نماز و خانواده؛ دو رکن تفکیک ناپذیردر جهان مادی امروز

■ نماز و خانواده؛ دو رکن تفکیک ناپذیردر جهان مادی امروز

نماز و خانواده؛ دو رکن تفکیک ناپذیردر جهان مادی امروز

بسم الله الرحمن الرحیم

انسان در جستجوی نامتناهی است و این میل نشانه بارزی است از یک وجود نامتناهی. انسان درهر امری سراغ نامتناهی می رود و نامتناهی حقیقی خداست. وقتی انسان سجاده ای می افکند و به نمازمی ایستد درحقیقت در مقابل آن نامتناهی سجده می کند، در برابر حیات نامتناهی، زیبای نامتناهی، علمامتناهی و قدرت نامتناهی که در این دنیا پیدا نمی کند.سرگشتگی همه در دنیا به علت آن است که نیازهای نامتناهی را سراغ امر متناهی برده اند و آن معیشت ضنک”( طه :۱۲۵) قرآن می فرماید تجلی همین سرگشتگی است. همان سردرگمی انسان غربی که با همه ترقیات و کشف ستاره ها و ماه و سفر به فضا باز به آن مبتلاست. این همه بیماری ها و گرفتاری ها نیز برای این است که ازاین نامتناهی حقیقی غافلند و آ ن میل نامتناهی رامتوجه امر محدود کرده اند.

    نماز پرواز گاه روح، جویبار تطهیرکننده قلب، روشنایی چشم عارفان، تکیه گاه مطمئن سالکان و رهپویان و پشتوانه آرامش و تسکین روان انسان است. فرصت نمازگزاردن، بهشتی است که انسان برای اعتلاو انبساط درون خویش می آفریند. آسمانی است که پذیرای بال های پرواز می باشد و کشتی نجاتی است که از موج خیز حادثه ها به ساحل فلاح و سلامت می رساند. گسترش فرهنگ نماز، تضمین مصونیت، تعالی و بندگی و همدلی و یگانگی جامعه است.

    اگر در محیط خانواده، فرهنگ نماز گسترش و ژرفا یابد، اگر ترنم نماز فضای خانواده را معطر و متبرک سازد، اگر کودکان و فرزندان، پدر و مادر را مقید و معتقد به نماز بیابند، بی هیچ تردید آنان نیز الگوی خویش را از خانواده خواهند گرفت و انس و الفت با نماز خواهند یافت که ره آورد آن پرهیز از منکر و فحشا و گریز از آلودگی و همسایگی با پاکی و تهذیب و صفا و صداقت خواهد بود.

    نماز پشتوانه و آرام بخش روان انسان است. اگر در محیط خانواده فرهنگ نماز گسترش و ژرفا بیابد، اگر ترنم نماز، فضای خانواده را معطر و متبرک سازد. اگر کودکان و فرزندان، پدر و مادر را مقید و معتقد به نماز ببینند، بی هیچ تردید آنان نیز الگوی خویش را از خانواده خواهند گرفت و انس و الفت با نماز خواهند یافت که ره آورد آن پرهیز از منکر و ناهنجاری ها و گریز از آلودگی و همسایگی با پاکی و تهذیب و صفا و صداقت است. خواندن نماز به طور مداوم و محافظت بر آن، آرامش روانی پدید می آورد و دل مومن را امنیت می بخشد. مطالعه خانواده یکی از مشکل ترین مطالعات اجتماعی باشد . چون ، خانواده تزدیکترین واحد حیات به انسان است ، اکثر غریب به اتفاق انسان ها در خانواده به دنیا می آیند .نماز در سر لوحه ی عبادات و دستور های واجب اسلامی است .پس از ایمان به خدا و قیامت از عموم مسلمانان خواسته شده که به این وظیفه مقدس عمل کنند تا از آثار معنوی و اخلاقی و اجتماعی آن بهره مند شوند(باهنر ،برقعی :۹۷،۱۳۶۲)

نماز وظیفه ای است که هیچ گاه نباید ترک شود و حتی هنگام سفر و بیماری و گرفتاری شدید و ترس و خطر نماز ساقط نمی شود . اما در این گرفتاری ها نماز ساده تر و کوتاه تر می شود ،تا آنکه بر گزاری نماز باعث زحمت و ناراحتی نشود ،نماز بر هر مسلمان بالغ و عاقلی واجب است و خوب است کودکانی را که به سن بلوغ نرسیده اند با این عبادت آشنا کنیم ،تا هنگام رسیدن به سن تکلیف آماده گی کامل داشته باشد(همان،۱۰۷)

 باز اکثریت قاطع انسان هاخود خانواده ای بنا می کنند و تمامی عمر را در آن به سر می آورند ، لذا شناخت این واحد اجتماعی به جهت نزدیکی آن با انسان سخت و دشوار خواهد بود . این فریضه الهی را که به گفته مقام معظم رهبری نیاز آدمی و دریچه‌ ای است که هوای پاک آزادی را از عالم معنا به ما می رساند و دل را از آلودگی و بیخبری می رهاند را به گونه ای در خانواده ها نهادینه کرد که پیوند نماز و خانواده پیوندی نا گسستنی باشد.خانواده جسم انسان را می‌پرورد و نماز جان او را و پرورش جسم و روان در کنار هم تحکیم بنیان خانواده را به دنبال دارد (روزنامه رسالت، شماره ۶۳۴۸ :۳/۱۱/۸۶، ۷)

نتیجه گیری

نماز و خانواده؛ دو رکن تفکیک ناپذیردر جهان مادی امروز که نهاد خانواده در حال اضمحلال توسط فساد و فحشاء است بزرگترین دغدغه های خانواده ها برای نجات فرزندانشان از این منجلاب فساد و فحشاست و قرآن این کتاب زندگی بشر سالها پیش از این راه نجات را بیان کرده است؛« اتْلُ ما أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتابِ وَ أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ وَ لَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ ما تَصْنَعُون‏؛هر چه را از این کتاب بر تو وحی شده است تلاوت کن و نماز بگزار ،که نماز آدمی را از فحشا و منکر باز می دارد و ذکر خدا بزرگ تر است و خدا به کارهایی که می کنید آگاه است.» همانطور که در روایات نیز وارد شده است هنگامی که فرزندی به دنیا می آید مستحب است در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه گفته شود چراکه این عمل باعث می شود انسان از کودکی با نماز آشنا شود و بنابراین از شر شیطان در امان باشد؛کم نیستند اینگونه احادیث که بر آموزش نماز به کودکان تاکید دارند؛دراین میان باید دید که چگونه می توان این فریضه الهی را که به گفته مقام معظم رهبری نیاز آدمی و دریچه‌ ای است که هوای پاک آزادی را از عالم معنا به ما می رساند و دل را از آلودگی و بیخبری می رهاند را به گونه ای در خانواده ها نهادینه کرد که پیوند نماز و خانواده پیوندی نا گسستنی باشد.خانواده جسم انسان را می‌پرورد و نماز جان او را و پرورش جسم و روان در کنار هم تحکیم بنیان خانواده را به دنبال دارد.

    باید باور کنیم که غذای روحی بچه ها و اکسیژن جان آنان و خوشبختی و آخرتشان به رابطه آنها با آفریدگار مهربان بستگی دارد، پس با دلسوزی و صبر به دنبال راه های جدید، بیان های جذاب، ابتکار درطرح مسئله و شیوه های مناسب دعوت به نماز باشیم و این هنری است که خانواده و مدرسه و جامعه باید متناسب با نیازمندی های سنی افراد فرهنگ سازی کند؛ زیرا نیایش نیاز درونی انسان است و باید متناسب با رغبت های فراگیران جستجو کرده و براساس آن اقدام کند در چنین صورتی نماز نماد باشکوه نیایش و فرهنگ غالب تمامی جوانان، مردان و زنان و خانواده های ما خواهدشد، فرهنگی که تمامی مردم داوطلبانه و از روی عشق و علاقه آن را برخواهند گزید و محیط خانواده ها از آرامش روانی و روحیه همراهی و همدلی و شادابی سرشار می شود.

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1118 کلمه
مولف : کتایون هاشمی
1394/10/16 ساعت 13:32
کد : 1041
دسته : دعوت فرزندان به نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
عبادت
نماز
سلامت رواني
آرامش
امنیت
خانواده
کودک
نوجوان
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز