■ محوریت نماز در مسائل زندگی انسان
بسم الله الرحمن الرحیم
یکی از ملاکهای اهمیتی که در مورد نماز وجود دارد و درباره آن ان شاء الله بحث میکنیم این است که هر عبادتی که خداوند آن عبادت را به عنوان محور همه کارها قرار داده است معلوم میشود که آن عبادت اهمیت خاصی دارد.
وقتی به آیات قرآن انسان نگاه میکند می بیند که خداوند نماز را محور همه کارها قرار داده است، محور چه کارهایی است؟
1. محوریت در مسائل اقتصادی
در سوره جمعه آیه نهم و دهم میخوانیم که: «إِذا نُودِيَ لِلصَّلاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلى ذِكْرِ اللَّهِ وَ ذَرُوا الْبَيْعَ» وقتی که ندا برای نماز جمعه داده شد، بروید به طرف نماز و بیع را رها بکنید!
در آیه بعد دارد که: «فَإِذا قُضِيَتِ الصَّلاةُ فَانْتَشِرُوا فِي الْأَرْضِ وَ ابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّه»، وقتی که نماز تمام شد باز دنبال کسب و کارتان بروید! معلوم میشود که باید کارها را بر محور نماز بسنجیم. اگر میخواهیم اداره برویم، اگر کسب و کار داریم، اگر جلسه میخواهیم بگذاریم، کلاس میخواهیم بگذاریم همه چیز بر محور نماز باید باشد.
2. محوریت در هجرت انسان
اگر من خواستم مهاجرت کنم، اگر خواستم مسافرت کنم چکار باید بکنم؟ باید یکی از اهدافم اهداف نمازی باشد. در سوره ابراهیم آیه 37، حضرت ابراهیم بعد از اینکه 1200 کیلومتر از بیت المقدس به سمت مکه میآیند یک جملهای دارند که: «رَبَّنا إِنِّي أَسْكَنْتُ مِنْ ذُرِّيَّتي بِوادٍ غَيْرِ ذي زَرْعٍ عِنْدَ بَيْتِكَ الْمُحَرَّمِ رَبَّنا لِيُقيمُوا الصَّلاةَ»، خدایا من دست زن و بچهام را گرفتم و آوردم در این بیابانی که غیرذی زرع است، نه غیر مزروع! نه اینکه کاشته نشده، اصلاً قابل کشت نیست! خوب برای چی من دست زن و بچهام را گرفتم و آوردم اینجا؟ برای اینکه روزه بگیرند؟ برای اینکه حج بروند؟ حضرت ابراهیم نماز را مطرح می کنند.
«رَبَّنا لِيُقيمُوا الصَّلاةَ»، ما این همه مسافرت میرویم به خاطر کسب و کارمان، این همه مسافرت میرویم به خاطر شغلمان، به خاطر درآمد؛ خداوند تبارک و تعالی دارد به ما خط دهی میکند که گاهی اوقات هم باید برای نماز خودمان و بچههایمان باید هجرت بکنیم، باید محلّه را عوض کرد، باید مدرسه را عوض کرد، گاهی اوقات باید شهر را عوض کرد. «رَبَّنا لِيُقيمُوا الصَّلاةَ»، نماز هدف و محور است.
3. محوریت در مسائل سیاسی
انسان آیات قرآن را نگاه میکند میبیند، علاوه بر مسائل اقتصادی و بحث هجرت، در مسائل سیاسی هم خداوند نماز را محور قرار داده است، در سوره مائده آیه 57 و 58 بعد از اینکه خداوند به صورت کلی میفرماید: «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الَّذينَ اتَّخَذُوا دينَكُمْ هُزُواً وَ لَعِباً مِنَ الَّذينَ أُوتُوا الْكِتابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَ الْكُفَّارَ أَوْلِياءَ»، بعدش در آیه بعدش در آیه 58 میفرماید، میدانید با چه کسانی نباید دوستی کنید؟ کسانی که: «وَ إِذا نادَيْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ اتَّخَذُوها هُزُواً وَ لَعِباً»، وقتی که شما ندا میدهید برای نماز، یعنی اذان میگویید این اذان گفتن شما را مسخره میکنند، این ندای برای نماز به عنوان یک نماد است، یعنی کسی که ارزشهای شما را مسخره میکند با او حق دوستی کردن ندارید!
خوب اینجا از بین همه نمادهایی که ما داریم خداوند بحث نماز را مطرح کرده است، کسی که نماز تو را مسخره میکند، ارزشها را مسخره میکند این را به عنوان دوست خودت انتخاب نکن! پس محور است در مسائل سیاسی و ارتباط با کشورهای دیگر.
4. محوریت در مسائل خانوادگی
در سوره نور آیه 58 خداوند تبارک و تعالی میفرماید: «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا»، باید بچههای شما در سه موقع وقتی که وارد اتاق پدر و مادر میشوند باید اجازه بگیرند، دو تا از این زمانها را خداوند بر محور نماز قرار داده است «ٍ مِنْ قَبْلِ صَلاةِ الْفَجْر»، یکی این است و یکی هم «وَ مِنْ بَعْدِ صَلاةِ الْعِشاء»، یعنی قبل از نماز صبح و بعد از نماز عشاء! خدا چرا این را مطرح میکند؟ گویا خداوند میخواهد بفرماید که حتی مسائل زناشویی این مسائل به نماز نباید ضربه بزند! انسان باید تنظیم بکند یا قبل از نماز صبح که ضربه به نماز نزند یا بعد از نماز عشاء که باز ضربه به نماز عشاء نخورد. یعنی حتی مسائل خانوادگی را خداوند تبارک و تعالی بر محور نماز میآید برای ما چینش دارد.
5. محوریت در مسائل اجتماعی
آیات قرآن میگوید وقتی که میخواهید بر علیه کسی یا به نفع کسی شهادت بدهید، خداوند تبارک و تعالی میفرماید، بگذارید بعد از نماز قسمشان بدهید، سوره مائده آیه 106 است که خداوند متعال میفرماید: «تَحْبِسُونَهُما مِنْ بَعْدِ الصَّلاةِ فَيُقْسِمانِ بِاللَّه»، اینها را نگه دارید و موقع نماز که شد، بعد نماز که رفته با خدا حرف زده با خدا درد و دل کرده بعد نماز که زمان خاصی است و خدا نماز را به عنوان محور قرار داده است میگوید بعد از نماز آنها را قسم بدهید.
6. محوریت در مسائل اعتقادی
یکی دیگر هم اشاره کنیم، خداوند گویا در مسائل اعتقادی اول و آخر نماز را مطرح میکند، البته منظور از مسائل اعتقادی ایمان است که میدانید ایمان وقتی که: «يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَ يُقيمُونَ الصَّلاة»، با هم میاد، ایمان بحث اعتقادات است و اقامه صلاة بحث رفتار است ولی وقتی خداوند به تنهایی میفرماید: «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُون»، یعنی مؤمن را به تنهایی میآورد این مؤمن شامل اعتقاد و رفتار میشود، منظور ما از این بحث همین قسمت است که خداوند وقتی میخواهد مؤمن را تعریف بکند بر محور نماز تعریف میکند. اولین ویژگی مؤمنون را در سوره مؤمنون «الَّذينَ هُمْ في صَلاتِهِمْ خاشِعُون»، هفت تا ویژگی بیان میکند که ویژگی هفتم آن هم «وَ الَّذينَ هُمْ عَلى صَلَواتِهِمْ يُحافِظُون»، قرار میدهد.
آیه اول که به کیفیّت نماز که خشوع باشد اشاره می کند و آیه آخر به کمیّت نماز که «صَلَواتِهِمْ يُحافِظُون» باشد اشاره می کند ولی اصلش این است که شما اگر میخواهید مؤمن را بشناسید بر محور نماز بشناسید.
از آیات قرآن بر میاد که اگر یکی از ملاکهای اهمیت این است که ببینیم کدام عبادت بر محورِ همه کارها قرار دارد. آیات را که میسنجیم میبینیم که خداوند نماز را محورِ همه کارها قرار داده است معلوم میشود که نماز محور همه کارهاست.
اولین ها در نماز
نکته بعدی که باید اشاره بکنیم این است که بحث اولینها در نماز است. ما وقتی نگاه میکنیم میبینیم خداوند تبارک و تعالی خیلی وقتها اولینها را در جاهای مختلفی برای نماز قرار داده است، یکی دو مورد آن را ما اشاره میکنیم شاید پنج الی شش مورد هم اگر فرصت بشود ان شاء الله اشاره می کنیم:
آنچه که خداوند متعال به عنوان اولین چیز مطرح میکند آن معلوم میشود که مهم است. مثلاً انسانهای خوب را خداوند تبارک و تعالی در آیات متعددی آنها را معرفی میکند، مثلاً چه کسانی؟ مثلاً مؤمنین، متقین، محسنین، اینها را خداوند ویژگیهایشان را میگوید، جالب این است که در همه این موارد اولین ویژگی رفتاری انسانهای مختلف را، نماز قرار داده است. مثلاً در سوره مؤمنون که اشاره کردیم: «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُون»، خدا وقتی میخواهد هفت ویژگی را بیاورد اولین ویژگی مؤمنون را نماز قرار داده است. در سوره بقره آیه 2 و 3 که متقین را میخواهد خداوند معرفی بکند اولین ویژگی رفتاری متقین را باز نماز قرار میدهد و میفرماید: «هُدىً لِلْمُتَّقِين الَّذينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ» متقین عنوان ماست! «الَّذينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ»، تعریف متقین است. «يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ» ویژگی اول است و اعتقادی است. در رفتار که رفته، اولین ویژگی رفتاری را اقامه نماز قرار داده است.
ما دو تا اشاره کردیم، مؤمنین و متقین؛ ولی افراد دیگر هم هستند. محسنین هم هستند که در سوره نمل و یا لقمان خداوند به آن اشاره میکند و موارد دیگری هم هست که ما به عنوان نمونه به دو مورد آن اشاره کردیم. پس اولین ویژگی رفتاری انسانها نماز است.
دوم: اولین وظیفه حکومت اسلامی نماز است. در سوره حج آیه 41 خداوند تبارک و تعالی ویژگی حکومت صالحان را که مصداق بارزش حکومت امام زمان است را وقتی مطرح میکند، میفرماید میدانید اینها چه کسانی هستند؟ «الَّذينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الأَرْضِ»، همین که ما مُکنتی به آنها میدهیم و آنها را وارد زمین میکنیم، اولین کاری که میکنند، اینها چهار تا وظیفه دارند: اقامه صلاة، دادن زکات، امر به معروف و نهی از منکر؛ ولی جالب است که اولین وظیفه حکومت صالحان را اقامه صلاة قرار میدهد و میفرماید: «إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الأَرْضِ»، اول: «أَقامُوا الصَّلاةَ»، بعدش: «وَ آتَوُا الزَّكاةَ وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ»، پس اولین ویژگی حکومت صالحان هم اقامه نماز است که دلالت بر اهمیت نماز میکند.
سوم: خداوند اولین علت جهنمی شدن هم را ترک نماز قرار داده است. در سوره مدّثر وقتی خداوند بیان میکند که بهشتیها پیش جهنّمیها میآیند و از جهنّمیها سؤال میکنند که: «مَا سَلَكَكُمْ في سَقَر»، چی شد که شما اهل سقر شدید؟ در این دَرکی از درکهای جهنّم قرار گرفتید؟
جهنّمیها چهار تا علت برای جهنّمی شدن خودشان بیان میکنند، وقتی به آنها گفته میشود که: «مَا سَلَكَكُمْ في سَقَر» آنها جواب میدهند که: «قالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلِّينَ وَ لَمْ نَكُ نُطْعِمُ الْمِسْكِينَ وَ كُنَّا نَخُوضُ مَعَ الْخائِضِينَ وَ كُنَّا نُكَذِّبُ بِيَوْمِ الدِّينِ»، در سوره مدّثر این آیات قرار دارد، از آیه 42 و 43 هست که این چند تا علت را خداوند بیان میکند ولی اولین علت جهنّمی شدن را ترک نماز قرار میدهد؛ ما اهل نماز نبودیم و نماز را ترک کردیم و به فکر فقرا نبودیم، اهل لهو و لعب بودیم و تکذیب قیامت کردیم.
اولین علت را در اینجا هم ترک نماز قرار داده است.
از آیات قرآن بر میاد که اولین راه گمراه کردن شیطان هم، شیطان وقتی که میخواهد انسان را گمراه بکند اول سراغ نمازش میآید. در سوره مریم آیه 59: «فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلاةَ وَ اتَّبَعُوا الشَّهَواتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا»، آنهایی که گمراه شدند چی میشود؟ اولین کاری که کردند، ضایع کردن نماز است و دوم تبعیّت از شهوات است. معلوم میشود شیطان برای اینکه انسان را گمراه بکند اول سراغ نمازش میآید و اگر نمازش را خراب کرد او را به تبعیّت از شهوات میکشاند. در یک روایت قشنگی از پیامبر گرامی اسلام است که: «لا يَزَالُ الشَّيْطَانُ يَرْعَبُ مِنْ بَنِي آدَمَ مَا حَافَظَ عَلَى الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ»، همیشه شیطان از این بنی آدم میترسد تا موقعی که محافظت بر نمازهایش دارد، ولی «فَإِذَا ضَيَّعَهُنَّ» همین که نماز را ضایع کرد «يَجْتَرِئُ عَلَيْهِ»، نماز را که ضایع کرد شیطان بر او جرأت پیدا میکند، همین که جرأت پیدا کرد «وَ أَوْقَعَهُ فِي الْعَظَائِمِ» او را به گناهان کبیره میکشاند. پس اولین کاری که میکند بحث نماز است، نماز انسان را که خراب کرد میگوید حالا این انسان که نمازش را خراب کرده دیگر کاری ندارد که من را به تبعیّت از شهوات او را باز دارم، کاری ندارد که دیگر به او بگویم حالا حجابت را رعایت نکردی چه اشکالی دارد! اگر یک فیلم بدی هم دیدی، اگر یک صدای بدی هم شنیدی، نماز را که خراب کرده بقیه چیزها را هم به تبع آن خراب میکند.
پس اولین راه گمراه کردن شیطان هم است، اولین راه هدایت کردن خداوند هم است. در سوره انعام آیه 162 میخوانیم: «قُلْ إِنَّ صَلاتي وَ نُسُكي وَ مَحْيايَ وَ مَماتي لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمين»، آخر آیه «رَبُّ العالمین» دارد، اگر کسی میخواهد تحت ربوبیّت ربُّ العالمین قرار بگیرد و یا کسی بخواهد تمرین اخلاص داشته باشد اولین راه شروع کردن آن نماز است، از نماز شروع بکنید کم کم عبادتهای دیگر هم میاد و کم کم زندگیات الهی میشود و مرگت هم الهی قرار میگیرد. پس اگر کسی آمد سؤال کرد که من میخواهم با خدا آشتی کنم از کجا شروع کنم؟ «قُلْ إِنَّ صَلاتي وَ نُسُكي وَ مَحْيايَ وَ مَماتي»، میگوید بیا با نماز شروع کن اگر نمازت را درست کردی «إن قبُلَت قُبِلَ مَا سِوَاهَا» تو را به جلو میبرد ولی اگر نماز خراب باشد دیگر جلو نمیروی.
این هم یکی و آخرین موردی که به آن اشاره میکنم و بحثمان تمام است. اولین بنای عبادی هم در دنیا این هم برای نماز است که همان مسجد باشد. در سوره آل عمران آیه 96 میخوانیم: «إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذي بِبَكَّةَ مُبارَكاً»، اولین خانهای که ساخته شد برای عبادت و بندگی خدا بود که این آیه شریفه به آن اشاره میکند؛
پس یکی از ملاکهای اهمیت هم این است که هر عبادتی که خداوند به عنوان اولینها ذکر کرده است معلوم میشود که از اهمیت خاصی برخوردار است، خداوند همه ما را جزء اقامه کنندگان نماز قرار بدهد.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
■ به بهانه روز جوان
لطفا به سوالات نم ... ■ دعا و فشار خون
دانشمندان واحد پزشکی ... ■ کارکرد های تحلیلی نماز(نیت=کارکرد پنها ... ■ امیل دورکیم که از نخستین جامعه شناسان ... ■ یک یادداشت مرتبط با وظیفه ما در این ای ... ■ خاطره سازی
یکی از بهترین روشهایی که م ... ■ آیت الله بهجت رحمت الله علیه:
استاد ا ... ■ می خوایی بدونی هدف نهایی از خلق تو چیه ... ■ عرض زندگی شما چقدر است؟
معمولا انسانه ... ■ وقت نماز مختص او
نبی اکرم هنگام نما ...