■ كسي كه نمازهاي واجب خود را نمي خواند چگونه ميتوان او را به نماز خواندن كشاند؟

پاسخ: براى ترغيب و تشويق به نماز، در آغاز بايستى زير بناهاى فكرى فرد را مورد بررسى قرار داده و در اصلاح آن كوشيد. ديدگاه فرد در مورد خداوند، جهان هستى، انسان، معاد و... امورى است كه داراى نتيجه مستقيم بر عملكرد فرد است. پس بايد به تقويت و اصلاح اين مبانى كوشيد.

نماز، عملى است كه در مجموعه عقيده توحيدى، داراى معنا و فلسفه است. پس در آغاز بايستى اين مجموعه شناخته شود تا نماز جايگاه خود را در ذهن و انديشه فرد باز نمايد. در بينش توحيدى اسلام و ديگر اديان الهى، انسان موجودى است كه به سوى كمال و لقاى پروردگار در حركت است. «انا للّه‏ و انا اليه راجعون ؛ از خدائيم و به سوى او باز مى‏گرديم». حال در اين مسير، ابزارهايى به مدد انسان مى‏آيد، تا او را از فراموش كردن مسير و هدف باز دارد كه از مهم‏ترين آنها «نماز» است. «اقم الصلوة لذكرى ؛ نماز را براى ياد من بپا دار».

آدمى بدون نماز راه را گم خواهد كرد. نمازهاى پنج گانه همانند چراغ‏هاى برق هستند كه مسيرى طولانى و پر خطر را روشن كرده ‏اند تا كسى راه را گم نكند و به بيراهه و سقوط كشانده نشود. آنچه كه موجب مى‏گردد و برخى از نماز، رويگردان باشند و يا نسبت به آن تساهل كنند، ندانستن فلسفه نماز و يا دركى غلط از آن است. برخى چنين مى‏پندارند كه نماز انسان، نيازى را از خداوند برطرف مى‏كند كه البته خيالى واهى است. خداوند نيازى به هيچ مخلوقى ندارد. ازاين‏رو آنچه كه به عنوان عبادات بر آن تأكيد شده، جملگى در جهت كمال انسان است. نماز داراى آثار و فلسفه‏ هاى متعدد ديگرى نيز هست كه به آن اشاره مى‏كنيم:

1ـ نماز، تقدير و سپاس‏گذارى از خداوند است.

2ـ موجب آرامش انسان است.

3ـ موجب ياد خداست.

4ـ نماز زمينه پرهيز از گناه را در انسان فراهم مى‏كند.

5ـ تأكيدى بر نظافت و سلامتى است.

6ـ موجب انضباط و وقت‏شناسى است.

7ـ داراى آثار وحدت بخش اجتماعى است.

با عمل خويش انگيزش خواندن نماز را در آنها ايجاد كنيد. سعى كنيد شما و ديگران، نمازتان را هنگام حضور آنها برگزار كنيد و شور اشتياق خود به نماز و راز و نياز با خدا را هر چه بهتر به منصه ظهور برسانيد.

ملاحظه بفرماييد كه حضور امثال شما در جمع ايشان ضرورى است چه حضور شما به طور طبيعى امر به معروف و نهى از منكر است. لازم نيست زياد موعظه كنيد، بلكه با عملكرد شايسته خود، شوق و ذوق نسبت به معنويات را در آنها ايجاد كنيد. عمده مشكل چنين افرادى اين است كه حلاوت و حالت‏هاى معنوى دعا و راز و نياز با خالق را احساس و ادراك نكرده‏اند و اگر ذره‏اى ذوق معنوى و احساس روحانى ايشان تأمين شود آن را با عالمى معامله نخواهند كرد. اول خود شما لذت معنويات را بچشيد و سپس جرعه‏ اى در كام تشنگان طريق هدايت و لقاء حق بريزيد.

مردم را بدون گفتار و بدون موعظه - بلكه با عمل - به دين دعوت كنيد. با جدايى از مردم نه تنها مشكل حل نمى‏شود، بلكه فاصله و تنافر بين اقشار دينى و آنها كه كمتر به دين اهميت مى‏دهند، بيشتر مى‏شود، لذا در وهله اول تصميم بگيريد كه خود يك انسان تمام عيار و يك مؤمن راسخ باشيد. آن گاه تشعشع و تلؤلؤ شما بر اطرافيانتان ساطع خواهد شد و خواهيد ديد مردم همچون پروانگانى به گرد شمع وجودتان مى‏چرخند تا از نورتان اقتباس كنند.

پس جرعه ‏اى از لذت و حلاوت ذكر حق بچشيد بعد تشنگان معارف و حقايق را به سرچشمه اين «ماء معين» رهنمون شويد. همچون خضر نبى باشيد كه تشنگان حقيقت را از زلال چشمه الهى مى‏نوشاند. فيض قرآن و سنت فراهم است همه ما شاگردان ثقلين‏ايم، مردم را نيز شاگرد اين دو وديعه الهى كنيم.

به عنوان يك تجربه، اين توصيه را جامه عمل بپوشيد. مناجات خمس عشر امام سجاد(ع) را پيوسته بخوانيد. در معانى و مفاهيم اين مناجات‏ها تأمل و انديشه نماييد و به تناسب حال اشعارى از حافظ را همراه اين مناجات‏ها بسازيد. به مرور سوز و گداز، شوق و انجذاب گفتار و كردار شما را در بر خواهد گرفت.

اين حالت‏ها در شما اثر مى‏گذارد، همان طور كه در اطرافيان شما را تأثير خواهد

گذاشت.

اى بى‏خبر بكوش كه صاحب خبر شوى تا راهرو نباشى كى راهبر شوى

براى مطالعه بيشتر ر.ك:

پرتوى از اسرار نماز محسن قرائتى

اسرار الصلوة ملكى تبريزى

راز نماز محسن قرائتى

راز نماز بى‏آزار شيرازى

پرواز در ملكوت امام خمينى

از ژرفاى نماز سيد على خامنه ‏اى

گفتار رمضان (طنطاوى) ترجمه احمد آرام

اين است نقش عبادات محمد باقر صدر

1399/7/14 ساعت 12:54
کد : 970
لینک مطلب

■ اگر نمازی قضا شد، آیا واجب است قضاى آن‌را در همان روز به جا آورد؟

نمازی که انسان می‌خواهد قضای آن‌را به جا آورد، دو صورت دارد: 1. نماز قضا مربوط به روزهای گذشته است؛ الف. اگر تعداد نمازهای قضا بیش از یکی است، گرچه به جا آوردن آنها واجب فوری نیست، ولی نباید در انجام آنها سستی و کوتاهی کرد.[1] ب. اگر فقط یک نماز ق ...

■ معاشرت و دوستی با کسی که نماز را عمدا ترک کرده، ولی بقیه امور دینی را رعایت می کند، چه حکمی دارد؟

برای رسیدن به جواب این سوال، باید چند نکته را به خوبی مدنظر قرار دهید: 1. حقیقت اینست که انسان مومن، برای انجام دادن هر کاری باید یک عنوان و نیت خدائی داشته باشد. یعنی تمام اعمالش را با نیتی انجام دهد که او را به نحوی به پروردگار و پیامبر بزرگوارش ...

■ مخاطب سه سلام آخر نماز چه كسانى مى‌باشند؟

جمله: (السلام عليك ايها النبى...) خطاب به پيامبر گرامى‌اسلام مى‌باشد. هم‌چنان كه قرآن به آن سفارش كرده است (احزاب،56). جمله: السلام علينا... خطاب به خود ما (به ويژه در نماز جماعت) و بندگان نيكوكار خدا است؛ مسلمانان، در هر نمازى پيوند دوستى با همه بن ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز