■ نماز نشسته یا روی صندلی؛ اولویت با کدام است؟
پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: شاید برای بسیاری از افرادی که نمیتواند ایستاده نماز بخوانند بین روی زمین و صندلی کدام را میتواند اختیار کند و در صورتی که بر روی صندلی نماز میخواند باید کف دستها روی چه چیزی قرار بدهد. در این زمین نظر چند تن از مراجع را جویا شدیم؛
پرسشها
۱- کسی که نمیتواند ایستاده نماز بخواند بین روی زمین و صندلی کدام را میتواند اختیار کند؟
۲- اگر به خاطر عذر روی صندلی نماز بخواند، باید کف دستها روی چیزی قرار بگیرد؟
پاسخ مراجع عظام تقلید
آیتالله خامنهای:
باید نشسته نماز بخواند و در صورت که قادر به سجده به نحو متعارف باشد، باید به نحو متعارف سجده را انجام دهد و در غیر این صورت اگر قادر به گذاشتن مهر روی دسته صندلی یا چیز دیگر مانند بالشت یا چهار پایه و سجده بر آن است، باید سجده را بدین نحو انجام دهد و هر مقدار که میتواند باید مواضع هفتگانه از جمله انگشتان شست پا را روی زمین بگذارد و نمازش صحیح است.
آیتالله مکارم:
۱- چنانچه نشستن روی صندلی سبب شود قیام و رکوع را به طور معمول انجام دهد، مقدم است، اما اگر این دو را نتواند انجام دهد، نشستن بر زمین به صورتی که سجده را کامل انجام دهد مقدم است.
۲- چنانچه امکان این باشد که کف دستها را بر روی صندلی یا میز بگذارد، لازم است رعایت کند.
آیتالله سیستانی:
اگر میتواند ابتدا بایستد باید بایستد و تکبیرةالاحرام را بگوید، سپس اگر نمیتواند روی صندلی بنشیند و ادامه دهد. پس اگر رکوع و سجود را که میتواند به صورت طبیعی انجام دهد چنین کند و اگر نه در حال نشسته برای رکوع و یا سجده اشاره کند.
آیتالله شبیری:
۱- برای سجده اگر میتواند که هفت عضو را روی زمین بگذارد باید نشسته نماز بخواند و اگر در فرضی بیشتر میتواند اعضا را روی زمین بگذارد، بنابر احتیاط آن مقدم است و گرنه بین نشستن روی زمین و صندلی مخیر است.
۲- بنابر احتیاط باید سطحی که دستش را روی آن میگذارد تمام کف دست را بپوشاند.
ایکنا
■ مگر كشيدن مقداري اندك رطوبت دست به سر و پا چه تأثيري در طهارت دارد؟
همانگونه كه مي دانيد صحت وضو تنها منوط به شستن يا مسح نمودن برخي از اعضاي بدن نيست بلكه زماني مي توان گفت اين عمل عبادي بطور صحيح صورت پذيرفته كه شرايط و مقدمات صحت آن نيز رعايت شود.
از شرايط و مقدمات صحت وضو كه در رساله هاي عمليه نيز ذكر گرديده آ ...
■ برخی مردم هنگام گفتن سه تکبیر پایان نماز دست ها را روی ران می کشند و برخی دست ها را بر ران می زنند، کدامیک درست است؟
هر چند بسیاری از نمازگزاران پس از سلام نماز، سه مرتبه با حرکت سر و يا احيانا تکان دادن مختصر دست و يا كشيدن دست بر روی ران و... نماز را خاتمه مي بخشند، اما چنين کیفیتی در روایات توصيه نشده است (البته حرام هم نيست!)
آنچه مورد توصيه روايات است، اين ...
■ چرا بعد از اتمام نماز، به گفتن سه مرتبه «الله اکبر» سفارش شده است؟
پاسخ اجمالی
در روایات به گفتن سه مرتبه «الله اکبر» بعد از اتمام نماز و بلند کردن دست تا برابر گوش در هنگام گفتن آن[1] سفارش شده است.[2]
امام صادق(ع) فرمود: «إِذَا سَلَّمْتَ مِنَ الصَّلَاةِ فَکَبِّرْ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ...»؛ وقتی نماز به اتمام رسید، سه ...