■ ثواب وضو
اسرار وضو
وضو، فرمان الهي
«يا ايها الذين آمنوا اذا قمتم الي الصلوة فاغسلوا وجوهکم و ايديکم الي المرافق و امسحوا برؤسکم و ارجلکم الي الکعبين؛ اي کساني که ايمان آوردهايد! هرگاه براي نماز برميخيزيد صورت خود را بشوييد و دستهايتان را تا مرفق (بالا آرنج) شست و شو دهيد و سر و پاهاي خود را تا برآمدگي پشت پا دست بکشيد.»
سورهي مائده، آيهي 6
پيام آيه
شک نيست که وضو داراي دو فايده روشن است: 1- فايدهي بهداشتي2- فايدهي اخلاقي و معنوي از نظر بهداشتي شستن صورت و دستها آن هم پنج بار و يا لااقل سه بار در شبانه روز اثر قابل ملاحظهاي در نظافت بدن دارد، مسح کردن سر و روي پاها که شرط آن رسيدن آب به موها يا پوست تن است سبب ميشود که اين اعضاء را نيز پاکيزه بداريم و از نظر اخلاقي و معنوي چون با قصد قربت و براي خدا انجام ميشود اثر تربيتي دارد وضو گرفتن براي انسان سخت نيست در آخر آيه آمده که خداوند نميخواهد براي شما مشکلي ايجاد کند بلکه ميخواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نمايد شايد شکر او را به جاي آوريد.
وضو کليد نماز
رسول الله صلي الله عليه و آله فرمود:
«الوضوء مفتاح الصلاة؛ وضو کليد نماز است.»
نصف ايمان
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«الوضوء نصف الايمان؛
وضو گرفتن نيمي از ايمان است.»
تقدم آب وضو بر آب خوردن
يکي از رزمندگان ميگويد:
وقتي که از عمليات «و الفجر مقدماتي» برميگشتيم، از پشت خاکريز نالهاي به گوشم خورد جلو رفتم ديدم يکي از بچههاست که بدنش پر از خون است، پرسيدم: چيزي لازم داري؟
گفت: اگر داري فقط مقداري آب بده تا نمازم را با وضو بخوانم، چند روز است که بدون وضو و با تيمم نماز ميخوانم. از حالتش فهميدم بسيار تشنه است؛ ولي دنبال آب بود تا وضو بگيرد و نمازش را با وضو بخواند.
وضوي واجب
امام باقر عليهالسلام فرمود:
«الوضوء فريضة؛
وضو گرفتن واجب است.»
آراستگي ظاهر
در يک روايت زيبا از امام محمد باقرعليهالسلام در توحيد به يکي از شاگردان خود چنين ميفرمايد: «اگر کسي بگويد چرا خداوند امر فرمود به وضو و به آن آغاز کرد؟ پاسخ ميگوييم: براي آن که عبد در مقام مناجات و گفتگو و در حال ملاقات با خالق پاک و طاهر باشد و اطاعت خود را در برابر او به اثبات رساند.»
شاخص اطاعت
امام باقر عليهالسلام فرمود: «وضو يکي از حدود دستورات الهي است که خداوند براي شناسايي مطيع و عاصي آن را واجب فرموده است.»
خاموشگر دو آتش
خداوند متعال فرموده است: «براي طهارت گرفتن (وضو، غسل و تيمم) از آب و خاک استفاده کنيد.»
(سورهي مائده، آيهي 6)
درباره حکمت اين دستور گفتهاند: زيرا خداوند انسان را از آب و خاک آفريده است و او بايد همواره اين مطلب را به ياد داشته باشد و شکر اين نعمت را به جاي آورد.
و نيز گفتهاند: حکمتش آن است که مؤمن دو آتش در پيش دارد: يکي آتش شهرت در دنيا و ديگري آتش عقوبت در عقبي. خداوند آب و خاک را وسيلهي طهارت او قرار داد تا در دنيا آتش شهوت را خاموش کند و در عقبي آتش عقوبت را.
دو طهارت در وضو
«احمد بن ابي الحواري» ميگويد:
شبي «ابوسليمان دارابي» آمادهي وضو گرفتن شد و چون خواست مشتي آب بردارد ناگهان به فکر فرورفت، تا آن که صداي مؤذن به گوش رسيد که ميگفت: «حي علي الصلوة» به او گفتم: يا شيخ! نماز، نماز!
وضو گرفت و نماز گزارد، آن گاه از او پرسيدم: چرا اين همه در فکر فرورفتي؟
گفت: چون ارادهي وضو کردم با خود گفتم: وضو، طهارت و پاکي ظاهر بدن است؛ پس طهارت باطن کجاست؟ طهارت دو نوع است: يکي طهارت ظاهر که با آب و خاک (و با وضو و غسل و تيمم) به دست ميآيد و اين دو (آب و خاک) آتش دنيا را خاموش ميکنند. و ديگر طهارت باطن که با خوردن غذاي حلال و دوري از گناهان حاصل ميشود و اين دو طهارت، آتش دنيا و آخرت را خاموش ميسازند.
وضوي ظاهر و باطن
«حاتم اصم» از عابدان وارسته و مخلص بود. يکي از مسلمين به نام «عصام بن يوسف» نزد او آمد و با اعتراض پرسيد: تو چگونه نماز ميخواني؟
حاتم گفت: هنگامي که وقت نماز فرا ميرسد، برميخيزم و وضوي ظاهري و وضوي باطني ميگيرم.
عصام گفت: وضوي باطني ديگر چگونه است؟
حاتم گفت: اما وضوي ظاهر، اعضاي وضو را با آب ميشوييم.
اما وضوي باطن، آن اعضا را با هفت خصلت ميشوييم:
1- با توبه.
2- پشيماني از گناهان سابق.
3- ترک دلبستگي به دنيا.
4- ترک تعريف و ستايش مخلوقات.
5- ترک رياست مادي.
6- ترک کينه.
7- ترک حسادت.
صفاي قلب و باطن
امام علي بن موسي الرضا عليهالسلام فرمود:
«فرمان وضو براي اين صادر شده است که بندگان، هنگامي که در پيشگاه خدا ميايستند و با او مناجات ميکنند پاک باشند و دستورات او را به کار بندند، از آلودگيها و ناپاکيها برکنار شوند، علاوه بر اينها، وضو خواب و کسالت را از انسان دور ميکند و براي قيام در پيشگاه خدا، قلب آدمي از آن نور و صفا مييابد.»
علت وجوب وضو
امام رضا عليهالسلام فرمود:
«انما امر بالوضوء ليکون العبد طاهرا اذا قام بين يدي الجبار و عند مناجاته اياه مطيعا له فيما امره نقيا من الادناس و النجاسة؛
علت وجوب وضو اين است که هرگاه بنده در پيشگاه خدا به نماز ميايستد و خدا را مناجات ميکند پاک و طاهر باشد و در حالي که اطاعت ميکند اوامر خدا را از پليديها و نجاستها پاک شده باشد.»
فلسفهي وضو
در کتاب «مصباح الشريعه» از امام صادق عليهالسلام روايت شده است که:
«چون آهنگ طهارت و وضو کني، به سوي آب پيش رو؛ همانند اينکه به رحمت خدا نزديک ميشوي که همانا خداوند تعالي آب را کليد تقرب به خود و مناجات با خود و راهنماي وصول به آستانش قرار داده است و همچنان که رحمتش گناهان بندگان را ميسترد، آلودگيهاي ظاهري را آب پاک ميسازد، نه چيز ديگر.
خداوند تعالي فرمود: «اوست کسي که بادها را پيشاپيش رحمتش بشارت (دهنده) فرستاد و از آسمان، آب پاک کننده فروفرستاديم» و فرمود عزوجل: «ما هر چيز زنده را از آب آفريديم»؛ پس همچنان که همهي نعمتهاي دنيا را به آب زندگي بخشيده، به فضل و رحمت خود حيات دلها را در طاعات قرار داد، و در صفا، زلالي، پاک کنندگي و برکت آب و اينکه چسان دقيق و لطيف با همه چيز و در همه چيز آميخته ميشود بيانديش. و آن را در پاک نمودن اعضايي که خدا تو را به تطهيرشان امر فرموده به کار ببر و آداب واجب و مستحب آن را به جاي آور که در هر يک از آن آداب، فوايد بسياري است که هرگاه با حفظ حرمت، آنها را به کار بري به زودي چشمهي فوايد آن برايت ميجوشد؛ سپس، با خلق خدا آميزش و معاشرت کن همانند آميخته شدن آب با همه چيز که حق هر چيز را اداء ميکند و در عين حال ماهيت آن، تغيير نمييابد، تا از سخن رسول الله صلي الله عليه و آله که فرمود: «مؤمن خاص، همانند آب است»، پند گيري. و بايد (خلوص و) صفايت با خدا در همهي عبادات و طاعاتت به صفاي آب ماند، مانند آنگاه که خداوند آن را از آسمان نازل نمود و پاک کنندهاش ناميد. و هنگام شست و شوي اعضاي بدنت با آب، قلب خود را با تقوي و يقين پاکيزه گردان.»
فوائد وضو
طولاني شدن عمر
پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله ميفرمايند:
«اکثر من الطهور يزد الله في عمرک؛
هر چه ميتواني بيشتر طاهر (با وضو) باش تا خداوند عمرت را زيادتر کند.»
(ادامه روايت روشن ميکند که مراد از طهور، وضو است) اين وعدهي به حق خداوند متعال توجيه علمي و پزشکي نيز دارد که به طور طبيعي افرادي که جهات بهداشتي خصوصا نظافت پوست بدن را رعايت کنند از سلامت جسمي و دوام عمر بيشتري برخوردار خواهند بود.
آثار وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«امتي الغر المحجلون من اثار الوضوء يوم القيامة؛
امت مرا دست و پاي نوراني باشد روز قيامت، از آثار وضو که در دنيا گرفته باشد.»
زيبايي صورت در روز قيامت
مردي از پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله پرسيد: روز قيامت از بين جمعيت انبوهي که از زمان حضرت نوح تا عهد شما اجتماع کردهاند چگونه امت خود را شناسايي ميکنيد؟
حضرت فرمود: «امت من چهرههاي تابنده و درخشاني دارند که بر اثر وضوء اين زيبايي در سيماي آنان ديده ميشود و هيچ کس ديگر چنين ويژگي و نشاني ندارد.»
رفع کسالت
امام باقر عليهالسلام در دليل وجوب وضو ميفرمايد:
«من ذهاب الکسل و طرد النعاس؛
وضو، موجب از بين رفتن کسالت و دوري خواب آلودگي و سستي ميگردد.»
يکي از هزاران فوايد وضو
دکتر «حسن افتخار» ميگويد: چندي قبل به بيماري «بيدار خوابي» مبتلا شدم، براي معالجه به «پاريس» رفتم و به پزشک متخصص مراجعه کردم، او پس از معاينه به من دستور داد که براي نجات از اين بيماري بايد روزي چند بار دستها را از مرفق و صورت و پاهايم را بشويم، من در اين حال به ياد وضويي افتادم که اسلام به مسلمانان دستور داده است، با خود گفتم شايد يکي از فوايد وضو دوري از اين بيماري باشد.
فرونشاندن آتش خشم
پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله فرمود: «هرگاه يکي از شما خشمگين شد وضو بگيرد (تا خشم او فرونشيند)».
پاک کننده اعضاء از گناه
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «زماني که بندهاي وضو ميگيرد، چون وضو صورتش را بشويد گناهان صورتش پاک ميشود و آن گاه که دستهايش را شست و شو دهد گناهاني که با دست انجام داده بخشيده ميشود و آن گاه که مسح سر ميکند گناهاني که با سر مرتکب شده از بين ميرود و چون پاهايش را مسح ميکشد گناهان پاهايش پاک ميگردد.»
تبرک از آب وضوي خالص
«نفيسه» بانويي بزرگوار و با ايمان بود که در مکه متولد شد و در مدينه زندگي ميکرد. او دختر حسن بن زيد، و زيد فرزند امام حسن مجتبي عليهالسلام است. نام همسرش اسحاق (فرزند امام صادق عليهالسلام) است. نفيسه تمام قرآن و تفسير آن را از حفظ داشت، روزها پيوسته روزه ميگرفت و شبها در حال عبادت به سر ميبرد. او داراي ثروتي بود که به بيماران و بينوايان و عموم مردم احسان ميکرد.
بسيار ميگريست و سي مرتبه به حج مشرف شد و بيشتر اين سفرها را با پاي پياده رفت.
برادرزادهي نفيسه (زينب دختر يحيي) ميگويد: چهل سال تمام عمهام را خدمت کردم و در اين مدت نديدم که شبي بخوابد، يا روزي افطار کند، پيوسته شبها را به قيام و روزها را به روزه ميگذراند. به او ميگفتم: چرا با خود مدارا نميکني؟
پاسخ داد: چگونه با نفسم مدارا کنم با اين که راهي سخت و گردنههايي در پيش دارم که از آنها نميگذرند مگر مردمان رستگار؟!
نفيسه، سالي با شوهرش به فلسطين مسافرت کرد تا قبر حضرت ابراهيم عليهالسلام را زيارت کند، هنگام مراجعت از سفر، به مصر تشريف برد و در خانهاي سکني گرفت. در همسايگي او دختري يهودي و نابينا بود که يک روز به آب وضوي نفيسه تبرک جست و فورا شفا يافت. يهوديان بسياري که از اين ماجرا با خبر شده بودند اسلام آوردند. مردم مصر به نفيسه عقيدهمند شدند و با اصرار از او خواستند که در آن جا بماند.
وضو کفارهي گناهان
امام موسي بن جعفر عليهالسلام ميفرمايد:
من توضأ للمغرب کان وضوئه ذلک کفارة لما مضي من ذنوبه في نهاره ما خلا الکبائر و من توضأ لصلاة الصبح کان وضوئه ذلک کفارة لما مضي من ذنوبه في ليلته الا الکبائر.
کسي که براي نماز مغرب وضو بگيرد همين وضويش کفارهي گناهان آن روز اوست، مگر گناهان کبيرهاش و کسي که براي نماز صبحش وضو ميگيرد همان وضو کفارهي گناهان آن شب اوست مگر گناهان کبيرهاش.»
پاداش دائم الوضو بودن
يکي از صالحان را در خواب ديدند که چهرهاي بسيار نوراني دارد و در باغهاي بهشت قدم ميزند، پرسيدند: مگر در دنيا چه کردهاي که به اين مقام رسيدهاي؟
پاسخ داد: هميشه با وضو بودم.
معناي وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله ميفرمايد: «اما معناي وضو اين است که وقتي دستت را در ظرف آب گذاشتي و بسم الله گفتي، گناهاني که با دست انجام گرفته فروميريزد. و وقتي صورتت را شستي گناهاني که با دو
چشم و زبانت انجام گرفته فروميريزد؛ و وقتي دو دستت تا آرنج را شستي، گناهاني که با دست راست و چپ انجام گرفته ميريزد؛ و وقتي سر و پاها را مسح ميکني گناهاني که به سويش قدم برداشتي ميريزد و اين است منافعي که از وضو عايدت ميشود.»
رحمت خدا
امام صادق عليهالسلام ميفرمايد:
«هر وقت قصد طهارت و وضو کردي پس روي به آب آور؛ چون روي آوردنت به رحمت خدا؛ زيرا خداوند آب را کليد تقرب به خويش قرار داده، همچنان که رحمت خدا گناهان بندگان را پاک ميکند، نجاسات و کثافات ظاهري را هم آب از بين ميبرد و نه غير آن، و قلبت را با تقوا و يقين پاک گردان در وقتي که جوارحت را با آب شستشو ميدهي.»
آب وضو در اختيار ديگران گذاشتن
امام صادق عليهالسلام فرمود:
«روز قيامت بندهاي را ميآورند که هيچ حسنهاي ندارد پس به او گفته ميشود فکر کن و ياد بياور آيا براي تو کار خيري هست؛ بنده فکر ميکند سپس ميگويد: خدايا! من هيچ حسنهاي ندارم، الا اين که فلاني از بندگان مؤمن تو (روزي) از کنار من عبور کرد و من از او طلب آب کردم و او به من آب داد و با آن وضو گرفتم و براي تو نماز گزاردم؛ پس خداوند تبارک و تعالي ميفرمايد: به درستي که من تو را بخشودم و دستور ميدهد او را داخل بهشت کنند.»
مرگ با وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«شش خصلت است که اگر هر مسلمان يکي از آنها را داشته باشد نميميرد، مگر اينکه خدا ضمانت بهشت رفتنش را خواهد نمود، يکي از آن شش خصلت آن است که: انسان وضو بگيرد، بهترين وضو، سپس جهت نماز به طرف مسجد (از خانه) حرکت کند، پس اگر در اين صورت بميرد، خدا ضامن (بهشت رفتن او) خواهد بود.»
ريزش گناهان
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«اي علي! به خدايي که مرا بشارت دهنده و ترساننده مبعوث کرده، هر کدامتان که براي وضو گرفتن حرکت ميکند، گناهان از اعضا و جوارحش فروميريزد و آنگاه که با صورت و قلبش رو به خدا (به نماز) ميايستد، از نمازش خارج نميشود مگر اين که همهي گناهانش بخشيده شده، مثل روزي که از مادر متولد شده است.»
تاثير وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«خللوا بين اصابعکم لا يخلل الله بينها بالنار؛
هنگام وضو ميان انگشتان خود فاصله دهيد تا خدا به وسيله آتش ميان آنها را فاصله ندهد.»
دائم الوضوء
درک ثواب شهداء
در روايات، تأکيد زيادي بر دائم الوضوء بودن شده است. دائم الوضوء بودن يعني يک رشته دائمي عبادي با خدا داشتن، يعني صيقل دادن منظم روح، يعني زدودن غبار از دل.
در روايتي پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله ضمن تأکيد بر حفظ اين امتياز در تمامي حالات ميفرمايد:
«و ان استطعت ان تکون ابدا علي وضوء فافعل فان ملک الموت اذا قبض روح العبد و هو علي وضوء کتب له شهادة.»
يعني: «اگر ميتواني هميشه با وضو باشي اين عمل را ترک نکن؛ چرا که ملک الموت آنگاه که روح بندهاي را که با وضو باشد بگيرد او را شهيد محسوب خواهد نمود.»
اهتمام شهيد مطهري به وضو
در شرح حال آيتالله شهيد مطهري قدس سره آمده است که:
او هميشه با وضو بود و به اين کار توصيه ميکرد، نسبت به انجام فرايض فرزندان خود نظارت دقيق داشت، بعد از نماز مغرب و عشا سجدههاي طولاني به جاي ميآورد و از سن تکليف به بعد، هيچ گاه نماز شبش ترک نشد.
ذکر هنگام وضو
حجةالاسلام و المسلمين سيد هادي موسوي ميگويد:
امام خميني (رحمة الله) دايم الوضو بودند و هيچ گاه ديده نشد که ايشان بدون وضو به اطاق خود مراجعت نمايند. بارها شاهد بودم امام به هنگام وضو گرفتن اذکار مستحبي را که بايد حين وضو بخوانند ميخواندند.
بيداري در هنگام طلوع فجر
ميرزا حبيبالله رشتي هنگام طلوع فجر از دنيا رفت. او در لحظههاي پاياني عمرش با نگاهي به فجر گفت: در عمر خود هيچگاه نشد فجر طلوع کند و من خواب باشم.
ذکر هنگام وضو
ذکر موقع وضو
خانم زهرا مصطفوي ميگويند:
يک روز که امام مشغول وضو گرفتن بودند به نحوهي وضو گرفتن ايشان دقت کردم. ديدم ابتدا دست شان را زير شير آب ميگيرند و با دست ديگر آهسته شير را به مقدار کمي باز ميکنند دست شان که پر ميشد شير را ميبستند و آب را به صورت شان ميزدند. بعد دوباره اين کار را تکرار ميکردند و بعد دو مرتبه دستشان را زير شير آب ميگرفتند، که دست چپ را بشويند و يک بار آب ميريختند و با نم دست، دست ديگر را تر ميکردند و باز يک بار ديگر آب ميريختند و ضمن اين که ذکرهايي را هم ميخواندند هر حرکت را که ميخواستند انجام دهند رو به طرف قبله برميگشتند و آن عمل را انجام ميدادند.
کفارهي گناهان
امام صادق عليهالسلام فرمود:
«هر کس در حال وضو نام خدا را بر زبان جاري کند، تمام بدنش پاک گردد و وضويش تا وضوي ديگر کفاره گناهان اوست ما بين آن دو وضو.»
وضوی کامل
وضوي نيکو
امام صادق عليهالسلام فرمود: «هر کس که وضو بگيرد و نيکو وضو گيرد سپس دو رکعت نماز بخواند و رکوع و سجودش را کامل به جاي آورد و بعد سلام داده، خدا و رسولش را ستايش نمايد، آنگاه حاجت بخواهد، حقيقتا که در وقت استجابت، حاجت خواسته و هر کس در وقت قبولي و استجابت دعا حاجت بخواهد ضرر نکرده است.»
نورانيت پيشاني
امام حسن عسکري عليهالسلام فرمود:
«حضرت موسي عليهالسلام به پيشگاه خداي متعال عرض کرد: پروردگارا! کسي که از ترس تو وضوي کاملي بگيرد چه پاداشي دارد؟
خداوند فرمود: روز قيامت او را برميانگيزم در حالي که نوري از پيشانياش ميدرخشد.»
طهارت کامل
امام صادق عليهالسلام ميفرمايد: «تمام و کمال نيست نماز، مگر از کسي که داراي طهارتي شاداب و رسا و کامل باشد، که نه فاسد و تباه باشد و نه مشکوک، کسي که حق را شناخته و به نماز ميايستد و فروتن شده و در عبادت ثابت قدم است، چنين فردي در نماز خود را بين يأس و طمع و بين صبر و بيتابي ميبيند، هرگاه نمازگزار چنين نمازي خواند، آن نمازي را که به او امر شده و از او خبر داده شده به جاي آورده است؛ و حقيقتا نمازش همان نمازي خواهد بود که از فحشا و منکرات بازميدارد.»
اثر وضوي نيکو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«من توضأ فاحسن الوضوء خرجت خطاياه من جسده؛
کسي که نيکو وضو بگيرد، خطاهايش از جسم او خارج ميشود.»
کامل گرفتن وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«اسباغ الوضوء علي المکاره من الکفارات؛
کامل گرفتن وضو در حال سختي، کفارهي (گناهان) است.»
نماز با طهارت
امام صادق عليهالسلام فرمود:
«لا يتم الصلاة الا لذي طهر سابغ؛
نماز تمام و مورد قبول نيست، مگر با طهارت کامل.»
تجدید وضو
اثر تجديد وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«الوضوء علي الوضوء نور علي نور؛
وضوي پس از وضو بسيار پسنديده است.»
تجديد وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«من جدد وضوءه من غير حدث جدد الله توبته من غير استغفار؛
هر کس وضويش را بدون اينکه باطل شود تجديد کند، خداوند توبهاش را بدون استغفار تجديد ميکند.»
شرط اجابت دعا
در حديث قدسي چنين آمده است که:
«هر کس وضويش باطل شود و وضو نگيرد به من جفا کرده است و هر کس وضو بگيرد و دو رکعت نماز نخواند باز هم به من جفا کرده است و هر کس وضو بگيرد و نماز بخواند و از من تقاضايي بکند و من به او جواب ندهم چه خواستهي او در ارتباط امر دين باشد يا دنيا، من به او جفا کردهام و من خداي جفاکار نيستم.»
سیره معصومین
نخستين وضو گيرنده
در روايت آمده است که:
چون رسول خدا صلي الله عليه و آله به پيامبري مبعوث شد، نخستين کسي که به او ايمان آورد خديجه بود، اندکي بعد جبرئيل نزد پيامبر آمد تا وجوب نماز را براي او بيان کند، جبرئيل در کنار درهاي، چشمهاي از آب گوارا آشکار ساخت و وضو گرفت و پيامبر هم وضو را آموخت، آن گاه دو رکعت نماز خواندند و رسول خدا صلي الله عليه و آله در حالي که از اين فرمان خدا بسيار خوشحال و شادکام بود به خانه برگشت و همراه خديجه کنار چشمه آمدند و هر دو همان طور که جبرئيل وضو گرفته بود وضو گرفتند و دو رکعت نماز گزاردند و از آن پس پيامبر صلي الله عليه و آله و خديجه، پنهاني نماز ميخواندند.
تغيير رنگ رخسار علي
هنگامي که حضرت علي عليهالسلام مشغول وضو ميشد رنگ چهرهاش از ترس خدا تغيير ميکرد.
وضوي صحيح
روزي امام حسن عليهالسلام و امام حسين عليهالسلام در دوران کودکي خويش، پيرمردي را ديدند که وضو ميسازد. آن پيرمرد، اشتباه وضو ميگرفت و آن دو کودک هوشمند دريافتند که بايد به شکلي او را از اشتباه بيرون آورند. لحظهاي فکر کردند و نقشهاي کشيدند. آنگاه به نزد او رفته و در مقابل وي دربارهي وضو گرفتن با هم صحبت نمودند.
امام حسن عليهالسلام ميگفت: «وضوي من درست است.» و امام حسين عليهالسلام پاسخ داد: «برادر! وضوي من نيز صحيح ميباشد.»
سپس از پيرمرد - که به آنها مينگريست - خواستند دربارهي وضوي آنها داوري کند.
پيرمرد پس از مشاهدهي کار آنها دريافت که هر دو کودک کاملا صحيح وضو ميگيرند و اين خود او ميباشد که در انجام اين کار اشتباه دارد.
پس به آنها گفت: اي کودکان هوشمند! وضوي شما درست است. من وضو ساختن را ياد نگرفته بودم که اينک آموختم!
وضوي امام حسن مجتبي
«کان الحسن بن علي عليهمالسلام اذا توضأ ارتعدت مفاصله و اصفر لونه فقيل له: في ذلک فقال: حق علي کل من وقف بين يدي رب العرش ان يصفر لونه و يرتعد فرائضه؛
امام حسن مجتبي عليهالسلام به هنگام وضو مفصلهايش ميلرزيد و رنگش زرد ميشد. جهت بروز اين حال را از آن حضرت پرسيدند، فرمود: «بر هر کسي که در مقابل پروردگار عرش ميايستد، سزاوار است که رنگش زرد شود و اعضايش بلرزد.»
وضوي امام سجاد
«و کان علي بن الحسين عليهمالسلام اذا حضر الوضوء اصفر لونه؛ امام سجاد عليهالسلام هنگامي که براي وضو گرفتن آماده ميشد رخسارش زرد ميگشت.»
وضو در همه ی اوقات
وضو هنگام خواب
امام صادق عليهالسلام ميفرمايد:
من تطهر ثم آوي الي فراشه بات و فراشه کمسجده؛
کسي که وضو بگيرد و به رختخواب رود گويا در حال نماز است و رختخوابش به منزلهي مسجد اوست. (و اگر يادش آيد که بي وضو خوابيده با همان رواندازش تيمم کند و بخوابد گويا در حال نماز است تا به ياد خداست.»
وضو هنگام آرميدن
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«من بات علي طهر فکانما احيي الليل؛
کسي که شب را با وضو بيارامد، گويي که تمام شب را به احياء و عبادت گذرانده است.»
وضو براي تلاوت قرآن
امام علي عليهالسلام فرمود:
«لا يقرأ القرآن اذا کان علي غير طهور حتي يتطهر؛
هنگامي که وضو نداريد، قرآن نخوانيد؛ تا اين که وضو گرفته شود.»
وضو پيش و بعد از غذا
امام صادق عليهالسلام فرمود:
«الوضوء قبل الطعام و بعده يذهبان الفقر؛
وضو پيش از غذا و بعد از غذا، فقر را از بين ميبرد.»
خروج از خانه با وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«وقتي يکي شما از خانه خارج ميشويد با طهارت (با وضو) باشيد، در اين صورت ملائکه در حق شما دعا ميکنند: خدايا! او را بيامرز، خدايا! بر او رحم کن.»
آداب وضو گرفتن
بسم الله گفتن هنگام وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«لا وضوء لمن لم يسم الله؛
کسي که در هنگام وضو بسم الله نگويد، انگار وضو نگرفته است.»
آداب وضو
امام صادق عليهالسلام فرمود: من توضأ و تمندل کتبت له حسنة، و من توضأ و لم يتمندل حتي يجف وضوئه کتبت له ثلاثون حسنة؛
کسي که وضو بگيرد و خود را با حوله خشک نمايد، يک حسنه براي او نوشته ميشود، و هر که وضو بگيرد و خشک نکند، بلکه صبر نمايد تا اعضاء وضو به خودي خود خشک شود، سي حسنه براي او نوشته ميشود.»
رعايت مقدار آب وضو
يکي از فرزندان آيتالله ميرزا جواد آقا تهراني رحمه الله درباره ايشان ميگويد: در موقع وضو گرفتن، با آب يک قوري معمولي دوبار و گاهي سه بار وضو ميگرفتند و از اسراف جدا پرهيز داشتند و آب وضوي شان هم در ظرفي جمع ميشد و ميفرمودند: آن را در باغچهي خانه بريزند.
مسواک هنگام هر وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
«يا علي! و عليک بالسواک عند کل وضوء؛ اي علي! بر تو باد مسواک زدن به هنگام هر وضو.»
مقدار آب وضو
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «براي وضو ده سير آب و براي غسل سه کيلو آب کافي است؛ ولي افرادي در آينده ميآيند که اين مقدار را کم ميشمارند (و آب زيادي مصرف خواهند کرد) که آنها برخلاف راه من ميروند.»
وضو گرفتن رو به سوي قبله
يکي از محافظين امام نقل ميکند: امام هيچگاه از ذکر خدا غافل نبودند و در همه حال ذکر خداوند بر زبان و قلب ايشان جاري بود. به طوري که هر روز نيايش همان روز را به جاي ميآوردند.
هنگام وضو گرفتن نيز مشغول نيايش بودند و حتي در بيمارستان که بستري بودند حتما رو به قبله وضو ميگرفتند.
کفارهي گناهان بين دو وضو
رسول اکرم صلي الله عليه و آله فرمود: «کسي که وضو بگيرد و نام خداي متعال را بر زبان آورد، تمام بدنش پاک ميگردد و هر وضو تا وضوي ديگر کفارهي گناهاني است که بين آن دو واقع شده است.»
شست و شوي چهار عضو
«پيش از وضو بايد چهار چيز را با چهار چيز شستشو داد:
1- صورت را با آب چشم.
2- زبان را با آب ذکر و ياد خدا.
3- دل را با آب ترس از پروردگار.
4- گناهان را با آب توبه و پشيماني.»
وضوي رو به قبله
در شرح حال امام خميني قدس سره ميخوانيم که: ايشان هر وقت وضو ميگرفتند، تمام جزئيات وضو را رو به قبله انجام ميدادند، حتي اگر دستشويي رو به قبله نبود و در هر مورد پس از آنکه يک کف دست آب برميداشتند شير را ميبستند و رو به قبله آب را روي صورت يا دست ميريختند.
وسواس در وضو
«ان للوضوء شيطانا يقال له [ولهان] يوسوس العبيد اذا لم يسم الله في وضوئه؛
شيطاني مخصوص وضو گرفتن به نام (ولهان) موجود است که هرگاه فردي موقع وضو گرفتن بسم الله نگويد اين شيطان او را وسوسه ميکند و به ترديد مياندازد.»
يکي از وسوسههاي شايع و متداول بين مردم وسوسه در وضوست.
اين افراد چند بار وضو ميگيرند و شک ميکنند، مسح کردم يا نه، دستم را شستم يا نه، آن قدر تکرار و طولاني ميکنند که وقت فضيلت عبادت ميگذرد، در اين مدت طولاني در مصرف آب اسراف ميشود. در قرآن کريم خداوند سبحان اسرافکاران را مذمت ميکند.
ترک وضو
حاجت خواستن
امام صادق عليهالسلام ميفرمايد:
«من طلب حاجة و هو علي غير فلم تقض فلا يلو من الا نفسه؛
هر کس از خدا حاجت بخواهد در حالي که وضو ندارد، اگر حاجتش برآورده نشد نبايد غير خودش را ملامت کند.»
دعاهای وضو
دعاهاي وضو
حضرت علي عليهالسلام ميفرمايد: اي محمد حنفيه! هر کس وضو بسازد، همانند وضويي که من ساختم، و بگويد (دعا کند) آنچه که من گفتم، خداوند تبارک و تعالي از هر قطره آب وضوي او، ملکي را براي او ميآفريند، که مشغول تقديس و تکبير براي خداوند هستند. و خداوند عزوجل ثواب اين اذکار را تا روز قيامت براي او ثبت و ضبط خواهد نمود.
1- کسي که وضو ميگيرد، مستحب است در موقعي که نگاهش به آب ميافتد بگويد:
«بسم الله و بالله و الحمد لله الذي جعل الماء طهورا و لم يجعله نجسا؛
به نام خدا، و به ياري او، و حمد و سپاس مخصوص اوست که آب را پاک قرار داد، و آن را نجس قرار نداده است.»
2- موقعي که پيش از وضو دست خود را ميشويد بگويد:
«اللهم اجعلني من التوابين، و اجعلني من المتطهرين؛
خداوندا! مرا از توبه کنندگان و پاکيزه کنندگان قرار ده.»
3- و در وقت مضمضه کردن، يعني آب در دهان گردانيدن، بگويد:
«اللهم لقني حجتي يوم القاک، و اطلق لساني بذکرک؛
بارالها! تو خود به من در آن روزي که با تو ملاقات ميکنم دلايلم را به من تلقين نما و زبانم را براي ياد کردنت آزاد گردان.»
4- هنگام استنشاق، (آب در بيني کردن بگويد: «اللهم لا تحرم علي ريح الجنة و اجعلني ممن يشم ريحها و روحها و طيبها؛
بارالها! بوييدن بوي بهشت را بر من حرام مگردان و من را از جمله کساني قرار ده که بوي بهشت را و پاکيهاي آن را احساس نمايم.»
5- و در موقع شستن صورت بگويد:
«اللهم بيض وجهي يوم تسود فيه الوجوه، و لا تسود وجهي يوم تبيض فيه الوجوه؛
خدايا! صورت مرا در روزي که همهي صورتها در آن سياه است، سفيد گردان (که اشاره به روز جزاست، روزي که همهي گناهکاران روسياه وارد ميشوند.) در روزي که رويها سپيد ميگردد، رويم را سياه مگردان.»
6- و در وقت شستن دست راست بگويد:
«اللهم اعطني کتابي بيميني، و الخلد في الجنان بيساري و حاسبني حسابا يسيرا؛
خداوندا! نامهي اعمال من را از جانب راست به من بده، و زندگي ابدي را از جانب چپ به من اعطا بفرما و در هنگام حسابرسي اعمال به نرمي محاسبه بفرما.»
7- در وقت شستن دست چپ بگويد:
«اللهم لا تعطني کتابي بشمالي، و لا من وراء ظهري، و لا تجعلها مغلولة الي عنقي، و اعوذبک من مقطعات النيران؛
بارالها! نامهي اعمال من را به دست چپم مده، و يا از پشت سرم، و آن را همچون زنجير بر گردن من نيافکن، و به تو پناه ميآورم از پارههاي آتش جهنم.»
8- و موقعي که سر را مسح ميکند بگويد: «اللهم غشني رحمتک و برکاتک و عفوک؛
بارالها! سايهي رحمت و برکات و عفو خويش را بر من بگستران.»
9- و در وقت مسح پا بخواند:
«اللهم ثبتني علي الصراط يوم تزل فيه الاقدام، و اجعل سعيي فيما يرضيک عني يا ذالجلال و الاکرام؛
بارالها! قدمهايم را بر روي پل صراط محکم بگردان، در روزي که قدمهاي مردم بدکار در آن ميلرزد، و تلاش و کوشش مرا در آن چه تو را از من راضي ميگرداند قرار ده، اي صاحب جلال و کرامت!»