تجربه ای موفق در آموزش نماز

■ تجربه ای موفق در آموزش نماز

تجربه ای موفق در آموزش نماز

                                     

اهداف

هدف کلی اجرای طرح: جذب دانش‌آموزان به عمل صالح (نماز)

اهداف جزئی:

1.            تغيير رفتار دانش‌آموزان

2.            تغيير گفتار دانش‌آموزان

3.            تغيير پوشش دانش‌آموزان (حجاب)

آثار تربیتی اجرای طرح

نماز انسان را از زشتی‌ها باز می‌‌دارد و مانع از منکرات می‌‌گردد. نماز نیرویی بازدارنده است. نماز اعتقاد انسان را به مبدأ و معاد مستحکم می‌کند و عامل بازدارنده از گناهان ریز و درشت است. انسانی که نماز می‌خواند صراط مستقیم را از خدا طلب می‌‌کند و راه غیر مستقیم را برروی خود می‌‌بندد. افرادی که با این اعتقاد نماز می‌خوانند جنبشی در آنها پدید می‌آید که تنها راه حق را می‌‌جویند و از گمراهی دوری می‌کنند و تنها برای خدا رکوع و سجود می‌کنند.

حضرت علی (ع) در خطبه 192 نهج البلاغه می‌‌فرماید:

چون بشر در معرض آفات اخلاقی و بیماری‌های روانی است، خداوند به‌وسیله نمازها و زکات‌ها و روزه‌ها بندگان مؤمن خود را از این آفات حراست و نگهبانی کرد. این عبادت دست‌‌ها و پاها را از گناه باز می‌‌دارند. چشم‌ها را از خیرگی باز داشته، به آنها خشوع می‌‌بخشند. نفوس را رام می‌‌گردانند. دل‌ها را متواضع می‌‌نمایند. باد دماغ را  زایل می‌‌سازند.

بایسته‌های اجرای نماز مدرسه

1.            ابعاد فیزیکی

             نقاشی دیوارهای نمازخانه؛

             تنظیم روشنایی و تهویه نمازخانه؛

             شستشوی فرش های نماز خانه؛

             شستشوی مستمر چادرهای نماز خانه؛

             تبلیغات محیطی در مورد نماز؛

             تمیز نگه داشتن محیط نماز خانه؛

             تنظیم سیستم گرمایشی  و سرمایشی نماز خانه؛

             تنظیم آب گرم برای وضوخانه؛

             خرید دمپایی برای وضو خانه.

 

 

2.            ابعاد آموزشی و فرهنگی :

             تنظیم ساعت برگزاری نماز جماعت مدرسه همزمان با اذان ظهر؛

             بیان اهمیت نماز و تاثیر آن در رفتار و اخلاق دانش‌آموزان و بیان چند مورد از تاثیرات عینی بر دانش‌آموزان در شورای دبیران؛

             دعوت از معلمان جهت همراهی و همدلی برای دعوت دانش‌آموزان به نماز؛

             برگزاری جلسات گفتمان مذهبی با محوریت اهمیت نماز و تاثیرات آن بر زندگی افراد جامعه، برای دو گروه دانش‌آموزی و اولیا بیش از دو جلسه در طول سال تحصیلی؛ توسط اساتید این حوزه.

             آموزش در مورد نماز، قرائت نماز، احکام نماز، آداب نماز جماعت، وضو و غسل به‌طور گسترده در کلاس‌‌ها از طریق دبیران دینی و قرآن و تفکر از ابتدای سال و همچنین آموزش بین دو نماز.

 

3.            ابعاد انسانی

حضور مدیر به همراه دبیران مدرسه در صفوف نمازجماعت مدرسه در کنار دانش‌آموزان.

 

4.            ابعاد انگیزشی

اعطای هدیه به نمازگزاران و برگزاری اردوهای تفریحی و زیارتی داخلی و برون شهری برای نماز گزاران.

 

شیوه اجرای طرح

اقدامات انجام شده:

الف) بررسی علل ( از طریق مصاحبه)

شناسایی علت شرکت نکردن دانش‌آموزان در نماز جماعت مدرسه:

با اعتقاد کامل به آیه 29در سوره عنکبوت: «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَر» نماز بازدارنده تمامی کارهای ناپسند می‌‌باشد. این پرسش مطرح شد که چرا از یک جمعیت 450 نفری دانش‌آموزان در یک مدرسه فقط 20الی 30 نفر در نماز شرکت می‌‌کنند؟

با مطرح شدن این سوال،ضرورت اهمیت دادن به فریضه الهی نماز در بین دانش‌آموزان بیشتر شد. از از دانش‌آموزان علت شرکت نکردن در نماز جماعت مدرسه سوال شد که تقریباً علت های متفاوتی مطرح شد، که عبارت بودند از:

-              من اصلاً نماز نمی خوانم؛

-              چرا باید نماز بخوانم؛

-                نماز می‌‌خوانم ولی جماعت را دوست ندارم؛

-              سختمان است در مدرسه وضو بگیرم؛

-              من وسواس دارم وبدم می‌‌آید بیایم نمازخانه؛

-              وقتی بزرگ‌تر شدیم نماز می‌‌خوانم؛

-              خدا اصلاً به ما توجه نمی کند؛

-              نماز را فقط برای نمره یاد گرفتم؛

-              در خانه ما کسی نماز نمی‌خواند؛

-              به‌ علت سرما حوصله گرفتن وضو را ندارم؛

-              زنگ تفریح با دوستانمان خوش می‌گذره؛

-              دوستم نماز نمی‌آید؛

-              زنگ بعد از نماز امتحان داریم؛

-              اصلاً بلد نیستم نماز بخوانم؛

-              وضو گرفتن را بلد نیستم؛

-              من که تا حالا نماز نخواندم خدا من را نمی بخشد؛

-              آیا آخرتی هست؛

-              نماز نخوانم چی می‌شود؛

-              خواندن نماز چه اهمیتی داره و چه تاثیری در زندگی من داره؛

-              میرم خانه می‌خوانم؛

-              من هرچه از خدا خواستم به من نداد؛ پس چرا باید نماز بخوانم؛

-              دوست دارم بیایم نمازخانه؛ ولی بعضی بچه‌‌ها مسخره‌ام می‌‌کنند میگویند بچه مثبت؛

-              دوستم می‌گوید چرا میروی نماز؛

و حرف‌هایی از این دست.

 

ب)شناسایی دانش‌آموزان مستعد همکاری در حوزه نماز به عنوان همیاران نماز(با فراخوان كردن)

 

ج- پیاده‌سازی راهکارهای جذب دانش‌آموزان به نماز

1: گفتگو به‌صورت انفرادی:(بارز کردن رفتارهای خوب دانش‌آموزان)

در این روش با توجه به شناخت دانش‌آموزان، با آنها به‌صورت چهره‌به‌چهره گفتگو می‌‌شود. بعد ازبیان استعدادها و توانایی‌های دانش‌آموز کم‌کم وارد مقوله نماز می‌‌شویم. از آثار و اهمیت نماز و سفارش قرآن و ائمه اطهار صحبت می‌‌شود و سپس از او دعوت می‌‌شود که در نماز مدرسه شرکت کند. دانش‌آموزان به علت اینکه توسط مدرسه مورد توجه قرار می‌گیرند، این عمل برایشان بسیار خوشایند است. تقریباً 70 درصد افرادی که اینگونه دعوت می‌شوند دعوت را اجابت می‌‌کنند.

 

2: گفتگو به صورت گروه دوستان: (تاثیر دوست)

در این روش گروه دوستان شناسایی می‌‌شوند. با آنها به‌صورت گروهی گفتگو می‌‌شود. پس از بیان استعدادها و توانایی‌های دانش‌آموز ان در گروه ،کم‌کم وارد مقوله نماز می‌‌شویم. از آثار و اهمیت نماز و سفارش قرآن و ائمه اطهار صحبت می‌‌شود. سپس از گروه دعوت می‌‌شود که در نماز مدرسه شرکت کنند. معمولاً دانش‌آموزان در مدرسه بسیار تحت تاثیر دوستان قرار می‌گیرند. به همین علت است که انتخاب دوست در مسیر زندگی بسیار مهم می‌‌باشد. تقریباً 60 درصد افرادی که به این روش دعوت می‌‌شوندجذب نماز می‌‌شوند.

 

3: روش هرمی نماز : ( تشکیل زنجیره پیوسته انسانی برای نماز )

در این روش از گروه همسالان استفاده می‌‌شود.با دانش‌آموزانی که به طور مستمر در نماز شرکت می‌‌کنند گفتگو شده و از آنها خواسته می‌‌شود که با توجه به رسالت امر به معروف  که وظیفه هر نمازگزاری می‌‌باشد،  زنجیره دعوت به نماز تشکیل داده شود. بدین ترتیب که هر کدام از دانش‌آموزان نماز گزار دو یا چند نفر از دوستان و همکلاسی های خود را که در نماز شرکت نمی کنند  با توجه به گفتمانی که قبلاً به آنها آموزش داده شده است، به نماز دعوت کنند. در نماز خانه از دعوت شده‌‌ها با شکلات  و خوش آمدگویی توسط دعوت کننده استقبال می‌‌شود، سپس بعد از یک هفته از دعوت شده‌‌ها خواسته می‌‌شود که خود نیز دوستان دیگر را به نماز دعوت کنند و

 

 

این روند همچنان ادامه پيدا مي كند و هرچه تعداددعوت كننده‌‌ها و دعوت شونده‌‌ها در هر گروه بيشتر باشد، به تمام آنها از سر گروه تا زيرگروه به ازاي هر دعوت شده هر 15 روز يكبار هديه داده مي شود.

 

4: دعوت كتبي به نماز :

4-1: در اين روش گروهي از دانش‌آموزان توسط مجري طرح شناسايي شده و به صورت كتبي در قالب يك دعوت نامه دوستانه به نماز دعوت مي شوند.

 

4-2: در اين روش گروهي از دانش‌آموزان با توجه به علايقشان به دبيران ( رياضي، علوم، زبان، عربي و.... ) توسط مجري طرح شناسايي شده و با همكاري دبيران از طرف آنان در قالب يك دعوت نامه دوستانه كتبي  به نماز دعوت مي شوند.

 

 5:ارزيابي رفتاري توسط معلمان و همكلاسي ها:

در ابتداي سال در شوراي دبيران در مورد چگونگي اجراي طرح ارزيابي دانش‌آموزان مطرح مي شود و از دبيران خواسته مي شود بالاترين همكاري در اين زمينه را داشته باشند.سپس براي تمامي دانش‌آموزان در مورد طرح ارزيابي توضيحات لازم داده مي شود. بدين ترتيب كه شاخص هاي مورد ارزيابي در هر كلاس نصب ميگردد، همچنين در ابتداي سال دانش‌آموزان يك پيمان نامه اخلاقي و رفتاري را امضاء كرده و قول مي دهند كه براساس آن پيمان نامه رفتار كنند.كه اين طرح عامل بازدارنده اي براي بعضي از رفتار هاي ناپسند مي باشد.سپس پس از گذشت دوماه از سال تحصيلي تمامي دانش‌آموزان توسط دوگروه معلمان و همكلاسي‌‌ها بر اساس يكسري از شاخص هاي رفتاري (با ادب در رفتار، باادب در گفتار،نحوه رفتار با معلم، نظم در كلاس...) كه قبلا به اطلاع دانش‌آموزان رسانده شد.

 مورد ارزيابي قرار ميگيرند. امتياز‌‌ها بصورت محرمانه بايگاني مي شود.اين روش براي شناسايي رفتاري دانش‌آموزان بسيار مؤثر مي باشد و فرصت مناسبي براي تغيير رفتار مثبت مي باشد.بعضي از دانش‌آموزان به علت بد كلامي و  ناهنجاري هاي رفتاري توسط همكلاسي‌‌ها امتياز نمي آورند. با اين دانش‌آموزان به صورت انفرادي صحبت مي شودو كم وكاستي هاي رفتاريشان به آنها گوشزد مي شود و فرصت جهت تغيير رفتار مثبت داده مي شود و بعد از چند جلسه مشاوره مذهبي و اخلاقي از او دعوت مي شود كه براي تغيير رفتار مثبت از خداوند كمك بگيرد و نماز بخواند و در نماز مدرسه شركت نمايد. ديده شدن دانش‌آموز در اين طرح و فرصت گذاشتن براي

 

 

 او تاثير بسزايي در تغيير رفتار مثبت دارد كه چه بسا خيلي از دانش‌آموزان از اين طريق الان جزء بهترين‌‌ها هستند.

تعدادكمي از دانش‌آموزان هم ممكن است توسط معلمان امتياز نياورند كه آنها نيز پس از شناسايي مورد مشاوره مذهبي و اخلاقي قرار مي گيرند و از آنها نيز دعوت مي شود كه در نماز مدرسه شركت كنند.

تعدادي از دانش‌آموزان كه امتياز آوردند ولي در نماز مدرسه شركت نمي كنند به صورت گروهي تحت مشاوره مذهبي قرار ميگيرند و بعد از بيان ويژگي هاي مثبت آنها و خالي بودن جاي آنها در نماز خانه مدرسه از آنها دعوت مي شود كه در نماز مدرسه شركت نمايند.

اين روش در تغيير رفتار مثبت دانش‌آموزان و شركت در نماز و رعايت قوانين و ضوابط مدرسه تا 80 درصد موفق بوده است.

 

6 :برگزاري مسابقات قرآني بين دو نماز :

6-1: بيان آداب و احكام نماز جماعت توسط امام جماعت و اهداءجايزه به پاسخ دهندگان به سوالات امام جماعت در همان لحظه.

6-2:طرح سوالات قرآني،احكام در اولين روز هفته و اهداء جايزه به پاسخ دهندگان در آخرين روز هفته.

 

7: استفاده از دانش‌آموز رهبر(ليدر):

دانش‌آموزاني كه به قول خود رهبر گروه هستند شناسايي مي شوند و در طي چند جلسه گفتگو و بيان نكات مثبت وشاخص كردن  استعداد‌‌ها و توانمندي هايشان  از او خواسته مي شود در برپايي نماز جماعت مدرسه از جهت نظم بخشيدن به صف، تا كردن چادر نماز‌‌ها، پهن كردن نوار سجاده‌‌ها و... كمك كند حضور دانش‌آموز در نماز خانه كم كم او را مشتاق به نماز مي كند و سعي مي كند از دوستان خود نيز كمك بگيرد و آنها را به نماز خانه دعوت مي كند. حس ديده شدن از طرف مدرسه و كمك خواستن از آنها حس خوشايندي مي باشد.

 

8: تقدير و تشويق از نمازگزاران:

-              قدر داني از دانش‌آموزان شركت كننده در نماز جاعت در مناسبت هاي مختلف.

-              اعطاي هداياي متنوع هر 15 روز يكبار به يكايك دانش‌آموزان شركت كننده در نماز.

 

 

 

-              برگزاري اردوهاي تفريحي و زيارتي درون و برون استاني مختص دانش‌آموزان شركت كننده در نماز جماعت مدرسه هر 20 روز يكبار.

-              دعوت از مادران شركت كننده در نماز به منظور همراهي فرزندشان در اقامه ي نماز و تشويق دانش‌آموز در حضور مادر و گرفتن عكس يادگاري.

-              تشويق همياران نماز جماعت جهت برقراري نظم و توزيع كارت هاي نماز به نماز گزاران.

-              اختصاص روزهاي هفته ويژه ي بعضي از كلاس‌‌ها و دعوت از تمامي دانش‌آموزان آن كلاس براي شركت در نماز در روزاختصاصي آن كلاس و اهداء هديه بعد از ارائه 4 كارت ويژه آن روز.

 

9: قرار معنوي ( ا ستمرار بخشيدن به اقامه نماز در منزل):

بعضي روزها در هفته با دانش‌آموزان شركت كننده در نماز جماعت يك قرار معنوي گذاشته مي شود مبني بر اينكه وقتي اذان مغرب گفته شد سعي كنيم هر كاري داريم كنار بگذاريم وبا شنيدن صداي موذن وضو بگيريم و براي همديگر دعا كنيم و نماز اول وقت را بخوانيم.وقتي فرداي انروز از بچه‌‌ها پرسيده مي شود كه چند نفر سر قرار حاضر بودند الحمدالله اكثريت اعلام حضور ميكنند.

 

د: بازخورد تاثير نماز در رفتار دانش‌آموزان:

با نظر سنجي شفاهي از اولياء و معلمان و خود دانش‌آموزان به اين مسئله پي برده ميشود كه دانش‌آموزاني كه جذب نماز شدند هم در خانه  و هم در مدرسه از طرف اولياء و معلمان رضايت نسبي و بعضا كامل را بدست آوردند و همچنين كسب رضايت رفتاري از طرف دوستان بعداز شركت در نماز .

نتايج اجراي طرح:

-              كمي: كل دانش‌آموزان مدرسه 450 نفر بوده كه فقط 20الي 30 نفر در ابتداي سال در نماز شركت مي كردند و الان پس از گذشت 3 ماه از سال تحصيلي جمعيت نماز مدرسه به بالاي 150 نفر رسيده است كه اين تعداد در روزهاي ويژه كلاس‌‌ها (قبلا توضيح داده شد) به بالاي 200 نفر نيز مي رسد.

-              كيفي: آثار تربيتي بسيار زياد در رفتار و اخلاق دانش‌آموزان، تغيير رفتار مثبت، رعايت حجاب و شئونات اسلامي، ايجاد انگيزه و شوق در دانش‌آموزان، اشتياق براي خواندن نماز اول وقت در منزل

 

 

چند نمونه از نتایج رفتاری مشاهده شده از  اجراي طرح در مدرسه:

1-            وارد كلاس شدم (مجري طرح) و در مورد نماز و اهميت آن و تاثيرات آن در زندگي افراد صحبت كردم، در انتهاي كلاس دانش‌آموزي به نام سارا پيشم آمد و گفت مي شود چند لحظه با شما خصوصي صحبت كنم. به او گفتم زنگ تفريح به دفترم بيايد. سارا آمد و من آماده شنيدن صحبتهاي او شدم، انگار خجالت مي كشيد بگويد ولي به اصرار من شروع كرد به حرف زدن:خانوم من دوست دارم بيايم نمازخانه و در كنار بچه‌‌ها نماز بخوانم، ولي متاسفانه نماز خواندن را بلد نيستم.

از او پرسيدم، دانش‌آموز  پايه هفتم چطور بلد نيست نماز بخواند؟شما وقتي پايه سوم بودي به سن تكليف رسيدي و مطمئن هستم معلمهاي آن دوره تحصيلي به شما آموزش چگونه خواند نماز را دادند.براي شما جشن تكليف گرفتند.

سارا گفت: اتفاقا مامانم يك سجاده  و چادر نماز خيلي خوشگل برايم خريده بود و من فقط در همان روز جشن ازش استفاده كردم . و بعد از آن ديگه نماز نخوندم حتي تو نماز مدرسه نيز شركت نمي كردم. از او پرسيدم ؟چرا و به چه علت نماز نمي خواني؟

 سارا گفت:آخه تو خونه ما هيچكس نماز نمي خواند نه مامان و نه بابا، براي همين نماز خواندن براي من اهميت نداشت و به خودم مي گفتم اگر خوبه مامان و بابام مي خوندند، الان هم كسي تو خونه ما نماز نمي خونه.ولي حالا كه بزرگتر شدم و صحبتهاي شما را در مورد نماز شنيدم، دوست دارم نماز بخونم. سارا را بغل كردم و او را بوسيدم و  به خاطر تصميم قشنگش به او آفرین گفتم. سجاده اي در اتاق پهن كردم و شروع كردم به ياد دادن نماز .با همديگر دو ركعت نماز صبح خوانديم سپس به او يك كتاب راجع به آموزش خواندن نماز دادم و از او خواستم نماز مغرب و عشا را همزمان با تلويزيون بخواند تا بهتر ياد بگيرد و از او خواستم وضو بگيرد (البته وضو گرفتن را بلد بود) و از همان روز به نماز جماعت بيايد . البته سارا گفت من اصلا بلد نيستم نماز جماعت بخوانم . به او گفتم نگران نباش به شما ياد مي دهم. زنگ نماز شد و من منتظر سارا بودم، سارا با اشتياق وارد نماز خانه شد .به اوگفتم برود و يك چادر نماز بردارد و در كنارم نشست و در مورد نماز جماعت برايش توضيحاتي دادم. بعد از چند روز سارا ديگر نماز را خوب ياد گرفت و حالا يكي از نمازگزاران ثابت مدرسه مي باشد.بعد از گذشت يك ماه سارا با ذوق و شوق فراوان به اتاقم آمد و بغلم كرد و گفت خانم خيلي دوستتان دارم . از او پرسيدم اين همه هيجان به خاطر چيست؟ او گفت ديشب وقتي داشتم نماز مي خواندم مامانم به من گفت صبر كن من هم وضو بگيرم تا با همديگر نماز بخوانيم و من از اين اتفاق خيلي خوشحال هستم.

 

البته دانش‌آموز هاي ديگر مانند سارا به من مراجعه داشتند كه نماز خواندن بلد نبودند و با تلاش و اشتياق خودشان ياد گرفتند و الان جزء نماز گزاران هستند.

 

2-            به خاطر سرما دبير ورزش دانش‌آموزان را به نماز خانه برده بود. نزديك زنگ نمازبراي آماده كردن فضاي نماز خانه براي برپايي نماز جماعت وارد شدم(مجری طرح). بعضي دانش‌آموزان در وضوخانه در حال وضو گرفتن بودند و يكسري از بچه‌‌ها نيز نوار سجاده‌‌ها را پهن ميكردند و تعدادي هم در حال پوشيدن كفشهايشان بودند كه از نماز خانه خارج شوند.در همين لحظه مريم يكي از دانش‌آموزان پايه هشتم صدايم زد و گفت : خانم مي شود بياييد؟ به كنارش رفتم و گفتم چي شده ؟مريم گفت:خانم ،اين معصومه دوستم هست( معصومه در حال بستن بند كفش بود)هرچي به او مي گويم بمان و با ما نماز بخوان نمي ماند و مي خواهد برود.

از معصومه پرسيدم چرا دعوت دوستش را اجابت نمي كند ؟ او گفت : آخه براي من خيلي سخته كه اينجا وضو بگيرم. ازش پرسيدم :آيا وقتي خونه رفتي نماز مي خواني ؟او گفت: بعضي روزها مي خونم و بعضي روزها تنبلي مي كنم.به او گفتم: معصومه جان، ميداني كه ثواب وضوگرفتن در شرايطي كه احساس ميكني سخته بيشتر و نمازت بيشتر مورد قبول قرار ميگيرد.

از او خواستم امروز را بخاطر دوستش وضو بگيرد و نماز بخواند اگر خيلي سخت بود ديگر نيايد. از مريم خواستم همراه با معصومه به وضوخانه بروند و وضو بگيرند. بعد از نماز هنگام خارج شدن از نماز خانه چشمم به معصومه افتاد و از او پرسيدم كه خيلي سخت بود؟ او گفت : خانم دستتان درد نكند خيلي به من لذت داد، از فردا اگر مريم نيايد من حتما مي آيم و الان معصومه بعد از گذشت يك ماه ونيم از آن ماجرا جزء نمازگزاران مدرسه مي باشد.

 

3-            در حال چسباندن بنرهاي تبليغاتي بر روي تابلوي مدرسه بودم (مجری طرح)كه يكي از مادران به نزد من آمدو بعد از احوالپرسي گفتند: من مادر دانش‌آموز ...پايه هفتم هستم .مي خواستم بابت نماز مدرسه از شما تشكر كنم . گفتم خواهش مي كنم وظيفه است.ايشان گفتند: مدتي بود دخترم در خواندن نماز كاهل نمازي مي كرد، يك روز در ميان مي خواند.ولي از وقتي كه در نماز جماعت مدرسه شركت مي كند در خونه نماز اول وقت مي خواند . و قبلا خيلي رفتار پرخاشگرانه داشت ولي الان خيلي خوب شده و اين بخاطر زحمات شما مي باشد و بعد از كلي تشكر كردن خداحافظي كردند و رفتند.

 

 

4-            سه هفته از شروع سال تحصیلی گذشته بود و چون هر روز تعداد نمازگزاران بیشتر می‌‌شد، بعضی روزها برای برقراری نظم و اشنا کردن بیشتر دانش‌آموزان جدیدی که تازه  وارد نماز خانه می‌‌شدند. به نماز جماعت نمی رسیدم و بعد از اتمام نماز و رفتن دانش‌آموزان به کلاس نمازم را می‌‌خواندم(مجری طرح). یکروز بین دو نماز بعد از آموزشم راجع به آداب نماز جماعت به دانش‌آموزان گفتم  :بچه‌‌ها در برقراری نظم همه باید کمک کنید تا انشالله یک نماز با حضور قلب بیشتری برگزار شود و اگر شما با من همکاری نکنید من از خواندن نماز جماعت محروم می‌‌شوم و ثوابم کم می‌‌شود.یک هفته بعد، در زنگ تفریح اول که تو حیاط مدرسه به بچه‌‌ها نگاه می‌‌کردم، یک دانش‌آموز به سراغم آمد و گفت:ميشود به شما چیزی بگویم.گفتم: بفرمایید.ولی او گفت آخه خجالت می‌‌کشم.پرسیدم : چرا؟راحت باش هرچی می‌‌خواهی بگو. گفت:خانم من برادری داشتم که 5 سال پیش 17 سالش بود و یک شب خوابید و صبح بیدار نشد، بدون اینکه از قبل بیمار باشد. با شنیدن این حرف خیلی ناراحت شدم و از خدا برای برادرش طلب آمرزش کردم. سپس  او گفت : برادرم دیشب آمد به خوابم و خیلی خوشحال بود .به من گفت افرین به خواهرم که نماز می‌‌خوانی و به نماز جماعت می‌‌روی.خلاصه تو خواب خیلی تشویقم کرد و گفت از قول من برو به اون خانوم بگو، همان خانومی که برای برقرار شدن نظم بعضی روزها به جماعت نمی رسد و بعد ازاینکه شما رفتید کلاس نمازش را می‌‌خواند. بگو که نگران نباشد، ثوابش از همه نمازگزاران جماعت بیشتر است. بعد از شنیدن این حرف‌‌ها حال عجیبی به من دست داد . از دانش‌آموز اسمش را پرسیدم و او گفت: اسماء پایه نهم هستم. به سراغ همکاران رفتم و خواب دانش‌آموز را تعریف کردم و از آنها نشونی برادرش را گرفتم .آنها گفتند 5 سال پیش فوت کرده. خیلی دگرگون شدم و از آنجایی که برکات نماز همیشه برایم روشن بود ولی این بار از خدا خواستم که مرا در این راه بیشتر کمک کند.

 

5-            در دفتر کارم نشسته بودم، دانش‌آموزی آمد و گفت :خانم اجازه هست با شما صحبت کنم .گفتم: بفرمایید در خدمتم.غزال دانش‌آموز پایه هفتم بود آمد تو اتاق و کنارم نشست و گفت:خانم می‌‌توانم از شما چیزی بخواهم. گفتم: بفرمایید.گفت:می شود خواب مرا تعبیر کنید. پرسیدم: چه خوابی؟غزال گفت: دیشب خواب دیدم ،امدم نماز خانه و شما برسر من یک چادر نماز گذاشتی و در کنارتان نماز خواندم.از او پرسیدم که تا حالا نماز می‌‌آمدی؟ گفت :نه.ولی با صحبتهایی که در مورد نماز می‌‌کنید خیلی مشتاق شدم بیایم و نماز بخوانم و الان یک هفته است که امروز و فردا میکنم تا اینکه دیشب این خواب را دیدم.

 

غزال را بغل کردم و به او گفتم امروز وضو بگیر بیا نماز خانه تا خوابت را تعبیر کنم.در نماز خانه منتظر غزال بودم وقتی آمد از بچه‌‌ها خواستم یک چادر نماز برایم بیاورند. غزال را در آغوش گرفتم و به او خوش امد گفتم و چادر را به سرش انداختم و در کنار سجاده ام سجاده اش را پهن کردم.

 

امکانات و تجهیزات:

-              اختصاص دادن مکانی تمیز به عنوان نماز خانه

-              تنظیم سیتم سرمایشی و گرمایشی  نماز خانه

-              داشتن مکانی مجزا برای وضو گرفتن در کنار نماز خانه

-              تنظیم آب گرم برای وضو گرفتن

-              تهیه هدایای متنوع برای نمازگزاران

-              تهیه چادر نماز

-              تهیه دمپایی برای وضوخانه و دستشویی

-              دستگاه تهویه و خوشبو کننده فضا برای نماز خانه

-              شستشوی فرشها ی نمازخانه سالی یکبار

-              تهیه مهر و جا مهری

 

برآورد هزینه برای اجرای طرح:

برای خرید هدایا برای نماز گزاران مبلغ  500 هزار تومان در ماه  هزینه می‌‌شود .

 

محل تامین منابع:

مشارکت های مردمی و سود حاصل از تعاونی مدرسه  

 

 

 

 

 

 

 

 

پیشنهادات:

برای اینکه نماز مدارس رونق بیشتری پیدا کند و انشالله به فضل الهی جمعیت نمازخانه های مدارس روز به روز بیشتر شود موارد زیر را به عنوان پیشنهاد مطرح می‌‌کنم:

-              باور داشتن به این آیه در قرآن: نماز بازدارنده خوبی برای خیلی از رفتارهای ناپسند می‌‌باشد.

-              برپایی نماز جماعت مدرسه همزمان با اذان ظهر

-              اهمیت دادن به ساعت نماز در قالب برنامه هفتگی

-              همدل و همراه بودن مدیر محترم مدرسه با معاون پرورشی در برگزاری هرچه بهتر نماز

-              آموزش مستمر در مورد اهمیت نماز و اثار تربیتی آن

-              اختصاص دادن 5 دقیقه از کلاس برای آموزش در مورد اهمیت نماز و تاثیر آن در زندگی افراد 

توسط دبیران ریاضی، علوم، زیست، عربی، فیزیک و ....

-              دعوت از تمامی دبیران برای حضور در نماز جماعت مدرسه

-              حضور مستمر و مداوم مدیر در نماز جماعت

-              برگزاری جلسات گفتگوی مذهبی به صورت انفرادی و گروهی برای دانش‌آموزان توسط معاون و مربیان پرورشی

-              اهمیت دادن به فریضه الهی نماز از طرف همه عوامل مدرسه

-              برگزاری جلسات گفتمان مذهبی با محوریت نماز برای اولیاء

-              شاخص کردن دانش‌آموزان نمازگزار

-              جذاب کردن فضای نماز خانه

-              مفروش شدن نماز خانه به فرش های سجاده ای

-              تامین بودجه برای اردوهای تفریحی و زیارتی مختص دانش‌آموزان نماز

-              تهیه چادر نماز های یک دست برای نماز خانه

-              تنظیم سیستم تهویه و نصب دستگاه های خوشبو کننده هوا در نماز خانه

-              برگزاری اردوهای تفریحی و زیارتی برای دانش‌آموزان نماز

-              شرکت دادن دانش‌آموزان نماز گزار در فعالیت های مدرسه و دعوت از فعالین مدرسه برای شرکت در نماز

-              بیان موضوعات روز و مورد توجه دانش‌آموزان در قالب داستان و روایات در بین دو نماز

-              کمک گرفتن از دانش‌آموزان برای برپایی نماز

-              مسئولیت دادن به کلاس‌‌ها برای نظم بخشی به نماز

-              در صورت وعده دادن به دانش‌آموزان عملی کردن وعده ها

-              اعطای هدیه به دانش‌آموزان نماز گزار

                

     

             

           منابع

-              قرائتی،محسن،1384،پرتوی از اسرار نماز،تهران،مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن

-              قرائتی،محسن،1380،تفسیر نماز،تهران،مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن

-              صنیعی،حسن،1388، بعد از شناخت خدا مهمترین دستور نماز است،قم ،انتشارات پیام جلال

-              واعظی نژاد،حسین،1376،طهارت روح،نماز و عبادات در آثار شهید مطهری، ستاد اقامه نماز ،پاییز 1376

-              نوروزی درویشی،آرش،مقاله نماز نور چشم من است، مجموعه مقالت برگزيده،نشرعابد،1378

 

      

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 5485 کلمه
مولف : آمنه مشاءزمینی، معاون پرورشی مدرسه مهدیه
1394/11/15 ساعت 13:48
کد : 1069
دسته : فرهنگ‌سازان و دعوت کنندگان به نماز
لینک مطلب
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز