاي خود را به مهر و صفا، برادري و برابري مي‏دهد. 

نماز جماعت، پاداش بسيار، برکاتي فراوان، فوايد فردي و آثار اجتماعي بسياري دارد. 

 

ثواب نماز جماعت

در روايتي وارد شده است که: «اگر يک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند، هر رکعتي ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بيشتر شوند ثواب نمازشان بيشتر مي‏شود تا به ده نفر برسند و عده‏ي آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان‏ها کاغذ و درياها مرکب و درخت‏ها قلم و جن و انس و ملائکه نويسنده شوند، نمي‏توانند ثواب يک رکعت آن را بنويسند.» 

مستحب است که نمازهاي واجب خصوصاً نمازهاي شبانه روزي به جماعت خوانده شود و در نماز صبح و مغرب و عشاء، خصوصاً براي همسايه‏ي مسجد و کسي که صداي اذان مسجد را مي‏شنود بيشتر سفارش شده است. 

مستحب است انسان صبر کند که نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادي، يعني تنها خوانده شود بهتر است، و نيز جماعتي را که مختصر بخوانند، از نماز فرادي که آن را طول بدهند بهتر مي‏باشد. 

وقتي که جماعت برپا مي‏شود، مستحب است کسي که نمازش را فرادي خوانده، دوباره با جماعت بخواند و اگر بعد بفهمد که نماز اول باطل بوده، نماز دوم او کافي است. 

در زمان پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم هرگاه افراد نماز جماعت کم مي‏شدند آن حضرت به جستجوي افراد مي‏پرداخت و مي‏فرمود: «شرکت در نماز صبح و عشاء بر منافقان از هر چيز سنگين‏تر است.» 

نماز وذکرهای ایام هفته

نماز ایام هفته

نماز شب شنبه

از رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم نقل شده: 

«هر که در شب شنبه چهار رکعت نماز بخواند، در هر رکعت سوره‏ي حمد يک مرتبه و سوره‏ي توحيد هفت مرتبه، نوشته شود از براي او ثواب هر رکعت هفتصد حسنه و عطا کند خداي تعالي به او شهرهايي در بهشت.» 

نماز روز شنبه

رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «هر که در روز شنبه، چهار رکعت نماز بخواند در هر رکعت حمد يک مرتبه و سوره‏ي کافرون سه مرتبه و بعد از فارغ شدن، يک مرتبه آية الکرسي را بخواند، خداي عزوجل براي او به هر حرفي ثواب يک شهيد را بنويسد.» 

 

نماز روز يک‏شنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «روز يکشنبه وقت چاشتگاه که آفتاب بالا آمده باشد، دو رکعت نماز مي‏خواني. در رکعت اول بعد از حمد سه مرتبه سوره‏ي کوثر را مي‏خواني و در رکعت دوم بعد از حمد سه مرتبه سوره‏ي توحيد را. 

کسي که اين نماز را بخواند آزاد مي‏شود از آتش و پاک مي‏شود از آتش و پاک مي‏شود از نفاق و ايمن مي‏شود از عذاب.» ثواب‏هاي زيادي براي خواننده‏ي اين نماز ذکر شده است. 

نماز شب يک‏شنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «در اين شب نماز شش رکعت است، هر رکعتي بعد از حمد هفت مرتبه سوره‏ي توحيد. کسي که اين نماز را بخواند ثواب شاکرين و صابرين به او عطا مي‏شود.» و ثواب زياد براي خواننده‏ي اين نماز ذکر کرده‏اند. 

 

نماز شب دوشنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نماز اين شب، دو رکعت نقل شده است. در هر رکعت بعد از حمد آية الکرسي و سوره‏ي توحيد و سوره‏ي فلق و سوره‏ي ناس هر يک را يک مرتبه بخواند و بعد از فارغ شدن از نماز ده مرتبه استغفار نمايد. و براي او ده حج و ده عمره خالص از طرف خداي عزوجل نوشته مي‏شود.» 

 

نماز روز دوشنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نماز اين روز چهار رکعت نقل شده است و در رکعت اول بعد از حمد يک مرتبه آية الکرسي و در رکعت دوم حمد يک مرتبه و سوره‏ي توحيد يک مرتبه و در دو رکعت ديگر رکعت اول بعد از حمد سوره‏ي فلق يک مرتبه و رکعت دوم بعد از حمد سوره‏ي ناس يک مرتبه و بعد از فارغ شدن از چهار رکعت ده مرتبه استغفار نمايد.» 

 

نماز شب سه‏شنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نماز اين شب دو رکعت نقل شده است، رکعت اول بعد از حمد يک مرتبه سوره‏ي قدر و رکعت دوم بعد از حمد هفت مرتبه سوره‏ي توحيد.» 

ثواب: خداوند او را بخشيده و درجات او بالا مي‏رود و از طرف خداوند خيمه‏اي در بهشت به وي داده مي‏شود. 

 

نماز روز سه‏شنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نماز روز سه‏شنبه دو رکعت روايت شده است که در هر رکعت حمد يک مرتبه و سوره‏ي و التين و سوره‏ي توحيد و سوره‏ي فلق و سوره‏ي ناس هر کدام يک مرتبه.» 

ثواب: خداوند براي او به ازاي هر قطره آب ده حسنه بنويسد و به شمار هر شيطان مريد برايش هزار شهر از طلا در بهشت بنويسد. 

 

نماز شب چهارشنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نماز شب چهارشنبه دو رکعت نقل شده است، در هر رکعت بعد از حمد آية الکرسي و سوره‏ي قدر و سوره‏ي نصر را يک مرتبه و سوره‏ي توحيد را سه مرتبه. 

کسي که اين نماز را بخواند خداي تعالي گناهان گذشته و آينده او را بيامرزد.» 

 

نماز روز چهارشنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نماز اين روز دو رکعت است، در هر رکعتي بعد از حمد سوره‏ي زلزلت يک مرتبه و سوره‏ي توحيد سه مرتبه. 

کسي که اين نماز را بخواند خدا رفع کند از او تاريکي قبر را تا روز قيامت. پس ذکر شده است ثواب زياد براي خواننده‏ي اين نماز.» 

 

نماز شب پنج‏شنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«نماز اين شب شش رکعت است. در هر رکعت بعد از سوره‏ي حمد، آية الکرسي و سوره‏ي کافرون هر کدام يک مرتبه، و سوره‏ي توحيد را سه مرتبه، و بعد از تمام شدن سه مرتبه آية الکرسي را بخواند. 

هر که اين نماز را بخواند اگر نزد خدا شقاوت داشته باشد خدا ملکي را مي‏فرستد که شقاوتش را پاک کند و جاي او سعادت بنويسد و شاهد بر آن در قرآن مجيد خداي عزوجل محو مي‏کند آنچه را که بخواهد و ثابت مي‏گذارد آنچه را که بخواهد.» 

 

نماز روز پنج‏شنبه

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «نماز اين روز دو رکعت است، در هر رکعت حمد يک مرتبه و سوره‏ي نصر و سوره‏ي کوثر هر کدام پنج مرتبه، و بعد از عصر چهل مرتبه سوره‏ي توحيد را بخواند و چهل مرتبه استغفار نمايد. 

کسي که اين نماز را بخواند، عطا شود به او حسنات به عدد آنچه در بهشت و در جهنم است.» 

 

نماز شب جمعه

نماز شب جمعه از رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم نقل شده است: 

«کسي که دو رکعت نماز بخواند، در هر رکعت حمد يک مرتبه و سوره‏ي توحيد هفتاد مرتبه و بعد از نماز هفتاد مرتبه «استغفر الله» بگويد. 

قسم به آن کسي که مرا مبعوث کرده به حق کسي که اين عمل را انجام دهد و استغفار کند براي تمام امت من، خداوند دعاي او را مستجاب کند و تمام امت را وارد بهشت کند.» 

 

نماز روز جمعه

از اميرالمؤمنين عليه‏السلام منقول است: «هر که در اين روز هشت رکعت نماز به جا آورد، هنگامي که به قدر يک نيزه آفتاب بلند شده باشد يا بيشتر، خداي تعالي بلند نمايد براي او هزار درجه در بهشت.» 

نماز روز جمعه از اميرالمؤمنين عليه‏السلام چهار رکعت است. در هر رکعت حمد و آية الکرسي پانزده مرتبه، و چون از نماز فارغ شدي هفتاد مرتبه «استغفر الله» و پنجاه مرتبه «لا حول و لا قوة الا بالله» بگويد. 

 

نماز هر روز

شيخ صدوق در مصباح روايتي از امام صادق عليه‏السلام نقل کرده است که مي‏فرمايد: هر کس در هر روز بيش از فرا رسيدن وقت زوال ظهر چهار رکعت نماز بخواند و در هر رکعت يک بار فاتحة الکتاب و بيست و پنج بار سوره‏ي انا انزلناه بخواند هيچ گاه بيمار نشود مگر در مرض موت. 

 

 

 

نمازهای دیگر هفته

نماز روز شنبه

سيد بن طاووس از حضرت امام حسن عسکري عليه‏السلام روايت کرده: 

«هر کس روز شنبه چهار رکعت نماز گزارد و در هر رکعت بعد از حمد سوره‏ي توحيد و آية الکرسي را بخواند، خداوند عزوجل او را در درجه‏ي پيغمبران و شهداء و صالحين، و نيکو رفيقانند ايشان.» 

 

نماز روز يکشنبه

امام حسن عسکري عليه‏السلام فرمود: 

«هر که در اين روز چهار رکعت نماز بخواند و در هر رکعت حمد و سوره‏ي تبارک را بخواند، حق تعالي به او در بهشت، هر جايي که خواسته باشد عطا فرمايد.» 

 

نماز روز دوشنبه

امام حسن عسکري عليه‏السلام فرمود: «هر کس در اين روز ده رکعت نماز به جا آورد و در هر رکعت حمد و توحيد را ده مرتبه بخواند، حق تعالي در روز قيامت براي او قرار دهد که روشنايي دهد موقف را تا غبطه برند بر او جميع خلق خدا.» 

 

نماز روز سه‏شنبه

امام حسن عسکري عليه‏السلام فرمود: «هر کس در اين روز ده رکعت نماز به جا آورده و بخواند در هر رکعت بعد از حمد آيه‏ي «آمن الرسول» را تا به آخر و سوره‏ي زلزلت را يک مرتبه، حق تعالي گناهان او را بيامرزد و از گناهان بيرون آيد مانند روزي که از مادر متولد شده است.» 

 

نماز روز چهارشنبه

امام حسن عسکري عليه‏السلام فرمود: «هر کس در اين روز چهار رکعت نماز بگزارد و بخواند در هر رکعت بعد از حمد يک مرتبه سوره‏ي توحيد و سوره‏ي قدر، خداوند قبول فرمايد توبه‏ي او را از هر گناهي و تزويج فرمايد او را حوريه در بهشت.» 

 

نماز روز پنج‏شنبه

امام حسن عسکري عليه‏السلام فرمود: «هر کس در اين ده روز ده رکعت نماز گزارد و بخواند در هر رکعت سوره‏ي حمد و توحيد را ده مرتبه، ملائکه به او گويند که هر حاجتي که داري بخواه که برآورده خواهد شد.» 

 

نماز روز جمعه

امام حسن عسکري عليه‏السلام فرمود: 

«در اين روز، چهار رکعت نماز گزارد و بخواند در هر رکعت سوره‏ي حمد و سوره‏ي تبارک و هم سوره‏ي سجده، حق تعالي او را داخل بهشت کند و شفاعت او را در حق اهل‏بيت عليهم‏السلام قبول فرمايد و نگه دارد او را از فشار قبر و هوس‏هاي روز قيامت.» 

راوي سؤال کرد از آن حضرت که در چه وقت از روزها اين نمازها را بايد به جا آورد؟ 

فرمود: «مابين طلوع آفتاب تا وقت نزول.» 

 

ذکرهاي ايام هفته

براي حصول جميع مطالب و حاجات هر روز تا يک هفته اين اسماء مبارکه را بخواند و ابتداء از جمعه بنمايد. 

جمعه هزار مرتبه «يا الله يا هو» 

شنبه هزار مرتبه «يا رحمان يا رحيم» 

يکشنبه هزار مرتبه «يا واحد يا احد» 

دوشنبه هزار مرتبه «يا فرد يا صمد» 

سه‏شنبه هزار مرتبه «يا حي يا قيوم» 

چهارشنبه هزار مرتبه «يا حنان يا منان» 

پنج‏شنبه هزار مرتبه «يا ذالجلال و الاکرام» 

 

گونه‏ي ديگر ذکر در ايام هفته

شنبه 41 مرتبه 

«فنادي في الظلمات ان لا اله الا انت» 

يکشنبه 41 مرتبه 

«لا اله الا الله الملک الحق المبين» 

دوشنبه 41 مرتبه 

«لا اله الا الله المبين عزيزاً جليلاً يا عزيز يا جليل» 

سه‏شنبه 41 مرتبه 

«اللهم صل علي محمد و آل محمد» 

چهارشنبه 41 مرتبه 

«لا اله الا الله خالصاً مخلصاً» 

پنج‏شنبه 41 مرتبه 

«لا اله الا الله خالق کل شي‏ء و هو علي کل شي‏ء قدير» 

جمعه 41 مرتبه 

«سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر و لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم» 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 4678 کلمه
مولف : عباس عزيزي
1395/1/18 ساعت 08:39
کد : 1188
دسته : آثار اخلاقی و عرفانی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
آثار نماز
نمازهای مستحبی
ثواب نمازهای مستحبی
انواع نمازهای مستحبی
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز