ويژگيها و ابعاد شخصيتي نمازگزاران

■ ويژگيها و ابعاد شخصيتي نمازگزاران

ويژگيها و ابعاد شخصيتي نمازگزاران

غور و تفحص در مباني روانشناختي ويژگيها و ابعاد شخصيتي نمازگزاران، زينت‏بخشان هر مسجد و محفل، صاحبان برترين فضيلت ها، هم صحبتان با خدا[1] ، ره يافتگان به سوي کمال و ترويج و تعميم اين ويژگيها و تلاش درجهت اتصاف به اين صفت ها امري است واجب و ضروري.

حقيقت اين است که هدف از خلقت آدمي و عبادت خالق هستي رسيدن به فلاح است و بس[2] و بستر فلاح نردبان «صلوة» است و جز مصلين «نمازگزاران» رهروي را توان پيوستن به جرگه مصلحين نيست.[3] .

به ديگر سخن اشرف مخلوقات الهي انسان است[4] ، نهايت کمال انسان در هيات «نمازگزاران» مصور است و نماز راز و رمز هستي و جوهره کمال و سکوي معراج[5] و حلقه توحيد است.

بالاترين آمال و اهداف، تربيتي در نظام تعليم و تربيت اسلامي انتقال انسان موجود به انسان مطلوبي است که ابعاد وجودي‏اش به زيور «نماز» مزين گشته و شخصيت فردي و رفتار اجتماعي‏اش تبلوري است از نهايت عبوديت و رشديافتگي، پس بررسي تحليلي و تطبيقي ويژگيهاي انسانهاي رشد يافته و شخصيت هاي متعالي جامعه در سيماي نمازگزاران و زدودن آفات رشد و آثار شرک و دوگانگي نظر و عمل در بين قائمين به صلوة از جهات گوناگون مي‏تواند موثر و مفيد فايده واقع گردد، بخصوص در شناساندن فلسفه و هدفهاي تربيتي نماز و مشي و سيره اخلاقي نمازگزاران به کودکان و نوجوانان و تلاش در انطباق رفتارهاي موجود با انديشه هاي متعالي و بايدهاي مطلوب و ارزشهاي والاي قرآني نهفته در فلسفه و حکمت و معناي نماز فوق العاده ارزشمند است.

در اين نوشته ي محدود علي‏رغم بضاعت اندک، تلاش بر اين است تا بازگويي و تبيين گوشه هايي از ابعاد و منش و اخلاق و رفتار مورد انتظار از مناديان توحيد وسرايندگان سرود رهايي و آزادي و بپادارندگان «نماز» از نگاه قرآن، نهايت عظمت، جلال و شکوه «نماز» اين برترين رمز کمال و حلقه يکتايي و توحيد بيش از پيش آشکار گردد.

در اينجا براي سهولت بيشتر و درک محسوس و واقع بينانه تر از شخصيت و رفتار نمازگزاران در موقعيت ها و شرايط مختلف و عرصه هاي گوناگون زندگي و در مباني نظري وعملي سعي مي‏شود سيماي جامع نمازگزاران در آينه قرآن در قالب رفتارهاي متفاوت، تشريح گردد.

بديهي است در قاموس روان شناسي منظور از «رفتار» مجموعه نگرشها، باورها، عادتها، کنش ها و واکنشها، عملها و عکس العملهايي است که از هر انساني سرزده و نسبتاً پايدار بوده و قابل مشاهده و ارزيابي و قابل پيش بيني مي‏باشد. في‏المثل، کسي را با صفت يا رفتار «تقدم در سلام» مي‏شناسيم که اين رفتار مطلوب در شخصيت او همواره پايدار و مستمر و در شرايط و موقعيت هاي گوناگون قابل مشاهده و ارزيابي بوده و بر همين اساس اطرافيان اين فرد مي‏توانند صفت و ويژگي «تقدم در سلام» را به عنوان يک رفتار مطلوب و قابل مشاهده پيش بيني نمايند. و در اين جا سخن اين است که معاشران و اطرافيان، همکاران و همشهريان، شاگردان، خانواده و فرزندان شخصي که به نمازخوان يا نمازگزار مشهور است چه رفتارهايي را مي‏توانند يا مي‏بايست از وي انتظار داشته و پيش بيني نمايد.

تصور و انتظار والاترين رفتارها، بهترين کنش ها و معقول ترين واکنش ها از فردي که در خانه و مسجد و مدرسه و اداره و بازار، سفر و حضر، صبح و ظهر و عصر و غروب و شب، نماز مي‏خواند توسط اطرافيان و همراهان و همکاران و معاشران، بخصوص کودکان و نوجوانان امري است طبيعي و بيانگر محقق شدن معنا و مفهوم و فلسفه تربيتي نماز در رفتار فردي و زندگي اجتماعي است. به ديگر سخن در اين شرايط هميشه براي همگان، به ويژه نوباوگان و نسل جوان شايسته ترين الگوهاي رفتاري درموقعيت هاي مختلف براي همانند سازي وجود دارد. فقط در اين وضعيت است که فرهنگ غالب جامعه، فرهنگ نماز، به مثابه برترين ارزشها و فرهنگ غالب براي همه عصرها و نسلها متبلور خواهد بود.

براي تشريح ويژگيهاي رفتارهاي مورد انتظار از نمازگزاران جامعه به ساده ترين زبان مجموعه ويژگيها را در قالب دو مقوله کلي رفتار فردي و رفتار اجتماعي از ديدگاه مباني روانشناختي مطرح مي‏گردد. هر چند اين تفکيک کاملاً صوري بوده و رفتارهاي فردي و اجتماعي نمازگزاران به معناي دقيق کلمه وحدت و يکپارچگي خاص خود برخوردار است.

[1] پيامبر(صلي الله عليه وآله وسلم) فرمودند: اگر مي‏خواهيد خدا با شما صحبت کند قرآن بخوانيد و اگر مي‏خواهيد شما با خدا صحبت کنيد نماز بخوانيد.

[2] قولوا لااله الا الله تفلحوا.

[3] قدافلح المومنون، الذينهم في‏صلاتهم خاشعون (مومنون 1-2).

[4] فتبارک الله احسن الخالقين (14 مؤمنون).

[5] الصلوة معراج المؤمنين.

ويژگيهاي شخصيتي نمازگزاران در بعد رفتارهاي فردي و اجتماعي (اخلاقي، ذهني، اجتماعي)

- نمازگزاران متواضع و خاک طبع اند، اهل خضوع و خشوع اند، بي‏تکبر و بي‏رياء هستند، «الذين هم في صلاتهم خاشعون»[1] تواضع جاذبه وجود و زينت منش و برترين الگوي رفتار است و تکبر از اصلي‏ترين آسيب هاي شخصيت آدمي است و مخل بهداشت رواني و مانع شکوفايي وجود و خلاقيت ذهني است[2] .

نمازگزاران بي‏تکلف و بي‏ريا[3] هستند، زمينه رشد و شکوفايي شخصيت و خلاقيت و نوآوري با بي‏تکلفي و آرامش فکري انسان هموار مي‏شود. تکلف و رياء به عنوان نشاني از ضعف شخصيت، احساس حقارت، خود بزرگ بيني، با بهداشت رواني منافات داشته وآدمي را دچار دوگانگي احساس و تعارض رواني مي‏نمايد. تعارض و کشش هاي رواني، آرامش خاطر را از انسان سلب نموده و اضطراب و افسردگي را جانشين مي‏سازد. لذا نمازگزاران بدور از شرک و رياء و اجتناب از هر تظاهر و تکلف، با وحدت شخصيت و آرامش خاطر و اعتماد به نفس و احساس خود ارزشمندي در زندگي فردي و اجتماعي ظاهر مي‏شوند.

- نمازگزاران صادقانه سخن مي‏گويند کلامي آرام و متين و استوار دارند، جز حق نمي‏گويند و جز به حقيقت شهادت نمي‏دهند. به ديگر سخن نمازگزاران هرگز دورغ نمي‏گويند و خلاف حق و حقيقت شهادت نمي‏دهند و در اظهار کلام حق ثابت قدم مي‏باشند[4] نمازگزاران از آفات زبان، دروغ و غيبت، تهمت، نيش کلام و استهزاء ديگران و سخن لغو مصون هستند[5] هيچ يک از وابستگي‏هاي حيات مادي، زر و زيور و مشغله هاي حرفه اي و شغل و مقام نمازگزار را لحظه اي از انديشه خداجويي و حق گويي غافل نمي‏کند[6] .

- نمازگزاران همواره چهره اي گشاده و مصمم آرام و آرامش بخش دارند. و اين از بزرگترين موهبت هاي الهي است که خداوند به نمازگزاران عطا کرده است. «ان صلوتک سکن لهم»[7] نماز نهايت تسليم انسان به درگاه خالق هستي، پرچم عبادات، قيام به آزادگي و صلح و آرامش است و شخصيت نمازگزار منبع آرامش روان است و سکينه قلب. رفتار نمازگزار تقويت اعتماد به نفس، احساس خود ارزشمندي کمال جويي و زدودن تشويش و نگراني و اضطراب از چهره ديگران است. نمازگزار درمانگر اضطراب‏ها و افسردگي‏هاست.

- نمازگزار هميشه پاکيزه و نظيف، طاهر و مطهر است. روزي چندين بار وضو، پالايش جسم و جان، گندزدايي وجود از هر ناپاکي و نادرستي، تبري از هر آلودگي و کج انديشي، شستشوي صورت و زدودن هر غبار و نقاب و ناصواب از وجه و نماي اجتماعي، تطهير دستها و نمادين قدرت از ناسپاسي‏ها، مسح سر و صافي انديشه و تفکر از هر انگيزه وتخيل غير حق، و مسح پا و صيقل و هموار کردن مسير هدفمند و جهت دار زندگي ونشان کردن گامها در پيمودن طريق يکتايي و يگانگي و اخلاص، و... همه و همه وجود ارزشمند نمازگزار را از هر آلايش و ناپاکي مبرا گردانيده و همواره صفاي درون و پاکي برونش را در هر مجلس و محفلي نمايان مي‏سازد.

- نمازگزار هميشه با خالق است و انديشه متعالي و خلاق دارد.

- نمازگزار هميشه در انديشه پيمودن صراط مستقيم[8] و طريق حق و در آرزوي همانندسازي با انبياء و اولياء و رشد يافتگان مکتب توحيد است[9] .

- نمازگزار هميشه شهادتگر حق است و سراينده سرود آزادي و آزادگي، وحدت و خداجويي[10] .

- نمازگزار هميشه منظم و منضبط و وقت شناس و خوش قول و راسخ قدم در عهد و پيمان است.

اقامه نماز به هنگامه هر اذان، از سپيده صبح تا شام نمازگزار راستين را سحرخيز، وقت شناس، متعهد و مسئوليت‏پذير مي‏سازد.

- نمازگزار هيأت خويش را با جامه طاهر و حلال آراسته از هر لقمه حرام و تملک عصبي مبرا بوده جز روزي پاک و طيب و حلال چيزي نمي‏جويد.

- نمازگزار رفتاري ساده و بي‏آلايش دارد هميشه متواضع و فروتن است. از منيت ها و خودکامگي بدور است[11] .

- نمازگزار با ياران و خويشان و همشهريان خود پرخاشگرانه صحبت نمي‏کند[12] ، نمازگزار هميشه شاکر خداوند، قانع و راهنما و آرام است، با حرص و ولع، جاه طلبي، و مال اندوزي و زياده‏طلبي بيگانه است[13] .

- نمازگزار صبور و شکور و خويشتن دار است و در برابر ناملايمات و تجارب ناخوشايند زندگي شکيبا و استوار[14] .

- نمازگزار با بالاترين عزت نفس، کريم و سخاوتمند و اهل احسان است، و هرگز خودخواه و خودمدار و بخيل و اعضار طلب نيست.

ومما رزقناهم ينفقون (شورا 38)- نمازگزار هميشه پشتيبان يتيمان، دادرس مسکينان، حامي تهي دستان و ياور محرومان است.[15] .

- نمازگزار براي تقويت بنيه اقتصادي جامعه اسلامي زکوة مال خويش را تقديم اهلش مي‏کند.[16] .

- نمازگزار در زندگي خود مقتصد و معتدل است، از اسراف و تبذير به دور بوده با اعتماد به رويه اعتدال، هميشه شخصيتي متعادل و متعالي داشته و در طريق کمال گام برمي‏دارد[17] .

 

- نمازگزار خود مزين به ارزشهاي الهي و فضيلتهاي اخلاقي است و همواره آمر به معروف و ناهي از منکر است. نمازگزار هميشه در انديشه زدودن آفت هاي اجتماع و تحکيم ارزشهاي والاي قرآني است، در حقيقت فلسفه نماز و آثار فردي و اجتماعي آن در جامعه بدون ايفاي رسالت نظارت عمومي و هدايت يکديگر به نيکي‏ها و مطلوب ها و بازداري خطاکاران و کژروان از انحرافات رفتاري و آسيب هاي اجتماعي نمي‏تواند تحقق يابد.[18] .

- نمازگزاران اهل شور و مشورت هستند[19] ، نمازگزاران هرگز يک دنده و خودکامه و خود رأي نيستند.

- نمازگزار همواره عفيف و پاک دامن است و از پرده عصمت و عفت گامي فراتر نمي‏نهد.[20] نمازگزار با قدرت نماز به عالي‏ترين درجه خويشتن داري نايل آمده و در برابر همه کشش هاي غريزي و محرکهاي جنسي مقاوم بوده و با مصونيت معنوي هميشه حريم و حرمتهاي الهي راپاس مي‏دارد.[21] .

- نمازگزار هميشه با حفظ مفهوم و معناي نماز، لحظه اي از ياد و راه خدا غافل نبوده و همواره پاسدار ارزشها و مبلغ برترين فضيلت هاست[22] .

- نمازگزار همه فکر و نيت و عمل و حرکتش هدفمند و جهت دارد و براي خداوند و براه خداست و بس[23] .

- رفتار نمازگزار هميشه آينه خداپرستي و جلوه توحيد و معناي آزادي و وارستگي[24] است او شرک ستيز است[25] .

نمازگزاران سرداران جبهه هاي معنويت و خداجويي، آرامشگران چهره هاي نگران، درمانگران دلهاي خسته و لرزان و هدايتگران جامعه به سوي‏کمال و آرامش‏اند. آنگاه که نمازگزاران خود را به زيور و زينت ها و ارزشها و فضيلت هاي رفتاري نماز متصف مي‏نمايند و در اين ره پايدار و استوار مي‏مانند، برترين الگوهاي کمال براي کودکان و نوجوانان و پويندگان طريق حق بوده سلامت و سعادت و رستگاري جامعه را در برابر همه ناملايمات، همه تهاجمات فرهنگي بيگانگان لجام گسيختگي غربيان، مصون مي‏نمايد.

آن گاه که فرهنگ پويا و متعالي «نماز» با همت نمازگزاران وارسته از هر وابستگي، در خانه و اداره و کوچه و خيابان و در هر شهر و ديار سايه افکن گرديده و معنا و مفهوم نماز به نيکي محقق مي‏گردد، نهايت افتخار و آرزوي همه آزادگان، کودکان و نوجوانان، بزرگسالان و انديشمندان جامعه در پيوستن به جرگه نمازگزاران خواهد بود.

- در صفحه پيوست سعي شده است خلاصه اي ازاين مقاله ارائه گردد.

 [1] سوره مؤمنون آيه 2.

[2] فويل للمصلين الذين هم عن صلاتهم ساهون، الذين هم يرآون - سوره ماعون 5 - 6.

[3] فويل للمصلين الذين هم عن صلاتهم ساهون، الذين هم يرآون - سوره ماعون 5 - 6.

[4] والذين هم بشهاداتهم راعون (مؤمنون 23).

[5] الذين هم عن اللغو معرضون (مؤمنون 3).

[6] رجال لاتلهيهم تجارة و لا بيع عن ذکر الله و اقام الصلوة و ايتاء الزکوة (نور 37).

[7] خذ من اموالهم صدقه، تطهرهم و تزکيهم بها و صل عليهم ان صلواتک سکن لهم والله سميع عليم (توبه 9).

[8] اهدناالصراط المستقيم (سوره حمد6).

[9] صراط الذين انعمت عليهم... (حمد 7).

[10] اشهد ان لا اله الا الله 4.

[11] و عبادالرحمن الذين يمشون علي‏الارض هونا و اذا خاطبهم الجاهلون قالوا سلاما (فرقان 63).

[12] و اغضض من صوتک (لقمان 19).

[13] خلق الانسان هلوعاً... الا المصلين(معارج 22).

[14] ان الانسان خلق هلوعاً اذا مسه الشر جزوعاً واذامسه الخير منوعاً الا المصلين (معارج 22).

[15] والذين في‏ اموالهم حق معلوم للسائل و المحروم (معارج 24 - 25).

[16] قالوا لم نک من‏ المصلين و لکم نک نطعم المسکين (مدثر 43 - 42)؛ و اقام‏الصلوة وايتاء الزکوة (نور 37).

[17] انما وليکم الله و رسوله و الذين آمنوا الذين يقيمون الصلوة و يؤتون الزکوة و هم راکعون

- والذين هم للزکوة فاعلون(مؤمنون 5)

يا بني‏اقم الصلوة وامر بالمعروف وانه عن المنکر و اصبرعلي ما اصابک ان ذلک من عزم الامور و لا تصعر خدک للناس و لاتمش في‏الارض مرحاً ان الله لايحب کل مختال فخور واقصد في‏مشيک و اغضض من صوتک (لقمان 18 - 19).

[18] يأمرون بالمعروف و ينهون عن المنکر.

[19] ان الصلوة تنهي عن الفحشاء و المنکر(عنکبوت 45)؛ و امرهم شورا بينهم (شورا 42).

[20] يا بني اقم‏الصلوة و امر بالمعروف وانه عن المنکر(لقمان 19)؛ والذين هم لفروجهم حافظون (مومنون 5).

[21] والذين هم علي صلاتهم دائمون (معارج 23).

[22] والذين هم علي صلاتهم يحافظون (معارج 24)

- قالوا يا شعيب أصلوتک تأمرک ان نترک مايعبد ءابآؤنا...(هوذ 87).

[23] قل ان صلاتي و نسکي و محياي و مماتي لله رب العالمين (انعام 162).

[24] والذين يصدقون بيوم الدين (معارج 26).

[25] لا اله الا الله.

نگرشي برابعاد شخصيتي نمازگزاران

که بر اساس موارد زير مي باشد.

1- اخلاقي:

گشاده رو

مهربان

متواضع

خاک طبع

رشديافته

صادق

حقگو

امين

وفادار

ساده

بي‏تکلف

قانع

صبور

عفيف

باوقار

متين

معتدل

آرام

منظم

جدي

طاهر

مخلص

موحد

آزاده

2- ذهني:

خدامحور

معادانديش

آينده نگر

مطلوبگرا

هدفمند

تعالي‏جو

هشيار

فکور

بصير

خلاق

خيرانديش

مدبر

3- اجتماعي:

سخاوتمند

بخشنده

انفاقگر

مقتصد

منصف

آرامش بخش

حامي‏تهيدستان

باورمحرومان

پشتيبان يتيمان

پاسدار ارزشها

حافظ حرمتها

حق طلب

آمر به معروف

ناهي از منکر

متعهد و مسئوليت پذير

امانتدار

وظيفه شناس

خوش قول

تلاشگر

ايثارگر

شرک ستيز

لغوگريز

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 2272 کلمه
مولف : دکتر افروز
1394/12/19 ساعت 10:48
کد : 1116
دسته : فرهنگ‌سازان و دعوت کنندگان به نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
آثار نماز
ویژگی های نمازگزاران
شخصیت و نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز