■ آیا ادای برخی از اذکار و ادعیه در نماز ، با حالت گریه و ... دلیل خاصی دارد؟
پاسخ: در مورد نماز آنچه تاکید شده است خشوع و خضوع در پیشگاه معبود است که ممکن است همراه با تضرع یا گریه باشد. این حالت ها مربوط به قلب بوده و بطور طبیعی و از سر اخلاص واقع می شوند و گاه ممکن است در ظاهر هم آثار خود را آشکار کنند و این مربوط به خصوصیت شخصی افراد است.
ضمن این که حالات قلبی نماز گزار (یا ذاکر ) متاثر از معانی الفاظ بوده و هریک از اذکار و آیات و ادعیه تاثیر و انفعال خاصی از لحاظ معنوی در قلب ایجاد می کنند. از جمله حالت های محبت، شوق ، خوف، خشوع و .... که تاثیر خود را در ظاهر بصورت بکاء ، وجل و ...آشکار می کنند.
گفتنی است تقلید ظاهری این امور بدون دریافت حالات قلبی نه تنها هیچ ثمره ای ندارد بلکه گاه با اصل قصد قربت در نماز منافات دارد.
■ چرا تا قبل از شش سالگی، خواندن نماز میت بر کودکی که از دنیا رفته واجب نیست؟
مراجع تقلید در این زمینه فرمودهاند:
"نماز خواندن بر میّت مسلمان، اگر چه بچه باشد واجب است، ولى باید پدر و مادر آن بچه یا یکى از آنان مسلمان باشند و شش سال بچه تمام شده باشد." [1]
مسلماً آنچه در رسالههای عملیه بیان میشود بر مبنای ادله شرعی است. و ...
■ نماز مستحبی ما را زودتر به كمال مى رساند يا خدمت به مردم؟
عبادات فردى كه واجب است حتماً بايد انجام گيرد و قابل تغيير و تبديل نيست، اما اگر بخواهيم مستحبات فردى را نسبت به خدمات اجتماعى بسنجيم مثلًا اگر انسان مشغول خدمتى است كه جامعه را در راه صحيحى وارد مىكند و دلهاى عده زيادى را به دين و خداى سبحان نزديك ...
■ وظیفه فرزند در قبال نماز و روزه پدر و مادری که نسبت به انجام وظایف شرعی خود بی توجه اند، چیست؟
طبق نظر اکثر فقها نماز و روزه قضای پدر بر پسر بزرگ تر واجب است؛ یعنی بر پسر بزرگ تر واجب است نماز و روزه های فوت شده پدر را بعد از مرگش یا خود انجام دهد یا کسی را اجیر کند. البته برخی از مراجع نماز و روزه پدر و مادر هر دو را واجب می دانند.
باید ...