■ طرح درس دانش آموزان متوسطه دوم؛ نماز راستکی

طرح درس دانش آموزان متوسطه دوم؛ نماز راستکی

جذابیت اولیه
ما پیروان مُصحف و در دین احمدیم
        بر جملۀ خلایق عالم سرامدیم

شکر خدا که در همه گیر و دارها
        ما متکی به مهدی آل محمّدیم

هوا خیلی گرم بود، آفتاب داغ مدینه بد جوری آزاردهنده بود. جوان نشسته بود زیر سایه دیوار خانه¬ای، از دور مردی باوقار می¬آمد. چهره نورانی و دوست‌داشتنی¬ای داشت. نزدیک¬تر شد. جوان آقا را شناخت، بله آقا امام صادق بود که از آنجا رد می¬شد. جوان به احترام ایشان از جا بلند شد و جلو رفت و سلام کرد. حضرت هم او را تحویل گرفت و با لبخندی ملیح سلامش را جواب داد، بعد از احوال‌پرسی، حضرت نگاهی به جوان کرد و فرمود: "فرزندم شما از محبّین و شیعیان ما هستید؟" [آخر در مدینه همه جور آدمی بود و هست. هم دوستان اهل بیتD و هم دشمنان آنان از قدیم در این شهر بوده‌اند[. جوان گفت: "بله آقا، من افتخار می¬کنم که محبّ و مرید شما هستم یابن رسول-الله!" حضرت فرمود: "فرزندم می¬شه از زیر سایه اینجا به زیر آن درخت بروی و آنجا (آن طرف کوچه) بشینی؟" جوان نگاهی به درخت کرد و بلافاصله گفت: چشم و حرکت کرد، در همین حال به ذهنش آمد که بپرسد آقا، این سایه با آن سایه چه فرقی داره؟ حضرت قبل از اینکه جوان سؤالش را به زبان بیاورد فرمود: "این خانه¬ای که شما زیر سایه‌اش نشسته بودی، خانة یکی از ناصبی¬ها (که دشمن اهل بیت¬اند) است. در روز قیامت صاحب این خانه به همین اندازه که سایه دیوار خانه¬اش باعث خنک شدن محبّ ما شده از ما طلبکار می¬شود و حقی پیدا می‌کند و آنجا باید جبران کنیم.
تبیین بحث
این گوشه¬ای از لطف و محبت اهل بیتD نسبت به دیگران است…
همین امام عزیز، ساعت¬های آخر عمرشان فرمودند: بروید همه اقوام و دوستان و آشنایان را خبر کنید بیایند. می‌خواهم وصیت کنم، حرف مهمی دارم. همه حساس شدند امام صادقکه در تمام عمر بابرکتشان روایات فراوانی نقل کردند و بیشتر احکام و دستورات اخلاقی و معارفی دین و مذهبمان مدیون جملات و احادیث ایشان است، حالا چه می¬خواهند بگویند. همه جمع شدند دور بستر آقا. نفس¬ها در سینه حبس شده بود. همه با دقت منتظر بودند ببینند این حرف و سفارش مهم آقا در پایان عمرشان چیست؟ امام لب باز کردند و فرمودند: "قسم به خدا [می¬دونید قسم خوردن کار خوبی نیست و بزرگان و ائمه برای چیزی قسم نمی¬خوردند؛ آن هم قسم جلاله به خدا…[ به شفاعت ما اهل¬ بیت نمی¬رسد… ( چه کسی؟) کسی که نمازش را سبک بشمارد و به آن اهمیت ندهد.
 همه¬ ما شیعیان امید و آرزویمان این است در قیامت که کار خیلی سخت می¬شه و نیاز به کمک داریم، اهل بیتD به فریادمان برسند و پیش خدا ضمانت و شفاعتمان را بکنند.
امامی که آنقدر مهربان و دلسوز است که در روایت آمده "الامامُ الوالدُ الشفیق" ؛ امام، پدر مهربان مردم است. امام مثل ابر رحمت است؛ امامی که اگر دشمنش هم به او کوچک¬ترین خدمتی کند، لطفش را جبران می¬کند؛ اون وقت این امام، به کسی که نمازش را سبک بشمارد در قیامت (آن هم در اوج نیاز)، توجهی نمی¬کند.
یک‌بار دیگه به این جمله دقت کنید: کسی که به نمازش بی¬توجه و سهل‌انگار باشد، نه کسی که اصلاً نماز نمی‌خواند؛ یعنی کسی که می‌خواند امّا بد می¬خواند، خط در میان، عشقی و هر وقت شد می-خواند.
رفقا! اهل بیت با تمام مهربانی و دلسوزی‌شان نسبت به ماها، از کسی دستگیری می¬کنند که حداقل¬های مسلمانی را انجام دهد، این حرف خیلی عجیب نیست؛ چون خداوند متعال که مهربانی پیامبر اکرم و امامان، یک جلوه کوچکی از مهربانی اوست، در قرآن کریم می‌فرماید: "ویلٌ لِلمُصلّین" : وای بر نماز¬خوان¬ها. کدام نماز-خوان¬ها؟ "الّذین هُم عَن صلاتهم ساهون" : کسانی که نسبت به نماز سهل‌انگارند. آنهایی که نماز نمی¬خوانند که هیچ، مرخص¬اند و آنهایی هم که می‌خوانند و بد می¬خوانند عاقبتشان"ویل" است. "ویل" چیه؟ بگو کجاست! "ویل" یکی از درّه¬های جهنم است که خیلی وحشتناک و خوف¬انگیز است! می¬دونید که جهنم هم بالا شهر و پایین شهر داره، همه جاش یکسان و یک جور نیست … خدا به دادمون برسه!!
رفقا! می¬دانید ما چند جور نماز داریم؟
بله احسنت:
ـ نماز واجب ← اداء
ـ نماز مستحب ← قضاء
اما یک نماز داریم:
ـ در روز مي‌خوانيم ← بهش مي‌گن يوميه
ـ هفته‌اي يك‌بار مي‌خوانيم ← جمعه
ـ گاهي پيش مي‌آيد ← آيات
ـ سالي يك‌بار مي‌خوانيم ← عيد قربان و فطر
ـ كسي وقتي مُرد مي‌خوانيم ← ميّت
امّا یک جور نمازهای دیگر هم داریم:
1. نماز چپکی← نماز آدمی که پشت به قبله بخواند؛
2. نماز پفکی← نماز "ریایی" که ظاهر قشنگی داره؛ امّا بی¬خاصیت و بی¬فایده است؛
3. نماز نیمکی ← نماز شکسته در سفر؛
4. نماز زورکی← به اجبار و ترس از بابا و مدیر مدرسه و نمره انضباط و… !
5. نماز یدکی← نماز قضا، احتیاط؛
6. نماز پولکی← برای کارت استخر و جایزه و…؛
7. نماز راستکی← … .
خوب، به نظر شما نماز راستکی چه جور نمازی است؟ معلوم است؛ نمازی که چپکی و پفکی و زورکی و پولکی نباشه، خب میشه راستکی!
نمازی که اوّل وقت خوانده شود. ما اگر در انتظار مهمان عزیزی باشیم، برای آمدنش بی¬طاقت می¬شویم و می¬ریم سر کوچه به استقبالش. به ما گفتند: قبل از وقت نماز، خودتان را آماده کنید، وضو بگیرید، موهایتان را شانه بزنید، خودتان را معطّر کنید، سجّاده¬تان را پهن کنید، اذان و اقامه بگویید. این کجا و اینکه طرف، آخر وقت با هول و عجله به نماز می¬ایستد و یک نماز کلاغی!! می¬خواند.
حالا چند نمونه از موارد سبک شمردن نماز را شما بگویید؟
ـ نرفتن به مسجد و نماز را فرادا خواندن
ـ نخواندن نماز در اوّل وقت
ـ نداشتن حضور قلب در نماز (تمركز و توجه نداشتن)
ـ كسي كه نماز قضا دارد ولي فكر به‌جا آوردن آن نباشد
ـ كسي كه آداب نماز را رعايت نكند
ـ كسي كه در پي ياد گرفتن احكام نماز نباشد
و …
شما بگویید من می¬نویسم:
خوب جلسمون را با یک بیت شعر زیبا به پایان می¬بریم؛ ان‌شاء‌الله خدا به هممون توفیق نماز خوندن خوب و راستکی را عنایت فرماید:

ارزنده‌ترین گوهر مقصود نماز است
        زیبنده¬ترین هدیه به معبود نماز است

آن روز که آید ز پس پرده غیبت
        اول هدف مهدی موعود نماز است

 

1398/7/18 ساعت 13:29
کد : 956
دسته : دوره دوم متوسطه
لینک مطلب
کلمات کلیدی
ره توشه
نماز
طرح درس
زنگ نماز
نماز دانش آموزی
محتوای نمازی
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز