■ تظاهر به عشق
بسم الله الرحمن الرحیم
گزیدهای از دروس کتاب شکست تنهایی (مقطع دوره دوم متوسطه)
نویسنده: حامد تقی راد
راهبرد جلسه
در اين جلسه سعي ميشود با زباني ساده ضمن بيان نكاتي جذاب، به اهميّت نمازِ اول وقت پرداخته شود.
جذابيت اوليه
به این حکایت توجه کنید:
"خواجه منصور"، وزير "سلطان طغرل" مردي بود دانا، لايق، باشخصيت، خداپرست و درستكار. او در انجام وظايف ديني مراقبت كامل داشت و معمولاً همه روزه بعد از نماز صبح، مدتي مينشست و دعا و ذكر ميخواند و بعد از طلوع آفتاب، جامة وزارت ميپوشيد و به دربار ميرفت. روزي سلطان طغرل، وزير را قبل از طلوع آفتاب احضار كرد. مأمورين به منزل وي رفتند و او را در حال خواندن دعا ديدند. امر پادشاه را ابلاغ كردند. وزير به گفتة آنها توجهاي نكرد و همچنان به خواندن دعا ادامه داد. مأمورين بياعتنايي او را بهانه كردند و به عرض پادشاه رساندند كه وزير نسبت به اوامر پادشاه، احترام نكرده است و با اين سخن، سلطان طغرل را به سختي خشمگين كردند. وزير پس از فراغت از عبادت، سوار بر مركب شد و به دربار آمد. به محض ورود، شاه با تندي به وي گفت: "چرا دير آمدي؟" وزير با كمال قوت و آرامش عرض كرد: "اي پادشاه! من بنده خداوندم و چاكر سلطان طغرل. تا از بندگي خدا فارغ نشوم نميتوانم به وظايف چاكري پادشاه قيام نمايم! " گفتار محكم و پر از حقيقت وزير، شاه را سخت تحت تأثير قرار داد. سلطان، عمل وزير را تأييد كرد و ضمن تشويق او، سفارش كرد همواره به اين روش ادامه دهد و بندگي خدا را بر چاكري او مقدم دارد.[1]
چرا نماز اول وقت؟
چرا نمازمان را اول وقت بخوانيم؟[2] اميرالمؤمنين7 به محمدبنابيبكر فرمود:
مراقب وقت نمازت باش و آن را به هنگام بخوان؛ نه به دليل بيكاري، پيش از موقع بخوان و نه به سبب كاري، آن را از وقتش تأخير انداز[3]. به نظر شما اين جمله به چه معناست؟ دوستان خوب من، اگر تشنه يا گرسنه باشيم، چه ميكنيم؟ زماني كه برنامة مورد علاقة ما از تلویزيون پخش میشود چه ميكنيم؟ هنگام ملاقات با کسی كه خیلی دوستش داریم چگونه رفتار ميكنيم؟ عموماً در تمام اين موارد خودمان را از قبل آماده ميكنيم تا در زمان و وقت مخصوص بتوانيم بهرهاي را كه بايد ببريم. براي غذا زودتر سر سفره حاضر میشویم، براي برنامه مورد علاقه، تلویزیون را زودتر روشن میکنیم و براي ملاقات با کسی که دوستش داریم زودتر آماده میشویم. از آنجايي كه نماز يعني قرار ملاقات عاشق و معشوق واقعي، پس اين خيلي طبيعي است كه بندة واقعي هيچ وقت ساعت و قرار ملاقاتش را فراموش نكند و شامل اين آية شريفه نباشد كه: "فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ، الَّذينَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ"[4]؛ واى بر نمازگزاران، كه دل از ياد خدا غافل دارند؛ يعني كساني كه دروغ ميگويند و تظاهر به عشق ميكنند. اعلام مسلماني، يعني اطاعت و دوست داشتن خداي متعال؛ اما در وقت ملاقات و ديدار، گاهی ميآیند و گاهی نمیآیند، یا گاهی زود میآیند و گاهی دیر.
نتيجهگيري
خواندن نماز در اول وقت، در واقع حكايت از حال دروني ما دارد كه تا چه اندازه به ادعاهايي كه داريم، پايبند هستيم و چه خوب ميشود ما نيز مانند خداوند متعال در انجام خوبيها عجله داشته باشيم؛ قال رسول الله6: "إِنَّ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ يُحِبُّ مِنَالْخَيْرِ مَا يُعَجَّلُ"[5]؛ البته نكتهاي كه نبايد از آن غافل شد اين است كه اين بحث، داراي استثنائاتي است كه بيان خواهد شد. إن شاءالله.
خدایا به ما توفیق خواندن نماز اول وقت را عنایت فرما. آمین.