■ من شب هایی توفیق نماز شب ازم سلب می شود هر چقدر دقت می کنم که روزم چه تفاوتی با روزی که توفیق نماز شب داشته ام داشته است به جایی نمی رسم که چه تفاوتی بوده است که اون شب توفیق داشته ام و شب دیگر نداشته ام؟ دلایل نداشتن توفیق برای نماز شب چیست؟

پاسخ: علل محرومیت از نماز شب
۱.گناه
مردی نزد علی امیر مومنان(ع) آمد و عرض کرد ، من از نماز شب محروم شدم، علی (ع) فرمود: تو کسی هستی که گناهانت تو را به بند کشیده است.
۲.دروغ
در حدیث دیگری از امام صادق(ع) میخوانیم: انسان گاهی دروغ میگوید و سبب محرومیتش از نماز شب میشود، هنگامی که از نماز شب محروم شد از روزی (ومواهب مادی و معنوی)نیز محروم میشود.
۳.پرخوری
امام علی (ع) میفرماید : هر کس پرخوری کند از نماز شب محروم میشود و هر کس تمام شب را بخوابد، نورانیت و بر افروختگی چهره را از دست میدهد و هر کس با فاسقان و بدان دوستی و رفاقت کند از بلاهای دنیا در امان نمیماند.
۴.عجب
پیامبر خدا میفرماید : (خدای عزوجل فرمود) : گاه باشد که یکی از بندگان مومن من در عبادت من میکوشد و از بستر خود بر میخیزد و بالین خوش را رها میسازد و شبها به عبادت من میپردازد و در راه بندگی من خود را به رنج می افکند ، اما من از روی لطف و محبت به او و برای حفظ جانش یکی دوشب چرت را بر وی مسلط میکنم و او میخوابد و صبح بر میخیزد و نمازش را میخواند در حالی که از نفس خود در خشم است و آن را سرزنش میکند. اگر رهایش کنم تا همچنان به عبادت من ادامه بدهد دچار خود پسندی میشود و خودپسندی موجب میشود تا به کارهایش مغرور گردد و از همین جا آنچه مایه هلاکت اوست به وی در میرسد زیرا به اعمال خویش مغرور میگردد و چندان از خود راضی میشود که گمان می برد از همه عابدان برتر است، و در عبادتش مرز تقصیر را پشت سر گذاشته است. در این هنگام از من دور میگردد در حالی که خیال میکند به من نزدیک میشود.
کلینی قدس سره در باب ذنوب از کتاب ایمان و کفر، نقل می نماید که امام صادق علیه السلام فرمود: ((چون مرد گناه کند، از نماز شب محروم گردد و عمل زشت ، از چاقویی که در گوشت فرو رود، سریعتر در کسی که مرتکب آن شده ، فرو می رود)).(۱)(۲)
۱- ج ۲، ص ۲۹۰ (کافی معرب ).
۲- رساله لقاءالله ، ص ۱۹۷.
۱- گاهى خستگى زیاد مغز و اعصاب و وضعیت مزاجى خواب را سنگین و طولانى مى کند. پرخورى در شب، خود علّتى دیگر براى خواب طولانى و سنگین مى باشد. ۲. ضعف اراده: نماز شب اراده و عزم مى خواهد. خواستن تنها کافى نیست، باید با تصمیم جدى خوابید. ضعفِ اراده جزء مهم ترین عوامل محروم ماندن از نماز شب و سحرخیزى مى باشد. باید با این ضعف و سستى اراده مبارزه کرد. امام على(ع) مى فرمایند: «ضادّوا التوانى بالعزم؛ به وسیله عزم، با سستى مبارزه کنید»، (همان، ج ۶، ص ۳۰۵، ر ۱۲۶۲۴). تفکر در اهمیت نماز شب و خواندن دعاهاى قبل از خواب، براى تقویت اراده و عزم مفیدند. در هر صورت، اگر گاهى موفق به نماز شب نشدید، قضاى آن را به جا آورید. نماز شب باید از کم شروع شود، با حذف مستحبات طولانى آن، مى شود همه آن را در ده دقیقه خواند؛ ولى اگر حال خوشى دست داد، طولانى کردن آن به اندازه کشش حال، اشکالى ندارد. در آخر سفارش اکید مى شود که فقط با عمل به این راهکارها و عزم جزم و اراده محکم مى توان هر شب به نماز شب موفق شد. سعى کنید بدون کوک کردن ساعت بیدار شوید. عادت به نماز شب و سحرخیز، ممکن است حداقل دو سال طول بکشد؛ بنابراین از افت و خیزها بیدار شدن ها و بیدار نشدن ها، سستى و سردى به خودراه ندهید. ناگفته نماند پیدایش گوهر در صدف و استحصال طلا از معدن نیاز به تلاش هاى فراوان و سوز و گدازها دارد. در مسایل معنوى نیز قابلیت سعادت را باید فراهم آورد و این راه براى همگان گشوده است. اگرچه قابلیت سعادت از جهت شرایط محیطى و عوامل ژنتیکى براى برخى بیشتر فراهم است اما آنچه نقش اساسى دارد، اراده و تلاش خود انسان است «والذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا ؛ و کسانى که در راه ما کوشیده اند به یقین راه هاى خود را بر آنان مى نماییم». در صورتى که نشاط عبادت دارید، سفارش شده است که نمازهاى مستحبى را طولانى کنید. اما نمازهاى واجب را در حد متعارف برگزار کنید و دعا و مناجات اگر در مکان خلوت آثار معنوى آن براى خود فرد و اطرافیان بیشتر است و از ایجاد حساسیت و مخالفت هاى ناخواسته جلوگیرى مى شود ودر صورتى که جاى خلوت پیدا نشود. دعا را مى توان آهسته و با حالت نجوا خواند. و براى جلوگیرى از تظاهر به دین دارى توجه شما را به متن زیر جلب مى کنیم. در خصوص نماز شب توصیه شده است سه آیه آخر سوره کهف را هنگام خوابیدن بخوانید و ساعت مقرر را در دل بگذرانید. بهتر است هنگام قرائت و خوابیدن با وضو باشید تا قابلیت قلب فزونتر و رفع حجاب و دفع موانع سریع تر به انجام رسد.
پرسمان دانشگاهیان
1398/12/1 ساعت 12:02
کد : 844
لینک مطلب

■ در نماز می دانم که با خدا حرف می زنم ؛ ولی با کلمات تکراری ، آیا نمی شود به جای آن با تمرکز و زبان مادری با خدا حرف زد ؟

الف) خواندن نماز به زبان عربی یکی از نشانه های جهانی بودن دین اسلام است ؛ زیرا جمعیتی که در یک صف قرار می گیرند و در جبهه واحدی فعالیت می کنند ، باید زبان واحدی داشته باشند که به وسیله آن تفاهم کنند ؛ یعنی ، علاوه بر زبان مادری و محلی ، یک « زبان عمو ...

■ فلسفه گفتن اذان و اقامه برای نماز چیست؟

در کتاب علل الشرایع، در روایتی از فضل بن شاذان، برخی از دلایل تشریع اذان و اقامه بیان شده است: «... فَإِنْ قَالَ قَائِلٌ فَأَخْبِرْنِی عَنِ الْأَذَانِ‏ لِمَ أُمِرُوا قِیلَ لِعِلَلٍ کَثِیرَةٍ مِنْهَا أَنْ یَکُونَ تَذْکِیراً لِلسَّاهِی وَ تَنْبِیهاً ل ...

■ اگر در زمانی که نماز جماعت بر پاست، فرادا نماز بخوانم، چگونه می‌توانم تشخیص دهم که آیا هتک حرمت اتفاق می‌افتد یا نه؟ و بر فرض هتک حرمت، آیا نماز فرادا باطل است؟

آیت الله خامنه‌ای: ج1) تشخیص آن بر عهده خود مکلف است. ج2) صِرف آن (هتک حرمت) ضرری به صحت نماز وارد نمی‌کند. آیت الله سیستانی: نماز فرادی در این حال اشکال ندارد مگر بدانید هتک است و احتمال ضرر ندارد و به هر حال نماز صحیح است. آیت الله مکارم ش ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز