■ محیط های تأثیرگذار در اقامه یا ترک نماز
محیطهای تأثیرگذار در اقامه یا ترک نماز
بنا بر توصیفات پیشین، برخی از محیطهایی که میتواند در ایجاد یا سلب روحیة نماز و عبادات مؤثر باشند، از این قرارند:
1.محیط خانواده
بیتوجه بودن يا كم توجهي پدر و مادر يا مربي خانواده نسبت به فرزندان در محيط خانه و سطحينگري آنان در ابتداي نوجواني فرزندان و يا احياناً بيمبالاتي اعضاي خانواده نسبت به مسائل ديني ـ بهخصوص فريضة نماز ـ تأثير بسزائي در تربيت فرزندان به جاي ميگذارد. برای مثال، فرزند اگر در خانهاي رشد نمايد كه در آن خانه كسي به نماز اهميت ندهد و يا در قبال مسائل ديني خود را مسئول ندانند، يا خود اهل نماز باشند، ولي فرزند خانواده را تحريض و تشويق به نماز ننمايند، قطعاً فرزند آن خانواده اهل نماز و عبادت نخواهد شد.
2.گروه همسالان
کودک و نوجوان چشم به دهان دوستان میدوزند و رفتارهای جمعی دوستان، آنان را به شدت جذب و به همسانی رفتار میکشاند. هیچگاه قدرت گروه همسالان را نباید دستکم گرفت؛ زیرا متفاوت عمل کردن، یا در مقابل اکثریت ایستادن، کار آسانی نیست.
خانوادههایی که فرزندان رها شده دارند و مراقبت و دقت در معاشرتها و روابط فرزندان ندارند، دچار مشکلات حاد رفتاری و ریزشهای معنوی فرزندان خواهند شد. بدین روی، مراقبت در طیف دوستان، مداخلة سنجیده و هشیارانه در انتخاب دوستان و حتی تأثیر در حلقة آنان، نوعی مصونیتبخشی معنوی خواهد آفرید که نمازگزاری فرزندان را تضمین میکند. امام صادقj در اینباره چنین هشدار میدهند: " دوری كن از دوستي و برادريِ كسي كه از روي طمع یا ترس يا ميل دنيوي يا براي خوردن و آشاميدن تو را انتخاب كرده و طالب دوستي و برادري مردمان پرهيزكار باش، گرچه عمر خود را در طلب آنان فنا كني". [1]
در روایتی دیگری، امام جوادj میفرمایند: "مواظب باش از مصاحبت و دوستي با افراد شرور، چون كه او همانند شمشيري زهرآلود، برّاق است كه ظاهرش زيبا و اثراتش زشت و خطرناك خواهد بود". [2]
3.محیط مدرسه و مربیان
در شكلگيرى و تثبيت شخصيت كودك و نوجوان، فضاى آموزشى سالم و پويا، نقش بسيار مهم و كـليـدى دارد. اگر مجموعه عناصر تعليم و تربيت يعنى مديران، معلمان و كاركنان مدرسه، به انديشة الهى و عمل صالح آراسته و پایبند باشند، به يقين كودك و نوجوان در چنين فضايى، دارای رشد معنوى و مشتاق به وظايف الهى و عبادت با پروردگار خواهد گردید.
4.بازار و خیابان
بازار و خیابان از جمله محیطهایی هستند که به دلیل حضور مستمر و فراوان افراد و نیز به دلیل فضای آکنده به معاملات و مباحث مادی، میتوانند در ایجاد یا سلب روحیة اقامه نماز مؤثر باشند، به همین دلیل است که مولای متقیان علی j ذکر و یاد خدا را سفارش کردند و فرمودند: "اكثروا ذكرالله عزّ و جلّ اذا دخلتم الاسواق و عند اشتغال الناس فانّه كفّارة الذنوب"[3].
5.ورزشگاهها
انسانها ـ بهخصوص جوانان و نوجوانان ـ به واسطة علاقة زیاد به ورزش و ورزشکاران، حضور حداکثری در محیطهای ورزشی دارند. متأسفانه در جمعهای این چنین، گاه فضایی آکنده از فحاشی، درگیری و نفرت ایجاد شده، ذکر و یاد خدا نیز کمرنگ میگردد؛ به نحوی که گاه تا دیر وقت ورزشکاران و تماشاگران مشغول تماشای بازی و تشویقاند، ولی خبری از ذکر پروردگار ـ بهخصوص نماز ـ نمیباشد و از آنجا که ورزشکاران و قهرمانان، نقش الگویی بارزی برای بسیاری از افراد جامعه، بهویژه نسل جوان دارد، اتفاقهایی که در محیط ورزشگاهها میافتد، بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم بر ایشان و نماز و عبادتشان اثر میگذارد، بهگونهای که گاه پس لرزههای این دوری از عبادت، تا مدتها باقی میماند.
علىj میفرماید: "مَنِ اشتَغَلَ بِذِكرِ الناسِ قَطَعَهُ اللهُ سُبحانَهُ عَن ذِكْرِهِ"؛[4] كسى كه به یاد مردم مشغول شود خداوند او را از یاد خویش منقطع مىسازد.
6.رسانه
رسانهها، آموزشگاه میلیاردها انسان است که در اعماق دل و ذهن اعضای خانوادهها رسوخ كرده است. رسانهها، معلم، كلاس همگانی، همهجایی و بدون انحصاری است كه تمام لحظات خالی و غیر رسمی انسان امروز را پر كرده و در ایجاد انگیزه و پذیرش یك عمل و شكلدادن عادتهای خوب یا بد، نقش بسیار مؤثری ایفا میكند.
بدین روی، اگر برنامهها، هدفها و پیام رسانهها با عقاید و ارزشهای معنوی جامعه و خانواده همسو و هماهنگ باشند، در این صورت میتوان به نسلی نمازگزار و باایمان امیدوار بود؛ در غیر این صورت، رسانه عاملی اثرگذار در دینگریزی و بالتبع دوری از نماز میگردد.
به عبارت دیگر، اگر برنامهها و زمان پیام رسانهها، با تفكر و ارزشهای معنوی و مذهبی جامعه، خانه و خانواده انطباق نداشته باشد، آموزش و القای پیامهای دینی و تربیتی اثری نخواهد داشت و هر پیامی از طرف پدر و مادر یا معلم و مربی، همانند یخی که در مقابل حرارت شدید و همه جانبه قرار گرفته، ذوب شده، از بین خواهد رفت. در این شرایط، چه بسا جوانان شخصیت دوگانهای پیدا میكنند، دچار بحران عاطفی و فكری شده، بعدها طی همنوایی با سیل این بحران، به هر سمت و سویی سوق پیدا میكنند و بدون اراده و اندیشه، بدان سو روانه میشوند و دینگریزی و در پی آن، نمازگریزی، به صورت طبیعی در وجود مخاطبین نهادینه گردد.
7.حکومت
اقامة نماز، سنگ بناى تشكيل حكومت اسلامی است. قرآن كريم مىفرمايد: "الَّذينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّكاةَ وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ وَ لِلَّهِ عاقِبَةُ الْأُمُورِ"؛[5] كسانى كه وقتى در روى زمين به آنها اقتدار (و حكومت) مىدهيم، نماز بهپا مىدارند و زكات مىپردازند و امر به معروف و نهى از منكر مىكنند و مىدانند كه عاقبت كارها بهدست خداست.
بر اساس اين آيه، از وظايف حكومت، اجراى احكام و شريعت اسلامى است؛ لذا اگر حاکمان و رهبران یک مملکت به نماز اهمیت ندهند، از باب "الناس علی دین ملوکهم"، مردم نیز سست خواهند شد.
اگر حاکمیت برنامهریزی منسجم و منظم برای نماز نداشته باشد و دولتمردان نیز نمازخوان یا سست نماز باشند، افرادی که زیر مجموعه حاکمیت هستند هم، بیتوجه خواهند شد.
8.فعالیتهای دشمنان
دشمنان داخلی و خارجی با تمام توان میکوشند تا ریشهها و مبانی اسلام را از بین ببرند و در این راه از هیچ کاری دریغ نمیکنند. آنها با تبلیغات و تحریفات ضددینی و القای شبهات، میکوشند تا با رواج شک و تردید، دین را به انزوا بکشانند.
تبلیغات ضددینی در جوامع اسلامی، مختص زمان حاضر نیست؛ از زماني كه دنياي غرب تبلیغات ضددینی را برنامهريزي و تنظيم كرد، يكي از اهدافش همين بود كه در قدم نخست باورها و اعتقادات مردم مسلمان را هدف گرفته، آنها را تحتالشعاع قرار دهد و آنان را نسبت به آموزههاي ديني بدبين سازد.
تحریف دین در جامعه، سبب میشود که ارزشها در جامعة اسلامی به ضد ارزش تبدیل شود. این تحریفات باعث ميشوند که مرز ميان واقعيات و خرافات محو و تشخيص اين دو از هم، کار راحتي نباشد.
به هر حال، دشمن با تبلیغات، تحریفات و القای شبهات، در رابطه با نماز میکوشد تا بین نماز و مردم ـ بهخصوص نسل جوان ـ فاصله بیندازد که از خطرناکترين پيامدهاي آن، رواج فرهنگ غربی و تضعيف عقايد و فرهنگ ديني است؛ به گونهای که باورهاي ديني و از جمله نماز، کم کم به فراموشي سپرده ميشوند.