■ نماز آگاهانه

نماز آگاهانه

 احساس خدا

موضوع: نماز آگاهانه

عنوان درس: احساس خدا

 

مخاطب: ابتدایی£      راهنمایی£       دبیرستان¢

           دختر  £       پسر     £       هر دو     ¢

 

طراح: حجت الاسلام محمود شهرجردی

 

بعضی از حرفا نه تعارفه و نه جای چک و چونه داره؛ که ای بابا می خوان با این حرفا کلاه سر ما بذارن و یا...

وقتی به خدا به عنوان یک طبیب حاذق و دلسوز و متخصص امین رجوع می شه؛ چرا می گم متخصص امین؟ چون امام صادق علیه السلام فرمودند: " يَا عِبَادَ اللَّهِ أَنْتُمْ كَالْمَرْضَى وَ رَبُّ الْعَالَمِينَ كَالطَّبِيب "[1] وقتی یک استاد دانشگاه هم پیش پزشک متخصص می ره به دلیل تخصص و امانت داری او رو حرفش حرف نمی زنه، ما هم از این طبیب متخصص می پرسیم: خدایا! جایگاه ما تو این عالم کجاست، ما کی هستیم؛ و چقدر برات اهمیت داریم؟ می فرماید: یه رجوعی به قرآنم بکنید؛ زمانی که ملائکه اعتراض می کردند یا سوال می کردند که این موجودی که با اختیارش فساد می کنه رو برای چی آفریدی؟  من گفتم: "انی اعلم مالا تعلمون"[2] من چیزهایی می­دونم که شماها نمی­دونید، من او را خلیفه بر روی زمین قرار دادم؛ "انی جاعل فی الارض خلیفه"[3] او می تواند بهترین باشد.

حاجی یه سوال دیگه برای من باقیه؟ ده تا بپرس! کیه که پاسخ بده! (طنز) حاجی ما که خودمون رو می شناسیم (تعامل مصنوعی) قرآن هم می گه: "بل الانسانَ علی نفسه بصیرة"[4] انسان از هر کس بهتر خودشو میشناسه و از درونش آگاهه. ما که اوضاعمون خرابه، ما کجا و جانشینی کجا؟! حالا می شه یه فرمولی بدید تا با این فرمول ما بال و پر بگیریم و تا عرش خودبیها پرواز کنیم، شاید یه قدری حال و هوامون بهتر بشه؟ خدایا فرمولی هم داری تا بشه همون "بهترین­ها" بود! دور از شأن خدا، شاید یه لبخندی که منظور همان لطف الهی است می زنه و میگه تو با ما باش/ برنامه برات داریم. بذار یه خاطره قشنگ بگم تا این لطف بیشتر تداعی بشه و به ذهن نزدیکتر بیاد، چندین سال پیش یه وقت خدمت آیت الله بهجت (ره) اون مرد الهی رسیدم، کسی که به اذن خدا در سن 19 سالگی مرگ اختیاری داشت، در عرش بود و... عرض کردم آقا می خوام خوب باشم، چه کنم؟ آقا یه نیم نگاهی کردند و فرمودند: تو راست می گی؟ با این جمله کوتاه همه چیز رو گفت به من...

چو درد در تو نبیند کِرا دوا بکند

اول باید دل را یه جلایی بهش داد، باید خواست و خواستن توانستن است، حالا فرمول رو میگی یا نه؟ آره، قرآن رو که باز کنی، تو سوره آل عمران آیه 31 می فرماید: "قل إن کنتم تحبون الله"، اگه رفیق راه مایی، و رفیق مدعی هستند؛ فاتّبعونی← با ما باشید، رفاقت و معرفتتونو ثابت کنید، بعدِ ثابت کردن رفاقتت حالا وقتشه منم بهتون بگم با مطالعه درباره­ی آیه بدست می آد،"فَاتَّبِعونی"، پیروی کنید مرا، این پیروزی چطور به دست می آد؛ رحتت کنم ملموس ترین و از بهترین راه هایی که خدا مطرح می کند برای اطاعت و پیروی نمازه بله نماز! نمازی که گاهی اسمش می آد یه جوری می شیم،بد نگاه می کنیم؛ بابا بخود خدا نماز زنده است، باعث حرکت است، با موجود زنده باید زندگی کرد و وقت گذاشت، رسول الله صلی الله علیه و آله می فرماید: "اذا قُمت فی صلاتِک فَأَقبلَ عَلَی الله بوجهک یُقبِل عَلیک"[5]: هرگاه به نمازت ایستادی با دل به خدا رو کن تا او نیز به تو رو کند.

استاد می شه زیاد تو خماری نذاریمون بفرمایید شرایط بهترین عبادت یا نماز چیه؟ باشه حالا که می فرمایید چشم. اول اینکه عبادت باید آگاهانه باشد؛ امام علی علیه السلام می فرماید: دو رکعت نماز انسان آگاه و دانا از هفتاد رکعت نماز شخص نادان بهتر است[6] در یه جای دیگه مولا علیه السلام می فرماید: عبادت کننده نا آگاه همچون الاغ آسیاب است که می چرخه اما پیش نمی ره[7]. رفقا! وقتی داریم با یه دوستی، محبوبی حرف می زنیم، اگر مدام سرمون را به اطراف بچرخونیم، یا طوری وانمود کنیم که حرفشو گوش نمی دیم انصافاً چه حالی می شه، یا خودمون باشیم چه حالی می شیم، بذار راحت بگم، خداوند متعال به محبتی که بندش برای او خرج می کنه حساسه می خواد که بهترین وقت­ها و حال­ها را برای او بگذاریم/ پس گام اول بهترین عبادت می شه: آگاهانه نماز خواندن. بدونیم جلو کی زانوی ادب زدیم و بدانیم پاهامونو را جلوی کی جفت کردیم، وجودمون برای او باشد، گام اول آگاهانه نماز خواندن هم، مؤدّب بودن برای خداست؛ پا بکوبیم تا بزرگ شویم.

 

خدایا! از صحبت کردن با بنده هات؛ پدرم، مادرم، دوستانم ... لذت می­برم، اما وقتی به تو می­رسم، سر نماز؛ زود خسته میشم، کِسِل میشم، این لذت مناجات و حرف زدن و حال کردن با خودت را هم بچشان.

 

رفقا! [در جمع دختران: خوهرا!] بیایید قبل از هر چیز به تجوید و قرائت نمازمون یه توجهی بکنیم، آخه لازمه نماز به قرائت عربی صحیح ادا بشه. پس سعی کنید یه  CD قرائت قرآن پیدا کنید و خوب گوش بدید تا اگه احیاناً اشتباهی در قرائت نمازتون دارید برطرف بشه.

 

 

 

شروع و ایجاد انگیزه اولیه

 

 

 

 

 

 

 

بدنه

 و قالب بحث

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دعای پایانی

 

 

تکلیف

 
     

 

 

 

 

[1] .مجموعة ورام، ج‏2، ص: 117.

[2] . بقره:30.

[3] . همان.

[4] . قیامت: 14.

[5] - بحار – 84 – 289.

[6] - سفینه البحار، ج 2- ص 115.

[7] - همان. ص 114.

فایل پیوست : دریافت
1396/11/8 ساعت 17:25
کد : 881
دسته : دوره دوم متوسطه,طرح منبر مناسب جوانان,منبر عمومی
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز آگاهانه
نماز با احساس
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز