■ فلسفه و چرایی نماز

فلسفه و چرایی نماز

شکر خدا

موضوع: فلسفه و چرایی نماز

عنوان درس: شکر خدا             

 

مخاطب: ابتدایی£      راهنمایی  £     دبیرستان¢

           دختر  £       پسر       ¢       هر دو   £

 

طراح: حجت الاسلام رضا احمدی فرد

 

 

دوستان خوبم سلام، حالتون خوبه ، احوالتون چطوره؟ ان شاء الله همیشه سالم و سرزنده باشید.

                روزی که آفرید تو را صورت آفرین                     بر آفرینش تو به خود گفت: آفرین

صورت نیافریده چنین صورت آفرین                   بر صورت آفرین و بر این صورت، آفرین

دوستان شعری که خوندم به آیه­ای از آیات قرآن اشاره داره. کسی می تونه اون آیه رو بگه؟

بله، تشکر آیۀ "فتبارک الله اَحسنُ الخالقین"[1] 

 

می­دونید که خداوند موجودات زیادی خلق کرده؛ ملائکه و جنیان، انسان­ها و حیوانات، کُرات و منظومه­ها و خیلی چیزهای دیگه؛ امّا خداوند تنها یک جا، خودش رو تحویل گرفته و به خودش آفرین گفته! اون هم موقعیست که آدم(انسان) رو آفرید. چرا؟ مگه انسان چه تحفه­ایست؟!

انسان یکی از عجیب­ترین و شگفت انگیزترین و پیچیده­ترین مخلوق خداست و خدا در آفرینش انسان سنگ تمام گذاشته. شاید بگید انسان در مقابل منظومه­ها و کرات عالم بالا عددی نیست. خوبه به این چند تا یک عدد توجهی بکنید:

000/000/15! در هر ثانیه در بدن هر انسانی این تعداد سلول پدید می­یاد و به همین تعداد هم، سلول از بین می­ره، "در یک ثانیه!!"

000/50! هر 50 هزار سلول که کنار هم قرار داده بشه می­شه اندازه سر سوزن.

حالا این سلول که می­گیم، مثل پاره­ای آجر نیست که روی هم گذاشته بشه و دیواری به وجود بیاد. نه، هر سلول خودش کارخانه­ایست: هسته داره، غشاء داره، سیتوپلاسم داره، حرکت داره، سوخت و ساز داره و نیاز به انرژی داره، این انرژی توسط حرکت سلول­های خونی در بدن، به بقیه سلول­ها می­رسه تا اون­ها به حیاتشون ادامه بدن. جالبه بدونید دانشمندان می­گن هر 5 سال تمام سلول­های بدن تعویض و تجدید می­شن غیر از سلول های مغز و قلب؛ چون اگه سلول­های مغز عوض بشن، تمام محفوظات آدم فراموش می­شه.

800/100! در هر دقیقه قلب یک انسان سالم حدود 70 بار طپش داره که اگه ضرب در 1440 دقیقه (دقایق یک شبانه روز) کنیم  تعداد طپش­های قلب در یک شبانه روز می­شه حدود صد هزار بار که در حالت اضطراب گاهی تا 180 بار در دقیقه می­طپه.[2]  قلبی که از ماه دوم زندگی در جنین مادر کارش را شروع می­کنه و با مرگ انسان به کارش پایان می­ده حتی یک روز هم به خواب نمی­ره، از کار نمی­ایسته، خستگی نمی­شناسه؛ امّا آدم با ستمکاری اون رو آزار می­ده، با آتش کینه کبابش می­کنه، با اندوه و ماتم خسته و کوفتش می­کنه.

000/19! خون در بدن در هر دقیقه 3 بار گردش می­کنه و 19 هزار کیلومتر راه رو طی می­کنه.

000/560! طول رگ­های بدن یک انسان متوسط چیزی حدود 5/1 برابر فاصله­ی کرۀ زمین تا کرۀ ماه است.

اگه فاصله تهران – مشهد هزار کیلومتر باشه یعنی 280 بار رفت و برگشت تهران – مشهد.

رگ­ها مثل لوله­های آب که ضخیم و متوسط و باریک و... داره، سرخرگ داره، مویرگ داره.

اینها که گفتم گوشه­ای از پیچیدگی­ها و عظمت­های خلقت خدا درباره بدن و فیزیک انسان است.

خداوند می­فرماید: "لَقَد خَلَقنَا الانسان فی اَحسَن تقویم"[3]: ما انسان را به بهترین شکل ممکن آفریدیم و"الذّی خَلَقکَ فَسوّاکَ فَعَدلک":[4] به تناسب و سامان و منظم، نه کاریکاتوری، نه بی حساب و کتاب...

از کبد و کلیه­ها و معده و دستگاه گردش خون و سیستم عصبی و مخابراتی بدن و مغز و پوست و... اگه بخوایم حرف بزنیم، ساعت­ها و روزها و هفته­ها باید وقت بذاریم و اونقدر مطلب هست که...

و همه اینها تازه جسم انسان است، که در برابر روح آدمی، قطره­ای است در برابر دریا. خداوند به پیامبرش می فرماید: "ای پیامبر ما! از تو راجع به روح می پرسند"یسئلونک عن الروح" بگو اصلاً سوال نکنید"قُل الرّوح مِن اَمر ربّی... "[5] روح دیگه در قدّ و قواره شما نیست که بخواهید راجع بهش براتون حرف بزنه. مثل این می­مونه که از یک بچه ابتدایی راجع به حساب دیفرانسیل و فیزیک هسته­ای بپرسی.

حاج آقا! خوب حالا این همه عدد و رقم گفتی و حرف زدی حرف حسابت چیه؟ خستمون کردی! چی می­خوای بگی؟

اینجا یه سؤال مهم پیش می­یاد که: خدایا برای چی این موجود عجیب و غریب و شگفت انگیزو آفریدی، خدا جون شما که حکیمی و کارات حساب و کتاب داره از این آدمیزاد چه توقعی داری؟

 

یه وقت شما 500 تومن مایه می­ذاری و یک سیستم می­خری و باهاش کارای تایپ و فوتوشاپ و مهندسی و طراحی و اینها انجام می­دی؛ امّا یکی پولش اضافیه یک سیستم یک و پونصدی می­خره می­ده دست بچّش با اون کارتون ببینه و بازی کنه!

خدا می­فرماید: "ما خَلَقتُ الجنَّ و الانس اِلّا لِیَعبُدون"[6]: انسان­ها و جن آفریده شده اند تا...

خنده دار نیست که فکر کنیم خداوند ما را با این همه پیچیدگی­ها و عظمت و این دنیای عظیم با این همه وسعت و نعمت را آفریده که چند صباحی در اون بخوریم و بنوشیم و لذّت ببریم و کار و درس و خواب و شهوت و... همین؟! بعد 60 سال 70 سال سال بگو 100 سال درد و مرض اِهِن اُوهُن انّا الیه راجعون! و مرگ ... .

 

نظر شما چیه دوستان؟ (اگر مخاطب دختر بودند، خواهران خوبم!)f شنیدن پاسخ های مخاطبان...

بله همه آفرینش برای یک چیز است و اون عبادت و اطاعت خداست؛ عبادتی که زمینه رشد و تکامل روحی و آرامش و سعادت انسان می­شه.

 

 

 

 ببینید دوستان: مَثَل ما آدم ها مَثَل این چراغ­ها و لامپ­های روشنائیه؛ تا زمانی که به نیروگاه وصل باشه و هم کلید روشن، لامپ­ها هم نور می­ده و روشنه؛ امّا اگه قطع باشیم و ارتباطمون با مبدأ نور و کمال برقرار نباشه خاموش و تاریک و بیچاره­ایم...

 

امام صادق علیه­السلام فرمودند: هر وقت غم و غصه­ای یا مشکلی به سراغشون آمد وضو بگیرید و دو رکعت نماز بخوانیدو از خدا کمک بخواهید چون خود خدا می­فرماید: واستعینوا بالصبر و الصلاة نماز وصل شدن به اصله، نماز پناه بردن بچه به آغوشه مادره؛ نماز افتادن قطره در دریای رحمت الهی است، ما تا زمانی که دستمون در دست خدا باشه آرام هستیم.

با خدا باش پادشاهی کن                  بی­خدا باش هرچه خواهی کن

 

شروع

و

ایجاد انگیزه اولیه

 

 

 

 

 

بدنه

و

قالب بحث

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تمثیل

 

 

 

 

 

ایجاد مشارکت

 

 

 

 
     

 

 

 

 

[1] . مؤمنون:14.

[2] . سایت تبیان/کتابخانه/بخش پزشکی.

[3] - تین: 4.

[4] - انفطار: 7.

[5] . اسراء:86.

[6] . ذاریات:56.

فایل پیوست : دریافت
1396/11/8 ساعت 12:41
کد : 874
دسته : دوره اول متوسطه,دوره دوم متوسطه,طرح منبر مناسب جوانان
لینک مطلب
کلمات کلیدی
فلسفه نماز
چرایی نماز
چرا نماز بخوانم
آناتومی بدن
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز