■ چرا در سلام اول نماز، صراحتاً به پیامبر(ص) سلام می دهیم، اما سلام صریح بر ائمه اطهار(ع) در اجزاء نماز وجود ندارد؟
پاسخ: 1. چگونگی نماز باید طبق آنچه که در روایات معتبر و رسالههای توضیح المسائل بیان شده است، انجام شود و هرگونه اضافه عبارت و الفاظ در نماز جایز نیست. چرا که دستورهاى دینى که از جانب خداوند متعال معیّن شده، تعبدى است.[1] و نظر به اینکه ائمه اطهار(ع) چنین کاری انجام نمیدادند، این کار صحیح نیست. و وظیفه ما در این گونه موارد تبعیّت از دستورات آن بزرگواران است.
2. اگرچه به طور صریح نباید نام ائمه اطهار(ع) را در سلام نماز آورد، اما بنا بر فتوای فقها؛ نمازگزار در سلام آخر این چند دسته افراد را قصد کرده و در ذهن خود خطور میدهد: پیامبران، ملائکه و ائمه اطهار(ع) و اگر در نماز جماعت باشد علاوه بر آن سه دسته، مأمومین در سلام کلی پایانی خود، امام جماعت را نیز در نظر گرفته و امام هم، مأمومین را قصد میکند.[2] در این صورت، نام امام حسین(ع) نیز به طور ضمنی قصد شده است.
در نهایت، بیان این نکته نیز ضروری است که قصد کردن و خطور افراد یاد شده در ذهن، امر واجبی در نماز نمیباشد.
[1]. ر.ک: «امور تعبدی و شرایط و دلیل آن»، سؤال 7446؛ «فلسفه و حکمت احکام فقهی»، سؤال 8593.
[2]. ر.ک: شیخ انصاری، مرتضی، کتاب الصلاة، ج 2، ص 116، کنگره جهانی بزرگداشت شیخ اعظم انصاری، قم، چاپ اول، 1415ق؛ طباطبایی یزدی، سید محمد کاظم، العروة الوثقی (المحشّٰی)، گردآورنده: محسنی سبزواری، احمد، ج 2، ص 598 – 599، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1419ق.
■ آيا آيه اي که در مورد نماز جماعت در قرآن وجود دارد؟
خداوند متعال در آيه 43 سوره بقره دستور به حضور نماز جماعت داده و فرموده است:« وَ ارْكَعُوا مَعَ الرَّاكِعِينَ» ؛« با ركوع كنندگان ركوع كنيد»
مفسرين در توضيح اين آيه چنين گفته اند: با اينكه اين دستور اشاره به مساله نماز جماعت است، ولى از ميان تمام اف ...
■ مگر نه اينکه خداوند در همه جا حاضر است پس چرا نماز به سمت کعبه خوانده مي شود؟
قرآن كريم مىفرمايد:« فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ وَ حَيْثُ ما كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُ...» ؛«پس روى كن به طرف مسجدالحرام و شما مسلمين نيز هر كجا باشيد در نماز روى بدان جانب كنيد»، و نيز مىفرمايد:« وَ مِنْ حَيْثُ خَر ...