■ اگر در یک روز چندین بار زلزله بیاید، باید به تعداد دفعات آن نماز آیات خواند؟ یا یک نماز برای هر روز کافی است؟
پاسخ: برای هر زلزله و طوفان شدید، همراه با رعد و برقی که عرفاً محسوس و مستقل از دیگر موارد اتفاق بیافتد، نماز جداگانهای باید خوانده شود، هر چند در یک روز، چند بار تکرار شود. البته نماز آیات برای رعد و برق و مواردی از این دست در صورتی واجب میشود که موجب ترس بیشتر مردم شود.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
هر زلزلهای، چه شدید و چه خفیف، اگر حس شود و هر کدام زلزلۀ مستقلی محسوب شود، برای هر کدام از آنها باید نماز آیات جداگانهای خوانده شود و رعد و برق هم مثل زلزله است مشروط به این که عموم مردم بترسند، و الا اگر فرد خاصی بترسد، نماز آیات واجب نمیشود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
نسبت به رعد و برق، نماز آیات بنابر احتیاط مستحب است. نسبت به زلزله اگر غالب مردم متوجه آن شده باشند، برای هر کدام به احتیاط واجب باید نماز آیات خوانده شود و باید فوراً آن را بخواند طوری که در نظر عرف تأخیر محسوب نشود و اگر خواندن نماز را به تأخیر بیاندازد تا زمان متّصل به آیه بگذرد، خواندن نماز آیات بر او واجب نیست ولی احتیاط مستحب است که آن را بعداً بدون نیّت ادا و قضاء بخواند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر عرفاً هر کدام یک سبب مستقل محسوب شوند نماز آیات مستقل دارد البته نماز آیات برای رعد و برق در صورتی واجب است که بیشتر مردم بر اثر رعد و برق بترسند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، برای هر زلزله و پس زلزله که مستقل عرفی است یک نماز لازم است و نسبت به رعد و برق هم موارد مختلف است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
رعد و برق معمولاً موجب نماز آیات نمیشود، چون مشروط به خوف اکثر مردم است و اما درباره زلزله، در صورتی که محسوس باشد و عسر و حرج لازم نیاید، باید نماز آیات تکرار شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه چند مرتبه اسباب نماز آیات محقق شود برای هر یک باید جداگانه نماز خوانده شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر زلزلهها محسوس باشند، هر چند شدت آن کم باشد، باید برای هر یک از آنها نماز آیات جداگانه خواند و برای زلزلههایی که محسوس نیست و فقط توسط دستگاه ثبت میشود، نماز آیات واجب نیست؛ البته اگر چند زلزله محسوس به گونهای پشت سر هم رخ دهند که در نظر عرف یک زلزله حساب شوند، فقط یک نماز آیات واجب میشود. همچنین در صورتی که رعد و برقها به گونهای پشت سر هم رخ دهند که در نظر عرف یک حادثه حساب شوند، فقط یک نماز آیات واجب میشود. در غیر این صورت باید برای هر یک از آنها نماز آیات جداگانه خواند.
■ آیا اگر در نماز استیجاری فقط واجبات نماز را بجا آوریم، کافی است؟
هر گاه در نماز استیجاری کیفیت خاصى برای نماز شرط نشده و شکل خاصی که اطلاق عقد اجاره، به آن انصراف پیدا کند هم وجود نداشته باشد، بر اجیر لازم است که نماز را با مستحباتى که انجام آن متعارف است بجا آورد، ولى واجب نیست که براى هر نمازى اذان بگوید.[1]
...
■ تاخير در نماز اول وقت چه آثار و پيامدهاي سوئي براي ما دارد؟
تأخير نماز از اول وقت آن، بدون عذر، موجب محروم ماندن انسان از فيوضات و پاداشهاى آن و عدم استفاده از بركات و آثار نماز اول وقت و تضييع و سبك شمردن نماز است.
بعضي از آثار سوء تاخير عمدي از نماز اول وقت بدين شرح مي باشد.
يك - دوري از رحمت الهي
اما ...
■ چرا بعد از جنابت، غسل واجب میگردد؟ ارتباط آن با نماز چیست؟
1.در ابتدا باید دانست علت حقیقی بسیاری از واجبها و حرامها بر ما پوشیده است و خداوند عمداً آن را بیان ننموده است تا مطیع از عاصی شناخته شود؛ چرا که اگر علت واقعی بسیاری از احکام گفته میشد، انگیزه برخی مردم عمل به دستور خداوند نمی شد، بلکه بهرهم ...